Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: HvP - Tarwe  (gelezen 7898 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
HvP - Tarwe
« Gepost op: 20-04-2004 22:48 u »
Hier volgt het recept waarmee ik 1e in de categorie A ben geworden op het clubkampioenschap van de Roerstok (2003/2004)  8)
Het is een recept op basis van Het Fantoombier, van de site van de Deltabrouwers :idea:, aangepast naar eerder door mij gebrouwen tarwebieren.

Voor 27 Liter:
 
2500 gram Pilsmout - 4ebc
1500 gram Tarwemout - 15 ebc
1000 gram Tarwe
  250 gram Havermout

0,75 Ltr HvP dubbelsap  
0,75 Ltr HvP appelsap    

30 gram Cascade hoppellets (5,8%) 70 min. meekoken

20 gram Koriander na 30 min. toevoegen
20 gram sinaasappelschil vers-reform laatste 10 min. + hoofdgisting.

Gist: Opgekweekt depot van Koningshoeve Witbier (Witte Trapist).

maischschema: 52║ / 20 min. (pH 5,2; 4 ml melkzuur 80% toegevoegd)
                  62║ / 30 min. (opwarmen met ca. 1║ per minuut)
                  65║ / 45 min.
                  72║ / 10 min.
                  75║ / 2 min. - spoelen  met water ▒ 80║ (2 uur met hevelfilter)

Gemalen tarwe + havermout ca. 15 min. gekookt en dan 16 uur geisoleerd weggezet. Voor toevoegen met staafmixer fijngemalen.

HvP staat voor " Heerlykheid van Papendrecht " : pure vruchtensappen zonder extra kleur, zoet of conserveringsmiddelen. Deze  na een half uur toegevoegd aan kokende wort.

Wort belucht door overgieten, + na toevoegen gist nog 1 uur met pompje.

1e gisting: ▒ 21║/23║ (= zeer heftig 40 ltr RVS gamel loopt over)
terug naar 16║ oplopend naar 19║.

Brouwdatum 18 mei 2003     begin SG: 1045
Botteldatum  3 juni             eind SG  : 1007

Direkt uit gistvat gebotteld zodra bier helder is, geen lagering. (ivm snelle klaring - en lekkere smaak.)

per fles 2,4 gram suiker toegevoegd.

Het lijkt wat veel vruchtensap, maar dat is in het eindresultaat niet terug te vinden. Een eerder brouwsel met enkel HvP appelsap en minder koriander/sinaasappelschil was wel frisser (zurig) van smaak(wel  tarwemout van 5 ebc), en had persoonlijk mijn voorkeur. Maar de huidige trend is steeds zoeter, dus alle 'leken' uit mijn omgeving vonden dit bier lekkerder en  beter dan de aangeboden commerciele witbieren, ook de clubgenoten waardeerden dit bier hoog.
 Maar of dit werkelijk een goed bier is zal op 21 mei blijken, als de echte keurmeesters hun oordeel bekend maken.
Ik hou jullie op de hoogte
 :degroeten:
Theo

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


SiriS

  • Gast
Re:HvP - Tarwe
« Reactie #1 Gepost op: 26-04-2004 09:05 u »
Beste Theo,

Wat is de samenstelling van het dubbelsap, en zijn het heldere sappen? Komen de Cascade hoppellets bij Brouwland vandaan of elders?

Groet, SiriS

Offline Arend

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Hobbybrouwen, een heerlijke hobby!
Re:HvP - Tarwe
« Reactie #2 Gepost op: 29-04-2004 13:04 u »
Hoi Theo,

Wat is de zin van die 16 uur ge´soleerd weg zetten?
En met hoeveel water heb je dit gekookt.


groet Arend


Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
Re:HvP - Tarwe
« Reactie #3 Gepost op: 02-05-2004 00:58 u »
Hoi SiriS,

De sappen zijn zeker niet helder, en ik dacht dat  de dubbelsap ▒20% perensap bevat, mocht dit sterk afwijken laat ik dit binnenkort weten.
De Cascade hoppellets  komen inderdaad van Brouwland.

Hoi Arend,

De tarwe is van te voren gekookt om de volgende dag direkt te kunnen beginnen met maischen. Dat het deze keer 16 uur geworden is komt door de ploegendienst die ik loop, normaal zit er zo'n 10 tot 12 uur tussen.
De reden dat ik de ongemoute granen vtv ben gaan koken is de ervaring dat direkt toevoegen aan de maisch het spoelen ernstig vertraagd, zonder beter resultaat.
Theo

SiriS

  • Gast
Re:HvP - Tarwe
« Reactie #4 Gepost op: 02-05-2004 11:24 u »
Hoi Theo,

Wat is de verhouding tarwe t.o.v. het water tijdens het koken geweest?

Groet, SiriS

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
Re:HvP - Tarwe
« Reactie #5 Gepost op: 04-05-2004 20:20 u »
Ik weet niet meer precies de hoeveelheid water, maar ik denk ▒6 tot 8 liter.
Het moet een redelijk dunne massa zijn ivm aanbranden.
Theo

Tags: