Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Opkweken Chimay gist  (gelezen 29894 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.979
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Opkweken Chimay gist
« Reactie #50 Gepost op: 06-11-2009 09:06 u »
Ik heb toevallig gisteren de gist van een Chimay rood op kweek gezet. Ik was even vergeten wat een vreselijk flauw bier dit is. Wat zit er weinig smaak aan dit bier. Gelukkig proefde ik wel de mooie smaken van de gist, subtiel weliswaar, maar wel aanwezig.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Opkweken Chimay gist
« Reactie #51 Gepost op: 06-11-2009 09:12 u »
Die van mij kwam ook uit een rood.
Ik heb het later op agarplaat gedaan, en vervolgens op schuine buis.
Nu heb ik een startertje gemaakt.
Een hoop werk dus.
Alleen nu gaat het weer spoken in mijn hoofd: Het zal toch niet?


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Opkweken Chimay gist
« Reactie #52 Gepost op: 06-11-2009 11:14 u »
Mooi zou zijn om em naast de Wyeast variant te zetten?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Opkweken Chimay gist
« Reactie #53 Gepost op: 06-11-2009 12:11 u »
Inderdaad goed idee.

Was Chimay een hopversterker, of een hopvretertje?

Past de Goldings/Saaz combi hier goed bij?


Offline Sietze K

  • De Roerstok
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 230
  • Land: nl
  • De hazze en de slak hawwe op 'selde dei âldjier.
Re: Opkweken Chimay gist
« Reactie #54 Gepost op: 06-11-2009 12:50 u »
Die van mij kwam ook uit een rood.
Ik heb het later op agarplaat gedaan, en vervolgens op schuine buis.
Nu heb ik een startertje gemaakt.
Een hoop werk dus.
Alleen nu gaat het weer spoken in mijn hoofd: Het zal toch niet?


Hoppie kijk hier eens naar.
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,9225.0.html
 :degroeten:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Opkweken Chimay gist
« Reactie #55 Gepost op: 06-11-2009 13:16 u »
Bedankt Sietze,


Citaat
Voor de hergisting op fles gebruiken de trappisten dezelfde gist als bij de hoofdgisting.
Hoe het precies in elkaar zat heb ik niet begrepen maar deze gist zou op een of andere manier
in een andere conditie gebracht zijn dan de gist die gebruikt wordt voor de hoofdgisting.

Tja, dezelfde gist als de hoofdgist, alleen een andere conditie.
Misschien heb ik de conditie weer terug gebracht naar de basis omdat ik weer begonnen ben met één cel.

Tja, gewoon brouwen maar, omdat er geen weg terug meer is.


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.466
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Opkweken Chimay gist
« Reactie #56 Gepost op: 06-11-2009 20:10 u »
De Chimay gist is absoluut een enorme hopvreter. Echt bitter worden bieren met deze gist moeilijk.

Offline Sietze K

  • De Roerstok
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 230
  • Land: nl
  • De hazze en de slak hawwe op 'selde dei âldjier.
Re: Opkweken Chimay gist
« Reactie #57 Gepost op: 06-11-2009 20:31 u »
De Chimay gist is absoluut een enorme hopvreter. Echt bitter worden bieren met deze gist moeilijk.
Martin vind je Chimay wit niet bitter genoeg? In mijn beleving de bitterste trappist tripel
 :degroeten:
Sietze

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.466
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Opkweken Chimay gist
« Reactie #58 Gepost op: 06-11-2009 20:57 u »
Yep, die wel. Een lekker bitter bier. Maar ik heb diverse malen zelf met de Chimay gist gebrouwen (van Wyeast) en ik vroeg me altijd al waar de hop gebleven was.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Opkweken Chimay gist
« Reactie #59 Gepost op: 06-11-2009 21:00 u »
Dus, je moet wel rekening houden met een vervalletje van pak 'm beet 5 IBU?


Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Opkweken Chimay gist
« Reactie #60 Gepost op: 07-11-2009 09:39 u »
Ik heb de ervaring van MO helemaal niet en ik heb heel vaak met de Chimay gebrouwen want dat is mijn favoriete trappistengist. Naar mijn ervaring "vreet" of accentueert deze gist de hop niet meer of minder dan andere gisten.

Tags: gist Chimay beluchten