Totaal nieuw

Gestart door Wolfje, 16-04-2009 17:14 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Wolfje

Hallo ik ben Roel uit Den Bosch en ik loop al enige tijd rond met het idee om zelf bier te brouwen.

Nu heb ik gekeken naar starterssets zoals:

http://www.brouwbenodigdheden.nl/?page=catalog&view=product&product_id=1759

en

http://www.brouwmarkt.nl/catalog/startset-biermaken-luxe-incl-liter-emmer-p-888.html?osCsid=5bf1b0419a40f53dd36250014609b33e

Maar is dat alles wat je nodig hebt, ik hoor graag tips.

Groetjes Roel

Muldermans

Hallo Roel,

Van harte welkom op dit forum. Als je wilt beginnen met bier maken dan is dit je ideale startpunt ;)

De sets die jij gevonden hebt zijn om te gebruiken met zogenaamde blikbrouwsels. Dat is eigenlijk een soort instant bier, het enige wat je hoeft te doen is water toe te voegen en gist erbij en je hebt binnen een paar weken al een aardig biertje. Dit is ook de manier zoals ik ermee ben begonnen.

Tegenwoordig brouw ik bier door mout te kopen, deze te schroten, suiker (wort) te winnen door zelf te maischen en door hop toe te voegen. Als je eerst alleen blikken wilt brouwen, dan kun je met bovenstaande voldoen. Wil je zelf mout schroten dan zul je toch een schrootmolen moeten hebben en ook een koeler is van harte aan te bevelen (door het wort na het koken snel te koelen verklein je de kans op geinfecteerd bier)

Ik zou zeggen kijk eens rond op het forum, de zoekfunctie kan hierbij heel handig zijn (net als de brouwcursus op de startpagina)

Met vriendelijke groet
Muldermans Stadskanaal

Gerb

Deze sets zijn bedoeld om met een brouwkit bier te maken. Een brouwkit is simpel gezegd een stroop die je moet aanlengen met water, gist erbij, week wachten, misschien nog wat lageren, bottelen, 2 maanden wachten en je hebt iets wat op bier lijkt. Niks mis mee, er zijn legio brouwers mee begonnen en er zijn er die nooit iets anders willen.

Een andere optie is om met mout, hop en gist te brouwen, dit vergt wel meer apparatuur dan wat er in beide advertenties staat. Je zult naast de spullen uit de advertenties een pan, schrootmolen en een hevelfilter (zelf te maken) nodig hebben. Hier zijn de mogelijkheden eindeloos voor wat betreft de combinaties van mout, hop en gist en je kunt je voorstellen dat je hier wat meer creativiteit in kwijt kunt.

Je kunt dus beginnen met een kit en later altijd nog overschakelen. De keuze is aan jou!

Wolfje

Bedankt voor de info,

ik wil eigenlijk simpel beginnen. Maar wat mij leuk lijkt is toch het een en ander met smaak te spelen. Ik las over bastersuiker ipv kristalsuiker etc.

Wat raden jullie me aan om een biertje ongeveer als een La Chouffe te maken? Wat in de buurt komt qua smaak?

Bedankt!

Groetjes

Gerb

Volgens mij bestaat er geen bierkit van de La Chouffe, wel een tripel. Met een vloeibare gist van Wyeast, de Belgian Ardennes, dit is de La Chouffe gist kan je denk ik al een eind komen. Om het dichtst bij het orgineel te komen, kun je het beste met mout en hop werken, maar zeker voor de eerste keer is alles wat niet zuur is en redelijk smaakt, goed.


Wolfje

Bedankt voor uw antwoord.

Op welke site moet ik kijken om alles in 1 keer te kopen (zowel de goede startersset als de ingredienten om de La Chouffe te maken)?

Ik hoor het graag.

Groetjes Roel

EDIT:
Ik zat te denken aan dit:
http://www.brouwbenodigdheden.nl/?page=catalog&view=product&product_id=1758

en voor bier dit:
http://www.brouwbenodigdheden.nl/?page=catalog&view=product&product_id=1773

gist:
http://www.brouwbenodigdheden.nl/?page=catalog&view=product&product_id=1471

Is dit alles?

heijligers

Hoi,

De set is prima en de tripel ook. Ik heb zelf de bijgeleverde gist gebruikt, maar deze is vast en zeker beter. De onderdelen kun je straks als je met mout aan de slag gaat allemaal nog gebruiken.

Met blikken ben ik ook begonnen en na 5 blikken had ik 2 toppers, 2 die prima smaakten en eentje wat erg bitter (oxi???).

Na een paar blikbrouwsels ben je het wel zat, omdat het vooral schoonmaakwerk is en niet echt brouwen, maar tegen die tijd kun je de vervolg benodigdheden bij elkaar vergaard hebben.

Inmiddels heb ik mijn eerste graanbrouwsel vorige week gemaakt en ik wil nooit meer anders.  :dansen:

MO

Er zit een uitstekende winkel voor hobbybrouwers in Oss, op loopafstand (15 min) van het station. Ik zou daar eens gaan kijken (link).

Menno

Martin, ik loop het in minder dan de helft hoor. Heen, dan... ;D

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.