30 januari een vlierbier gebrouwen.
Vrij naar het recept het recept van De Roerstok.
Ingrediënten voor 10 liter:
* 1000 gram pilsmout
* 600 gram tarwemout
* 150 gram gerstevlokken

? edc
* 16 gram Herzbrücker hopbloemen 3%
* 15 gram gedroogde vlierbloemen gebruikt ook 15 gram.
Maischwater:
7 liter (aanzuren tot pH 5,5)
niet gedaan wel 1 liter demi water gebruikt
Maischschema:
De gerstevlokken worden 3 minuten gekookt in 2 liter brouwwater. Vervolgens wordt 5 liter lauwwarm brouwwater toegevoegd en het geheel op een temperatuur gebracht van 52 °C. Daarwordt de rest van de mout gestort.
temperatuur 52 °C 68 °C 78 °C
tijd 15 minuten 60 minuten 5 minuten
Spoelwater:
7 liter
Kooktijd:
75 minuten. De hop in het begin van het koken toevoegen en de vlierbloesem de laatste 10 minuten van het koken.
Gist:
Ik heb een theelepeltje safebrew s33 gebruikt
Opgekweekt in een 1 liter beluchten giststarter ik heb 24 uur belucht en daarna nog eens 24 uur niet belucht.
Begin SG:
1048 gehaalde sg 1050
Eind SG: zou 1012 moeten worden
Het zit nu in het gistvat.
Het zou voor 10 liter zijn maar ik heb uiteindelijk maar 7 liter over.
Vond ik erg weinig heb een hoop verloren met filteren aangezien mijn uitloopje best hoog boven de bodem zit.
En met overhevelen na het hop koken bleef er ook best veel achter in de pan.
Dus dat wordt een nieuw filter maken voor kleinere hoeveelheden.
Nu dacht ik gisteren dat de vergisting al afgelopen was en aangezien ik al zo weinig heb heb ik de hele boel zonder te meten, al in mijn lager vat, ook direct mijn bottel vat geheveld.
Daar heb ik een halve theelepel suiker aan toe gevoegd voor wat extra CO2.
Maar nu staat het weer te gisten al een trein.
Ik denk zelf dat mijn afsluiting van het gist vat niet optimaal is geweest.
Of kan het zijn dat een vergisting even stopt en dan verder gaat?