Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: (Veel) minder bier over dan verwacht na gisting  (gelezen 694 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Loph

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
(Veel) minder bier over dan verwacht na gisting
« Gepost op: 02-01-2021 17:18 u »
Hallo brouwers! :)

Ik ben een beginner en dit is de tweede keer dat ik dit recept uitprobeer. Het gaat om het ''Je eerste bier'' recept (met mout) om 10 L blond bier te brouwen, uit het boek ''Verander water in bier''.

Ik heb dus vandaag mijn bier gebotteld, en volgens het recept zou ik 9 L moeten bottelen, maar bij mij bleef er alleen 5,5 L over. Vorige keer had ik ook dat probleem, alleen toen bleef er 7 L over.
Bij het filteren heb ik zelfs 1 L extra spoelwater gebruikt, alleen er bleef na het brouwen 7 L over, en na de gisting maar 5,5 L.
Hoe zou dat kunnen? Is er te veel verdampt? Wat zou ik de volgende er aan kunnen doen?

Misschien helpen de volgende gegevens:
Het begin SG was 1.061 (dat komt overheen met het recept), na de hoofdgisting (die echt heel snel ging) was de SG 1.034, en de eind SG (voor het bottelen) is 1.022 (eigenlijk te hoog volgens het recept). Het bier is wel klaar met gisten volgens mij, daarom heb ik het gebotteld. Hopelijk kan een iets te hoge SG geen kwaad met de hergisting op de fles.
Qua ketel gebruik ik de 27 L Brewferm rvs ketel. Ik weet niet precies hoeveel ik verdamp,

Hopelijk kan iemand mij helpen zodat mijn volgende biertje lekkerder wordt! Alvast bedankt!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.687
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: (Veel) minder bier over dan verwacht na gisting
« Reactie #1 Gepost op: 02-01-2021 18:22 u »
Als je is begint met je verliezen in kaart te brengen, dus hoeveel je verdampt met koken en als je overhevelt naar het vergistingsvat.
Hoeveel blijft er dan achter in je kookketel.
Verder is het verschil groot, tussen van wat je overhoud na koken en na vergisten.
Hoe kan er zoveel in je vergistingsvat blijven zitten?
En je eind SG is erg hoog maar weet niet welke gist je hebt gebruikt maar een svg van 64% is laag.

Offline Heuvinger brouwerij

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 876
  • Land: nl
  • Avangard malz, CML yeast, Hoppecruyt hop
Re: (Veel) minder bier over dan verwacht na gisting
« Reactie #2 Gepost op: 02-01-2021 19:08 u »
Ik heb dus vandaag mijn bier gebotteld, en volgens het recept zou ik 9 L moeten bottelen, maar bij mij bleef er alleen 5,5 L over.
Denk er eens over na om 10x zoveel te brouwen, want je doet er 2x zolang mee!

Offline keescornelisse

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: nl
Re: (Veel) minder bier over dan verwacht na gisting
« Reactie #3 Gepost op: 02-01-2021 19:36 u »
Ik heb dat boek toevallig bij de hand. Ik zie dat dit recept 8 liter maischwater voor schrijft en 6 liter spoelwater. Dat gebruik je ook? Wellicht verdampt er meer omdat je een grotere pan gebruikt.

Daarnaast zou er 10 liter voor de vergisting moeten zijn. Na de vergisting raak je dan nog wat kwijt omdat je de bodem niet in je flesjes wil ;-)

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 557
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: (Veel) minder bier over dan verwacht na gisting
« Reactie #4 Gepost op: 02-01-2021 19:52 u »
Met 14 liter zou ik ongeveer 8 liter overhouden. Wat minder heftig laten koken en zorgen dat er zo min mogelijk vocht in de bierborstel achter blijft.

Offline Noordzij_1

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 97
  • Land: nl
  • Maisch, kook, gist, repeat.
Re: (Veel) minder bier over dan verwacht na gisting
« Reactie #5 Gepost op: 03-01-2021 15:02 u »
Mijn eerste biertje ging net zo; 20 L was de bedoeling 14,8 L in de flesjes.
En nog steeds is Evides blij dat ik brouwer ben (de waterleverancier).

Denk aan de volgende dingen;
Normaliter verdampt 8 tot 12%, maar met een kleinere batch (10 L batch is redelijk klein) is dat misschien wel 15 tot 20%.
Ongeveer 1,5 L onbruikbare "gistkoek" onderin de gistemmer.
Moutzuiging zou ik op deze hoeveelheid ongeveer 2 L voor houden; (zeg even 0,75 L per kilo mout).
Ik zou zeggen dat dit recept redelijk schaars met zijn water zit, en je kookverlies wat groter is dan normaliter.
Neemt niet weg dat je gewoon stevig moet koken, maar rekening mee houden in het vervolg.

Dus wil je met 10 L bier eindigen moet gewoon terugrekenen, met wat je nu weet.

Mijn eigen methode is redelijk simpel/lui;
25 L bier = 25 L maischwater
Spoelen (ik schat 10 L spoelwater; bierafhankelijk) tot ik een volle 30 L emmer heb die nog net te tillen is zonder morsen; ongeveer 29 L
Koken dan is er meestal nog 26 L (ik heb dus ook gewoon nog 11% kookverlies)
Gisten en koek weggooien, en dan eindig ik met 3,5 kratje ofwel 24 tot 25 L bier.
Met deze luie methode haal ik een brouwzaalrendement van 60%, waar ik momenteel tevreden mee ben, wie weet ga ik daar in de toekomst nog kritischer op worden...

Als je deze luie methode zou toepassen zou je ongeveer het volgende krijgen (zie verschil in watergebruik);
10 L maischwater, en ik verwacht 8 a 9 liter spoelwater om tot 14 L wort te komen.
Dan koken dan heb je er 11 tot 12 L min de koek kom je dan op 10 L tot 10,5 L bier denk ik zo.
Kortom niet zo zeer naar liters spoelwater kijken maar meer naar hoeveel liter wort je hebt voordat je stopt met spoelen.
Nog wat tips voor het spoelproces;
-Weet hoeveel liters wort er nog uit je spoelemmer komen als je stopt met spoelwater toevoegen;
-De bostel (de natte moutkafjes) pas droog laten vallen bij het leeglopen van de spoelemmer, niet halverwege het spoelen
-Hou bij de laatste beetjes een maatbeker onder het kraantje, en giet alleen bij de rest van het wort als het nog helder is.
 Er kan namelijk ineens troebel wort uitkomen; dat kun je beter door de gootsteen gooien.
-Troebel wort is nooit lekker; ook niet de eerste 2 of 3 maatbekers (zijn vaak ook troebel)

Ik zou eens beginnen met zelf een bestaand recept bijvoorbeeld hier uit te kiezen en zelf in te kopen;
https://www.hobbybrouwen.nl/recept/
Inkopen kan bij; vdKooyJubbega, Brouwmarkt, SBI homebrew etc.
Het leukste van hobbybrouwen en specifiek moutbrouwen is de vrijheid en experimenten die je kunt doen, maar het is zeker goed om bij de eerste 5 brouwsels  wat houvast te hebben aan een recept om het proces goed onder de knie te krijgen !

Met een 27 L pan is mijn advies deze voor 2/3 vol te doen (i.v.m. schuim nooit helemaal vol !); 18 L voor het koken, dus (18*.85) - 1.5L = 13,8 L in de flesjes.

Succes en veel brouwplezier!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.962
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: (Veel) minder bier over dan verwacht na gisting
« Reactie #6 Gepost op: 03-01-2021 22:44 u »
Mijn eerste biertje ging net zo; 20 L was de bedoeling 14,8 L in de flesjes.

Als beginnende brouwer moet je leren hoe groot je verliezen zijn. Die zijn voor elke hobbybrouwer anders. Na een aantal brouwsels weet je wat je gemiddeld verlies is en kun je daarmee rekening houden door de waarden in je brouwsoftware aan te passen.

Tags: