Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Roggemout  (gelezen 12988 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Roggemout
« Gepost op: 26-03-2004 10:29 u »
Een bevriende bierbrouwer wil een donker bier brouwen met roggemout. Heeft iemand hier ervaring mee, hoeveel kan je hiervan gebruiken. Het schijnt dat bij teveel rogge, je problemen kan krijgen met de filtering.

Gr Kees

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re:Roggemout
« Reactie #1 Gepost op: 26-03-2004 10:31 u »
Ha Kees,

volgens mij kan Herman je daar nog wel wat horrorverhalen over vertellen - inderdaad, daar moet je niet te veel van gebruiken. Ik zag toevallig gisteren in de catalogus van Brouwland dat ze zeggen 'tot 100% storting'. Dat is dus totale onzin. Qua enzymen zou het wel kunnen, maar ik heb begrepen dat het heel snel een soort drab wordt.

:degroeten: JW.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.423
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re:Roggemout
« Reactie #2 Gepost op: 26-03-2004 11:15 u »
is het dan alleen gerst dat van die mooie vliesjes heeft. wat een mazzel dat dat zo'n lekker bier geeft. Wordt rogge dan gemout? Ik dacht dat alleen gerst en tarwe werden gemout. Ik heb ooit hier gelezen dat havermout bestaat uit niet vermoute haver??? Help!

gr
MO

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re:Roggemout
« Reactie #3 Gepost op: 26-03-2004 11:36 u »
H Martin,

ik kan je niet zo heel veel verder helpen, heb nog nooit met rogge gebrouwen. Ik heb het echter wel vorige week besteld, en inderdaad: het heeft geen kaf, wat het filteren veel moeilijker maakt. Verder heb ik ook begrepen dat het heel lijmachtig wordt of zo, dus het is nog veel moeilijker te gebruiken dan tarwemout. 50 % storting kun je volgens mij wel vergeten, alhoewel Herman of anderen daar meer van weten dan ik.

JW.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re:Roggemout
« Reactie #4 Gepost op: 26-03-2004 12:42 u »

Offline Bas

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 455
Re:Roggemout
« Reactie #5 Gepost op: 27-03-2004 19:20 u »
Ik heb ooit in een ver en onervaren verleden een combinatie van pilsmout, roggevlokken (25 %) en maisvlokken (25%) proberen te maischen. Vergeet het maar, dat was niet te doen. Het filter  sloeg direct compleet dicht. Het leek het meest op lijm. Doordat het filtreren uiteindelijk een halve dag geduurd heeft en ik daarna te veel moest haasten, had ik daarna een flinke infectie te pakken. Volgens mij heb ik het resultaat toen al voor het te lageren weggespoeld.

Voor mij de komende tijd geen rogge meer.

Grt, Bas H.
 

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.812
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re:Roggemout
« Reactie #6 Gepost op: 27-03-2004 20:06 u »
Roggemout....Tsja, heb ik inderdaad ervaring mee. Na mijn brouwsel kreeg ik de tip hoe spoelproblemen voorkomen kunnen worden: extra maischstap bij ca 38C (35-50C). Latere studie leerde me dat deze stap gebruikt wordt om de viscositeit te verminderen. De hoogmoleculaire bestanddelen worden hierbij afgebroken tot glucandextrinen en groepen van lager moleculair gewicht (vrij vertaald naar Narziss).

Latere toepassing (was ca 10%) zorgde in elk geval niet voor spoelproblemen. Volgende poging met 40% laat echter nog even op zich wachten, al is de smaak zeer zeker de moeite waard!

Herman

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re:Roggemout
« Reactie #7 Gepost op: 29-03-2004 07:49 u »
H Herman,

bedankt, goede tip :groots: (als je de eiwitrust maar wel overslaat  :) ) . Ik zit erover te denken of ik een poging ga ondernemen om het smoked rye ale dat ik ooit in San Diego proefde eens na te gaan brouwen. Ik geloof dat daar ook nog tarwe bij zat.... Ik zal het maischschema in ieder geval aanpassen.

JW.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.423
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re:Roggemout
« Reactie #8 Gepost op: 29-03-2004 09:07 u »
Binnen 1 of 2 weken staat in de Muifelbrouwerij een witbier op het programma. Als ik dit zo eens lees dat denk ik dat ik 10% rogge vlokken ga gebruiken (en een bepaald % tarwevlokken). Heeft iemand een idee wat de smaakbijdrage is? Ik heb zelf de Gouverneur brune recent geproefd en ook een winterbier van Erdinger waar Rogge in zit, maar ik kon eigenlijk geen specifieke smaak ontdekken die aan Rogge te wijten zou zijn.

herman,
bij die latere toepassing met 10% rogge zonder spoelproblemen, had je die 38 grC stap toen wel of niet toegepast?
Je weet dat ik graag de eenstapsmaisch wil toepassen....

gr
MO

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Re:Roggemout
« Reactie #9 Gepost op: 30-03-2004 17:55 u »
Hi allemaal, bedankt voor de info.
Hij gaat er eens goed over nadenken, maar wil toch eens gaan brouwen met rogge. Dan wel met maximaal 5 % rogge, want de smaak van rogge doet toch iets met het bier.

Kees

Offline Fons

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 224
  • Land: nl
  • Maal met de hand, dan houd je slowfood in stand.
    • Biergilde Groningen
Re:Roggemout
« Reactie #10 Gepost op: 12-06-2004 18:08 u »
Roggemout doet inderdaat iets met bier.
Persoonlijk vind ik het gebruik van roggevlokken nog interessanter dan de mout. Het geeft wat meer schuurpapierachtige mondgevoel wat mij persoonlijk aanspreekt.
Zelf heb ik bier gebrouwen met 35% roggevlokken.
Als je maischst bij 37 en 45 C ieder een half uur ben je van je spoelproblemen verlost.

sarah

  • Gast
Re:Roggemout
« Reactie #11 Gepost op: 05-08-2004 11:43 u »
Beste Kees,
Toevallig heb ik zojuist een artikel over rogge gelezen in een Amerikaans tijdschrift. Daarin staat dat er inderdaad filterproblemen kunnen ontstaan. Een oplossing is om extra kafjes aan je beslag toe te voegen of een extra rust van 5 10 minuten tussen de 35-40 C in te lassen in je maischschema. Hierdoor wordt de viscositeit van het wort verminderen en dus beter doorspoelen.
In datzelfde artikel wordt een hoeveelheid van 15-20% rogge aangeraden. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

roog

  • Gast
Re:Roggemout
« Reactie #12 Gepost op: 23-08-2004 15:38 u »
nou heb ik een gestoorde Engelse kennis die al jaren zelf brouwt,en die gebruikt vaak ook rogge! om t filter probleem op te lossen doet die alleen de rogge in een panty en zo heeft die nergens last van! misschien is dat een idee!

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re:Roggemout
« Reactie #13 Gepost op: 23-08-2004 15:45 u »
Leuk idee. Maar hoe zit het met z'n rendement? Ik kan me voorstellen dat die opgesloten korrels niet gemakkelijk hun zetmeel vrijgeven en omzetten in suikers.

Groeten,

A3

roog

  • Gast
Re:Roggemout
« Reactie #14 Gepost op: 23-08-2004 19:25 u »
dat moest ik ff navragen hoor! hij zegt dat als er genoeg ruimte tussen zit er wel degelijk een goed rendement uit gehaald kan worden! of in preciese woorden: gewoon een panty over de rand spannen en daar je rogge in gooien! geen probleem!

Tags: