Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Harde bitter  (gelezen 2111 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hans VH

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 229
  • Land: be
Harde bitter
« Gepost op: 22-02-2009 10:49 u »
Een van mijn eerste brouwsels heb ik gisteren geproefd. Resultaat min of meer bevredigend voor een eerste brouwsel. Maar een tamelijk harde bitter viel mij op en stoorde mij.

Tijdens het brouwen (jongbier, bij bottelen) proefde ik een zeer sterke en aangename hopbitter. Maar nu na hergisten in de fles (2 weken na bottelen) is die hopsmaak omgezet in een harde bitter. Iemand een idee wat daar de oorzaak kan van zijn.

Ter info: Hallertau Perle en Styrian Golding als bitterhop. Styrian Golding als aromahop. Berekend EBU (in BrouwVisie)= 37. Biertype Tripel.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline ed

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 482
  • Land: nl
  • Brouwerij "D'n Dijckstoel" 2013-3 HL
    • Brouwerij D'n Dijckstoel
Re: Harde bitter
« Reactie #1 Gepost op: 22-02-2009 11:11 u »
Hans, twee weken na bottelen is vrij vroeg om je bier al op smaak te beoordelen. Ik denk dat die wat langer moet staan. Elke week een flesje open trekken en je zult merken hoe de smaak veranderd.

Ed

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.813
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Harde bitter
« Reactie #2 Gepost op: 22-02-2009 11:47 u »
Geen paniek. Twee weken op fles is echt niet genoeg om daar nu al een uitspraak over te doen. Sterker nog, na 2 weken zijn al mijn bieren nog hard bitter. Dat trekt (bijna) altijd mooi bij. Zeker met de door jou gebruikte hopsoorten is de kans minimaal dat het een blijvende harde bitter is. Als het bier nog niet helemaal helder is, komt daar misschien nog een bittertje van de gist bij.

Daarnaast moet nog wel opgemerkt worden dat 37 EBU wel aan de hoge kant is, waardoor het misschien wat langer duurt. Welk soort bier heb je gemaakt?

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.410
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Harde bitter
« Reactie #3 Gepost op: 22-02-2009 11:58 u »
Inderdaad, zeker de eerste twee maanden gebeurt er van alle met hergist bier op fles. Zeker met een zwaar bier als een tripel. Een troost is dat bier over tijd alleen maar minder bitter wordt.
Verder is 37 IBU ook aan de bittere kant, en als je brouwinstallatie nu net een hoger hoprendement heeft dan wordt aangenomen met BrouwVisie, dan kan het zomaar 45 IBU zijn. IBU berekeningen zijn zeer onnauwkeurig.

Ik denk dat je gewoon een lekker bitter biertje heb gebrouwen. Ik houd daar wel van.

Offline Hans VH

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 229
  • Land: be
Re: Harde bitter
« Reactie #4 Gepost op: 22-02-2009 13:08 u »
Ik ben inderdaad een bitter-liefhebber, bijv. bieren als Orval, Arabier, Hommelbier, Westmalle Tripel. Daarom heb ik bewust gestreeft naar de bovenste grens van bitterheid voor het bewuste biertype (tripel).

Blijkbaar ben ik gewoon te ongeduldig en moet ik een paar maanden wachten. 'k Zal het proberen.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Harde bitter
« Reactie #5 Gepost op: 22-02-2009 13:25 u »
Heb je je spoelwater aangezuurd?


Offline Hans VH

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 229
  • Land: be
Re: Harde bitter
« Reactie #6 Gepost op: 22-02-2009 16:21 u »
Neen. pH tijdens maischen was 5,5

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Harde bitter
« Reactie #7 Gepost op: 22-02-2009 16:39 u »
Problem solved.  ;) :duimop:

Als je de volgende keer je spoelwater ook aanzuurt naar ong. 5.5, dan wordt je bier zachter, en sneller op dronk.

 :degroeten:



Tags: