Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Te veel suiker gebruikt bij het bottelen  (gelezen 6665 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Amberbock

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 185
  • Het moet vooruit gaan.
Te veel suiker gebruikt bij het bottelen
« Gepost op: 15-03-2008 08:24 u »
Ik heb door een rekenfout teveel suiker toegevoegd bij het bottelen. Hierdoor heb ik ongeveer 12 g per liter in plaats van de aanbevolen 9 g per liter toegevoegd.
Het resultaat hiervan is dat ik het fenomeen gushing nu heel goed begrijp...

Is er een manier om deze flessen te redden?



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.200
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Te veel suiker gebruikt bij het bottelen.
« Reactie #1 Gepost op: 15-03-2008 08:38 u »
Ik heb zo'n zelfde fout ook een keer gemaakt bij een Weizen. Het valt waarschijnlijk wel mee. Je zal wel grotere glazen moeten gebruiken omdat je veel schuim krijgt. Als je bier voor het bottelen goed uitvergist was dan verwacht ik bij deze hoeveelheid suiker niet dat het bier uit de fles spuit.

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.053
  • Land: nl
Re: Te veel suiker gebruikt bij het bottelen.
« Reactie #2 Gepost op: 15-03-2008 08:46 u »
Je kunt proberen om de flesjes te koelen naar 0 graden, vervolgens heel voorzichtig de dop iets te lichten zo dat er overdruk uitgaat waarna je direct de dop weer aandrukt.

Ik heb dit al eens met succes gedaan.

Offline Amberbock

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 185
  • Het moet vooruit gaan.
Re: Te veel suiker gebruikt bij het bottelen.
« Reactie #3 Gepost op: 15-03-2008 08:55 u »
Gebruik je dan een nieuw dopje of laat je het oude er eigenlijk opzitten?

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.941
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Te veel suiker gebruikt bij het bottelen.
« Reactie #4 Gepost op: 15-03-2008 08:59 u »
Hierdoor heb ik ongeveer 12 g per liter in plaats van de aanbevolen 9 g per liter toegevoegd.

Is veel maar het is geen ramp. Het is niet zeker of alles wel zal vergisten op korte termijn, hangt af van je gist. Duvel (Moortgat) doet 10 g/L.

Afhankelijk van de lotgrootte kan het zijn dat je alles al geconsumeerd hebt voordat het tegen 't plafond spuit.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.200
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Te veel suiker gebruikt bij het bottelen.
« Reactie #5 Gepost op: 15-03-2008 09:04 u »
Je kunt proberen om de flesjes te koelen naar 0 graden, vervolgens heel voorzichtig de dop iets te lichten zo dat er overdruk uitgaat waarna je direct de dop weer aandrukt.

Ik heb dit al eens met succes gedaan.


Tsjerk,

Dit heb ik ook eens gedaan maar hierbij niet zo ver terug gekoeld. Toen gekoeld tot zo'n 10 ºC en dan de flesjes even open maken en weer opnieuw doppen. Ik heb hier echter wat aan gerekend en het helpt niet veel. Zo uit mijn geheugen scheelt dat 0,2 Vol % CO2 per keer dat je de dop eraf haalt. Dit zou je zeker vijf keer met een tussenpoging van een paar dagen moeten doen wil het een beetje helpen. En dit vond ik teveel doppen kosten voor het hele brouwsel.
Voor de drie flessen die ik toen ingeleverd heb van dit bier voor het Onk heb ik dit wel een paar keer gedaan. Er was toen geen opmerking dat er teveel koolzuur in zat. Maar bij een Weizen mag er best wat koolzuur in het bier zitten dus dat helpt ook.

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.053
  • Land: nl
Re: Te veel suiker gebruikt bij het bottelen
« Reactie #6 Gepost op: 15-03-2008 09:49 u »
Ik haal de dop er niet af! Met de opener ga ik net zo ver totdat ie sist en druk hem dan direct weer aan. Als je de dop er helemaal afhaald vliegt het schuim je om de oren.

Het klopt inderdaad dat ik bij dat brouwsel de doppen 2x heb gelicht. Dit was net genoeg waarna het bier met een royale schuimkraag in gegoten kon worden ipv dat het alle kanten op spoot.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.698
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Te veel suiker gebruikt bij het bottelen
« Reactie #7 Gepost op: 15-03-2008 09:56 u »
Ik heb door een rekenfout teveel suiker toegevoegd bij het bottelen.

In de toekomst kun je dit voorkomen door brouwsoftware te gebruiken. Je hoeft dan alleen maar het gewenste koolzuurgehalte in te voeren en de hoeveelheid suiker word voor je berekend, ook de totale hoeveelheid benodigde suiker voor je gehele brouwsel.

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.053
  • Land: nl
Re: Te veel suiker gebruikt bij het bottelen
« Reactie #8 Gepost op: 15-03-2008 13:03 u »
Tja, en soms heb je van die gistjes die stilletjes toch nog een paar puntjes verder willen knabbelen.
Bij mij was dat het geval met die duivelse gist 1388.  :(

Offline Amberbock

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 185
  • Het moet vooruit gaan.
Re: Te veel suiker gebruikt bij het bottelen
« Reactie #9 Gepost op: 15-03-2008 13:17 u »
Dit biertje heb ik vergist met opgekweekte Duvelflessengist. Ben benieuwd hoe het zal verlopen. Ik moet en zal dit lot redden!

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.053
  • Land: nl
Re: Te veel suiker gebruikt bij het bottelen
« Reactie #10 Gepost op: 15-03-2008 15:03 u »
Wat was eigenlijk het eind sg van jou bier?

Offline Amberbock

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 185
  • Het moet vooruit gaan.
Re: Te veel suiker gebruikt bij het bottelen
« Reactie #11 Gepost op: 16-03-2008 13:10 u »
1017, komende van 1067. En ik heb geen labovergisting uitgevoerd dus ik weet niet hoeveel onvergistbare suikers er nog in zaten.

Offline Toine

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
Re: Te veel suiker gebruikt bij het bottelen
« Reactie #12 Gepost op: 03-03-2009 21:43 u »
Helaas heb ik deze draad eens goed moeten doorlezen. Ik heb dezelfde fout gemaakt met teveel suiker. :verbergen:
Vandaag maar weer eens de druk eraf willen halen door voorzichtig de dop op te lichten met een flesseopener. Helaas kwam er deze keer iets teveel schuim naar boven. Niet voorzichtig genoeg geweest!

Ik heb het bier maar uit laten schuimen en opnieuw een dop erop gezet. En natuurlijk een foto voor onze mooiste herinneringen... We zien wel wat het wordt.

Toine.

http://www.dejong-web.nl/Gushing.jpg



Offline Maarten

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.132
  • Land: nl
Re: Te veel suiker gebruikt bij het bottelen
« Reactie #13 Gepost op: 04-03-2009 09:03 u »
Dat is wel een gezellige foto! Jammer van het bier, maarja. Behalve dat je denk ik niet meer had kunnen doen (minder suiker toevoegen? ;)) heb ik geen nuttige opmerkingen; ik zal mijn mond weer houden.  :pan:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Te veel suiker gebruikt bij het bottelen
« Reactie #14 Gepost op: 04-03-2009 09:07 u »
Ik zeg ook niets meer.
Er is een methode waarbij je geen rekenfouten kan maken...
 ::)

Offline Toine

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
Re: Te veel suiker gebruikt bij het bottelen
« Reactie #15 Gepost op: 04-03-2009 18:53 u »
Gelukkig valt het verlies mee. We zitten nu met 2 halve flesjes en de rest heeft een wat grotere kopruimte. Het 5 liter vaatje heeft geen averij. Hier zat niet teveel suiker in en is bovendien beveiligd met een overdrukventiel. Voor een zelfgebrouwen bier sinds jaren, lijkt het uiteindelijk wel te gaan lukken. :proost: