Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Aanzet recept Pauwel Kwak  (gelezen 121572 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Aanzet recept Pauwel Kwak
« Reactie #225 Gepost op: 29-04-2014 22:42 u »
Weet je zeker dat je starter goed was?
Was het een reinkweek bijvoorbeeld?

Smaakt het nu zurig als een infectie of gewoon wat meer gistprofiel?

Je SVG is nog vrij laag, naar wel berekend SG wilde je hem brengen met de suiker?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Nozem

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 350
  • Land: nl
  • Zelf b(r)ouwen is leuker!
Re: Aanzet recept Pauwel Kwak
« Reactie #226 Gepost op: 29-04-2014 23:51 u »
Dit is mijn tweede starter die ik maak en de eerste vanuit een gistdepot uit een fles. De starter is een keer flink overstroomt, meer dan een liter verloren waardoor ik nog een keer opgeschaald heb. Dus al met al genoeg mogelijkheden om een infectie op te lopen.
Ik had begrepen dat starters wel vaker zurig kunnen ruiken/proeven zonder dat er wat mis is. Of het naar een infectie of gistprofiel smaakt kan ik niet beoordelen.

Ik zat zelf te denken om rond de 1020, of iets lager,  de suikers toe te voegen.

Online Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.891
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Aanzet recept Pauwel Kwak
« Reactie #227 Gepost op: 30-04-2014 00:04 u »
Het is tevens interessant te weten of je de 1026 hebt gemeten met refractometer of met hydrometer? De 1e moet na vorming van alcohol gecorrigeerd worden en kan zondermeer omgezet worden in een SG meting....

Offline Nozem

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 350
  • Land: nl
  • Zelf b(r)ouwen is leuker!
Re: Aanzet recept Pauwel Kwak
« Reactie #228 Gepost op: 30-04-2014 18:30 u »
Alle SG metingen voer ik uit met een hydrometer. Ik heb bij 18.5░C gemeten maar heb niet gecorrigeerd voor de temperatuur, hydrometer is gekalibreerd op 20░C.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.196
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Aanzet recept Pauwel Kwak
« Reactie #229 Gepost op: 30-04-2014 22:41 u »
Ik moet nog suikers toevoegen, bij welke vergistingsgraad zal ik dit gaan doen?

Niet kijken naar de vergistingsgraad maar naar de werking van het waterslot. Zodra deze weinig activiteit meer laat zien de suiker toevoegen.

Overigens is een daling van 57% in twee dagen tijd heel gebruikelijk.

Offline Nozem

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 350
  • Land: nl
  • Zelf b(r)ouwen is leuker!
Re: Aanzet recept Pauwel Kwak
« Reactie #230 Gepost op: 30-04-2014 23:20 u »
Vanavond heb ik het SG weer gemeten welke onveranderd was. Ik zal morgen het suiker gaan toevoegen.
Ik denk wel dat het bier ge´nfecteerd is door de starter  :huilen:, volgende keer beter.

Kan iemand mij vertellen of Karmeliet nog steeds de hoofdgist in de fles heeft zitten, of zit hier inmiddels ook bottlegist in?

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.926
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Aanzet recept Pauwel Kwak
« Reactie #231 Gepost op: 01-05-2014 18:27 u »
Schijnt bottelgist te zijn

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Aanzet recept Pauwel Kwak
« Reactie #232 Gepost op: 01-05-2014 18:44 u »
Het is sowieso bottelgist! ;D
Of deze ook voor de hoofdvergisting wordt gebruikt is onduidelijk.
Toch zijn er bij de ONK-Kloonklasse volgens mij bieren met de flessengist in de top 3 ge´ndigd?

Zal eens kijken op ik het topic kan terugvinden.
Edit:
Hier de versie met flessengist:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,15503.msg213494.html#msg213494

Maar ook T58 komt in de buurt:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,15509.msg213615.html#msg213615
Dus misschien nog een optie om het mee te proberen?
Ik vond zelf Westmalle er wel lekker in.

Offline Nozem

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 350
  • Land: nl
  • Zelf b(r)ouwen is leuker!
Re: Aanzet recept Pauwel Kwak
« Reactie #233 Gepost op: 01-05-2014 18:48 u »
 :-[ hmmm  kan dat de zurige smaak verklaren?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Aanzet recept Pauwel Kwak
« Reactie #234 Gepost op: 01-05-2014 18:49 u »
Nee, een (onbedoeld) zuur bier wint geen prijzen op het ONK... (tenzij het bij het type hoort)

Offline Nozem

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 350
  • Land: nl
  • Zelf b(r)ouwen is leuker!
Re: Aanzet recept Pauwel Kwak
« Reactie #235 Gepost op: 01-05-2014 19:29 u »
Het type bier bepaal ik dan ook maar naar de vergisting  ;)

orangeloo

  • Gast
Re: Aanzet recept Pauwel Kwak
« Reactie #236 Gepost op: 01-05-2014 20:15 u »
Ik heb ook eens een karmeliet willen klonen met gist opgekweekt uit een flesje. Resultaat een infectie, waarschijnlijk uit de giststarter.
Bij een tweede poging geen infectie, maar over het bier was ik zeker niet te spreken. Zat toen ook een zurige nasmaakje aan ondanks dat het geen infectie was, was het niet echt lekker.

Offline Nozem

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 350
  • Land: nl
  • Zelf b(r)ouwen is leuker!
Re: Aanzet recept Pauwel Kwak
« Reactie #237 Gepost op: 01-05-2014 21:38 u »
Bij een volgende poging dan maar geen Karmeliet gist meer gebruiken. Ik ga ook geen suiker meer toevoegen, dit brouwsel mag zo snel mogelijk in een mandfles zodat ik de gistkast weer vrij heb. Volgend weekend weer een kans...

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Aanzet recept Pauwel Kwak
« Reactie #238 Gepost op: 01-05-2014 21:41 u »
Jammer!
Als je met de flessengist een tweede plaats in de kloonklasse kan brouwen, kan die gist an sich toch niet heel slecht zijn?
Misschien eerst reinstrijken voor gebruik?

Offline Nozem

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 350
  • Land: nl
  • Zelf b(r)ouwen is leuker!
Re: Aanzet recept Pauwel Kwak
« Reactie #239 Gepost op: 01-05-2014 22:38 u »
Nee blijkbaar is die flessengist dan nog niet zo slecht. Maar ik bedoel meer dat ik me niet hoef te beperken tot deze flessengist voor de kloon, bij het origineel is deze ook niet gebruikt.

Anderzijds nu ik deze nog vers in mijn geheugen heb (geur, etc.) kan ik misschien maar beter een tweede poging doen en kijken wat de verschillen zijn. Maar wat me nog niet lekker zit is dat de vergisting zo snel is afgeremd bij 1026 en nu nog maar nauwelijks iets lijkt te doen, als dit zo blijft haal ik slechts een vergistingsgraad van 60%.
RobinB, kun je achterhalen wat voor vergistingsgraad ze gehaald hebben met het kloonbrouwsel waar je naar refereert?

p.s. apparatuur voor een reincultuur heb ik niet. Als ik met de huidige middelen geen flessengist kan opkweken moet ik dit maar eens gaan overwegen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Aanzet recept Pauwel Kwak
« Reactie #240 Gepost op: 02-05-2014 07:43 u »
Jelle had incl. suiker een SVG van 78%. :)

Offline Nozem

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 350
  • Land: nl
  • Zelf b(r)ouwen is leuker!
Re: Aanzet recept Pauwel Kwak
« Reactie #241 Gepost op: 11-05-2014 10:35 u »
Ik ben benieuwd of iemand anders vrij recent het gist uit een Karmeliet heeft opgekweekt? En of deze dan ook een H2S geur afgeeft. Ik heb namelijk weer een Karmeliet opgekweekt en deze stonk weer zo erg, ik heb deze dan ook maar weg gespoeld.
Gelukkig had ik nog een smackpack welke na een paar uur bol stond, heb deze 3/4 dag op de magneetroerder gehad waarnaar ik deze aan het wort heb toegevoegd.

Tags: