Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Zeezuiper  (gelezen 6912 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ollie

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
Zeezuiper
« Gepost op: 08-03-2009 22:38 u »
Beste Brouwers,

Ik zou graag een zeezuiper-kloon willen maken, heb een recept gevonden maar dat klopt niet:
2 kg pils, 150 gr cara
15 gr bitterhop
5 gr gedroogde sinaasapelschil
5 gr lievevrouwebedstro.

De zeezuiper is 8% en met deze hoeveelheid mout, kom je daar niet aan. Het recept dat ik gevonden heb, heeft een begin sg van 1050, terwijl je redelijkerwijs toch wel ca 1070 nodig hebt.

Heeft iemand ervaring met brouwen van zeezuiper, iemand tips voor recept?

Groet, Ollie


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.442
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Zeezuiper
« Reactie #1 Gepost op: 08-03-2009 22:39 u »
Ik ken dit bier niet zo goed. Wat is de kleur, meer Palm, of meer Rochefort?

De hoeveelheden mout zouden best zat kunnen zijn, het ligt er maar aan hoeveel liter bier je wilt maken.

Offline ollie

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
Re: Zeezuiper
« Reactie #2 Gepost op: 08-03-2009 22:44 u »
Het is een tripel en recept voor 10 liter, het is echt te weinig mout, dat is zeker, sg van 1050 is ook echt niet genoeg om aan 8% te komen.

groet
Ollie

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.436
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Zeezuiper
« Reactie #3 Gepost op: 09-03-2009 08:59 u »
Het lijkt mij op het recept van de originele Zeezuiper... inderdaad met iets te weining mout voor moderne maatstaven.

Die cara is cara 20.
Ik zou een IBU nemen van 25.

Sinaasappelschil is er al vrij snel uitgelaten dacht ik. Alleen de lievevrouwebedstro bleef over. Toendertijd was de Zeezuiper rond de 7%.

Maar ik weet niet of de Zeezuiper van de laatste jaren nog wel lijkt op die van toen...

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.500
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Zeezuiper
« Reactie #4 Gepost op: 09-03-2009 13:54 u »
De zeezuiper is 8% en met deze hoeveelheid mout, kom je daar niet aan.

Wellicht dat de verhouding wel klopt ? Dus recept invoeren in een brouwprogamma wat jij prettig vindt, en simpel het SG wat verhogen en daarna de hopstort op de bitterheid aanpassen.... :)

Offline roco

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 191
  • Land: nl
    • rogier en jeanine
Re: Zeezuiper
« Reactie #5 Gepost op: 10-06-2009 23:10 u »
Ik weet dat de Zeezuiper in de jaren wel wat verandert is.
Wat er in ieder geval inhoort wat in de beginjaren van de zeezuiper rijkelijk aanwezig was was koriander.

Groeten,

Roco

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Zeezuiper
« Reactie #6 Gepost op: 11-06-2009 21:13 u »
Laat je ook nog weten wat het wordt?

Tags: