Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Leffe blond kloonpoging 2  (gelezen 25342 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Leffe blond kloonpoging 2
« Gepost op: 24-01-2009 22:20 u »
Hey Brewbuddies,

Morgen ga ik voor een tweede poging voor de Leffe blonde.
De vorige poging was meer persik dan kruidnagel, dus nu heb ik 40% tarwemout in de stort.



----------------------------------------------------------
---------------- ConfoMash recept-rapport                 
----------------------------------------------------------

Basis-----------------------------------------------------
Naam recept--------- : Leffe Blonde 002
Brouwdatum---------- : 24-01-2009
Biertype------------ : C Blond
Aantal liters------- : 23 liter
Gewenst begin SG---- : 1064
Brouwzaalrendement-- : 80 %

Algemeen--------------------------------------------------
Totaal brouwwater--- : 36.11 liter
Spoelwater---------- : 13.11 liter
Maischwater--------- : 23 liter
Kooktijd------------ : 90 minuten
Berekende kleur----- : 10.3 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 24 EBU (Tinseth)

Moutstort-------------------------------------------------
0050% 002880 g Pilsmout 3 EBC                    3    EBC   
0040% 002304 g Tarwemout                         3    EBC   
0005% 000288 g Carared (W)                       40   EBC   
0005% 000288 g Kristalsuiker                     0    EBC   

Hop en kruidenstort---------------------------------------
Bloemen---00023 g  0010 %az  090 min B Magnum (D)
Bloemen---00020 g  03.5 %az  010 min B Styrian Golding (Slovenia)
Kruiden---00001 g  0000 %az  005 min K Sinaasappelschillen

Gist------------------------------------------------------
Gistsoort----------- : Fermentis Safbrew WB-06
Gist toegevoegd als- : Starter
Volume-------------- : 2 Ltr
Beluchtingstijd----- : 0 uur
Temperatuur--------- : 20°C

Maischschema----------------------------------------------
10m/43°C Maischdikte is: 3.99 L/kg
45m/62°C Maischdikte is: 3.99 L/kg
25m/73°C Maischdikte is: 3.99 L/kg
01m/78°C Maischdikte is: 3.99 L/kg

Opmerkingen-----------------------------------------------



 :degroeten:




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.053
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging 2
« Reactie #1 Gepost op: 24-01-2009 22:38 u »
Je zet je kaarten op een Weizengist?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Leffe blond kloonpoging 2
« Reactie #2 Gepost op: 24-01-2009 22:40 u »
Zou best heel goed kunnen uitpakken met die weizen gist?
Maar wel veel tarwe niet?
 :weetniet:

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.940
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Leffe blond kloonpoging 2
« Reactie #3 Gepost op: 24-01-2009 22:40 u »
1) Toch een groot verschil tussen kruidnagel en sinaasappelschil.,.  Heb jij al sinaas eventueel curaçao herkend in Leffe blond, Louis?

2) Welk eind SG denk je te krijgen met die WB-06, enig idee?

Ronnie.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging 2
« Reactie #4 Gepost op: 24-01-2009 23:36 u »
Citaat
Je zet je kaarten op een Weizengist?
Ja, maar niet als een kaartspelletje (gokwerk).
Het is voor mij gezien de info die ik opgevangen heb een feit dat er in een Leffe blonde weizengist zit.
Twee jaar geleden had ik al een vermoeden, en dat werd bevestigd door een brouwer van Leffe.
Ook komen er nieuwe inzichten in de hobbybrouwwereld dat Belgische abdijgisten nagenoeg identiek zijn aan weizengisten.

Citaat
Heb jij al sinaas eventueel curaçao herkend in Leffe blond, Louis?
Een heel klein beetje.

Citaat
Welk eind SG denk je te krijgen met die WB-06, enig idee?
Nee, geen idee.
De eerste keer dat ik deze gist gebruik.

Citaat
Maar wel veel tarwe niet?
Ja, dat is nodig voor de aanmaak van ferulinezuur.

 :degroeten:



Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.053
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging 2
« Reactie #5 Gepost op: 24-01-2009 23:53 u »
Ben je met die 43 stap niet bang voor kruidnagel. Ik heb kruidnagel nog nooit in een Leffe Blond waargenomen.  :weetniet:

Ik zou hem overslaan.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Leffe blond kloonpoging 2
« Reactie #6 Gepost op: 25-01-2009 00:00 u »
Dat Leffe vergist wordt met een weizen gist is wel te proeven, maar met andere blondes heb ik dat niet zo (grimbergen of affligem bijvoorbeeld)?
Misschien dat de Wyeast forbidden fruit ook wel een goede kandidaad is? In ieder geval van hetzelfde concern...

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging 2
« Reactie #7 Gepost op: 25-01-2009 00:15 u »
Citaat
Ben je met die 43 stap niet bang voor kruidnagel. Ik heb kruidnagel nog nooit in een Leffe Blond waargenomen. 

Ik zou hem overslaan.

Huh?

Ik ben JUIST op zoek naar kruidnagel.
Leffe is kruidnagel all over the place.
Er kan niet genoeg kruidnagel inzitten.

Dat jij dat niet proeft.
 :weetniet:

Citaat
Dat Leffe vergist wordt met een weizen gist is wel te proeven,
maar met andere blondes heb ik dat niet zo (Grimbergen of Affligem bijvoorbeeld)?
Met Grimbergen heb ik die associatie ook.
Met Afflichem niet.

Grimbergen is ook één grote kruidnagelbom.
Nog erger als Leffe zelfs.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Leffe blond kloonpoging 2
« Reactie #8 Gepost op: 25-01-2009 00:42 u »
Kruidnagel misschien wel, maar Leffe heeft iets mufs wat ik met weizens associeer, wat de andere niet zo hebben?

Ben trouwens het een en ander aan het lezen over ferrulinezuur release tijdens het maischen:
De 40 ºC (niet 43 ºC) stap is bekend, maar ook de pH van je maisch is van invloed!
Hiervoor moet je een pH van 5,8 aanhouden als optimum.

Ook continu roeren en een langere 40 ºC stap helpt!
En wat dikker inmaischen.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging 2
« Reactie #9 Gepost op: 25-01-2009 09:09 u »
Hey bedankt voor deze tips Robin!  ;) :duimop:

Het muffe is inderdaad de keerzijde van de medaille.
Ik hoop dat dat een beetje gemaskerd wordt door de 24 EBU aan hop.

Tja, het is en blijft lastig....

 :degroeten:


Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.940
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Leffe blond kloonpoging 2
« Reactie #10 Gepost op: 25-01-2009 09:38 u »
Als ik van de tandarts kom, dan smaakt alle bier naar Leffe.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Leffe blond kloonpoging 2
« Reactie #11 Gepost op: 25-01-2009 22:05 u »
Heb net het artikel uitgelezen en ben wat onverwachts tegengekomen:
Van tarwe komt minder ferulinezuur (FA)in het wort dan van pilsmout!  :o
Alleen roggevlokken komt an de andere granen in de buurt van gerst (pilsmout)...

Ook heeft de kleur vd mout invloed op de hoeveelheden FA, vienna en munich zijn nog gelijk, melanoidin is al minder en de cara's helemaal.
Bij chocomout komt ook minder vrij, maar dit bevat door themische omzetting al een klein beetje 4-vinylguaiacol (4VG) = kruidnagelsmaak.
Hiervan moet je ook weer niet teveel toevoegen omdat bepaalde componenten de enzymatische release van FA juist weer remmen.

Dus Hoppie, misschien toch minder tarwe?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.835
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Leffe blond kloonpoging 2
« Reactie #12 Gepost op: 25-01-2009 22:27 u »
Dus Hoppie, misschien toch minder tarwe?

't bier is al gebrouwen denk ik.... :brouwen:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging 2
« Reactie #13 Gepost op: 26-01-2009 07:00 u »
Heb net het artikel uitgelezen en ben wat onverwachts tegengekomen:
Van tarwe komt minder ferulinezuur (FA)in het wort dan van pilsmout!  :o
Dit is zeer merkwaardig.
De gangbare opinie op dit forum is dat je tarwemout moet hebben voor ferulinezuur.
Hebben we dan met z'n allen jaren lang liggen slapen?

Hier ben ik scheitziek van.
Ik heb het bier zoals Oscar al aangaf gisteren gebrouwen.

Weet je dit zeker?

 :weetniet:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.835
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Leffe blond kloonpoging 2
« Reactie #14 Gepost op: 26-01-2009 08:52 u »
In dit artikel (Met bronvermelding) staat:

Citaat
En ferulinezuur wordt bij het maischen bij lage temperatuur (optimum 44 °C) vooral uit tarwemout gevormd. De optimale pH is hierbij 5,7

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging 2
« Reactie #15 Gepost op: 26-01-2009 09:13 u »
Mmm, dus toch...

Er is dus een controverse.
Wiwi had ook een artikel gelezen dat je mininmaal 40% gerstemout moet hebben voor ferulinezuur.
In principe zit ik veilig omdat ik met dit recept 2 kanten op kan.
Maar ik ben toch wel nieuwsgierig wat nu meer ferulinezuur vormt; Gerstemout of tarwemout....

Mijn eerste Leffe zat veel minder tarwemout in, en had geen kruidnagel, maar perzik in het pallet.

Ik denk toch dat er tarwemout in moet.




Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Leffe blond kloonpoging 2
« Reactie #16 Gepost op: 26-01-2009 09:32 u »
Huh?

Ik ben JUIST op zoek naar kruidnagel.
Leffe is kruidnagel all over the place.
Er kan niet genoeg kruidnagel inzitten.

Dat jij dat niet proeft.
 :weetniet:
Met Grimbergen heb ik die associatie ook.
Met Afflichem niet.

Grimbergen is ook één grote kruidnagelbom.
Nog erger als Leffe zelfs.

Ik heb die kruidnagelassociatie ook niet zo met Leffe, maar ik vind het gistprofiel meer op die van Chimay lijken. Dat heb ik wel eens eerder op het forum geopperd, maar toen stond ik geloof ik alleen.

Stan Hieronymus oppert in Brew Like a Monk dat Weizengisten en Belgische gisten nauw verwant zijn aan elkaar. Het sterkst proef ik die verwantschap toch met de Chimay gist, maar ook Westmalle heeft er wel iets van weg. Ik denk dus dat de Leffe gist gewoon een Belgische gist is, misschien met een speciaal temperatuurregiem tijdens de vergisting. Ik zou het eerder in de Chimay gist zoeken dan in een Weizen gist. Maar misschien werkt een Weizen gist ook wel goed. Hopmans heeft wel vaker vriend en vijand verrast met geniale bieren en rake observaties, nietwaar?

Let vooral op de vergistingstemperatuur, Hop! Jamil Zainasheff zweert bij Weizengisten bij een temperatuur vna 17 graden voor een optimale mix tussen kruidnagel- en banaansmaken. Hij beweert alle temperaturen van 17 tot 22 graden geprobeerd te hebben.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging 2
« Reactie #17 Gepost op: 26-01-2009 09:53 u »
Ik heb geen gistkast, maar ik probeer het zo goed en kwaad als het kan te regelen.

Citaat
Stan Hieronymus oppert in Brew Like a Monk dat Weizengisten en Belgische gisten nauw verwant zijn aan elkaar.
Hier kan ik me zeer zeker in vinden.
De Leffe vind ik sprekend lijken op de Paulaner, maar die is niet op te kweken.
Dan maar de bekendste weizengist.

 :)

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.501
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Leffe blond kloonpoging 2
« Reactie #18 Gepost op: 26-01-2009 10:18 u »
Leffe, Grimbergen, Tongerlo, Ciney. Vier bieren met voor mij een gelijke overheersende smaakcomponent. Ik vind het echter geen kruidnagel, maar zoethout.
Het is een zoetige weeïge beetje vreemde smaak. Het geeft een zoet idee, maar echt zoet is het toch niet. Het zit rondom overal in je mond, vooral ook op je gehemelte.

Ik vrees dat het niet zozeer de gist is die het produceert, danwel het brouwproces en de ingredienten. Of het juist het gebrek aan eerlijke ingredienten. Ook zijn bieren met deze smaak bijna altijd gefilterd.

Daarnaast hebben deze bieren tegenwoordig een haast drogende, wrange bitterheid. Ik kan die bitterheid niet koppelen aan hop. Ik vrees dat men met tannine bezig is om bitterheid te simuleren. Dat scheelt weer flink op het kostenplaatje.

Hoppie, ik vrees dat Leffe niet te klonen is met de artisanale en eerlijke brouwmethoden die wij er op na houden. Je zult altijd een veel te volmoutig bier overhouden.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging 2
« Reactie #19 Gepost op: 26-01-2009 10:33 u »
Hey Jasper,

Het hoeft ook geen exacte kloon te zijn hoor.
Ik wil gewoon een blonde met een kruidnageltje erin.
Raar dat sommigen het niet proeven.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Leffe blond kloonpoging 2
« Reactie #20 Gepost op: 26-01-2009 11:31 u »
Ha Hoppie,
Het artikel dat ik hiervoor geraadpleegd heb is:
"Release of phenolic flavour precursors during wort production: influence of process parameters and grist composition on ferulic acid release during brewing" N Vanbeneden et al. Food chemistry mar. 2008

Recentere literatuur dan de ref van 't Wort Wat stukje dus?

De verklaring is volgens hen dat het FA in tarwe minder goed beschikbaar is voor de vrijmakende enzymen. De totale hoeveelheid FA in tarwe is vergelijkbaar, maar er komt dus minder van in het wort terecht?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging 2
« Reactie #21 Gepost op: 26-01-2009 12:20 u »
Tja, ze zullen wel gelijk hebben.
Ik weet het ook niet.

Als pilsmout 100% FA loslaat, hoeveel laat tarwemout dan los?

 :weetniet:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging 2
« Reactie #22 Gepost op: 26-01-2009 12:29 u »
De verklaring is volgens hen dat het FA in tarwe minder goed beschikbaar is voor de vrijmakende enzymen.

Een ander soort FA dus?
Is de gerst FA dan ook geschikt voor de aanmaak van kruidnagelflavour?
Als er pilsmout in de stort zit, dan kunnen die enzymen de boel toch vrijmaken in de tarwemout?

Of komt het simpelweg door de kauwgumachtige structuur van de tarwe?

 :weetniet:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Leffe blond kloonpoging 2
« Reactie #23 Gepost op: 26-01-2009 13:06 u »
Het verschil is niet dramatisch, maar in een maisch van 100% pils (scarlet 5 EBC) zit 2,3 ppm FA en een maisch van 50%/50% pils tarwe zit gemiddeld ca 1,7 ppm FA. Ruwweg 25% minder.
Het FA komt vrij bij de afbraak van arabinoxylans. Deze zijn in tarwe een stuk groter, waardoor de vrijmakende enzymen (van zowel gerst als tarwe) het moeilijker hebben. 
De FA is dus wel hetzelfde.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging 2
« Reactie #24 Gepost op: 27-01-2009 18:32 u »
Merkwaardige vergisting trouwens.
Er ligt een hoop tarwegom/eiwit/gist op de schuine wand van mijn CCT, maar niets op de bodem.
 :denken:
 

Tags: