Hallo,
Hoe berekenen jullie de bitterheid van oudere hop? Ik vond hier niet direct een draad over terug vandaar deze vraag.
Er is natuurlijk oude hop en oude hop

, slecht bewaard, goed bewaard, maar over datum etc.
Ik ga de vraag wat verduidelijken met het probleem dat ik nu zit:
Ik heb een IPA gebrouwen en gebotteld waarvan ik de bitterheid goed vind (57 IBU volgens het brouwblad). Nu kwam het grootste deel vd bitterheid (44 punten) van hopbellen (EK Goldings) van een geopend pak (terug afgesloten) dat in de diepvries bewaard was. Ik schat dat dit 2 maand terug geopend was. Wel waren de hopbellen al wat bruinig. Geur was ook niet meer sterk.
Ik brouw dit bier nu opnieuw maar met verse hop. Om dit op te vangen hop ik tot slechts 50 IBU in totaal (7 punten minder dan vorig brouwsel).
Dus als iemand hier een regeltje voor kent... Het kan natuurlijk dat de meesten (zoals ik vermoed) dit inschatten op ervaring.
Bart