Favoriete kruiden/specerijen

Gestart door djeetn, 22-04-2009 00:04 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Welke soort kruid wordt het vaakst gebruikt voor bierbereiding?

Zoethout
Kardemom
Koriander
Curacao/citrusschil
Kruidnagel
komijnzaad
gember
kaneel
vanille
steranijs
ik gebruik geen kruiden/of zo min mogelijk

EBC

Ach er is een tijd geweest dat je zonder kruiden niet kon brouwen, dat was verboden. Kruiden leverden immers belastingcenten op.
Hop heeft toch de kruiden vervangen. Hop leverde nu eenmaal een beter bier op en daar was zelfs de belastingdienst niet tegen opgewassen.

Tegenwoordig wordt er vooral vanwege nostalgie weer met kruiden gebrouwen. Laatst was ik in Maastricht bij de voormalige brouwerij De Keyzer. Men schonk er onder andere Maastrichts Blond, gebrouwen ergens bij Luik (MO, alstublieft). In eerste instantie dacht ik aan zwaar geoxideerd, vlak daarna aan een infectie. Het bier had zeer veel koolzuur. Toen dat koolzuur minder werd, bleken het kruiden te zijn. Maastrichts Blond is een gruitbier, er zit een waslijst aan kruiden in. Ik kan het wel eens posten indien men het wil weten...

Elke keer dat ik een bier met kruiden drink, op witbier na, valt het me tegen. Nee, voor mij geen kruiden.

Ronnie

Citaat van: djeetn op 22-04-2009  16:36 uhehe, dus wat doe je als je een slecht biertje hebt gebrouwen.. kruiden indoen

Net zoals de goedkope restaurantjes op maandag, (overschotjesdag) dan is het kip-curry. Met curry kan je zelfs bedorven vis kwijt..

Jacques

Net zoals de slogan Heerlijk Helder Heineken heeft denk ik het Reinheitsgebot een veel grotere invloed op de huidige brouwtraditie dan wel eens gedacht wordt. Pils was bij uitstek een Duits biertype. Dat moest dus gebrouwen worden volgens het Reinheitsgebot. De opkomst van het pils heeft het gebruik van kruiden in bier verdrongen.

Het verhaal dat kruiden diende om slechte smaken te maskeren is een bekend verhaal. We mogen echter niet vergeten dat alle voedingsstoffen flink gekruid waren. Het hoorde bij de smaak van toen. Veel koks hebben het nu over het gebruik van eerlijke grondstoffen. Daarmee bedoelen ze het gebruik van zo min mogelijk smaakmakers (kruden) mee. Een modeverschijnsel volgens mij dus. Het zal wel over een tijd wel weer veranderen. Het is net zo iets als de lengte van de rokken, alhoewel veel dames tegenwoordig continu de broek aan hebben.

Oscar

Citaat van: Jacques op 22-04-2009  21:07 ualhoewel veel dames tegenwoordig continu de broek aan hebben.

In vele huishoudens denk ik  :D :D :D

EBC

Citaat van: Jacques op 22-04-2009  21:07 uNet zoals de slogan Heerlijk Helder Heineken heeft denk ik het Reinheitsgebot een veel grotere invloed op de huidige brouwtraditie dan wel eens gedacht wordt. Pils was bij uitstek een Duits biertype. Dat moest dus gebrouwen worden volgens het Reinheitsgebot. De opkomst van het pils heeft het gebruik van kruiden in bier verdrongen.

Toch werd in Nederland pils niet volgens het Reinheitsgebot gebrouwen. Jarenlang is er veel mais gebruikt... pas de laatste jaren is het gebruik van mais gestopt, allemaal vanwege exportmogelijkheden en reclamedoeleinden.

Pils heeft niet zozeer het gebruik van kruiden verdrongen, maar het bovengistende bier. Dat had veel meer te maken met minder mislukte brouwsels door het gebruik van koeling (en dus meer winst), dan met het Reinheitsgebot. Daarnaast waren er wetten die brouwerijen verplichtten om ook smalbier te brouwen. Bier was immers nog steeds een belangrijk voedingsmiddel. Het kruidenbier is verdwenen, dat is waar, maar of het Reiheitsgebot daar nu de oorzaak van is, dat weet ik nog niet.

Jacques

Het klopt dat in Nederland vooral na de tweede wereldoorlog veel pils is gebrouwen met maïs. Neemt niet weg dat pils via Duitsland in ons land is gekomen (er werd geadverteerd met bier gebrouwen volgens de "Beierse methode"). En in Duitse bieren mochten geen kruiden zitten vanwege het Reinheitsgebot. Er werd een biertype populair waarbij geen kruiden meer hoorde gebruikt. Indirect is dit wel degelijk een effect van het Reinheitsgebot.

RobinB

Denk ik een leuk topic te lezen, springen er ineens allemaal stokpaardjes door het beeld? ???  :slaperig:

@Jacques: Ik weet niet waar je obsessie tégen het Reinheitsgebot vandaan komt, maar insinueren dat veel van ons dáarom geen/weinig kruiden gebruiken vind ik een belediging.
Ik gebruik kruiden waar ik het vind passen (qua smaak en biertype) en als ik een Tjechisch  :clownsmile: bier als Pilsener brouw, stop ik het daar gewoon niet in.
Aan de andere kant heb ik nota bene een flesje Koyt ( :lekkerbier: )in de kast staan en een gagelplantje (ca 30cm nog maar  :-\ ) in de tuin...
Verder hou ik me ook niet aan het Reinheitsgebot?

Citaat van: Jacques op 22-04-2009  21:07 uEen modeverschijnsel volgens mij dus.
Zo bezien kan je ook stellen dat het wél gebruiken van kruiden evenzeer een modeverschijnsel was?

EBC's financiele redenen tegen het gebruik van kruiden via de opkomst van Lager bier lijken me minstens zo relevant als sentimenten naar het reinheitsgebot (waar de NL-pilser niet eens van weet)?

djeetn

Mijn excuses maar... voor deze draad begon had ik nooit gehoord van het Reinheitsgebod, dus heb ik zitten opzoeken, hier de definitie volgens Wikipedia:

Reinheitsgebot
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Reinheitsgebot (Reinheitsgebot) is een Duitse regeling die zijn oorsprong vindt in het hertogdom Beieren in 1516. Het is de oudste warenwet ter wereld.


Regelgeving
Volgens dit gebod mag bier alleen gemout graan, water, hop en gist bevatten. Volgens voorstanders zou bier dat volgens het Reinheitsgebot gebrouwen is beter van smaak zijn dan bier waaraan bijvoorbeeld suiker zou zijn toegevoegd. Het gebod verbiedt echter ook het gebruik van kruiden en vruchten.

 Trivia
Eind februari 2005 bepaalde het Bundesverwaltungsgericht (rechtbank) in Leipzig dat de Klosterbrauerei Neuzelle in Brandenburg haar brouwsel Schwarze Abt, waaraan suiker is toegevoegd, toch "bier" mag noemen. De brouwerij heeft hiervoor tien jaar lang een juridische strijd geleverd om het als bier erkend te krijgen. De uitspraak kan mogelijk een einde betekenen voor het vijfhonderd jaar oude Reinheitsgebot.




Dus zelfs suiker was verboden? Of werd gemeden??

RobinB


djeetn

had ik volledig gemist  :-\ (bedankt vr de link)

Nerro

Who cares allemaal! Dat stomme Reinheitsgebot was al vanaf het begin weinig anders dan een nagel aan de doodskist van het creatieve brouwen! Als een brouwer iets moois wil maken dan kan hij daar voor wat mij betreft gebruiken wat hij wil. Als blijkt dat zout in bier de smaken er beter uit doen komen dan moet er zout in het bier! Als blijkt dat peper in bier het een leuke kick geeft dan moet dat kunnen! Zo zijn er duizenden gave dingen te bedenken. Waarom moeten nou zelfs de thuisbrouwers zich houden aan de stijlen van commerciële brouwers?! Zijn we vergeten dat die lui er hun geld mee moeten verdienen? Dat is toch altijd een recept voor langzame degradatie naar de laagste gemene deler! Het experimenteren zou juist in de schuren en keukens van hobbybrouwers moeten gebeuren want ergens anders gebeurt het niet!

Laten we ons nou eindelijk een vrijwaren van al die benijpende regeltjes en vooroordelen en gaan brouwen wat wij lekker vinden! Als we het alleen zelf lekker vinden is het al de moeite waard! So what als je 5 keer iets vies maakt en dan eindelijk 1 keer iets goeds? Wie een ommeletje wil bakken moet een eitje durven breken!

djeetn

Citaat van: Nerro op 23-04-2009  11:34 uWho cares allemaal!

Ik alvast niet!! Groot gelijk heb je Nerro!!

Adrie

Wat een onzin. Vergeet niet dat restricties juist creatief maken! Hoe strenger het gebod, hoe creatiever een brouwer moet zijn om de smaakeffecten te bereiken die hij wenst. We mogen blij zijn met het Reinheitsgebot en de prachtige Duitse bieren die dat heeft opgeleverd.

Daarnaast moeten we blij zijn dat België dat gebot niet kende en met de enorme rijkdom aan bieren die dat heeft opgeleverd. Verschillende landen, verschillende gewoonten en geboden, verschillende bieren. Allemaal met passie en creativiteit gemaakt. Het ene is niet slechter of beter dan het andere.

Jacques

Citaat van: RobinB op 23-04-2009  11:11 uZo bezien kan je ook stellen dat het wél gebruiken van kruiden evenzeer een modeverschijnsel was?

Kruiden worden zolang er gebrouwen wordt al gebruikt. Het is bekend dat in de Middeleeuwen de belasting op bier hier in de Nederlanden geheven werd via het kruidenmengsel. Zo belangrijk waren die kruiden dus. Er kon gewoon geen bier gebrouwen worden zonder kruiden. Dat we minder kruiden gewend zijn in bier is nog niet zo lang.

Maar nog steeds zijn er brouwers die kruiden gebuiken. De aloude tradititie is gelukkig nog niet verdwenen. Het Reinheitsgebot wel maar dat willen de Duitsers nog steeds niet toegeven. Het die laatste reden waarom ik mij zo tegen het Reinheitsgebot kant. Goed bier heeft geen Reinheitsgebot nodig. En het gebruik van een kleine hoeveelheid kruiden kan geen kwaad...

djeetn

Citaat van: Nerro op 23-04-2009  11:34 uLaten we ons nou eindelijk een vrijwaren van al die benijpende regeltjes en vooroordelen en gaan brouwen wat wij lekker vinden! Als we het alleen zelf lekker vinden is het al de moeite waard!

Het was vooral hier dat ik Nerro groot gelijk gaf! het Reinheitsgebot heeft inderdaad zoals Adrie zijn voordelen!! Inderdaad, elk land zijn traditie (houden zo)!

Nerro


:D Ik verveel me een beetje vandaag.

Maarten

Vooral het bijgewerkte nummerbord: RH GB PZ is bewijs van de mate van je verveling... Ga een boek lezen of zo! (of bier brouwen/recepten bedenken/recepten nalezen)

JWVG

 ;D De eerste inval moet natuurlijk in Loon op Zand zijn. In huize Jacques! Oberreinheitskriminelle!

 :degroeten: JW.

Jacques

Citaat van: JWVG op 23-04-2009  14:27 u;D De eerste inval moet natuurlijk in Loon op Zand zijn. In huize Jacques! Oberreinheitskriminelle!

Helemaal juist. Ik heb nog nooit gebrouwen volgens het Reinheitsgebot. Bij elk brouwsel heb ik suiker gevoegd voor de hergisting. Maar ik ben ook niet vies van kruiden, ongemoute granen, melkzuur en fosforzuur. Het Reinheitsgebot wordt door mij willens en wetens overtreden.

Laat de Duitsers maar saai bier brouwen. Hebben jullie wel eens bij stilgestaan hoe weinig biertypen Duitsland heeft ten opzichte van het aantal brouwerijen die ze hebben. Belachelijk weinig toch. Gelukkig kunnen ze wel brouwen en kom je weinig echt foute bieren tegen. Maar voor spannende biertjes moet je toch wel buiten Duitsland zijn. In België en tegenwoordig ook de USA zijn brouwerijen te vinden die het aandurven kruiden te gebruiken om daarmee verrassende bieren te creëren.

De-Geert

Citaat van: Jacques op 23-04-2009  14:40 uIk heb nog nooit gebrouwen volgens het Reinheitsgebot.
Ken jij een hobbybrouwer die dat wel doet?

Adrie

Citaat van: Jacques op 23-04-2009  14:40 uLaat de Duitsers maar saai bier brouwen. Hebben jullie wel eens bij stilgestaan hoe weinig biertypen Duitsland heeft ten opzichte van het aantal brouwerijen die ze hebben. Belachelijk weinig toch. Gelukkig kunnen ze wel brouwen en kom je weinig echt foute bieren tegen. Maar voor spannende biertjes moet je toch wel buiten Duitsland zijn. In België en tegenwoordig ook de USA zijn brouwerijen te vinden die het aandurven kruiden te gebruiken om daarmee verrassende bieren te creëren.

1. Duitsers zijn conservatief en hangen erg aan traditie. Dat is de reden dat er weinig biertypen zijn, niet omdat er een Reinheitsgebot was.
2. Spannend = nieuw. Dus zie punt 1.

Jacques, ik verbaas me over jouw standpunt. In feite zeg je dat alleen spannend (nieuw) bier te brouwen is met kruiden en weet ik wat voor toevoegingen, maar dat is natuurlijk klinklare nonsens. Creativiteit staat of valt niet met de ingrediënten die je kunt of mag gebruiken, maar met de brouwer. Zoals ik hierboven al zei is het gebrek aan biertypen in Duitsland (wat trouwens best meevalt) volgens mij absoluut niet te wijten aan het Reinheitsgebot, maar aan de volksaard. Creatief zijn de Duitsers daarentegen zeker, gezien jouw voorbeelden om het Reinheitsgebot te "omzeilen" (lees: dingen voor elkaar te krijgen die zij willen en toch binnen het Reinheitsgebot passen).

En Geert slaat de spijker op zijn kop. Er is geen hobbybrouwer die volgens het Reinheitsgebot brouwt.

Kortom: volgens mij jaag jij op een spook.

Drents Hopbier

Citaat van: djeetn op 23-04-2009  11:17 uReinheitsgebot
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Regelgeving
Volgens dit gebod mag bier alleen gemout graan, water, hop en gist bevatten.

In het Reinheitsgebot wordt alleen gerst, hop en water genoemd. Gist niet (allein
Gersten, Hopfen und Wasser verwendet und gebraucht werden sollen)

Hopbier

Jacques

In Duitsland zijn er wel hobbybrouwers die proberen te brouwen volgens het Reinheitsgebot. Ze voegen moutextract toe voor de hergisting op de fles en gebruiken sauermalz om geen melkzuur te hoeven gebruiken. Die discussie hebben we al gehad.

Volgens mij zijn er twee redenen waarom die hele grote plas aan Duits bier zo saai is:
- het Reinheitsgebot, op grond waarvan het gebruik van "vreemde" ingrediënten zoals kruiden anders dan hop verboden is;
- de volksaard die je ook noemt. Maar deze laatste is natuurlijk ook beïnvloed door strikte regelgeving.

Net zoals biertypen en de Biertypengids heilig zijn geworden bij veel hobbybrouwers, is dat volgens mij ook het geval als het gaat om het uitgangspunt dat je volgens het Reinheitsgebot geen kruiden mag gebruiken. Mijn advies is dan ook: ga buiten de paden. Je kunt helemaal vastlopen in de modder maar ook hele interessante dingen tegen komen. We kunnen ons eigen bier met onze eigen smaak brouwen. We hoeven ons de wet niet voor laten voorschrijven door het Reinheitsgebot of door Derek Walsh.

Adrie

Citaat van: Jacques op 23-04-2009  15:48 uWe hoeven ons de wet niet voor laten voorschrijven door het Reinheitsgebot of door Derek Walsh.

Dat ben ik hartgrondig met je eens! En daarom zul je smullen van "Radical Brewing" van Randy Mosher (of heb je het ondertussen al gelezen?).

Jacques

Citaat van: Adrie op 23-04-2009  15:51 uDat ben ik hartgrondig met je eens! En daarom zul je smullen van "Radical Brewing" van Randy Mosher (of heb je het ondertussen al gelezen?).

Dat boek is vorige week bij mij binnengekomen. Ben nu nog bezig met Brew like a Monk (waarop ik toch wel het nodige commentaar heb - hierover later meer).
Maar ik kom zo links en rechts wat tijd te kort. Gelukkig heb ik binnenkort een paar vrije dagen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.