Hobbybrouwen > Brouwproces

Eerste poging + beginnersvragen

(1/5) > >>

Christiaan:
Dag heren,

Met wat huisgenoten heb ik mij aan de prachtige hobby van het thuisbrouwen gewaagd. Na anderhalve week staat ons bier nu in de kelder te lageren. Bij een smaakproef viel mij echter op dat het bier wat aan de zure kant was. En hoewel het soortelijk gewicht van 1040 tot 1008 gedaald is, heb ik niet de indruk gekregen dat er een sterke gisting heeft plaatsgevonden, er was geen zichtbare activitiet in het waterslot(afgezien van wat condens). Is het zo dat het bier zijn smaak pas tijdens het lageren krijgt, of is mijn bier mislukt? Mijn muntons (export stout) moutextract was trouwens 2 maandjes over datum, maar dit hoor toch wel te kunnen? Verder vraag  ik me af of het mogelijk is een aquariumverwarming in het gistvat te gebruiken.

Met vriendelijke groeten.
Christiaan

Adrie:
Beste Christiaan,

Welkom bij het leger der thuisbrouwers. Ik hoop dat je veel plezier mag beleven van deze fantastische hobby.
Je hebt begrijp ik een brouwpakket gebruikt. Hierbij kan maar weinig misgaan, een slechte vergisting is daar 1 van. Als het pakket al oud was, kan het zijn dat de gist niet meer vitaal was. Maar de dichtheid is behoorlijk gedaald, dus de vergisting zal toch hebben plaatsgevonden. Waarschijnlijk sloot je gistingsvat of het waterslot niet goed af, waardoor je geen activiteit zag (je hebt toch wel water in het waterslot gedaan? ;D ).

De zurige smaak kan komen van de donkere moutsoorten die in de siroop zijn verwerkt. Gebrande mout geeft altijd een beetje een zurige, gebrande smaak (net als te sterke koffie). Dit is een kenmerk van een stout, dat hoeft dus niet te duiden op een infectie. Laat het bier nog maar even een week of twee lageren en bottel het dan. Na de hergisting op fles (drie weken op een warme plek) kun je de ultieme proeftest doen.

Het is trouwens aan te bevelen om bij een pakket altijd een andere gist te gebruiken. De gisten bij dergelijke pakketten zijn meestal niet de beste die je krijgen kunt. Een korrelgist als de SafAle S-04 of de Danstar Nottingham zijn uitstekende alternatieven.

Groeten,

A3

Christiaan:
Bedankt voor de info Adrie, als het een beetje meezit gaan we dit weekend aan een bierkit van Brewferm beginnen, een oud vlaams bruin om precies te zijn. Wat zou een goede vervangingsgist hiervoor zijn? En is het misschien handig om een kleine aquariumverwarmer te gebruiken zodat de temperatuur in het gistvat ook 's nachts goed blijft?

Eduard:
Oud Vlaams Bruin heb ik ook gemaakt met een Brewferm blik, een van mijn laatste blikbieren voordat ik aan de mout ging. Is wel een ok biertje, maar ik kon het niet gemakkelijk vergelijken met bier wat ik eerder op had. Bij mijn eerste blikbier leek hetook alsof er geen vergistingsactiviteiten plaatsvonden. Toen heb ik zelfs nog wat broodkorrelgist nagegeven. Uiteindelijk bleek dat het wel goed gegist had, maar dat ik het deksel niet luchtdicht had afgesloten... Uiteindelijk werd het één vavn mijn beste blikbieren :)

Als je nog even doorgaat met blikbieren, probeer dan eens de Tripel van Brewferm. Die is (zeker na een wat langere lagering) best goed te drinken.

MO:
Als ik het goed begrijp dan wil je een verwarming in het gistvat hangen? Dit zou ik nooit doen in verband met risico op besmetting. De eerste 2-3 dagen van de vergisting houdt het vat zichzelf warm, vergisting is een exotherm proces (er komt warmte bij vrij). Wanneer je na 3 dagen nog niet in de buurt bent gekomen van je eind SG dan kun je je vat isoleren met dekens zodat de warmte die er nog vrij komt in het vat blijft. Je kunt beter niet vanaf het begin isoleren want dan zou je vat erg warm kunnen worden, en de meeste gisten geven dan veel fruitsmaakjes (esters) af.

Hou zat dat nou met je waterslot? Zat er water in? Is je vat goed afgesloten. Test: als je zachtjes op de deksel drukt moet je het drukverschil zien in je gevulde waterslot.

gr
MO

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie