Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Honing in plaats van suiker  (gelezen 11264 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Tempelier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
Honing in plaats van suiker
« Gepost op: 09-01-2009 13:24 u »
Hallo allemaal,

Ik heb even gezocht hier op het forum, maar kon geen antwoord vinden op de volgende vraag:  Als ik in een recept de hoeveelheid suiker (voor een deel) wil vervangen door honing, wat is dan de verhouding? Of moet ik uitgaan van het beoogde SG?  :denken:  (of moet ik gewoon wat proberen)  :leren:

Groeten Jules

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.354
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Honing ipv suiker
« Reactie #1 Gepost op: 09-01-2009 13:27 u »
Honing bevat ongeveer 10-20% water. Iets meer honing gebruiken dus. Overigens zul je er nauwelijks iets van proeven als je het meekookt. Voor een honingsmaak moet je honing in je gistvat toevoegen, of als bottelsuikerhoning.

Offline Tempelier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
Re: Honing ipv suiker
« Reactie #2 Gepost op: 09-01-2009 13:40 u »
Het plan is inderdaad om de honing toe te voegen vlak voor het gisten, zodat zoveel mogelijk smaak van de honing in t bier blijft  :nut:

Bedankt voor je snelle reactie!

Groeten

jules

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Honing in plaats van suiker
« Reactie #3 Gepost op: 09-01-2009 13:46 u »
Honing bevat ongeveer 10-20% water. Iets meer honing gebruiken dus. Overigens zul je er nauwelijks iets van proeven als je het meekookt. Voor een honingsmaak moet je honing in je gistvat toevoegen, of als bottelsuikerhoning.

Hier ben ik het helemaal mee eens. Alleen vraag ik me af welk percentage suiker in de honing vergistbaar is? Bij "gewoon" suiker is dat 100%, maar bij honing?

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.103
  • drink gezond
Re: Honing in plaats van suiker
« Reactie #4 Gepost op: 09-01-2009 13:54 u »
Hier ben ik het helemaal mee eens. Alleen vraag ik me af welk percentage suiker in de honing vergistbaar is? Bij "gewoon" suiker is dat 100%, maar bij honing?


Zie hier :

http://www.hoofcare.nl/Nectar_wordt_honing.html

Offline Tempelier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
Re: Honing ipv suiker
« Reactie #5 Gepost op: 09-01-2009 14:16 u »
Hallo allemaal,

Nu ben ik nog niet zo heel ver, maar ik meen me te herinneren dat fructose en glucose goed vergistbaar zijn. Dat komt dus op bijna 70% gemakkelijk vergistbare suikers. Of hoor ik nu de plank klepelen en ben ik de klok kwijt??

Dat zou dus betekenen: [gr] suiker / 0,7 = [gr] honing

Groet

Jules

Offline weed

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 546
  • Land: nl
Re: Honing ipv suiker
« Reactie #6 Gepost op: 09-01-2009 14:23 u »
Het plan is inderdaad om de honing toe te voegen vlak voor het gisten, zodat zoveel mogelijk smaak van de honing in t bier blijft  :nut:

Je loopt dan risico op een besmetting laatste 10 a 15 min meekoken denk ik dat een middenweg is.

Groet,
Ronald

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.354
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Honing ipv suiker
« Reactie #7 Gepost op: 09-01-2009 14:56 u »
Dat risico is erg klein want op hele hoge suikerconcentraties groeit niet veel. Wel eens schimmel in de suikerpot gezien?

Offline Wild Chocolate

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 288
  • Land: nl
  • Can't get enough of that wonderful Duff
Re: Honing in plaats van suiker
« Reactie #8 Gepost op: 09-01-2009 19:01 u »
Ik heb even gezocht hier op het forum, maar kon geen antwoord vinden op de volgende vraag:  Als ik in een recept de hoeveelheid suiker (voor een deel) wil vervangen door honing, wat is dan de verhouding? Of moet ik uitgaan van het beoogde SG?  :denken:  (of moet ik gewoon wat proberen)  :leren:


Hoi Tempelier,

Hier staat een recept met honing en uitgelegd hoe diegene dat gebruikt heeft. Opvallend is dat hij de honing pas na de hoofdgisting heeft toegevoegd. Het geeft geen uitsluitsel over hoeveel mout of suiker je moet vervangen, maar daar ben je denk ik al aardig uit.

Groet,

Remco

Offline weed

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 546
  • Land: nl
Re: Honing ipv suiker
« Reactie #9 Gepost op: 09-01-2009 19:07 u »
Honing kan de Clostridium botulinum bacterie bevatten welke anaeroob is dus in het wort is hij al op zijn plaats.
Honing bevat 80 % suiker en de bacterie overleeft daar langdurig.

In de voedselindustrie wordt honing verhit tijdens verwerking. Misschien om elk risico uit te sluiten maar toch.

Ik vraag me af of het effect van 10 minuten meekoken wel zo groot is op het uiteindelijke resultaat.
Indien dit het geval is is het dan te compenseren door meer honing toe te voegen?
Dus in plaats van de verhouding 100gram suiker = 125 gram honing te verhogen naar 100gram suiker = 175 gram honing.

Met andere worden is er iemand die iets kan zeggen met welk percentage het effect van honing verloren gaat door 10 minuten koken?

Groet, Ronald

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Honing in plaats van suiker
« Reactie #10 Gepost op: 09-01-2009 22:28 u »
Honing kan de Clostridium botulinum bacterie bevatten welke anaeroob is dus in het wort is hij al op zijn plaats.
Honing bevat 80 % suiker en de bacterie overleeft daar langdurig.

Niet de bacterie, maar sporen.
Het is maar de vraag in hoeverre de bacterie zelf tegen alcohol en hop kan?

Ik zal het ff opzoeken, maar sowieso lijkt het het handigst om óf mee te koken, óf na de hoofdgisting (bij het hevelen dus) toe te voegen.
Dan moet je het ook maar meteen een uur meekoken, want met 10 minuten koken red je het dan ook niet...

[edit]
kleine update: ze groeien niet bij een pH lager dan 4,8 dus dal al enigszins positief qua bier...

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.354
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Honing in plaats van suiker
« Reactie #11 Gepost op: 09-01-2009 22:30 u »
En zo houdt je niets van de honingsmaak over. Ik erken dat het een risico is, maar het is kiezen tussen twee kwaden: met honing brouwen en een uur meekoken --> geen honingsmaak. Tijdens vergisting toevoegen --> wel honinggeur en -smaak maar een (kleine?) kans op Clostridium botulinum sporen.

Offline Tempelier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
Re: Honing in plaats van suiker
« Reactie #12 Gepost op: 10-01-2009 18:36 u »
Ik zal het jullie binnenkort laten weten, ik heb de honing gewoon aan de hoofd  :gistsmile: toegevoegd.   Ik hoop natuurlijk op  :beersmiley: of  :proost: en niet op  :ziek:

In ieder geval:

 :degroeten:

Offline weed

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 546
  • Land: nl
Re: Honing in plaats van suiker
« Reactie #13 Gepost op: 09-03-2009 22:40 u »
Ik zal het jullie binnenkort laten weten, ik heb de honing gewoon aan de hoofd  :gistsmile: toegevoegd.   Ik hoop natuurlijk op  :beersmiley: of  :proost: en niet op  :ziek:

In ieder geval:

 :degroeten:

En wat is het resultaat?  :lekkerbier: ?

Offline Penners

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 148
  • Land: nl
  • I'm gonna brew you a beer you can not refuse
    • Stichting Brouwboerderij
Re: Honing in plaats van suiker
« Reactie #14 Gepost op: 10-03-2009 21:43 u »
Als je honing boven de 50 oC verwarmd gaan wel een aantal enzymen die van nature in honing voorkomen kapot. :lessmile:

Tags: honing