Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Biologisch bier brouwen  (gelezen 9626 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Bas G

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: nl
  • De Zandheuvel
Re: Biologisch bier brouwen
« Reactie #25 Gepost op: 17-04-2009 10:07 u »
Hier in Wageningen word overigens wel veel met tomatenplanten gewerkt en is het onderzoek naar rhizobium in wortelknolletjes van erwten natuurlijk wereld leidend.

PRE, it's all coming back to me....

En ik had het zo goed weggestopt.  ;)

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline aldo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 624
  • Land: nl
  • op reis door smaakland
    • mijn feestboek
Re: Biologisch bier brouwen
« Reactie #26 Gepost op: 17-04-2009 10:58 u »
Er is biologische gist op de markt, voor het bakken van brood in elk geval...
http://www.biologica.nl/biologisch/vraag_antwoord.php?id_parameter=125
Alleen toen "de nieuwe band" (groothandel in bio spul) bruggemans gist uit het assortiment haalde en alleen biogist wou verkopen kwam er zoveel vraag om die bruggemans (is niet bio) dat ze die nu wel weer hebben.
http://www.nieuweband.nl/producten/detail/1050/?p=s&q=gist

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Biologisch bier brouwen
« Reactie #27 Gepost op: 17-04-2009 12:37 u »
Had JW het wel goed met de biologische gist!
Uit de link van Aldo:
Citaat
Er is zowel verse als gedroogde biologische gist verkrijgbaar. Gedroogde gist is lang houdbaar en makkelijk in het gebruik. Verse gist is minder lang houdbaar (paar weken), maar veel mensen vinden de smaak lekkerder.
Biologische gist groeit op een voedingsbodem van bronwater en biologische tarwe.

Dan is biologische biergist natuurlijk ook zo te maken!

Offline basterd-brewer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 557
  • Land: nl
  • Wageningse Hobbybrouwer in Overleg
    • Brouwerij Wageningen: brouwen zonder grenzen
Re: Biologisch bier brouwen
« Reactie #28 Gepost op: 17-04-2009 16:35 u »
Af en toe vraag ik me af waarom ze jou niet meteen professor maken  :D.
 :degroeten: JW.

Dat vraag ik me ook al jaren af  ;D ;D ;D

Misschien begrijp jij mijn vraag niet goed, de historische achtergrond van de zandraket is mij onbekend de rest van de redenen om het te gebruiken heb ik in mijn eerste jaar uit mijn hoofd moeten leren.
Maar toch bedankt voor het college uit wikipedia. :duimop:

Wat betreft de natuurlijkheid/biologisch van gekweekte organismen, natuurlijk aanwezige soorten en gemodificeerde organismen heb ik nog wel een leuk artikel wat ik zal plaatsen in het daartoe bestemde onderwerp.

Grtz, Stefan

Offline basterd-brewer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 557
  • Land: nl
  • Wageningse Hobbybrouwer in Overleg
    • Brouwerij Wageningen: brouwen zonder grenzen
Re: Biologisch bier brouwen
« Reactie #29 Gepost op: 17-04-2009 16:38 u »
PRE, it's all coming back to me....

En ik had het zo goed weggestopt.  ;)

PRE staat toch voor proces-engineering?

Offline Bas G

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: nl
  • De Zandheuvel
Re: Biologisch bier brouwen
« Reactie #30 Gepost op: 17-04-2009 16:55 u »
Prima Rhizobium Elst, werd mij verteld.

Offline basterd-brewer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 557
  • Land: nl
  • Wageningse Hobbybrouwer in Overleg
    • Brouwerij Wageningen: brouwen zonder grenzen
Re: Biologisch bier brouwen
« Reactie #31 Gepost op: 17-04-2009 17:00 u »
Ook een mooie afkorting

Offline Bas G

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: nl
  • De Zandheuvel
Re: Biologisch bier brouwen
« Reactie #32 Gepost op: 17-04-2009 17:05 u »
Dat vond ik ook ja, vandaar dat ik het nog weet vrees ik.
Dit was een verhaal van een microbiopracticum docent die vol met dit soort verhalen zat (wiens naam ik vergeten ben, maar je weet wellicht wie ik bedoel). Een AiO had wat bruikbare rhizobium plantjes gevonden in Elst, die werden opgekweekt, en de afkorting PRE werd geboren. Zoiets was het, geloof ik.  :nut:

Offline Jaap

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 117
  • Land: nl
Re: Biologisch bier brouwen
« Reactie #33 Gepost op: 20-04-2009 19:45 u »
De kunstmatige supergist is blijkbaar dichterbij dan we denken

Offline Muldermans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.626
  • Land: nl
  • Bier! Brouw je gewoon zelf.
Re: Biologisch bier brouwen
« Reactie #34 Gepost op: 20-04-2009 21:17 u »
Interessant artikel Jaap, alleen blijf ik toch maar met de traditionele gisten werken...




Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Biologisch bier brouwen
« Reactie #35 Gepost op: 20-04-2009 21:36 u »
Mooi voorbeeld inderdaad!
Al verwacht ik niet dat het commercieel zal aanslaan.

Voor de hergisting op fles (zoals bij ons) is hij ook niet geschikt :)

Offline wiliam

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: be
  • Bio waar mogelijk.
Re: Biologisch bier brouwen
« Reactie #36 Gepost op: 07-09-2018 19:09 u »
Men mag spreken van Bio bier als minder dan 5 %van het product, uit niet bio bestaat.
Wilde gist is bio, maar anders, is er nog geen biogist in de handel.

Tags: