Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Overhevelen?  (gelezen 2560 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Lutz

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 174
  • Land: be
Overhevelen?
« Gepost op: 06-05-2015 11:44 u »
Dag allemaal!

Ik heb net mijn jongbier eens gemeten met de hydrometer.

Begin SG: +- 1052
Gemeten SG: 1015

Als ik uitga van een vergistingsgraad (Saf Ale US 05) van 80% zou ik 1010 moeten halen. Het (cillindrisch) waterslot staat nog scheef maar ik zie het niet meer bloppen. Zou het tijd zijn om over te hevelen voor de nagisting? Zou de vergisting gestokt zijn? Zoja, wat doe ik dan best?

Op het bier drijft nog steeds gist, maar die is bruin geworden ipv wit.

Qua smaak en geur is het jongbier prima.

Groeten

Bart


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.971
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Overhevelen?
« Reactie #1 Gepost op: 06-05-2015 11:59 u »
Geen paniek. Ik zou de dichtheid al te laag vinden om te hevelen. Er wordt nu nog maar weinig koolzuur gevormd waardoor je na het hevelen geen beschermende CO2 laag boven het bier krijgt. Als je de 80% SVG al haalt. Een optie is dus om helemaal niet te hevelen. Als je dat per se wilt, zou ik er nog wat suiker bij doen na het hevelen, zodat er koolzuur wordt gevormd.

Offline Lutz

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 174
  • Land: be
Re: Overhevelen?
« Reactie #2 Gepost op: 06-05-2015 12:04 u »
Mijn plan was als volgt:

- Bier overhevelen in gistingsvat. (Probleem is dat het vat drie maal groter is dan het bier en van plastic. Als ik overhevel denk ik dat ik het in een mandfles met waterslot doe.)
- Koudhop enkele dagen toevoegen.
- Suiker toevoegen en bottelen
- Nog enkele dagen laten staan
- Enkele dagen op 2 graden.

Misschien kan ik nu al een klein gedeelte van de bottelsuiker toevoegen bij het koudhoppen?

Wat denken jullie daarvan?

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.553
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Overhevelen?
« Reactie #3 Gepost op: 06-05-2015 13:40 u »
Alles laten staan en eventueel wat warmer zetten voor enkele dagen. Niet hevelen.
Dryhoppen kan, maar doe het misschien best in een hopzakje (verzwaren met ontsmette knikkers of rvs bouten). Nu geen bottelsuiker toevoegen! Dryhop mag je een weekje laten zitten, daarna als je kan koud zetten of op een paar dagen koelen tot 2.
Dan pas overhevelen in je bottelemmer en bottelsuiker toevoegen (niet eerder!).

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.971
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Overhevelen?
« Reactie #4 Gepost op: 06-05-2015 13:46 u »
Zoals Cies ook zegt:

- Koudhop enkele dagen toevoegen in hoofdvergistingsvat.
- Nog enkele dagen laten staan
- Enkele dagen op 2 graden.
- Bier van de gist overhevelen in hevelvat.  + Suiker toevoegen en bottelen



Offline Lutz

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 174
  • Land: be
Re: Overhevelen?
« Reactie #5 Gepost op: 06-05-2015 18:00 u »
Dank! Hoe warm kan ik best bottelen nadat het op 2 graden heeft gestaan? Rond de 13 graden?

Heeft het nagisten bij 2 graden invloed op de hoeveelheid bottelsuiker ? Ik dacht 6 gram per liter toe te voegen.

Offline Woozl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 224
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij 'De Hoender'
Re: Overhevelen?
« Reactie #6 Gepost op: 06-05-2015 18:06 u »
Wat ik wel eens doe als ik 'te laat' ben met overhevelen:

Wel overhevelen en een beetje suiker toevoegen om weer CO2 in het vat te krijgen


Offline Lutz

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 174
  • Land: be
Re: Overhevelen?
« Reactie #7 Gepost op: 06-05-2015 18:41 u »
Het waterslot staat schuin dus ik denk wel dat er nog een beetje CO2 gevormd wordt. Ik ga het even aanschouwen met de drooghop en als alle gist is afgezakt verlaag ik de temperatuur gradueel.

Tags: