Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Een vraagje voor ons profielwerkstuk  (gelezen 2608 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jelmer en Justin

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
Een vraagje voor ons profielwerkstuk
« Gepost op: 29-01-2009 14:19 u »
Hallo mede biergenieters,

Wij zien bezig met ons profielwerkstuk (voor 6VWO) en hebben ons bier inmiddels een tijdje geleden gebotteld.
Wij hebben bij 6 verschillende flesjes 6 verschillende hoeveelheden suiker toegevoegd, 1 gram, 2 gram... tot 6 gram..
We weten dat de CO2 gehalte zal veranderen hierdoor, dit is ook ons hoofdvraag..
Verder vroegen wij ons af of de alcoholpercentage zal veranderen, en zo ja of zo nee, waarom?
we weten dat het suiker wordt omgezet in CO2 en alcohol, dus is het niet raar als dit gebeurd.. :weetbeter:
Maar ergens staat ons bij dat dit niet zal gebeuren bij het hergisten..
Graag wat hulp hierbij  :shelp:
Alvast bedankt! samenvol

CHEERS :proost2:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Een vraagje voor ons profielwerkstuk
« Reactie #1 Gepost op: 29-01-2009 14:38 u »
Hoi Jelmer en Justin,

Leuk weer een profielwerkstuk. Ik neem aan van het vak scheikunde? Bij alle huiswerk vragen, geef ik nooit het antwoord direct, daar leer je niks van, dus probeer eens te beredeneren wat er kan gebeuren.

Je weet dat er een chemische reactie waarin suiker wordt omgezet in o.a. CO2 en alcohol.
Probeer eerst eens die reactievergelijking op te stellen.
Dan weet je dus hoeveel CO2 per suiker molecuul kan worden gevormd.
En dus ook hoeveel alcohol kan worden gevormd.
Dat is wat theoretisch mogelijk zou zijn.
Kan je redenen bedenken waarom dit niet zou gebeuren?
Zijn er van deze redenen ook die zeer waarschijnlijk zijn?

succes.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.573
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Een vraagje voor ons profielwerkstuk
« Reactie #2 Gepost op: 29-01-2009 14:40 u »
Wij hebben bij 6 verschillende flesjes 6 verschillende hoeveelheden suiker toegevoegd, 1 gram, 2 gram... tot 6 gram..

Met 6 gram suiker in een flesje zit je (even aannemende dat jullie 0,3 liter flesjes hebben gebruikt) op 18 g/l suiker.
Dat is erg veel. Voor de zekerheid zou ik de flesjes met 5 en 6 g/l in een teiltje laten hergisten voor het geval dat een flesje knapt of, waarschijnlijker, via de dop gaat lekken. Ook bij het openmaken heel voorzichtig zijn.

We weten dat de CO2 gehalte zal veranderen hierdoor, dit is ook ons hoofdvraag..
Verder vroegen wij ons af of de alcoholpercentage zal veranderen, en zo ja of zo nee, waarom?
We weten dat het suiker wordt omgezet in CO2 en alcohol, dus is het niet raar als dit gebeurd.. :weetbeter:
Maar ergens staat ons bij dat dit niet zal gebeuren bij het hergisten..

Bottelsuiker zal het alcoholpercentage verhogen. Bij jullie experiment kan dat oplopen tot 1% extra bij het flesje met 6 gram suiker.

Bert


Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.764
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Een vraagje voor ons profielwerkstuk
« Reactie #3 Gepost op: 29-01-2009 14:45 u »
Er zal zeker alcohol gevormd worden. Het maakt niet uit of dat bij de hoofdvergisting of hergisting op fles gebeurd. De hoofdreden om het bij het bottelen toe te voegen is om koolzuur in het bier te krijgen, niet voor de alcohol. Er zal dus maar weinig invloed zijn van deze hoeveelheid suiker.

Offline Jelmer en Justin

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
Re: Een vraagje voor ons profielwerkstuk
« Reactie #4 Gepost op: 02-02-2009 13:48 u »
Hallo,

Heel erg bedankt voor alle hulp, dit is echt een fantastisch forum. :)
We weten nu dus dat de hergisting op fles hetzelfde verloopt als de hoofdgisting,
en om de vragen van jeroen te kunnen beantwoorden:
C6H12O6 --> 2 C2H5OH + 2 CO2
Die hadden we al staan, we zagen alleen ergens staan dat bij de hergisting geen
alcohol ontstond, en daardoor raakten we nogal in de war. We gebruikten trouwens
beugelflesjes van 0.45L, de hoeveelheden suiker zijn dan alsnog groot, maar vallen in verhouding mee.
Wij kunnen alleen geen manier vinden om het alcoholpercentage in het bier te bepalen. We kunnen
niet met dichtheden werken omdat we de begindichtheid niet hebben genoteerd  :stom: Ook weten we dan niet zeker of alle suiker bij de hergisting heeft gereageerd. Iemand suggesties? ???
Ons bier heeft nu 8 weken hergist en we kunnen het eindelijk ff proeven :proost:

Nogmaals bedankt,

Jelmer en Justin

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Een vraagje voor ons profielwerkstuk
« Reactie #5 Gepost op: 02-02-2009 13:53 u »
Wij kunnen alleen geen manier vinden om het alcoholpercentage in het bier te bepalen.

Deze kwestie wordt hier behandeld:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,11558.0.html
(hee nog een profielwerkstuk  :nut:

Tags: profielwerkstuk