Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Drooghoppen en ibu  (gelezen 5633 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline R

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
Drooghoppen en ibu
« Gepost op: 10-02-2009 13:35 u »
Beste Brouwers

Even een vraagje over drooghoppen.
Is het mogelijk om te berekenen hoeveel de IBUwaarde is gestegen na het drooghoppen?

Groeten Roy


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: drooghoppen en ibu
« Reactie #1 Gepost op: 10-02-2009 13:37 u »
Je krijgt geen IBU-verhoging met drooghoppen.
Misschien een half Ibuutje of zo.
 :)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: drooghoppen en ibu
« Reactie #2 Gepost op: 10-02-2009 13:40 u »
Berekende IBU's krijg je door isomerisatie van alfazuren tijdens het koken.
Van drooghoppen krijg je dus geen bitterheid door isomerisatie.

[edit] al verplaatst! :) [/edit]

Offline R

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
Re: drooghoppen en ibu
« Reactie #3 Gepost op: 10-02-2009 13:47 u »
Okay dat is duidelijk. En trouwens een snel antwoord.

Hoeveel hop voeg je toe per liter bij drooghoppen?

Groeten Roy

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: drooghoppen en ibu
« Reactie #4 Gepost op: 10-02-2009 13:50 u »
Das een beetje naar smaak. Ik zou het in de range van 0,5-1g/L houden.
Als je teveel gebruikt (kom je waarschijnlijk pas achteraf achter) kan je bier wrang worden

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: drooghoppen en ibu
« Reactie #5 Gepost op: 10-02-2009 13:54 u »
Het hangt ook van de gebruikte hop af. Met Cascade heb ik prima resultaten gehad met 2 gram per liter, maar dat zou ik zeker niet met alle hoppen doen. Welke hop had je in gedachte?

Offline R

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
Re: drooghoppen en ibu
« Reactie #6 Gepost op: 10-02-2009 13:56 u »
Nog een vraagje.

Hebben de hopbloemen nog een extra behandeling nodig? Of er gewoon erbij doen in de lageringsfles.

Groeten Roy

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.924
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: drooghoppen en ibu
« Reactie #7 Gepost op: 10-02-2009 13:57 u »
De bitterheid stijgt inderdaad niet, maar er kan wel een indruk van meer bitterheid ontstaan. Ik heb wel eens een IPA wel en niet gedrooghopt. De gedrooghopte versie leek bitterder en voller van smaak.

Offline R

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
Re: drooghoppen en ibu
« Reactie #8 Gepost op: 10-02-2009 13:58 u »
En welke hop? Geen idee heeft er iemand nog tips.

Groeten Roy

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: drooghoppen en ibu
« Reactie #9 Gepost op: 10-02-2009 14:06 u »
En welke hop? Geen idee heeft er iemand nog tips.

Groeten Roy

 ??? Wat voor bier heb je gebrouwen dan?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.924
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: drooghoppen en ibu
« Reactie #10 Gepost op: 10-02-2009 14:07 u »
Als je even het recept plaatst wat je hebt gebrouwen of wilt brouwen, kunnen we wat beter advies geven. Voor drooghoppen gebruikt men doorgaans een hop met een goed aroma (Cascade, Saaz, Fuggles, Tettnanger, e.d.)

Offline R

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
Re: drooghoppen en ibu
« Reactie #11 Gepost op: 10-02-2009 14:21 u »
Het is eigenlijk voor een experiment.

Laatst uit 1 batch een duvel en een pils gebrouwen. Prima biertjes. Echter het begin SG en IBU liggen dicht bij elkaar. Natuurlijk andere hop en gist gebruikt. Ik zat zo eens te denken en als ik nu eens 2 kratjes pils ga halen. Bij 0 graden celsius giet ik deze in een vergistingsvat. Voeg opgeloste suikers en mijn opgekweekte duvelgist toe. Deze laat ik vergisten en bij het lageren gaat de hop erbij. (pils is meestal toch met Saaz gehopt = basis) en met een andere hop krijgt mijn tripeltje een andere dimensie.

Dit is het idee  Groeten Roy

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.924
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: drooghoppen en ibu
« Reactie #12 Gepost op: 10-02-2009 14:31 u »
Ik zou het niet doen. Dat gaat nooit lekker worden. Waarom brouw je niet gewoon nog een keer, maar dan met een groter verschil in bitterheid?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: drooghoppen en ibu
« Reactie #13 Gepost op: 10-02-2009 14:38 u »
+1

Brouw een lekkere Engelse bitter (95% pale alemout en 5% Cara120) met veel hop en drooghop. Bitteren met Magnum, Target of Norther Brewer en aromahoppen en koudhoppen met EK Golding of Fuggle. Vergisten met S-04 of een vloeibare Engelse gist (zie site Wyeast). Heerlijk!

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: drooghoppen en ibu
« Reactie #14 Gepost op: 10-02-2009 14:38 u »
Laatst uit 1 batch een duvel en een pils gebrouwen. Prima biertjes. Echter het begin SG en IBU liggen dicht bij elkaar.
Dan heb je of een hele zware pils, of een lichte duvel.

Citaat
Ik zat zo eens te denken en als ik nu eens 2 kratjes pils ga halen.
Wil je pils gaan kopen om die te drooghoppen? Dat snap ik niet.

Offline R

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
Re: Drooghoppen en ibu
« Reactie #15 Gepost op: 10-02-2009 16:28 u »
Tsja het is natuurlijk een experiment!!.
Ik weet natuurlijk dat geheel eigen gebrouwen biertjes qua kwaliteit niet te evenaren zijn. Laatst bij mijn duvel kloon eerst het gist laten knabbelen aan de moutsuikers, toen de vergisting inzakte de extra suikers toegevoegd.
Als je nu als basis pils pakt (je weet wel van die goedkope) suikers toevoegen en gist. Dan krijg je hetzelfde effect. Daarna drooghoppen (voor meer karakter), lageren en botellen. Het zou moeten kunnen.

Maar nog even terug naar mijn vraag. moet ik de hop nog iets voorbehandelen voordat het de lagerfles in gaat? En zijn er nog suggesties?

groeten Roy

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Drooghoppen en ibu
« Reactie #16 Gepost op: 10-02-2009 16:31 u »
Voorbehandelen is niet nodig.

Offline R

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
Re: Drooghoppen en ibu
« Reactie #17 Gepost op: 20-03-2009 21:09 u »
Missie geslaagd, puik biertje.

Groeten Roy


Tags: