Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: gegevens bijhouden  (gelezen 20532 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline satan

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Hobbybrouwen, een heerlijke hobby!
gegevens bijhouden
« Gepost op: 10-09-2002 16:20 u »
hallo iedereen

als beginend brouwer vraag ik me af hoe ik het best
alle gegevens bij hou. recepten ,brouwen ,proeven.
de computer freaks onder jullie hebben welicht zelf een formulier ontworpen en of dagboek.

geef eens wat voorbeelden.

dank bij voorbaat

satan :degroeten:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline fritz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 271
  • Land: be
  • Brouwerij De Maanberg
Re: gegevens bijhouden
« Reactie #1 Gepost op: 10-09-2002 16:34 u »
Hoi Satan,

Ik denk dat er een aantal onder ons zijn die het programma Promash gebruiken.  Kan je gemakkelijk je recepten in berekenen, bij houden in een database, maischschema's, opschalen, enzovoort.  Ikzelf denk erover om dat programaatje aan te schaffen.  Het kost ongeveer 25 $. Info kan je vinden op www.promash.com

Groeten,

Fritz

Offline satan

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Hobbybrouwen, een heerlijke hobby!
Re: gegevens bijhouden
« Reactie #2 Gepost op: 10-09-2002 19:18 u »
hallo fritz

ik heb promach eens bekeken.
is dit programma ook in metrische waarden verkrijgbaar?

satan

Offline JvH

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 127
  • Pennie brouwer in actie
Re: gegevens bijhouden
« Reactie #3 Gepost op: 10-09-2002 21:10 u »
Hoi Satan,

ik gebruik zelf Strangebrew en vind dat eigenlijk prettiger werken van Promash, vooral de MashManager. Werkt redelijk goed metrisch, heeft soms wat nukken met komma's en punten als decimaalteken, maar verder perfect.

Groeten Hans  :degroeten:

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.891
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: gegevens bijhouden
« Reactie #4 Gepost op: 10-09-2002 21:43 u »
Hoi Satan (vanwaap die naam?),

Je kunt Promash zo instellen dat het ook metrisch werkt.

Andere mogelijkheden :
http://home.planetinternet.be/~vlaminc/het_brouwblad.htm
http://www.triple-w.org/downloads/bierpro2.zip
http://www.triple-w.org/downloads/bierpo.zip

Ik maak zelf wel eens gebruik van Promash en verder reken ik ook wel met spreadsheet.

Groeten,
Herman

PS ik heb geen ervaring met wilde hop

Offline Henk Kuik

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Land: nl
    • D.A.B. De Wortketel
Re: gegevens bijhouden
« Reactie #5 Gepost op: 10-09-2002 21:47 u »
Hoi Satan

In Promash kun je onder options gewoon aangeven dat je werkt met het metrische stelsel. Hier kun je tevens nog veel meer instellingen aangeven. Bijvoorbeeld hoeveel er in je kook en maischketel achterblijft. Promasch houdt hier dan rekening mee bij het berekenen van de hoeveelheid water die je nodig hebt.

Offline Henk Kuik

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Land: nl
    • D.A.B. De Wortketel
Re: gegevens bijhouden
« Reactie #6 Gepost op: 10-09-2002 21:50 u »
De antwoorden vliegen weer binnen :)
Kijk maar naar de tijd van posten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.169
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: gegevens bijhouden
« Reactie #7 Gepost op: 10-09-2002 22:42 u »
Zelf ben ik wat meer van de oude stempel. Ik gebruik al 20 jaar dagboeken waarin ik een groot aantal vaste gegevens vermeld (samenstelling recept, moment starten maischen, maischtijden, pH-waarden, duur spoelen, moment aanmaak giststarter, duur beluchting, temperauur start vergisting, moment van merkbare vergisting, duur vergisting, temperatuurverloop, moment van overhevlen enz. enz.
Naast de vele brouwgegevens staan er ook vaak hele persoonlijke zaken in die dagboeken zoals de dingen waarmee mijn huisgenoten die dag mee bezig zijn, wie op bezoek is geweest of wat anderen van mijn bier vonden (schrijf ik er later bij).

Ook de ingebruikname nieuwe apparatuur, brouwmethodes en bijzondere gebeurtenissen zoals het overschuimen het gistvat tijdens de hoofdgisting kan ik kwijt. Naast een PC blijven pen en papier toch wel handig voor de personal touch!  :idea:

:degroeten: Jacques

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.891
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: gegevens bijhouden
« Reactie #8 Gepost op: 10-09-2002 22:48 u »
Ha die Jacques,

Mee eens, ik heb zelf ook een logboek. De spreadsheets en Promash gebruik ik echter vooraf voor berekeningen en controledoeleinden.
Ik heb in het verleden meer met software gewerkt, maar nieuwe besturingsystemen e.d. zorgen er voor dat je recepten e.d. makkelijk kwijtraakt. Gebruik je deze toch, maak dan alsjeblieft een printje voor een hardcopy logboek.

Herman

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: gegevens bijhouden
« Reactie #9 Gepost op: 11-09-2002 09:01 u »
Hoi Satan,

Ook ik behoor tot het groeiende leger van Promash gebruikers. In de begintijd van mijn brouwersbestaan had ik een formulier, die ik later in spreadsheets opsloeg. Hierbij had ik ook een proefformulier, waarin ik de geur, kleur en smaken van het bier intekende.

Nu gebruik ik dus promash, maar ik maak van zowel de recepten als de brouwsessies wel altijd een papieren afdruk. Dit bladert namelijk veel gemakkelijker als je eens iets over een bier wilt opzoeken.

Groeten,

A3

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: gegevens bijhouden
« Reactie #10 Gepost op: 11-09-2002 09:51 u »
Ha medebrouwgenoten  :proost:

Eigenlijk ben ik wel blij met deze vraag. Ik hou alles bij in een logboekje, maar ik ben er nog niet achter of ik nu alles goed bijhoud. Natuurlijk schrijf ik het recept, maischschema, pH en dergelijke op, maar het omrekenen van een recept is soms lastig. Programma's als Promash worden op dit forum vaak aangehaald en nu ik deze discussie zo lees begin ik steeds beter te begrijpen waarom. Ideaal lijkt een logboek schrijven met aanvullingen uit zo'n stukje software. Vat ik het zo goed samen??

Hoe zit het dan met de smaakbeschrijvingen? Zegt bv. promash daar ook iets over?  ???

Edwin

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: gegevens bijhouden
« Reactie #11 Gepost op: 11-09-2002 10:18 u »
Helaas, Edwin, proeven moet je zelf doen.

Promash is bedoeld voor het doorrekenen en samenstellen van recepten (kleur, dichtheid, alcoholpercentage, bitterheid, benodigde hoeveelheid water, etc.). Wel handig is een uitgebreide database van grondstoffen en gisten. Bij elke grondstof en gist is een kort commentaar toegevoegd, waarin bijvoorbeeld staat welke smaken de gist produceert en in welke bieren deze het best past.

Uiteraard hangt het van je eigen brouwkunsten af of de berekeningen ook werkelijkheid worden. Mijn ervaring is, dat je met het programma uitstekend recepten kunt samenstellen en reproduceren.

Groeten,

A3

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: gegevens bijhouden
« Reactie #12 Gepost op: 11-09-2002 11:06 u »

Citaat

Helaas, Edwin, proeven moet je zelf doen.


Nou, zo'n straf vind ik dat niet  :dansen:
Wel prettig dat er een korte smaakbeschrijving bij de gisten staat en bij welke bieren dit past. Ik krijg nu het brouwproces redelijkk goed onder de knie en ik wil nu 'verder'. Die software kan me dus verder helpen. mooi

Edwin

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: gegevens bijhouden
« Reactie #13 Gepost op: 11-09-2002 11:36 u »
Op internet kun je trouwens ook veel info vinden over welke gist geschikt is voor welk bier. Zie bijvoorbeeld de site van Wyeast :
http://www.wyeastlab.com/education/edyechoo.htm.

Ook info over hoppen en granen is er te vinden, bijvoorbeeld:
http://byo.com/referenceguide/hops/ en
http://byo.com/referenceguide/grains/

Succes,

A3

Offline Bram

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 50
  • Land: 00
Re: gegevens bijhouden
« Reactie #14 Gepost op: 11-09-2002 11:53 u »
Hi allemaal

Ik vind Promash ook mooier dan strangebrew. Strangebrew leek mij wat eenvoudiger maar alles went dus ik zou voor Promash gaan. Zelf heb ik nog geen versie aangeschaft omdat ik vind dat dit weer extra uitgaven zijn die ik pas wil doen als ik echt een behoorlijk biertje kan brouwen. Ik doe het nu dus nog met een weing overzichtelijk schriftje.

Dit is wel een beetje een schande aangezien ik me in het dagelijks leven bezig houd met document management systemen......  ;D    ???     :slaperig:
Bram

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: gegevens bijhouden
« Reactie #15 Gepost op: 11-09-2002 11:58 u »
Ach ja,

Ken je wel de voor- en nadelen van systemen en software. Mijn schriftje werkt ook nog steeds goed hoor!

Edwin

Offline satan

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Hobbybrouwen, een heerlijke hobby!
Re: gegevens bijhouden
« Reactie #16 Gepost op: 11-09-2002 15:12 u »
hartelijk dank voor jullie massale reactie !

promash gebruiken , alles afprinten en daar nota's bij maken komt dus dicht bij het ideaal.
toch ben ik benieuwd naar de spreadsheet van herman.

satan :leren:

Offline Henk Kuik

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Land: nl
    • D.A.B. De Wortketel
Re: gegevens bijhouden
« Reactie #17 Gepost op: 11-09-2002 15:16 u »
Aan allen.

Als je in het hoofdscherm van Promash klikt op “style” dan krijg je een overzicht van alle aanwezige stijlen volgens de door jezelf opgegeven styleguidelines. (te vinden onder options in het hoofdscherm) Als je dan een stijl selecteert en daarna op edit klikt dan geeft Promash een venster weer waarin deze stijl omschreven wordt. Hier staan tevens de smaakomschrijvingen en enkele voorbeelden van deze bieren.

Voor wat betreft de notities. Ook hier biedt Promash de mogelijkheid deze te noteren. Bij elke “brewing sesion”staat namelijk ook de knop “notes”hier kun al je informatie kwijt. Dus ook wat je familieleden die dag gedaan hebben Jacques.

Ik vind het jammer dat je niet door je recepten kunt bladeren met knoppen zoals “previous”en “next” maar als alle Promash gebruikers dit nu bij Jeffrey Donovan van Promash aankaarten dan vinden we dat in een volgende versie misschien wel terug.

Over de voor en nadelen van deze software en software in het algemeen kan ik het volgende zeggen.
Ik gebruik zelf dus Promash en dat bevalt me goed. Andere pakketten werken op een andere manier, wat niet wil zeggen dat deze manier minder goed is. In veel gevallen is het een kwestie van gewenning. Ik kan en zal dus niet zeggen dat Promash beter is. Het is alleen anders. Een nadeel van Software in het algemeen is misschien dat mijn PC niet in de brouwruimte staat en ik dus niet per direct wijzigingen kan aanbrengen of het recept raadplegen. Dit probleem lost zich natuurlijk direct op als we een laptop hebben maar ik denk dat de meeste onder ons nog beschikken over alleen een PC.
In de brouwruimte gebruik ik dus pen en papier.

In wil nog wel even het volgende zeggen over dit soort pakketten. Maak altijd een backup van de directory waarin je recepten en brouwsels staan. Dit voorkomt veel ongemak tijdens een crash van je harde schijf of het overgaan naar een ander besturingssysteem. Dit geld eigenlijk voor het merendeel van je persoonlijke documenten en instellingen. (Bijvoorbeeld e-mail adressen en e-mailtjes in outlook)

Conclusie zou dus kunnen zijn. Software kan je helpen maar is niet zalig makend. Pen en papier werken nog steeds goed.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.891
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: gegevens bijhouden
« Reactie #18 Gepost op: 26-11-2002 14:09 u »
Ha die brouwers!

Af en toe kom ik toch weer eens wat leuks tegen op het Nederlandstalige internet!

Bij een van onze leden kwam ik de link tegen naar de site van Bierclub Heemskerk. Op deze mooie en nuttige site is ook een download beschikbaar van een Nederlandstalig bierbrouwsoftwarepakket BROdeluxe, geschreven door Peter Wester.

Ik zal het zelf even bekijken, andere geinteresseerden kunnen het vinden op: http://bier.homelinux.com/

Groeten,
Herman

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.169
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: gegevens bijhouden
« Reactie #19 Gepost op: 26-11-2002 23:21 u »
Hoi Herman,

Het programma BROdeluxe heb ik onlangs bekeken. Hoewel ik de komst van Nederlandstalige software voor hobbybrouwers van harte toejuich heb ik vanwege de uitgebreidheid en gebruikersgemak toch gekozen voor een (betaalde) versie van ProMash.

Het zou denk ik leuk zijn als we de verschillende databanken van ProMash naar het Nederlands vertalen. Dergelijke vertaalde databanken zouden via deze site gedownload kunnen worden. Ook wil ik ruimte beschikbaar stellen voor ProMash recepten. Langs die weg zouden we ook een standarisering van recepten kunnen bewerkstelligen.

Verder zouden we de biertypegegevens van Derek Walsh in de 'style' databank kunnen opnemen. Ik zal Derek een dezer dagen eens bellen of hij daar bezwaar tegen heeft.

:degroeten: Jacques

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: gegevens bijhouden
« Reactie #20 Gepost op: 27-11-2002 08:54 u »
Ha Jacques,

Aan het ter beschikking stellen voor ruimte voor Promash-recepten had ik ook al gedacht. Met dit in het achterhoofd heb ik de pol "Waarmee stel je een recept samen" gestart. Hieruit blijkt, dat de meeste mensen geen Promash gebruiken, dus het aantal mensen dat gebruik maakt van de recepten zal beperkt blijven. Tenzij deze site natuurlijk een kwantum-korting kan bedingen op Promash!
Maar ik juich het idee wel toe, al is het eigenlijk net zo eenvoudig om de recepten die hier gepost worden zelf even in Promash in te kloppen.

Groeten,

A3

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: gegevens bijhouden
« Reactie #21 Gepost op: 27-11-2002 10:13 u »
Ha die Jacques,

ik vind het eigenlijk wel een goed idee. Weliswaar gebruiken de meesten nog geen promash, maar het is waarschijnlijk wel het meest gebruikte pakket. Bovendien is uitwisseling met andere groepen dan ook wel erg makkelijk.

Ik weet dat je er niet zo heel veel in ziet, maar ik zou toch nog eens willen suggereren dat we zo'n receptendatabank (ook) in het engels aanbieden. Dat hoeft niet zo heel veel werk te kosten, aangezien we hier met een standaard software pakket te maken hebben. Het valt me namelijk elke keer weer op hoe veel kennis er hier op het forum aanwezig is over (met name) Belgische bierstijlen, en hoe weinig daar in b.v. de VS over aanwezig is. Een mooie recepten bibliotheek zou daarom wel eens kunnen aanslaan.

:degroeten: Jan Willem.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: gegevens bijhouden
« Reactie #22 Gepost op: 27-11-2002 10:25 u »
Dat vind ik nou een goed idee: een internationale promash-receptendatabase, waarin alle bierstijlen van over de hele wereld zijn vertegenwoordigd. Dit is wellicht in samenwerking met promash te realiseren. Zij hebben tenslotte al een (beperkte) database met recepten on-line.

Groeten,

A3

Offline Bas

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 455
Re: gegevens bijhouden
« Reactie #23 Gepost op: 27-11-2002 14:13 u »
Citaat

als beginend brouwer vraag ik me af hoe ik het best
alle gegevens bij hou. recepten ,brouwen ,proeven.
de computer freaks onder jullie hebben welicht zelf een formulier ontworpen en of dagboek.


Zelf gebruik ik een door mijzelf ontworpen excel sheet, die goed aansluit bij mijn persoonlijke brouwomgeving en meetinstrumenten. De EBC, IBU, alcohol berekeningen, etc.. zijn gebasseerd op de overvloed aan worksheets en andere publieke informatie over formules die op het internet te vinden zijn. Ik heb promash gebruikt ter controle van alle berekeningen.

Je zult deze worksheet echter niet op het internet terug kunnen vinden. Ik heb nooit de moeite gedaan deze op wat voor manier publiekelijk te maken. Mocht iemand er interesse in hebben (al wat het maar om de gebruikte formules voor eigen gerbruik te gebruiken) dan mail ik hem/haar de worksheet met plezier toe. Aanpassen en/of publiekelijk maken vind ik geen probleem, ik heb de informatie ook alleen maar verzameld.

Zelf denk ik er soms over om op een promash over te gaan. Het pakket biedt me op dit moment nog wel erg veel opties waar ik niet zo in geintresseerd ben, maar als iemand zo gek zouden zijn om de databases (bijv. via deze site) wat beter aan te laten sluiten op onze Nederlandse / Belgische ingredienten, dan zou ik wel bekeerd zijn. Lijkt me erg mooi / handig om een database van alle mouten van bijv. Brouwland te hebben, en recepten van dit forum direct te kunnen downloaden en in promash in te kunnen laden.

Grt, Bas H.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.891
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: gegevens bijhouden
« Reactie #24 Gepost op: 27-11-2002 19:11 u »
Prima idee van dat aanbieden van Promash recepten!
Er zijn meer sites die dit doen, naast Promash zelf. De volgende URL's heb ik momenteel in de aanbieding:
http://www.doubleluck.com/index.html
http://www.fermentationfrenzy.com/recipe.html
http://hairydogbrewery.com/recipes/
http://www.foamontherange.org/Recipes/recipes.html

En Bas? Ik ben geinteresseerd in jouw spreadsheet. Ik heb er zelf inmiddels ook een aantal, maar vergelijkingsmateriaal is altijd welkom!

Herman

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.169
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: gegevens bijhouden
« Reactie #25 Gepost op: 27-11-2002 22:41 u »

Citaat

Zelf denk ik er soms over om op een promash over te gaan. Het pakket biedt me op dit moment nog wel erg veel opties waar ik niet zo in geintresseerd ben, maar als iemand zo gek zouden zijn om de databases (bijv. via deze site) wat beter aan te laten sluiten op onze Nederlandse / Belgische ingredienten, dan zou ik wel bekeerd zijn. Lijkt me erg mooi / handig om een database van alle mouten van bijv. Brouwland te hebben, en recepten van dit forum direct te kunnen downloaden en in promash in te kunnen laden.


Dat een pakket meer opties kent dan je gebruikt lijkt mij geen probleem. Wie gebruikt (en kent!) alle opties van de tekstverwerker warmee je werkt. De vele mogelijkheden van Word XP bijvoorbeeld is geen reden om massaal met dit programma te gaan werken.

Je hebt volkomen gelijk als je stelt dat de mogelijkheden van ProMash voor ons bewoners van de lage landen enorm toeneemt als we de mout- en hopsoorten van Brouwland opnemen in de databank (en voor het gebruikersgemak bepaalde Amerikaanse moutsoorten verwijderen).

Om dit te werkstelligen heb ik de thread doorgezonden aan Brouwland.

:degroeten: Jacques

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.891
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: gegevens bijhouden
« Reactie #26 Gepost op: 27-11-2002 23:57 u »
Hoi Jacques e.a.,

Met name voor de poging tot opname van de stijlgegevens uit de Biertypengids van Derek Walsh ben ik jouw medestander!

Daarnaast nog het volgende. Op zich kan je de database zelf ook al aanpassen, deze databases kunnen natuurlijk ter bvewchikking gesteld worden. Heb je het idee dat Brouwland de benodigde gegegevens aan gaat leveren? Zou wel slim van ze zijn natuurlijk, dat lever immers geld op.

Voor mezelf heb ik al wijzigingen in de hop, gist en moutdatabases aangebracht, dat gaat vrij eenvoudig, zonder problemen.

Ik zit alleen nog even te dubben over de brewsessions. Tot nu toe herhaal ik brouwsels slechts zelden, vaak zit er wel enig verschil in. Kun je met een nieuwe sessie het recept aanpassen, zonder dat je eigenlijke recept ook wordt aangepast?

Brouwgroet,
Herman

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: gegevens bijhouden
« Reactie #27 Gepost op: 28-11-2002 08:56 u »
Ha Herman,

Ja hoor, dat kan. Ik doe het zelf ook en het originele recept blijft precies zoals het was. Het recept en de sessie zijn namelijk twee verschillende bestanden.

Groeten,

A3

Offline Bas

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 455
Re: gegevens bijhouden
« Reactie #28 Gepost op: 28-11-2002 10:53 u »

Citaat

En Bas? Ik ben geinteresseerd in jouw spreadsheet. Ik heb er zelf inmiddels ook een aantal, maar vergelijkingsmateriaal is altijd welkom!


Hoi Herman,

Ik zal het je direct mailen. Laat maar weten of er nog wat interessante informatie voor jou bijstond.

Grt, Bas H.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.169
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: gegevens bijhouden
« Reactie #29 Gepost op: 05-12-2002 23:03 u »
De moutsoorten van Brouwland afkomstig van de mouterijen Weyermann en Dingemans heb ik inmiddels in Promash geklopt.
Ook heb ik waterprofielen van België ingeklopt (uniek materiaal - nooit eerder gepubliceerd- , door mij samengesteld mede dankzij Ronald Baert  :groots: ).  :leren:
Van Derek Walsh heb ik nog niets gehoord. Afgelopen week heb ik zijn voicemail ingesproken maar hij heeft mij nog niet teruggebeld.
Verder wil ik de databank "extra grondstoffen" nog verder aanvullen en vertalen. Zodra ik daar mee klaap ben wil ik de al aangepaste databanken beschikbaar stellen.

:degroeten: Jacques

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: gegevens bijhouden
« Reactie #30 Gepost op: 06-12-2002 08:36 u »
H die Jacques,

dat is echt ontzettend leuk! Ook die waterprofielen van Belgie b.v. Ik weet zeker dat daar ook in het buitenland een aantal freaks heel erg geinteresseerd in zijn! Laat me maar weten als je vertaalhulp nodig hebt als je dat ziet zitten!

Jw.

Tags: