Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Poll

Wie doet aan waterbehandeling? En hoe?

Ik gebruik leidingwater (stadswater) recht uit de kraan.
33 (86.8%)
Ik kook leidingwater voor het brouwen.
1 (2.6%)
Ik laat de brouwkuip de dag voor het brouwen vollopen met leidingwater zodat gassen kunnen ontsnappen.
0 (0%)
Ik gerbuik brouwzouten (ik licht hieronder toe).
4 (10.5%)
Ik filter het stadswater dmv osmose.
0 (0%)
Ik filter stadswater met een andere filter (ik licht hieronder toe).
0 (0%)
Ik gebruik water uit een eigen drinkbare grondwaterwinning.
0 (0%)

Totaal aantal stemmen: 38

Auteur Topic: Waterbehandeling  (gelezen 21911 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Bierke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: be
  • Brouw met verstand, brouw lekker en gezond!
Waterbehandeling
« Gepost op: 07-01-2009 21:32 u »
Beste medebrouwers,

Ik ben eens aan het neuzen geweest in de polls en ik denk dat er nog niet gepollst is naar het gebruik van brouwwater, denk ik.
Zelf gebruik ik onbehandeld leidingwater dat ik na het inmaischen wat aanzuur met melkzuur. Brouwzouten gebruik ik niet.

Graag had ik geweten wie een van de methoden in de poll gebruikt en hoe de ervaringen daar mee zijn. Grote brouwerijen doen immers actief aan waterbehandeling (en hebben daar ook de nodige financiën voor). Dat ze er zoveel moeite voor doen zal misschien wel zijn redenen hebben... (?)
Maar hoe behandelen wij, hobbybrouwers, ons brouwwater?

'k Ben benieuwd naar jullie reacties!

Met vriendelijke brouwgroeten,
Bierke

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Waterbehandeling
« Reactie #1 Gepost op: 07-01-2009 21:39 u »
Je noemt het zelf, maar het staat niet onder de opties: ik gebruik leidingwater uit de kraan en zuur zo nodig aan met melkzuur/fosforzuur/zoutzuur.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.234
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Waterbehandeling
« Reactie #2 Gepost op: 07-01-2009 21:42 u »
Ik gebruik ook gewoon leidingwater, met meestal aanzuring. Vroeger met melkzuur, tegenwoordig met fosforzuur.

Toen ik verhuisde van Kattendijke (Goes) naar Middelburg, leek mijn bier toch wat beter te zijn geworden, maar dat kan ook andere oorzaken hebben gehad.

Nu woon ik België, ik ben benieuwd of dat verandering oplevert...

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Re: Waterbehandeling
« Reactie #3 Gepost op: 07-01-2009 21:53 u »
Citaat
maar dat kan ook andere oorzaken hebben gehad.

Ik natuurlijk  :proost2:

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Waterbehandeling
« Reactie #4 Gepost op: 07-01-2009 21:53 u »
Ik gebruik brouwzouten, op het idiote af. Toevallig hebben we hier in Wageningen erg zacht water, dus is het makkelijk om het soort water dat ideaal is voor een bepaald biertype (in theorie dan) na te maken met brouwzouten. Toen ik nog in Davis, CA, woonde, gebruikte ik altijd bronwater, want het kraanwater was daar veel te hard. Ik zuur altijd aan met melkzuur.

 :degroeten: JW.

Offline wilko

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 534
  • Land: nl
Re: Waterbehandeling
« Reactie #5 Gepost op: 07-01-2009 22:17 u »
Gewoon straight Arnhems kraanwater, van La Cabine.  Smaakt prima, zo uit de kraan maar ook als ingredient van bier.

Wilko

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.772
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Waterbehandeling
« Reactie #6 Gepost op: 07-01-2009 23:04 u »
Aanzuren met melkzuur en soms met fosforzuur. Aanzuren is voor mij altijd noodzakelijk in verband met het hoge gehalte aan bicarbonaten in mijn leidingwater.

Afhankelijk of ik een volle smaak wil of een droge bitterheid gebruik ik regelmatig calciumchloride of calciumsulfaat als brouwzouten.
Naar mate ik meer brouwzouten gebruik hoef ik minder aan te zuren. Ook is de hoeveelheid zuur dat ik moet toevoegen sterk afhankelijk van de moutsamenstellng. Bij het gebruik van donkere mouten hoeft er minder zuur toegevoegd te worden.

Offline René K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.286
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: Waterbehandeling
« Reactie #7 Gepost op: 07-01-2009 23:17 u »
Hier ook gewoon leidingwater. Wil in de toekomst wel beginnen met aanzuren en eventueel brouwzouten maar dit moet allemaal nog.
Als ik hiermee begin wil ik natuurlijk net zo'n mooie pH meter als Oscar  ;).

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.271
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Waterbehandeling
« Reactie #8 Gepost op: 07-01-2009 23:25 u »
Feitelijk gewoon leiding water met aanzuren (melkzuur, fosforzuur).

Wil in de toekomst wel beginnen met aanzuren en eventueel brouwzouten maar dit moet allemaal nog.
Als ik hiermee begin wil ik natuurlijk net zo'n mooie pH meter als Oscar  ;).

Aanzuren kun je vrij snel mee beginnen. Begin dan simpel met pH-stripjes en melkzuur of fosfoorzuur (1 liter heb ik bij Brouwland gekocht, was per volume eenhied het voordeligst) dat werkt prima.. Maar ik wil steeds meer controleren en weten, vandaar die pH meter...

Brouwzouten komt nog...

Offline wilko

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 534
  • Land: nl
Re: Waterbehandeling
« Reactie #9 Gepost op: 07-01-2009 23:37 u »
Aanzuren met melkzuur en soms met fosforzuur. Aanzuren is voor mij altijd noodzakelijk in verband met het hoge gehalte aan bicarbonaten in mijn leidingwater.

Afhankelijk of ik een volle smaak wil of een droge bitterheid gebruik ik regelmatig calciumchloride of calciumsulfaat als brouwzouten.
Naar mate ik meer brouwzouten gebruik hoef ik minder aan te zuren. Ook is de hoeveelheid zuur dat ik moet toevoegen sterk afhankelijk van de moutsamenstellng. Bij het gebruik van donkere mouten hoeft er minder zuur toegevoegd te worden.


Ik begrijp daaruit dat donkere mouten zelf zuur meebrengen?

Snap trouwens niet 1-2-3 waarom meer brouwzouten minder aanzuring zouden vragen?

Wilko

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.772
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Waterbehandeling
« Reactie #10 Gepost op: 07-01-2009 23:55 u »
Ik begrijp daaruit dat donkere mouten zelf zuur meebrengen?

Snap trouwens niet 1-2-3 waarom meer brouwzouten minder aanzuring zouden vragen?

Wilko


Zie hier en hier.

Hoe het precies komt dat donkere mouten minder aanzuring behoeven weet ik niet.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.793
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Waterbehandeling
« Reactie #11 Gepost op: 08-01-2009 08:28 u »
Hoe het precies komt dat donkere mouten minder aanzuring behoeven weet ik niet.

Volgens mij omdat er tijdens Maillardering, wat tijdens het afbranden van deze mouten gebeurd, organische zuren  (o.a. azijnzuur en mierezuur) ontstaan.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Waterbehandeling
« Reactie #12 Gepost op: 08-01-2009 08:54 u »
Ik gebruik CalciumSulfaat omdat mijn kraanwater te zacht is naar mijn mening. Verder zuur ik mijn beslag en spoelwater aan :brouwen:.

Het resultaat is een droger en zuiverder smakend bier, met een wat pikantere bitterheid. Ook is flocculeert de gist beter.

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Waterbehandeling
« Reactie #13 Gepost op: 08-01-2009 09:31 u »
Ik moet nog wat aanvullen. Toen ik nog in Arnhem woonde was mijn kraanwater veel zachter en had minder sulfaat en chloride dan het water in Zutphen. In Arnhem gebruikte ik dan ook regelmatig brouwzouten (gips en calciumchloride). In Zutphen is het water behoorlijk hard en bevat vooral veel chloride, maar ook redelijk wat sulfaat. Alleen bij bieren die dat echt vragen ga ik sulfaat toevoegen.

Het verschil tussen Arnhem (La Cabine, schitterend water) en Zutphen merk ik vooral in de hoeveelheid melkzuur die ik moet toevoegen om het beslag op de juiste pH te brengen. Hoefde ik in Arnhem alleen bij de lichtgekleurde bieren aan te zuren, nu moet ik per brouwsel minimaal 8 ml melkzuur toevoegen in de maischkuip en bij de hele lichte bieren zelfs 11 of 12 ml.

Volgend jaar (als de brouwbenodighedenpot weer wat is gevuld) schaf ik misschien een omgekeerde osmoseding aan, waardoor ik bijna zuiver water kan maken en die aanpassen met brouwzouten naar believen of waarmee ik mijn kraanwater kan verdunnen. Maar eerst maar eens kijken hoe mijn bieren in Zutphen uitpakken voordat ik besluit of zo'n investering echt nodig is. Tot nu toe lijkt het mee te vallen. Alleen de pils van vorig jaar smaakte wat mineralig, maar dat kan ook aan de gist gelegen hebben. De pils die nu staat te gisten heeft een andere gist, dus als die klaar is weet ik hopelijk meer (pils moet het liefst heel zacht en mineraalarm water hebben).

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.573
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Waterbehandeling
« Reactie #14 Gepost op: 08-01-2009 09:35 u »
In mijn maischvat gaat (ongekookt ;D) kraanwater. Ik zuur het water aan met 8 ml melkzuur op 25 liter water, na het meten van de pH tijden het maischen vul ik dat eventueel nog aan.

Bert

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.793
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Waterbehandeling
« Reactie #15 Gepost op: 08-01-2009 19:00 u »
Aanzuren met melkzuur en soms met fosforzuur.

Is er een reden om in het ene geval melkzuur te gebruiken en in het andere geval fosforzuur?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.772
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Waterbehandeling
« Reactie #16 Gepost op: 08-01-2009 21:16 u »
Is er een reden om in het ene geval melkzuur te gebruiken en in het andere geval fosforzuur?

Mijn starters zuur ik aan met fosforzuur en het beslag meestal met melkzuur. Fosforzuur schijnt een iets verfijndere smaak te geven maar in de praktijk kan ik het niet echt ontdekken.

Offline René K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.286
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: Waterbehandeling
« Reactie #17 Gepost op: 08-01-2009 21:20 u »
Is het dan ook zo dat je van bijvoorbeeld fosforzuur minder nodig hebt om op de gewenste pH te komen of zit daar weinig verschil tussen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.772
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Waterbehandeling
« Reactie #18 Gepost op: 08-01-2009 21:39 u »
Ja, fosforzuur is een sterker zuur dan melkzuur. Maar ook bij melkzuur moet je steeds kleine beetjes gebruiken en kijken waar je op uit komt. De ene keer is daar meer van nodig dan de andere keer. Heeft te maken met de samenstelling van je stort. Ook wil de samenstelling van het brouwwater wel eens anders zijn als het water van een ander pompstation komt. Door onderhoudswerkzaamheden komt dit wel eens voor.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.271
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Waterbehandeling
« Reactie #19 Gepost op: 09-01-2009 00:07 u »
Is het dan ook zo dat je van bijvoorbeeld fosforzuur minder nodig hebt om op de gewenste pH te komen

Ja, fosforzuur is een sterker zuur dan melkzuur.

Sterker nog: fosforzuur is een sterk zuur, en melkzuur is een zwak zuur. Dat wil zeggen dat fosforzuur makkelijker H+ ionen afstaat dan melkzuur, dus heb je per definitie van melkzuur meer nodig uitgaande van een ongeveer zelfde concentratie (Brouwland levert melkzuur in een 80% variant en fosforzuur in een 75% variant).

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Waterbehandeling
« Reactie #20 Gepost op: 09-01-2009 06:46 u »
Sterker nog : Fosforzuur is een sterk zuur, en melkzuur is een zwak zuur.

Sterker nog, het is een sterk zuur én een zwak zuur. D.w.z. dat het het eerste H+ ion zeer gemakkelijk afstaat, waarna het er nog 2 over heeft die daar een stuk moeilijker over doen.

Overigens vind ik de poll met maar één stem-optie niet erg nuttig. 2 of 3, of toch minstens de optie om meerdere methoden te gebruiken, zou beter zijn. Een goeie poll maken is nog niet zo simpel.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.772
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Waterbehandeling
« Reactie #21 Gepost op: 09-01-2009 08:24 u »
Sterker nog: fosforzuur is een sterk zuur, en melkzuur is een zwak zuur. Dat wil zeggen dat fosforzuur makkelijker H+ ionen afstaat dan melkzuur, dus heb je per definitie van melkzuur meer nodig uitgaande van een ongeveer zelfde concentratie (Brouwland levert melkzuur in een 80% variant en fosforzuur in een 75% variant).


Dat dacht ik ook altijd maar Wesley heeft mij een tijd terug uit de droom geholpen. Ook fosforzuur is een zwak zuur omdat het niet volledig splitst en een buffer vormt. Maar het is wel een stuk sterker dan melkzuur.
Zie ook hier.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Waterbehandeling
« Reactie #22 Gepost op: 09-01-2009 08:55 u »

Citaat
en melkzuur is een zwak zuur
Dat wil nog niet zeggen dat men er niet uiterst voorzichtig mee om moet gaan.
Voor een niet scheikundige leest dit zinnetje als even een citroentje uitknijpen.

Een klein beetje op je hand, en je huid wordt al vettig van het oplossen.
Laat staan als je het in je ogen krijgt!  :pasop:

 :rundum:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Waterbehandeling
« Reactie #23 Gepost op: 09-01-2009 08:56 u »
O, sorry.

Sterker nog: fosforzuur is een sterk zuur, en melkzuur is een zwak zuur. Dat wil zeggen dat fosforzuur makkelijker H+ ionen afstaat dan melkzuur, dus heb je per definitie van melkzuur meer nodig uitgaande van een ongeveer zelfde concentratie (Brouwland levert melkzuur in een 80% variant en fosforzuur in een 75% variant).

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Waterbehandeling
« Reactie #24 Gepost op: 09-01-2009 09:26 u »
Dat dacht ik ook altijd maar Wesley heeft mij een tijd terug uit de droom geholpen. Ook fosforzuur is een zwak zuur omdat het niet volledig splitst en een buffer vormt.

Mwah, kan een chemicus hier even duidelijk over zijn? Het kan verwarring geven om fosforzuur 'zwak'te noemen. Tot pH 1 of daaromtrent is het wel degelijk een sterk zuur, in die zin dat er evenveel h+jes oplossen als er moleculen H3PO4 worden toegevoegd. Het splitst dus 'volledig', en pas bij zeer lage pH (dus in een zeer sterk zure oplossing, om het verwarrender te maken) gaat het zich als een zwak zuur gedragen.

Sterker nog: fosforzuur is een sterk zuur, en melkzuur is een zwak zuur. Dat wil zeggen dat fosforzuur makkelijker H+ ionen afstaat dan melkzuur, dus heb je per definitie van melkzuur meer nodig uitgaande van een ongeveer zelfde concentratie (Brouwland levert melkzuur in een 80% variant en fosforzuur in een 75% variant).

Dat klopt dus ook niet helemaal. In licht basische of licht-zure oplossingen kunnen zwakke zuren (ze reageren zijn niet allemaal hetzelfde) vrijwel volledig splitsen. Zolang we niet zuurwassen gebruiken wij licht zure oplossingen (tot pH 4,5 max) zodat dit voor ons van toepassing kan zijn.

Tags: brouwwater