Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hopsoorten proeven  (gelezen 11053 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Hopsoorten proeven
« Reactie #25 Gepost op: 02-02-2009 09:59 u »
Tip: bewaar de hopthee donker of in bruine flessen, want anders wordt het een onaangename proeverij.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.936
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Hopsoorten proeven
« Reactie #26 Gepost op: 02-02-2009 16:41 u »
Toch zal je met wateraftreksels nooit een proefervaring kunnen hebben als met bier.

Even dieper op nagedacht, is moeilijk onderwerp. Begint al bij het bier, soms komt iets beter tot z'n recht bij donker bier, bij zoeter bier, bij beendroog bier bij fluitjesbier... ga zo maar door.

Ik zou daar ťťn brouwsel voor maken: alles dezelfde neutrale bitterhop, bijvoorbeeld 20 EBU. Bij voorkeur van een hop die weinig of geen aroma heeft: extract.
Nadat dit voldoende gekookt heeft allemaal pannetjes tappen waar je de kleine hoeveelheden elk 15' een bepaalde aromahop te koken geeft. Klein probleem = die pannetjes koelen (pan in emmer met ijsblokken? - het is nu nog het moment daarvoor).

Al die dingen in magnumflessen eventueel pet mineraalwaterflessen van 2 liter laten gisten, elk met dezelfde dosis en soort gist. Na stilvallen voorzichtig hevelen, bottelen met beetje suiker en zeker 2 weken op kamer Tį en vervolgens minstens 2 weken kelder, en dan de proefavond.

Op deze manier zou je toch de beste brouwomstandigheden benaderd hebben.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Hopsoorten proeven
« Reactie #27 Gepost op: 02-02-2009 17:15 u »
Dit experiment heeft me in ieder geval duidelijk gemaakt dat bier niet de optelsom is van de afzonderlijke componenten.
Gekookt in wort (kort) behoudt hop zijn smaak, gekookt in in water niet.

Het oorspronkelijke doel, de smaak min of meer isoleren lijkt moeilijk haalbaar.
Het idee van Ronnie is waarschijnlijk het beste. De tijd dringt, ik zal nog kijken of trekken in wodka iets oplevert en anders moet de agenda van De Roode Toren bijgesteld worden. Ik heb dan genoeg tijd voor een standaardbrouwsel met verschillende hoppen.

Bert

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hopsoorten proeven
« Reactie #28 Gepost op: 02-02-2009 21:37 u »
Ik heb ook eens een "hop-aroma-extract" gemaakt met Wodka, dit smaakte heel heftig (was ook vrij veel hop) en ook bitter?
Niet zoals je het in bier proeft, maar wel gebruikt om een bier mee te aromatiseren bij bottelen.
Dat is een lekker hoppig bier geworden, maar dat was hij ook al (nl mijn Bigfoot )

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Hopsoorten proeven
« Reactie #29 Gepost op: 26-03-2009 09:53 u »

Om te zien of het mogelijk is om hop te proeven door deze in wodka te laten trekken, heb ik enkele verschillende extracten gemaakt. Het meest hoopgevende extract heb ik samen met een tweetal clubgenoten geprobeerd.
Het resultaat is tegelijk verrassend en teleurstellend. De geur is goed en heel hoppig, de smaak is onaangenaam en doet in de verte wat aan gras denken. Als middel om hop te proeven absoluut ongeschikt. :huilen:

Ondertussen heb ik "Tasting Beer"van Randy Mosher gelezen. De schrijver wijdt een hoofdstuk aan de invloed van de ingrediŽnten op de smaak van bier, en gaat daarbij ook in op het proeven van de ingrediŽnten. De beste methode om hop te proeven is om te ruiken. Wrijf daarbij een beetje hop fijn tussen de palmen van je handen, maak een kom van je handen en ruik. Proeven van hop moet je niet proberen.

Bert

Tags: hop