Ik ruik zwavel H[sub]2[/sub]S in mijn bier

Gestart door kyrill, 26-03-2009 20:02 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

kyrill

Ik ben zo'n amateur dat ik nog nauwelijks hier post, ben aan het "oefenen".
Begon met de biermachine (aanbieding 49 euro) en dat is een leuke manier om erin te rollen.
Maar al gauw wilde ik beter.

Dus ging ik complete bierkitten met gedroogde gist in mandfles gisten en op fles bottelen.
De bananengeur die ik elke keer kreeg leerde ik dat het "die" gist is bij 22-23 graden.
Dus werk nu met levende gist en dat smaakt al een hoop beter.

Dit is de 5 e dag in een rij, na 14 dagen kwam er praktisch geen CO2 meer vrij uit het waterslot de temp in de kelder is 15-17 graden
en toen gebotteld. Dus ik heb geen 2e fermentatie gedaan... ( voor de 1e keer).

En nu smaakt mijn bier teveel naar H2S (vermoedelijk door de autolyse); maar wel jong bier 2 wkn op fles) verder zo droog als sherry.

Gaat de geur nog weg als je langer op de fles houdt?

In de kelder is het pikdonker, alleen licht nu omdat ik er ben.

RobinB

Citaat van: kyrill op 26-03-2009  20:02 uDus ging ik complete bierkitten met gedroogde gist in mandfles gisten en op fles bottelen.
De bananegeur die ik elke keer kreeg leerde ik dat het "die" gist is bij 22-23 graden.
Dus werk nu met levende gist en dat smaakt al een hoop beter.

Kleine opmerking: korrelgist is ook zeker levende gist, anders zou er niet zoveel gebeuren.
Probeer vooral die temperatuur wat lager te houden, dat is ook goed voor "die" (Brewferm top?) gist!

CiteerDit is de 5 e dag in een rij, na 14 dagen kwam er praktisch geen CO2 meer vrij uit het waterslot de temp in de kelder is 15-17 graden
en toen gebotteld. Dus ik heb geen 2e fermentatie gedaan... ( voor de 1e keer..)

En nu smaakt mijn bier teveel naar H2S (vermoedelijk door de autolyse); maar wel jong bier 2 weken op fles) verder zo droog als sherry.

Gaat de geur nog weg als je langer op de fles houdt?

In de kelder is het pikdonker, alleen licht nu omdat ik er ben.

Hier snap ik niet zoveel van, wat is er gebeurd en wat is er aan de hand?
Wat is de 5e dag op rij?
Nu 2 weken na bottelen?
In die 14 dagen in het hoofdgistingsvat is er niet veel gevaar voor proefbare autolyse, zeker niet bij die temperaturen.

Wat is het volledige recept en welke gist daarbij? Wat was het begin en eind SG?
Sommige gisten produceren meer H2S, dat kan nog wegtrekken.

Adrie

En welke gist heb je nu gebruikt? Wat is het recept van het bier? Hoe was je brouwproces?

stoffel

Citaat van: kyrill op 26-03-2009  20:02 uDit is de 5 e dag in een rij, na 14 dagen kwam er praktisch geen CO2 meer vrij uit het waterslot de temp in de kelder is 15-17 graden
en toen gebotteld. Dus ik heb geen 2e fermentatie gedaan... ( voor de 1e keer).

En nu smaakt mijn bier teveel naar H2S (vermoedelijk door de autolyse); maar wel jong bier 2 wkn op fles) verder zo droog als sherry.

Heb je wel gelagerd? Als in: het bier na de hoofdvergisting overhevelen naar een ander gistvat.
Tijdens het lageren worden namelijk veel van deze negatieve bijstoffen afgebroken.

Trouwens: wat moet die afbeelding voorstellen?

kyrill

De foto is de "lichting"waar het omgaat.

Jullie vragen zijn voor mijn piepkleine ervaring nog een klas teveel. Ik gebruik kant en klare blikken met bierpakket. Hoef er alleen water en gist toe te voegen.

De droge korrelgist die je meekrijgt gebruik ik niet. Dit bier  gebruikte ik een gist starter gebaseerd op Westmalle gist als petrischaaltje  gekregen van Niels, een heerlijke biermaker in Noord Holland en lid van dit forum.

Ik weet wat steriel werken is van mijn microbiologie practica die ik voor mijn studie biophysica moest doen.

De foto laat zien hoe de fermentatie er op de 5e dag uit zag. Ik schudde ( met de dop erop)  eenmaal per dag de fles toen ik merkte hoe "heftig" de gisting daar op reageerde. na 7 dagen had ik nog zo grote schuim kraag. In de fles is de eerste fermentatie, Ik heb geen 2e gedaan, dus na 2wkn op de fles gedaan. temp ongeveer 15-17 graden voor fermentatie en flessen.
De flessen staan nog in de kelder en zijn nog niet gelagerd. gisteren een fles gedronken die nu ± 24 dagen  staat en de H2S is een stuk minder maar nog niet weg.
Meer gegevens kan ik niet leveren :pan:

Oscar

Citaat van: kyrill op 27-03-2009  18:09 uDit bier  gebruikte ik een gist starter gebaseerd op Westmalle gist

Probleem opgelost. Die geur is een eigenschap van deze gist... dat trekt vanzelf weg.

kyrill


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.