Hopsoorten proeven

Gestart door Albertus, 31-01-2009 11:10 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Albertus

De komende bijeenkomst van ons gilde, De Roode Toren, is gewijd aan het thema hop.
Om de smaak van verschillende hopsoorten te leren kennen willen wij van elk van deze hoppen een sterke hopthee zetten. Voor iedereen een scheutje van de thee in wat water moet het proeven van de hopsoorten mogelijk maken.

Een suggestie was om het water te vervangen door Spa of iets dergelijks. De koolzuur zou de smaak beter doen uitkomen.

Heeft iemand ervaring met een dergelijke proeverij?
Wie heeft een suggestie voor de verhouding hop/theewater om een goed geconcentreerde hopsmaak te krijgen? De hopthee net zo zetten als "echte" thee of de hop enige tijd koken?

Bert

Jacques

Als je het aroma wilt leren kennen dan kun je beter niet koken.

Wanneer je ook een indruk van de bitterheid wilt hebben kun je het beste minstens 30 minuten koken.
Ook zou je twee verschillende thees kunnen maken en deze met elkaar mengen.

Met de hop zou ik niet te zuinig zijn. Als de thee te sterk is kun je die eenvoudig verdunnen.

Oscar

Citaat van: Albertus op 31-01-2009  11:10 uDe hopthee net zo zetten als "echte" thee of de hop enige tijd koken?

Koken lijkt mij essentieel... want zoals je weet vindt tijdens het kookproces de isomerisatie van de alfazuren plaats...

Jacques

Citaat van: Oscar op 31-01-2009  11:33 uKoken lijkt mij essentieel... want zoals je weet vindt tijdens het kookproces de isomerisatie van de alfazuren plaats...

Door het koken verdampen er veel aromastoffen. De kenmerkende verschillen zitten vooral in het aroma. Vandaar mijn advies om een mengsel te maken.

Oscar

Citaat van: Jacques op 31-01-2009  11:52 uDoor het koken verdampen er veel aromastoffen.

Je kunt daarom een onderscheid maken in bitterhoppen en aromahoppen... :weetbeter:

Albertus

Dit brengt me al weer een stuk verder. :groots:
In ieder geval even een experiment opzetten met een getrokken thee (smaak) en een gekookte thee (bitterheid). Dan even kijken hoe dit afzonderlijk en gemengd smaakt.

Bert

Ronnie

Aangezien gewoon water pH van 7,5 à 7,8 heeft zal het rap heel bitter zijn, meer dan met wort het geval is.

Albertus

Citaat van: Ronnie op 31-01-2009  12:36 uAangezien gewoon water pH van 7,5 à 7,8 heeft zal het rap heel bitter zijn, meer dan met wort het geval is.

Aanzuren met melkzuur?

Bert


William

Met koolzuur uit Spa zul je waarschijnlijk een heel andere beleving krijgen dan in bier. Verzadigd koolzuur in alleen water geeft hele grove bellen die niet vergelijkbaar zijn met die in bier. Voor geur zal dit wel werken maar voor smaak waarschijnlijk niet.

Kun je niet beter een heel neutraal bier kiezen (al weet ik niet zo welke) of misschien een bier verdunnen met Spa?

Hopmans

Citaat van: Jacques op 31-01-2009  11:52 uDoor het koken verdampen er veel aromastoffen. De kenmerkende verschillen zitten vooral in het aroma. Vandaar mijn advies om een mengsel te maken.
En toch heb ik de ervaring dat de bitterhop dominant is.
De bitterhop komt er in mijn brouwsels met kop en schouder bovenuit.
Je moet ongelooflijk veel aromahop gebruiken om het omgekeerde te bewerkstelligen.
In mijn ervaring bepaald bitterhop het hopprofiel van je bier, en is de aromahop voor een bepaalde balans.

 :degroeten:

Jacques

Om hopsoorten te leren kennen zou ik niet gaan werken met mengels van aromahop en bitterhop. Als men het aroma van een bepaalde hopsoort geleerd heeft kan men in een brouwsel proeven welke hop overheerst.

Albertus

Citaat van: Hopmans op 31-01-2009  13:57 uIn mijn ervaring bepaald bitterhop het hopprofiel van je bier, en is de aromahop voor een bepaalde balans.

Dit zal ik experimenteel moeten uitvinden.
Voor het aromaprofiel trek ik thee, voor de bitterheid kook ik een uur. Daarna maar eens uitzoeken of ik moet mengen of dat aroma en bitterheid bij het proeven beter gescheiden tot hun recht komen.

Citaat van: William op 31-01-2009  13:36 uKun je niet beter een heel neutraal bier kiezen (al weet ik niet zo welke) of misschien een bier verdunnen met Spa?

Ook hier moet een experiment maar uitwijzen wat het beste werkt.
In Duitsland wordt goedkoop bier pils verkocht dat nergens naar smaakt (letterlijk).
Ik begin eerst maar eens met gewoon water.

Bert


RobinB

De Amerikaanse Bud is daar ook wel goed voor te gebruiken!
Daarin kan je gewoon het koolzuur proeven zoals in spa...  :ziek:

Hopmans

Je kan lullen wat je wil van de Bud; Ze gebruiken tenminste echte hopbladeren.  :duimop:

RobinB

Tja, maar in homeopathische hoeveelheden heb je ook daar niet zoveel aan ;D

Albertus

De voorlopige resultaten zijn niet hoopgevend.
De bitterheid is, zoals te verwachten, het makkelijkst af te scheiden.
Eén uur koken van 2 gram hop in 200 ml (tot pH=5,5 aangezuurd) water levert een redelijke smakende hopbitterheid op.

Het zetten van een hopthee met aangezuurd water gaf een product dat mijn vrouw, toch een liefhebster van stevig gehopte bieren, omschreef als "levertraan". In ieder geval was van een echte hopsmaak geen sprake.

Hierna heb ik hopthee gezet van niet aangezuurd water. Dit gaf inderdaad een thee met een smaak die in de verte aan hop doet denken, maar er toch niet echt op lijkt.

Het mengen van het bitter-extract en de hopthee gaf wel een iets betere "hopsensatie", maar leek in de verste verte niet op dat wij in bier proeven.

Morgen zal ik van een paar hopsoorten thee zetten, wellicht dat de ene soort zich er beter voor leent dan de andere. Bovendien ben ik nu bezig geweest met wat restanten hop en die zijn natuurlijk al wat ouder.

Bert

 

Jacques

En als je nu de hoeveelheid hop eens verhoogd?
Bij hopthee kun je snel ontdekken wat de invloed is.

Albertus

Citaat van: Jacques op 31-01-2009  18:40 uEn als je nu de hoeveelheid hop eens verhoogd?
Bij hopthee kun je snel ontdekken wat de invloed is.

Moet ik maar eens proberen.
2 g per 200 ml water is al veel meer dan wat we gebruikelijk in het wort doen.

Kennelijk is het toch niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt.

Bert

Adrie

Misschien werkt koudhoppen in wodka beter? Het gaat toch eigenlijk alleen om de aroma's en niet om de bitterheid?

Albertus

Citaat van: Adrie op 01-02-2009  15:18 uMisschien werkt koudhoppen in wodka beter? Het gaat toch eigenlijk alleen om de aroma's en niet om de bitterheid?

Wodka? Binnenkort moet ik toch bier halen in Duitsland, daar is sterke drank lekker goedkoop.
Ik zal dan meteen wat smakeloze pils meenemen om te koudhoppen.

Voorlopig maar eens een glas gewoon water met hop neergezet, wellicht heeft dat meer resultaat.

Kennelijk is het hoppen van wort eenvoudiger dan hoppen van water.

Bert

Hopmans


CiteerWodka? Binnenkort moet ik toch bier halen in Duitsland, daar is sterke drank lekker goedkoop.
Wodka stook je toch zelf?
Dat is nog goedkoper en lekkerder.
 :biersmile:

Albertus

Citaat van: Hopmans op 01-02-2009  16:30 uWodka stook je toch zelf?
Dat is nog goedkoper en lekkerder.

Sluit ik niet uit. Voorlopig moet ik eerst maar eens goed kunnen brouwen. :brouwen:

Bert

Oscar

Citaat van: Hopmans op 01-02-2009  16:30 uWodka stook je toch zelf?
Dat is nog goedkoper en lekkerder.

Menig Rus en/of Pool die daar al aan kapot is gegaan... >:D

Hopmans

Citaat van: Oscar op 01-02-2009  19:03 uMenig Rus en/of Pool die daar al aan kapot is gegaan... >:D

Tja, dat zijn prutsers.
Als je het 100% veilig wilt doen, dan gebruik je alleen kristalsuiker en dynamietgist of bakkersgist.
Maaruh, laten we niet teveel offtopic gaan.

Wil je een impressie hebben van de hop, dan moet deze inderdaad een uur gekookt worden.
Misschien wat moutpoeder er bij voor de balans en de echtheid.
Dan is het ook wat meer te hachelen op zo'n proefavond.

Of diverse microbrouwseltjes (bierflesje=gistvat) om echt een goed beeld te krijgen.
Eén mout, en dan verschillende hoppen.
Zo'n microbrouwsel is goed te bewaren, en is niet zo vies als hopthee.
Dat maakt zo'n avond een stuk leuker.
 ;)


Albertus

Citaat van: Hopmans op 01-02-2009  19:38 uWil je een impressie hebben van de hop, dan moet deze inderdaad een uur gekookt worden.
Misschien wat moutpoeder er bij voor de balans en de echtheid.

Een uur koken heb ik al geprobeerd. Wordt een lekker bitter watertje, maar laat van de smaak van de hopsoort niets over.

Gisteren wat hop op koud water gezet. Tot nu toe het beste resultaat (duidelijke hopsmaak).
Totdat de wodka in huis is, ga ik nog even verder experimenteren op deze manier.

Bert

Adrie

Tip: bewaar de hopthee donker of in bruine flessen, want anders wordt het een onaangename proeverij.

Ronnie

Toch zal je met wateraftreksels nooit een proefervaring kunnen hebben als met bier.

Even dieper op nagedacht, is moeilijk onderwerp. Begint al bij het bier, soms komt iets beter tot z'n recht bij donker bier, bij zoeter bier, bij beendroog bier bij fluitjesbier... ga zo maar door.

Ik zou daar één brouwsel voor maken: alles dezelfde neutrale bitterhop, bijvoorbeeld 20 EBU. Bij voorkeur van een hop die weinig of geen aroma heeft: extract.
Nadat dit voldoende gekookt heeft allemaal pannetjes tappen waar je de kleine hoeveelheden elk 15' een bepaalde aromahop te koken geeft. Klein probleem = die pannetjes koelen (pan in emmer met ijsblokken? - het is nu nog het moment daarvoor).

Al die dingen in magnumflessen eventueel pet mineraalwaterflessen van 2 liter laten gisten, elk met dezelfde dosis en soort gist. Na stilvallen voorzichtig hevelen, bottelen met beetje suiker en zeker 2 weken op kamer T° en vervolgens minstens 2 weken kelder, en dan de proefavond.

Op deze manier zou je toch de beste brouwomstandigheden benaderd hebben.

Albertus

Dit experiment heeft me in ieder geval duidelijk gemaakt dat bier niet de optelsom is van de afzonderlijke componenten.
Gekookt in wort (kort) behoudt hop zijn smaak, gekookt in in water niet.

Het oorspronkelijke doel, de smaak min of meer isoleren lijkt moeilijk haalbaar.
Het idee van Ronnie is waarschijnlijk het beste. De tijd dringt, ik zal nog kijken of trekken in wodka iets oplevert en anders moet de agenda van De Roode Toren bijgesteld worden. Ik heb dan genoeg tijd voor een standaardbrouwsel met verschillende hoppen.

Bert

RobinB

Ik heb ook eens een "hop-aroma-extract" gemaakt met Wodka, dit smaakte heel heftig (was ook vrij veel hop) en ook bitter?
Niet zoals je het in bier proeft, maar wel gebruikt om een bier mee te aromatiseren bij bottelen.
Dat is een lekker hoppig bier geworden, maar dat was hij ook al (nl mijn Bigfoot )

Albertus


Om te zien of het mogelijk is om hop te proeven door deze in wodka te laten trekken, heb ik enkele verschillende extracten gemaakt. Het meest hoopgevende extract heb ik samen met een tweetal clubgenoten geprobeerd.
Het resultaat is tegelijk verrassend en teleurstellend. De geur is goed en heel hoppig, de smaak is onaangenaam en doet in de verte wat aan gras denken. Als middel om hop te proeven absoluut ongeschikt. :huilen:

Ondertussen heb ik "Tasting Beer"van Randy Mosher gelezen. De schrijver wijdt een hoofdstuk aan de invloed van de ingrediënten op de smaak van bier, en gaat daarbij ook in op het proeven van de ingrediënten. De beste methode om hop te proeven is om te ruiken. Wrijf daarbij een beetje hop fijn tussen de palmen van je handen, maak een kom van je handen en ruik. Proeven van hop moet je niet proberen.

Bert

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.