Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wanneer voeg je honing toe?  (gelezen 3032 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Bierke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: be
  • Brouw met verstand, brouw lekker en gezond!
Wanneer voeg je honing toe?
« Gepost op: 07-03-2009 17:17 u »
Beste brouwvrienden,

Wanneer voeg ik het best honig toe?

Op het einde van het koken?
Na het koelen en dus vlak voor het in de gistkuip doen? Zo gaan de vitaminen in de honig niet verloren maar is er misschien wel meer kans op infecties?

Ik kom straks kijken want ik ben nu aan het brouwen!

Met vriendelijke brouwgroeten,
Bierke

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wanneer voeg je honing toe?
« Reactie #1 Gepost op: 07-03-2009 17:19 u »
Niet heel lang geleden werd dezelfde vraag gesteld, met een aantal nuttige antwoorden.
Ik zal eens kijken of ik de draad kan vinden?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wanneer voeg je honing toe?
« Reactie #2 Gepost op: 07-03-2009 17:22 u »
Hier is ie al!
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,11581.0.html

Ik zou het na de hoofdgisting toevoegen, de pH is dan al voldoende laag om (clostridium) infecties te voorkomen en je behoudt waarschijnlijk meer smaak!

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.148
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Wanneer voeg je honing toe?
« Reactie #3 Gepost op: 07-03-2009 17:34 u »
Of in plaats van bottelsuiker.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wanneer voeg je honing toe?
« Reactie #4 Gepost op: 07-03-2009 17:49 u »
Kan ook natuurlijk, maar dan kun je wel veel minder toevoegen?
Ach, waarom ook niet beide?
:D

Offline Anton

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 987
  • Land: nl
  • You're never too old to learn something stupid.
Re: Wanneer voeg je honing toe?
« Reactie #5 Gepost op: 07-03-2009 18:34 u »
Ik gebruik vaak honing en heb de beste resultaten behaald door die aan het einde van het koken toe te voegen. Zo ongeveer 5 8 minvoor het eind. De smaak komt dan het beste uit. En of de vitaminen er dan nog wel of niet in zitten heb ik nog nooit over nagedacht.

Anton

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Wanneer voeg je honing toe?
« Reactie #6 Gepost op: 07-03-2009 18:57 u »
Ik ben het met Anton eens.
Honing 5 minuten voor einde koken kan inderdaad een goed resultaat opleveren,
ondanks de algemene opinie van de kudde alhier.
 ;) :duimop:

Offline Bierke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: be
  • Brouw met verstand, brouw lekker en gezond!
Re: Wanneer voeg je honing toe?
« Reactie #7 Gepost op: 07-03-2009 20:19 u »
Hoi allemaal,

Bedankt voor de reacties en de verwijzing naar de draad van in januari. 'k Had wel al wat opgezocht :leren: voor 't brouwen in verband met de hoeveelheid honing maar wanneer toe te voegen, daar had ik nog niet naar gezocht. Tijdens het brouwen had ik daarnet geen tijd om te zoeken. Je bent dan met zoveel bezig maar dat moet ik jullie niet uitleggen h! Dank :groots: !
Ik ga voor de hopelijk gulden middenweg: op 't einde van het koken toevoegen. Die bacterie is dan wel dood denk ik bij 100 C. En de smaak blijft er denk ik nog wel ik. Ik vergelijk met het toevoegen van wat honing aan een tas warme melk.
Ik hou jullie op de hoogte!

Met vriendelijke honingzoete brouwgroeten :degroeten:,
Bierke

Tags: honing