Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: IJs/Eis bier  (gelezen 11604 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Ko

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 453
  • Land: nl
  • Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan!
    • CEAUX-Brew
IJs/Eis bier
« Gepost op: 16-03-2009 11:28 u »
Beste Brouwers,

Op het wereld wijde web kwam ik onlangs eisbock tegen. Ik heb het bier zelf nog niet geproefd, maar de productie ervan vind ik erg interessant. Door het bier koud op te slaan bevriest het water in het bier. Dit bier schep je af en zo krijg je een soort van gedistilleerd bier.

Nu ben ik benieuwd, wanneer schep je de ijskristallen af? doe je dit al na de hoofdvergisting, of zet je de lageringsfles een dagje in de vrieskist voor het lageren. Of zou het zelfs kunnen met een flesje Bavaria uit de supermarkt (dit laatste lijkt me afgezien dat het niet lekker is, niet echt logisch). Want ik ben er altijd van uit gegaan dat de gistcellen sterven als je ze invriest. Of is het bij ijsbier noodzakelijk om bottelgist toe te voegen? Ook vroeg ik me af tot hoever je je bier zo kunt distileren? wordt het een echte borrel, of een geconcentreerd bier van enkele procenten meer? Als het een likeur wordt, dan heb je natuurlijk de koolzuur niet meer nodig....

Jullie zien het, veel vragen. Nog geen antwoorden. :verbergen:

gr. Ko


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.227
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: ijs/eis bier
« Reactie #1 Gepost op: 16-03-2009 11:35 u »
Logisch redenerend zou ik zeggen: koud wegzetten tijdens lagering (bij -2 of -3°C), als er ijskristallen zijn ontstaan dan het bier overhevelen waarbij het ijs achterblijft in de lagerfles. Dan bottelgist en suiker toevoegen en bottelen.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: ijs/eis bier
« Reactie #2 Gepost op: 16-03-2009 11:44 u »
Als ik het me goed herinner maak je Eisbock door een uitgegiste bock te bevriezen waarbij je de vloeistof wel regelmatig omroert.
Af en toe het ijs er uit scheppen tot een alcoholvolume van 12-14 % is bereikt.
In het recept hou je al rekening met de concentratie van de smaak- en bitterstoffen.

Naar ik aanneem zal de gist wel dood zijn na deze mishandeling, je zult dus opnieuw gist moeten toevoegen bij het bottelen.

Lijkt mij toch wel een leuk experiment.

Bert

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.227
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: ijs/eis bier
« Reactie #3 Gepost op: 16-03-2009 11:47 u »
tot een alcoholvolume van 12-14 % is bereikt.

 :nut:  Minder mag ook wel hoor... 9% lijkt mij voldoende.

Offline Ko

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 453
  • Land: nl
  • Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan!
    • CEAUX-Brew
Re: ijs/eis bier
« Reactie #4 Gepost op: 16-03-2009 11:49 u »

Naar ik aanneem zal de gist wel dood zijn na deze mishandeling, je zult dus opnieuw gist moeten toevoegen bij het bottelen.

Lijkt mij toch wel een leuk experiment.

Bert

Zou ik dit expiriment dan ook niet gewoon kunnen proberen met een commercieel bier, bv een gewone weizen. Deze in een schone literfles gieten, in de diepvries leggen en af en toe ijs afscheppen. Opnieuw bottelen met wat gist en suiker, et voila....

Al ben ik dan weer erg benieuwd hoe gist zich houdt in zo'n geconcentreerd bier....

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ijs/eis bier
« Reactie #5 Gepost op: 16-03-2009 11:51 u »
ik ben er altijd van uit gegaan dat de gistcellen sterven als je ze invriest.

Gist gaat niet persé dood van invriezen.
Vooral bij gebruik van invriesmedium blijft een aanzienlijk deel levensvatbaar.

In dit geval bevries je sowieso niet je hele brouwsel, anders valt er niks af te scheppen.
In het deel waar de gist zin (onderin) zal het brouwsel vloeibaar blijven en dus geen extra schade voor de gist.
Wel is het een extreme vorm van koud lageren, dus bottelgist is dan geen slecht idee!

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: ijs/eis bier
« Reactie #6 Gepost op: 16-03-2009 12:32 u »
Hier een filmpje van Basic brewing waar James en Steve een Barleywine ice beer maken. (ik dacht dat ze hem schatte op 19 % alc vol. Maar ik weet het niet meer juist)

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: ijs/eis bier
« Reactie #7 Gepost op: 16-03-2009 12:46 u »
:nut:  Minder mag ook wel hoor... 9% lijkt mij voldoende.

Even opgezocht.
De stijlgids van de BJCP noemt 9-14%.

Bert

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: ijs/eis bier
« Reactie #8 Gepost op: 16-03-2009 12:50 u »

Gevonden:
Een beschrijving voor het maken van Eisbock staat in "Brewing Classic Styles" van Jamil Zainasheff, blz 90.
Compleet met recept en tips.

Bert

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: ijs/eis bier
« Reactie #9 Gepost op: 16-03-2009 12:55 u »
Zou ik dit expiriment dan ook niet gewoon kunnen proberen met een commercieel bier, bv een gewone weizen. Deze in een schone literfles gieten, in de diepvries leggen en af en toe ijs afscheppen. Opnieuw bottelen met wat gist en suiker, et voila....

Als experiment, om de techniek onder de knie te krijgen, lijkt mij dat zo gek nog niet. Ik zou het dan niet in een fles doen, maar in een bak met deksel, dat schept makkelijker. ;D
Voor een evenwichtig eindresultaat moet je al bij het recept rekening houden met het concentreren.

Bert

Offline Ko

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 453
  • Land: nl
  • Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan!
    • CEAUX-Brew
Re: ijs/eis bier
« Reactie #10 Gepost op: 16-03-2009 13:03 u »
Ik heb net de podcast gekeken en wat wel grappig hieruit is, is dat je een heel aardige drank (geen bier meer) kunt krijgen uit deze vorm van destileren. Ik ben nu ook wel erg benieuwd geworden en wil zo een testje uit gaan voeren. Ik neem een spa-rood fles. Giet deze leeg (dus dan is deze fles in feite steriel) en giet hier een commerciele barley wine in. Stop dit in de vriezer en als het grootste gedeelte is bevroren zet ik deze fles op zijn kop boven een opvangfles waardoor ik het gedestilleerde goedje opvang en zo kan proeven.

Weet iemand wat een sterk bier met een zeer laag hop karakter dat overal beschikbaar is?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: IJs/Eis bier
« Reactie #11 Gepost op: 16-03-2009 13:16 u »
Waarom mag het bier niet bitter zijn? Vergeet niet dat je ook de suikers concentreert, dus de balans in het bier blijft min of meer hetzelfde.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: IJs/Eis bier
« Reactie #12 Gepost op: 16-03-2009 13:50 u »
Ik ken iemand die met succes een ijsbok heeft gebrouwen (met fotosessie en al).
Linkje plaatsen?
 :)

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: IJs/Eis bier
« Reactie #13 Gepost op: 16-03-2009 13:54 u »
Ik ken iemand die met succes een ijsbok heeft gebrouwen (met fotosessie en al).
Linkje plaatsen?
 :)

Ja, leuk.

Bert

Offline Ko

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 453
  • Land: nl
  • Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan!
    • CEAUX-Brew
Re: IJs/Eis bier
« Reactie #14 Gepost op: 16-03-2009 14:28 u »
Zojuist heb ik twee blikken Grolsch kanon (bleh:S) in een spa-rood fles gegoten en dit in de vriezer gezet. Ik ben benieuwd wat voor drankje hier morgen uit komt.

gr. Ko

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.428
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: IJs/Eis bier
« Reactie #15 Gepost op: 16-03-2009 14:42 u »
Daag ons niet uit he Hopmans. Boefmans.

Offline wimn

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
Re: IJs/Eis bier
« Reactie #16 Gepost op: 17-03-2009 00:28 u »
Zojuist heb ik twee blikken Grolsch kanon (bleh:S) in een spa-rood fles gegoten en dit in de vriezer gezet. Ik ben benieuwd wat voor drankje hier morgen uit komt.

gr. Ko
Ik denk ruim 6 dl bierijs. Ik heb ooit de eer gehad om een krat met 2 liter cola-ijsjes te hebben. Ik had het krat op het balkon gezet, terwijl het vroor. Na ontdooien was het niet te drinken, omdat de (meeste) koolzuur er uit was (doppen eraf geduwd). Ik heb ook wel eens bier in de vriezer gelegd om het snel te koelen en daarna te vergeten. Einde bier, het bevriest volledig. En door de toename van volume, wordt ook de kroonkurk van de fles geduwd. Ik heb ook al enkele keren bedoeld ijs gemaakt. In dat geval roer je het ijs elk half door om de vorming van grote ijskristallen te voorkomen. Na een uur of 4 tot 6 heb je ijs.
Als je eisbock wil maken, dan zal je er, denk ik, bij moeten blijven. Het gaat erom dat het water in het bier bevriest, zodat je dat kan verwijderen. Als je het langer terugzet, dan bevriest er meer en verwijder je dat ook. Elk half uur het bier controleren en eventueel gevormd ijs verwijderen, laten ontdooien (tot plus 0 zeg maar) en opnieuw een half uur terug. Het ijs dat je uit het bier haalt moeten je meten. Op die manier kan je een schatting maken van het SG / alcoholpercentage (hoop ik, ik heb er geen formule voor). Als je denkt dat je genoeg ijs geschept hebt, dan kan je het bier weer op temperatuur laten komen om te bottelen en via hergisting koolzuur in het bier te krijgen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: IJs/Eis bier
« Reactie #17 Gepost op: 17-03-2009 09:58 u »
Zojuist heb ik twee blikken Grolsch kanon (bleh:S) in een spa-rood fles gegoten en dit in de vriezer gezet.

Ik denk ruim 6 dl bierijs.

Het Kanon is natuurlijk wel een flink zwaarder bier dan een pilsje?
Uitgaande van een lineair verband van het smeltpunt van een mengsels van 2 vloeistoffen tussen de 2 originele vloeistoffen, verwacht ik het kanon te bevriezen bij -13,3 ºC.
Misschien door de restsuikers nog wat lager.
Oficieel zou dat dus moeten kunnen in een standaard-vriezer, maar zit wel op 't randje?

Trouwens:
Het gaat erom dat het water in het bier bevriest, zodat je dat kan verwijderen. Als je het langer terugzet, dan bevriest er meer en verwijder je dat ook.

Wat bevriest er dan nog meer? In dit geval ís ca 88% water?
De alcohol bevriest pas bij -114,4 ºC, dus daar zou ik me geen zorgen over maken.
Punt is natuurlijk dat je niet al het water wilt verwijderen, maar slechts een deel... ;D

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: IJs/Eis bier
« Reactie #18 Gepost op: 17-03-2009 10:02 u »

De bedoeling is dat je niet het geheel bevriest, maar dat je door telkens roeren (is wat moeilijk in een fles ;D) en afscheppen van de ijsklontjes, alleen water verwijdert. Hiermee krijg je een concentratie van smaak en alcohol.

Bert

Offline Ko

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 453
  • Land: nl
  • Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan!
    • CEAUX-Brew
Re: IJs/Eis bier
« Reactie #19 Gepost op: 17-03-2009 10:40 u »
Ik zag in het filmpje dat hierboven ergens gepost is, dat deze persoon de fles "slushpuppiebier" op zijn kop boven een andere fles had gezet. Het bier, geconcentreerde vocht liep er uit en het meeste water/ijs blijft in de fles zitten. Dit deed hij totdat het ijs een massief blok had gevormd en er geen vocht meer uit druppelde. Het resultaat was een bierlikeur. Nu ik dit schrijf bedenk ik me dat dit het beste geschiet als je de "bevroren" fles op zijn kop zet boven een andere fles in een omgeving die onder nul is. Zo blijft het water bevroren. Helaas heb ik alleen een klein vrieskastje dus zal ik vanavond wat meer water mee krijgen omdat dit ook zal smelten.

gr. Ko

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: IJs/Eis bier
« Reactie #20 Gepost op: 17-03-2009 10:47 u »
Je kan ook het ijs in de fles wat losschudden en de inhoud via een trechter met meelzeef in een andere fles gieten?
Een paar druppels likeur heb je ook niet zoveel aan, dus iets meer en iets minder sterk is ook wel leuk! :)

Ik ga dit denk ik ook een keer proberen met mijn ijsmachine!  :duimop:

Offline Matthe

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Land: nl
Re: IJs/Eis bier
« Reactie #21 Gepost op: 19-03-2009 13:33 u »
Leuke draad dit. Je kunt vrij simpel experimenteren en het resultaat lijkt me boeiend.
Ik zat al lezend te denken....  :denken: En las onderstaande citaat.

Ik ga dit denk ik ook een keer proberen met mijn ijsmachine!  :duimop:

 :idea: Toen bedacht ik. Dan is een fles niet zo handig en als het met een ijsmachine lukt kun je dus ook een bakje nemen en die in de vriezer zetten met bier. Als je dan ook regelmatig roert heb je hetzelfde effect als de ijsmachine. (Die ik zelf niet heb) Mogelijk dat op deze manier de ijskristallen makkelijker af te scheppen zijn, zeker in vergelijking met het werken met een fles. Maar goed, dit is natuurlijk alleen maar theorie...  :denken:

Offline Ko

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 453
  • Land: nl
  • Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan!
    • CEAUX-Brew
Re: IJs/Eis bier
« Reactie #22 Gepost op: 19-03-2009 13:59 u »
Ik heb de test uitgevoerd en het resultaat was best goed. Ik had een fles gevuld met een liter (2 blikken) Grolsch Kanon en deze in de vriezer gezet. Na een dag vriezen was het een redelijk vaste substantie geworden, deze fles heb ik op zijn kop in een kan gezet waardoor het niet bevroren vocht er uit kon druppelen. Dit ging heel aardig en na een minuutje had ik een borrelglaasje vol met drank. Dit heb ik geproefd, ik vond het zelf niet zo heel erg lekker. Het was erg sterk (dus het werkt wel :P) en erg dik. Maar misschien vind ik het wel niet zo lekker omdat ik ook niet zo van sterke drank houd.

Het ijs bleef mooi in de fles zitten en vroor eigenlijk weer aan elkaar vast als de alcohol er uit was gelopen. Dit is misschien ook wel logisch omdat water en veel hoger vriespunt heeft dan alcohol. Het experiment is dus gelukt, maar het resultaat vond ik niet zo heel erg lekker, misschien dat anderen hier anders over denken. Helaas had ik geen meetapparatuur bij de hand, dus kon ik niet aflezen hoeveel het SG was van dit goedje.

gr. Ko

Offline Maarten

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.132
  • Land: nl
Re: IJs/Eis bier
« Reactie #23 Gepost op: 19-03-2009 14:57 u »
Misschien kun je nog het een en ander optimaliseren. 1 borrelglaasje uit een liter bier is niet geweldig, en je wilt inderdaad geen sterke drank maar sterker dan normaal bier. (toch?) Daarbij zal het bij het ene bier lekkerder worden dan het ander, omdat suiker, alcohol, aromatische componenten, bitterstoffen etc zich allemaal op een andere manier zullen verdelen over ijs en vloeistof. Een lekker bier is denk ik niet per se lekkerder als het is 'verijsd'(?), dat zal wat afstelwerk kosten.
Welke smaken gingen, behalve alcohol, hierin overheersen?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: IJs/Eis bier
« Reactie #24 Gepost op: 19-03-2009 21:37 u »
Dit is wel een heel mooie/simpele manier van "distilleren"!
Alleen hou je veel van de aromastoffen en suikers in je eindprodukt.
Dat is bij "echt distilleren" natuurlijk niet zo.

Maar de keren dat ik bier distillaat heb geproefd, leek het me niet veel meer dan graanjenever, dus dit soort bierlikeuren lijkt mij veel lekkerder?

Je kan met de sterkte natuurlijk ook nog varieren in de hoeveelheid water die je erbij laat smelten?
 :duimop:

Tags: