Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Een vraagje voor ons profielwerkstuk

Gestart door Jelmer en Justin, 29-01-2009 14:19 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jelmer en Justin

Hallo mede biergenieters,

Wij zien bezig met ons profielwerkstuk (voor 6VWO) en hebben ons bier inmiddels een tijdje geleden gebotteld.
Wij hebben bij 6 verschillende flesjes 6 verschillende hoeveelheden suiker toegevoegd, 1 gram, 2 gram... tot 6 gram..
We weten dat de CO2 gehalte zal veranderen hierdoor, dit is ook ons hoofdvraag..
Verder vroegen wij ons af of de alcoholpercentage zal veranderen, en zo ja of zo nee, waarom?
we weten dat het suiker wordt omgezet in CO2 en alcohol, dus is het niet raar als dit gebeurd.. :weetbeter:
Maar ergens staat ons bij dat dit niet zal gebeuren bij het hergisten..
Graag wat hulp hierbij  :shelp:
Alvast bedankt! samenvol

CHEERS :proost2:

JeroenCV

Hoi Jelmer en Justin,

Leuk weer een profielwerkstuk. Ik neem aan van het vak scheikunde? Bij alle huiswerk vragen, geef ik nooit het antwoord direct, daar leer je niks van, dus probeer eens te beredeneren wat er kan gebeuren.

Je weet dat er een chemische reactie waarin suiker wordt omgezet in o.a. CO2 en alcohol.
Probeer eerst eens die reactievergelijking op te stellen.
Dan weet je dus hoeveel CO2 per suiker molecuul kan worden gevormd.
En dus ook hoeveel alcohol kan worden gevormd.
Dat is wat theoretisch mogelijk zou zijn.
Kan je redenen bedenken waarom dit niet zou gebeuren?
Zijn er van deze redenen ook die zeer waarschijnlijk zijn?

succes.

Albertus

Citaat van: Jelmer en Justin op 29-01-2009  14:19 uWij hebben bij 6 verschillende flesjes 6 verschillende hoeveelheden suiker toegevoegd, 1 gram, 2 gram... tot 6 gram..

Met 6 gram suiker in een flesje zit je (even aannemende dat jullie 0,3 liter flesjes hebben gebruikt) op 18 g/l suiker.
Dat is erg veel. Voor de zekerheid zou ik de flesjes met 5 en 6 g/l in een teiltje laten hergisten voor het geval dat een flesje knapt of, waarschijnlijker, via de dop gaat lekken. Ook bij het openmaken heel voorzichtig zijn.

Citaat van: Jelmer en Justin op 29-01-2009  14:19 uWe weten dat de CO2 gehalte zal veranderen hierdoor, dit is ook ons hoofdvraag..
Verder vroegen wij ons af of de alcoholpercentage zal veranderen, en zo ja of zo nee, waarom?
We weten dat het suiker wordt omgezet in CO2 en alcohol, dus is het niet raar als dit gebeurd.. :weetbeter:
Maar ergens staat ons bij dat dit niet zal gebeuren bij het hergisten..

Bottelsuiker zal het alcoholpercentage verhogen. Bij jullie experiment kan dat oplopen tot 1% extra bij het flesje met 6 gram suiker.

Bert


Gerb

Er zal zeker alcohol gevormd worden. Het maakt niet uit of dat bij de hoofdvergisting of hergisting op fles gebeurd. De hoofdreden om het bij het bottelen toe te voegen is om koolzuur in het bier te krijgen, niet voor de alcohol. Er zal dus maar weinig invloed zijn van deze hoeveelheid suiker.

Jelmer en Justin

Hallo,

Heel erg bedankt voor alle hulp, dit is echt een fantastisch forum. :)
We weten nu dus dat de hergisting op fles hetzelfde verloopt als de hoofdgisting,
en om de vragen van jeroen te kunnen beantwoorden:
C6H12O6 --> 2 C2H5OH + 2 CO2
Die hadden we al staan, we zagen alleen ergens staan dat bij de hergisting geen
alcohol ontstond, en daardoor raakten we nogal in de war. We gebruikten trouwens
beugelflesjes van 0.45L, de hoeveelheden suiker zijn dan alsnog groot, maar vallen in verhouding mee.
Wij kunnen alleen geen manier vinden om het alcoholpercentage in het bier te bepalen. We kunnen
niet met dichtheden werken omdat we de begindichtheid niet hebben genoteerd  :stom: Ook weten we dan niet zeker of alle suiker bij de hergisting heeft gereageerd. Iemand suggesties? ???
Ons bier heeft nu 8 weken hergist en we kunnen het eindelijk ff proeven :proost:

Nogmaals bedankt,

Jelmer en Justin

De-Geert

Citaat van: Jelmer en Justin op 02-02-2009  13:48 uWij kunnen alleen geen manier vinden om het alcoholpercentage in het bier te bepalen.
Deze kwestie wordt hier behandeld:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,11558.0.html
(hee nog een profielwerkstuk  :nut:

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.