Moutpakketten

Gestart door Ernst, 24-02-2009 04:59 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ernst

Hallo,

Enige tijd geleden heb ik mijn allereerste bier gemaakt. Het welbekende kant en klaar blik Ambriorix en dat smaakte naar meer.
Echter, het is op. Dat is een strop.

Er dient dus een nieuw biertje gemaakt worden. Ik twijfel nu tussen wederom een blikje waar je niks aan kan verknallen of een moutpakketje.

Zoals gezegd, geen ervaring (nog) in het brouwen van bier.

Iemand advies?

goom

Mijn  eerste drie biertjes waren destijds brouwsels.
Daarna ben ik overgestapt naar het brouwen met moutextractpoeder.
Eerst via een extractpoederpakket en later zelf recept gemaakt met poeder.
Na 5-6 poederbrouwsels ben ik over gestapt naar het graanbrouwen.
In de tussenliggende perioden heb ik het een en ander aangeschaft en ervaring opgedaan.

Je kunt ook kiezen om gelijk het diepe in te springen, dus gelijk het volledige proces doen. Je moet dan wel ineens het een en ander aanschaffen.
Kijk maar eens op de cursus hier en lees het forum.
En stel gerust vragen er zitten hier genoeg vakspecialisten.

dennis

Ik heb wel goede ervaringen met het weizen moutpakket, gekocht bij Brouwland.  Er zat een duidelijke handleiding bij.  Al ben ik van huis uit biotechnoloog, ik denk wel dat het goed te doen is als je niet geheel onhandig bent.  Ik vond het erg leuk om te doen, gaf me veel meer voldoening dan een blik opwarmen.

HansW

De eerste keer heb ik ook gebrouwen met een blik, daarna heb ik het moutpakket van tripel geprobeerd... Een enorme smaakverbetering en het was veel leuker om te doen...

Groeten

Hans

Ernst

Ik ben toch voor het blikje gegaan.

Gisteren heb ik een blikje blond bier opgewarmd en vandaag stond het tevreden te pruttelen in het gistvat.

In de winkel wist men mij te vertellen dat werken met een moutextract pakket alleen kan met een 25 liter pan.
Die heb ik niet. Dus ben nu internet aan het aflopen voor een 25 liter pan tegen een prettige prijsje.

Ondertussen gaat vrijdag of zaterdag a.s. het bier op fles.

Oscar

Citaat van: Ernst op 16-03-2009  11:26 uOndertussen gaat vrijdag of zaterdag a.s. het bier op fles.

Hoe weet je dat nu al zo zeker? Weet je dan 100% zeker dat ie is uitvergist?

RobinB

Durf wel te stellen dat ie dan zeker nog nĂ­et volledig uitvergist is...

Ernst

De vorige keer was er ca 10 dagen nodig om uit te gisten.

Ik ga er vannuit dat dat nu ook zo is.

Oscar

Citaat van: Ernst op 16-03-2009  12:54 uIk ga er vannuit dat dat nu ook zo is.

Fout! Zeker in het begin kun je niet op de klok vergisten! Je kunt hoogstens voorspellen wanner ie uitvergist is. Als je je dit nu aanleert, ga je de boot in wanneer je met mout en hop en korrelgist/vloeibare gist gaat werken...

wimn

Met moutextract doe je ongeveer de helft van het brouwproces, dus het kan een goede overgang zijn van bierpakketten naar volgranenbrouw. De helft van het brouwproces betekent ook de helft van de apparatuur, wat dus weer handig kan zijn als je nog niet alles hebt.
Je hebt in ieder geval wel een grote pan nodig, 25 liter is denk ik het minimum. Handige zoekwoorden voor Marktplaats: weckketel, wasketel, emaille. Ik heb 2 ketels (50 en 27 liter) op Marktplaats gevonden de afgelopen maand, dus het moet kunnen. Voor een moutextractpakket heb je maar 1 ketel nodig. Op Marktplaats staan er nu een aantal te koop, bijvoorbeeld: http://link.marktplaats.nl/235553039.

Hopmans

Citaat van: Oscar op 16-03-2009  11:31 uHoe weet je dat nu al zo zeker? Weet je dan 100% zeker dat ie is uitvergist?
Kijk, dat is nu brouwers visie.
 :brouwen:

Ernst

Goed, ik wacht dus gewoon tot mijn emmertje is uitgeprutteld.

@Wimn, dank voor de zoektips. Zocht voornamelijk onder het zoekwoord brouwketel.
TJa, wat ik toen gevonden heb, kon bij wijze van spreken nu al een complete brouwerij bij elkaar hebben in plaats van een leuk keteltje van ca 25 liter.  ;D

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.