Hallo luitjes,
Zondag mijn eerste "echte" bier gemaakt volgens onderstaand recept, alles ging lekker, behalve het koken, het duurde heel lang voor mijn pan aan de kook raakte, maar uiteindelijk lukte het dan toch... hoe lang doen jullie er eigenlijk over om een dergelijke pan aan de kook te brengen?
De reden waarom het wel een redelijk grote brouw hoeveelheid is is omdat ik de mout nog had liggen en deze goed dicht verpakt was maar wel al ernstig oud was... dus ik dacht als ik het nu open maak kan ik het maar beter op maken...
Maar goed het staat nu te pruttelen, alleen er komt me een banaan lucht vanaf, dat heb ik op La Gomera op de plantages niet eens geroken

Nu heb ik hier gelezen dat dat zou kunnen komen doordat de vergisting te warm is, maar het schommelt bij ons in huis tussen de 17 en 20 graden, dus dat is niet extreem heet?
Bij het schroten rook het heerlijk, bij het maischen ook, dus ik had hele goede hoop. Maar moet ik me nu ongerust gaan maken, dat mijn biertje meer iets voor stichting Aap is? Of komt die banaansmaak niet zo heftig in het uiteindelijke biertje terecht?
Dus... oude mout, koken duurde heel lang, waardoor de gehydrateerde gist wel een tijdje heeft moeten staan wachten, misschien van invloed?
En zijn er nog maatregelen die ik kan treffen?
Biertype : Dortmunder (Strong)
Volume : 25,00 liter
Begin SG : 1067
Brouwzaalrendement : 70,0 %
Ingrediënten : Mout
Ambermout 50 EBC 13,94 % 1000 gram
Pilsmout 3 EBC 69,68 % 5000 gram
Tarwevlokken 4,18 % 300 gram
Basterdsuiker (wit) 12,54 % 900 gram
Ingrediënten : Hop
Challenger 20 gram 5,70 % 15,00 min
Challenger 60 gram 5,70 % 60,00 min
maischschema
Temperatuur (°C) : 62 72 78
Tijd (in minuten) : 60 30 1
Algemeen
Totaal water verbruik : 35,01 liter
Maischdikte : 3,65 l/kilo
Kooktijd : 60 minuten
Gist : Safale S-04