Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Westvleteren 12  (gelezen 58081 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Westvleteren 12
« Gepost op: 29-09-2007 11:23 u »
Het Westvleteren recept uit Brew Like a Monk:

Westvleteren 12

Begin SG: 1090
Eind SG: 1013
schijnbare vergistingsgraad: 84%
Kleur: 79 EBC
Bitterheid: 38 IBU

Mout:
Palemout en Pilsmout

Suiker:
Kristalsuiker en kandijstroop voor de kleur

Hop:
Northern Brewer, Hallertau, Styrian Goldings

Gist: Westmalle opkweek of Wyeast Trappist High Gravity

Zelf ga ik naast mijn Urtyp pilsner een proefbrouwsel maken met een pilsner basis, Westmalle gist en kandijstroop voor kleur... dit zou dus aardig Westvleterenachtig moeten gaan smaken ;).

Groet Caspar



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Westvleteren
« Reactie #1 Gepost op: 01-10-2007 22:07 u »
Citaat
Westvleteren 12

Begin SG: 1090
Eind SG: 1013
schijnbare vergistingsgraad: 84%
Kleur: 79 EBC
Bitterheid: 38 IBU

Mout:
Palemout en Pilsmout

Suiker:
Kristalsuiker en kandijstroop voor de kleur

Is dat spul zo donker?
Dat is zeker die 2000 EBC siroop die niet te koop is voor particulieren.
Dat spul waar Ronnie het over had.

 :weetniet:

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Westvleteren
« Reactie #2 Gepost op: 01-10-2007 22:37 u »
Ja, dat is vast en zeker dat spul van Ronnie inderdaad.

Weet iemand eigenlijk hoe sterk de kandijstroop van Brouwland kleurt?

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Westvleteren
« Reactie #3 Gepost op: 01-10-2007 22:46 u »
Die kleurt bijna niet. Op de fles staat een enorm hoge EBC waarde maar ik geloof er niks van. Als ik een klein beetje in water doe geeft het bijna geen kleuring. Een bier aankleuren hiermee is dus geen optie.

 :degroeten:
Wesley

Offline Hans (Lagos)

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 699
  • Land: es
  • Blichmann Assisted Brewing member
    • Mijn brouwzaal
Re: Westvleteren
« Reactie #4 Gepost op: 01-10-2007 23:28 u »
Ik heb op advies van Marc Clarimalt gebruikt in mijn Westvleteren 12 look a like, kleurt erg donker en ik heb hiervan 1,2 % gebruikt, berekent EBC was 84 en in het eind resultaat net iets donkerder dan een Leffe bruin.

Te donker dus voor een Westvleteren 12 en volgende keer gebruik ik wat minder.

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Westvleteren
« Reactie #5 Gepost op: 02-10-2007 05:53 u »
Geeft die clarimalt nog smaakjes aan het bier? Mijn ervaring is dat de karamel kleurstof wel een smaakje achterlaat namelijk.

 :degroeten:
Wesley

Offline Hans (Lagos)

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 699
  • Land: es
  • Blichmann Assisted Brewing member
    • Mijn brouwzaal
Re: Westvleteren
« Reactie #6 Gepost op: 02-10-2007 10:06 u »
Ik heb geen vergelijking maar op de fles staat:

Extract van gebrand mout 100% natuurlijk
Verhoogt kleur, smaak aroma en mondgevoel
EBC 9000

Het zal dus zeker de smaak be´nvloeden maar bij beperkt gebruik vast niet negatief, mijn Westvleteren 12 smaakt nu al prima en eens zien hoe hij zich ontwikkelt tot het ONK2008.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Westvleteren
« Reactie #7 Gepost op: 02-10-2007 10:15 u »
Ben wel benieuwd hoe die smaak zich ontwikkelt inderdaad, ik ga zelf een proefbrouwsel maken met kandijstroop... ik post de resultaten wel.

Groet Caspar

Offline preuver

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 46
  • Een dag niet gedronken is een dag niet geleefd.
    • Brouwen - Nippen - Proeven
Re: Westvleteren
« Reactie #8 Gepost op: 06-11-2007 02:07 u »
Wil wel helpen als iemand eens iets wil bestellen wat niet voor de particulieren voor handen is kan ik dat wel zakelijk.

Laat maar horen maar vermeld wel waar en wat dan zorg ik voor de rest.

Gr Pascal...preuver

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.441
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Westvleteren
« Reactie #9 Gepost op: 12-11-2007 13:43 u »
Hans Lagos, Hoe is het met je Clarimalt experiment afgelopen? Smaakt het nog steeds goed? Ik heb een fles Clarimalt staan, maar vind het toch wel een smaakje geven...

Binnenkort rij ik weer eens naar Westvleren. De 8 is weer daar! Mijn bakken van juli zijn bijna op en ik blijf het toch lekker vinden...

Offline Hans (Lagos)

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 699
  • Land: es
  • Blichmann Assisted Brewing member
    • Mijn brouwzaal
Re: Westvleteren
« Reactie #10 Gepost op: 16-11-2007 10:13 u »
Sorry voor mijn vertraagde antwoord, ik was op reis.

Ik en (anderen) ben er erg tevreden over, op de fles staat ook duidelijk: "Verhoogt kleur, smaak aroma en mondgevoel"

Je zou een batch met en zonder moeten maken om goed het verschil te kunnen proeven.



Offline Hoppeplukkertje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
Re: Westvleteren
« Reactie #11 Gepost op: 03-03-2009 20:28 u »
Met een paar weekjes ga ik weer eens brouwen  :proost2:
kwestie van de voorraad op pijl te houden als er vrienden komen proeven.

Mijn voorkeur zou gaan naar type Westvleteren 12░.

Iemand ervaring met kloonrecepten Westvleteren ?
Alle raad is welkom.



Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: Westvleteren
« Reactie #12 Gepost op: 06-03-2009 14:53 u »
Hoi Hoppeplukkertje,

Ik raad je aan de zoekfunctie te gebruiken. Ik weet dat er verschillende draden in de recepten staan die over Westvleteren gaan. Daar zou je een recept uit moeten kunnen samenstellen. Wat ik in ieder geval zeker weet is dat de invloed van het brouwwater erg groot is (dat ziltige komt van het water).

Deze draad gaat echt over proefervaringen en niet over het samenstellen van het recept. Mocht je daar meer vragen over hebben, dan raad ik je aan deze in het recept-gedeelte te stellen.

Edwin

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Westvleteren
« Reactie #13 Gepost op: 08-03-2009 09:42 u »
Met een paar weekjes ga ik weer eens brouwen  :proost2:
kwestie van de voorraad op pijl te houden als er vrienden komen proeven.

Mijn voorkeur zou gaan naar type Westvleteren 12░.

Iemand ervaring met kloonrecepten Westvleteren ?
Alle raad is welkom.

Als je het Engels machtig bent kun je eens in DEZE draad kijken op het Northern Brewer forum. Diverse mensen zijn daar bezig met het klonen, meestal naar aanleiding van het boek Brew Like a Monk (afgekort BLAM op dat forum).

Offline Hoppeplukkertje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
Re: Westvleteren
« Reactie #14 Gepost op: 11-03-2009 21:47 u »
Receptje gevonden in de link westy12 ;-)   northernbrewer

Hoeveelheid 10l
1081 begin SG
28.9 srm
40.1 Ibu
Kooktijd 120 min

1.6 kg pale malt
1.6 kg pilsener
0.1 kg black malt debittered
0.15 kg piloncillo sugar generic
0.3 kg dark candi syrup

hop:

11.6 g Northern Brewer (60 min)
13.3 g Styrian Golding pellet( 30 min)
13.3 g Hallertauer pellet (45 min)

Wyeast 3787

Iemand een idee wat piloncillo sugar syrup is ?

Offline weed

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 546
  • Land: nl
Re: Westvleteren
« Reactie #15 Gepost op: 11-03-2009 22:13 u »
Iemand een idee wat piloncillo sugar syrup is ?


http://en.wikipedia.org/wiki/Panela

Groet, Ronald

Offline Glorfindel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 338
  • Land: nl
Re: Westvleteren
« Reactie #16 Gepost op: 13-03-2009 20:44 u »
Niet te vlug conclusies trekken!
Zouden die kratten er niet kunnen staan omdat ze leeggoed binnen krijgen dat niet van hun is?


Het was niet erg serieus bedoeld. Wellicht is er een verklaring voor, misschien niet en drinken ze gewoon graag Leffe.
Ik ben benieuwd of ik smaakverschil proef tussen de brouwsels. Het is nog even wachten. Door de lange rit is al het gist door het bier geschud.

Offline Hoppeplukkertje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
Re: Westvleteren
« Reactie #17 Gepost op: 23-03-2009 20:43 u »
Ik heb mijn twijfels aan het recept van Westvleteren dat ik gevonden heb op het net. (Paar dagen geleden hier  op geplaatst.)

Er zitten veel te veel suikers in wat een body van 0,0 zal geven.
Mijn denkwijze over recept vleteren.

Ik denk dat de karamel aroma komt voor al van de verschillende karamelmouten. En ongemouten granen.
Ze gebruiken waarschijnlijk geen bierkleurstof (clarimalt) en de ontbitterde zullen ze er ook niet in doen 
want die bestaat ook nog niet zo lang.
Koriander zit er ook niet in ( ik bespeur hem toch niet).

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.498
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Westvleteren
« Reactie #18 Gepost op: 23-03-2009 20:54 u »
Ik heb mijn twijfels aan het recept van Westvleteren dat ik gevonden heb op het net.

Er zitten veel te veel suikers in wat een body van 0,0 zal geven.

Vergist je niet. Er zit ongelofelijk veel suiker in diverse originele trappistenbieren!
Het is mijn inziens een misvatting dat je geen body overhoud als je veel suiker gebruikt.
Door de vergisting van de suiker krijg je meer alcohol en gistingsnevenproducten, die dragen ook bij aan de body.

Dat er koriander in zit geloof ik ook niet.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Westvleteren
« Reactie #19 Gepost op: 23-03-2009 22:39 u »
Ik denk dat de karamelaroma komt voor al van de verschillende karamelmouten. En ongemouten granen.
Ze gebruiken waarschijnlijk geen bierkleurstof (clarimalt) en de ontbitterde zullen ze er ook niet in doen 
want die bestaat ook nog niet zo lang.

Gebruiken ze niet gewoon donkere karamel voor de kleur?
Dat iets nog niet lang bestaat zegt natuurlijk niks over of ze het gebruiken of niet.
Ook de trappisten gaan met hun tijd mee!

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Westvleteren
« Reactie #20 Gepost op: 24-03-2009 09:07 u »
Beste Hoppeplukkertje,

Koop het boek "Brew Like a Monk" van Stan Hieronymus. Daar staat heel veel info in over de diverse tappistenbieren (en het is gewoon een heel goed boek). Westvleteren wordt volgens dat boek alleen gebrouwen met lichte moutsoorten en donkere kandijsiroop. Als je wel eens met die siroop hebt gebrouwen, weet je dat daar veel karamelsmaken vanaf komen. Ik heb ooit een quadrupel gebrouwen met behoorlijk wat van dat spul (2 flessen op 26 liter) en ik kan je zeggen dat er met de body van dat bier niets mis was. Ik geloof Hieronymus wel.

Al eerder verwees ik naar het Westvleterenonderwerp op het Northern Brewer forum. Heb je daar nog gekeken? Die Amerikanen moet je niet onderschatten als het gaat om brouwen van Belgische bieren.

Offline wiwi

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 649
  • Land: be
  • De Boschveldbrouwerij
Re: Westvleteren
« Reactie #21 Gepost op: 24-03-2009 09:57 u »
Mannekens, nergens zie ik iets van special-B, zou er geen special-B in Westvleteren zitten?

Ik heb ooit een quadrupel gebrouwen met behoorlijk wat van dat spul (2 flessen op 26 liter) en ik kan je zeggen dat er met de body van dat bier niets mis was.

Adrie, wat voor kandijstroop hebt gij gebruikt?

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.940
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Westvleteren
« Reactie #22 Gepost op: 24-03-2009 10:01 u »
Echte Westvleteren regelmatig geproefd?
- nog nooit zo een instabiele bitterheid gehad. Typisch voor kleine brouwerij. De een keer veel te weinig, de andere keer vollen bak!

Rochefort 10 daarentegen is veel stabieler inzake bitterheid, en dat IBU cijfer is veel meer dan Hieronymus schrijft in z'n BLAM.
Tevens heeft de Rochefort een veel breder smaakpatroon en is het eind SG lager dan bij Westvleteren.

Pas na meer vergelijken ben ik de mening toegedaan dat Westvleteren door zoetemuilkes beoordeeld is toen ze enkele jaren geleden uitgeroepen werden tot beste bier van de wereld.
Als dat panel ging voor dat soort bieren dan had Rochefort die titel wel verdiend, maar ja wie ben ik?

Offline wiwi

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 649
  • Land: be
  • De Boschveldbrouwerij
Re: Westvleteren
« Reactie #23 Gepost op: 24-03-2009 10:08 u »
Rochefort 10 daarentegen is veel stabieler inzake bitterheid, en dat IBU cijfer is veel meer dan Hieronymus schrijft in z'n BLAM.

En aan hoeveel IBU-tjes had gij gedacht?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Westvleteren
« Reactie #24 Gepost op: 24-03-2009 10:13 u »
Adrie, wat voor kandijstroop hebt gij gebruikt?

Candico, speciaal ge´mporteerd uit BelgiŰ (met dank aan Edgar).

Tags: