Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Geen onruststoker  (gelezen 38364 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Geen onruststoker
« Reactie #50 Gepost op: 22-09-2009 19:46 u »
Wat is de reden voor beukenhout?

Dat Johannes die had.  ::) Beukenhout wordt meestal gebruikt voor rookmout voor rookbier.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Geen onruststoker
« Reactie #51 Gepost op: 22-09-2009 19:49 u »
Dat Johannes die had.  ::) Beukenhout wordt meestal gebruikt voor rookmout voor rookbier.

Dat is een hele goede reden. :) Het idee dat beuken standaard is kreeg ik ook bij mijn verder zoektocht op het Wereld Wijde Web, maar ik was er niet zeker van.

Offline Muldermans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.627
  • Land: nl
  • Bier! Brouw je gewoon zelf.
Re: Geen onruststoker
« Reactie #52 Gepost op: 23-09-2009 07:49 u »
Mijn rookbier is met vuren gedaan (ik zou het ook wel ikeabier kunnen noemen, was van een tafeltje) Vuren geeft echt een hele andere smaak (ik vind hem niet verkeerd, maar eerlijkheidshalve moet ik wel toegeven dat beuken wat meer rookworst geeft)

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Geen onruststoker
« Reactie #53 Gepost op: 23-09-2009 21:28 u »
Mijn rookbier is met vuren gedaan (ik zou het ook wel ikeabier kunnen noemen, was van een tafeltje) Vuren geeft echt een hele andere smaak (ik vind hem niet verkeerd, maar eerlijkheidshalve moet ik wel toegeven dat beuken wat meer rookworst geeft)


Ik zie het al het roken van mout is nog een van het brouwen wat nog onderzocht kan worden, als ik het 'normale brouwen' saai vind worden. ;D

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Geen onruststoker
« Reactie #54 Gepost op: 24-09-2009 09:47 u »
(ik zou het ook wel ikeabier kunnen noemen, was van een tafeltje)

Wel zonder lak enz toch?

Offline Muldermans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.627
  • Land: nl
  • Bier! Brouw je gewoon zelf.
Re: Geen onruststoker
« Reactie #55 Gepost op: 24-09-2009 12:16 u »
Nee, ik wilde graag verf essences :)

Helemaal blank en onbehandeld! :clownsmile:

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Geen onruststoker
« Reactie #56 Gepost op: 05-11-2009 20:24 u »
Volgende week zaterdag ga ik dan eindelijk de volgende versie van het rookbier maken met de bij Johannes gerookte MŁnchenermout. Hier het recept:

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptGeen onruststoker
Brouwdatum14-11-2009
BiertypeMšrzen & Oktoberfest
Volume26 liter
Gewenst begin SG1054 g/l
Berekende kleur27 EBC (Morey)
Berekende bitterheid25 IBU (Tinseth)


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Brouwzaalrendement82%
Totaal brouwwater35,7 liter
Beslagdikte4,36 l/kg
Maischwater25 liter
Spoelwater10,73 liter
Kooktijd75 min.


Vergistbare ingrediŽnten
IngrediŽntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Chocolademout (Mout roost 900)9001,00,057
Rauchmalz411,80,676
Zelf gerookte MŁnchener mout1687,24,998


Maischschema
OmschrijvingTemperatuur (gr. C)Stap tijd (min)Rust tijd (min)Beslagdikte
Beta-amylase621204,36
Alfa-amylase7220454,36


Hop en kruiden
IngrediŽnt% alfazuurTypeKooktijd (min)gewicht (g)
Spalt Select4,0Hopbellen6070,0


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortFermentis W34/70
GistvormDroog
Gewicht (g)23


Het wordt dus een bier met nagenoeg alleen maar gerookte mout, net als die van Schlenkerla. Hoogstwaarschijnlijk wordt dat een vat dat ik alleen moet leegdrinken, maar ik kan wel een kamertje vrijmaken voor Johannes zodat hij een weekje kan komen logeren.  8)

De Spalt komt uit eigen tuin. Heeft iemand anders al gebrouwen met zijn Spalt uit eigen tuin en een schatting van het alfazuurpercentage?

P.S. De tabel komt uit de komende versie van BrouwHulp. Nu mťt kopiŽren naar het klembord in forumformaat dus.  :D

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.938
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Geen onruststoker
« Reactie #57 Gepost op: 05-11-2009 20:36 u »
Ik heb met Spalt Select uit eigen tuin gebrouwen. Mijn schatting is zo'n 3.5% a-zuren

enne, een mooie tabel.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Geen onruststoker
« Reactie #58 Gepost op: 05-11-2009 20:39 u »
Ik heb met Spalt Select uit eigen tuin gebrouwen. Mijn schatting is zo'n 3.5% a-zuren

Da's niet zoveel.

enne, een mooie tabel.

Bedankt!

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.938
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Geen onruststoker
« Reactie #59 Gepost op: 05-11-2009 20:43 u »
Dit was een plantje dat ik twee jaar geleden van Matthias had overgenomen

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Geen onruststoker
« Reactie #60 Gepost op: 05-11-2009 21:22 u »
P.S. De tabel komt uit de komende versie van BrouwHulp. Nu mťt kopiŽren naar het klembord in forumformaat dus.  :D
Het lijkt wel een "BrouwVisie-klantje-pik-offensief".
Er speelt wat...

Het ziet er wel goed uit overigens.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Geen onruststoker
« Reactie #61 Gepost op: 05-11-2009 21:23 u »
Ach, BrouwVisie neemt dingen van BrouwHulp over en omgekeerd. Daar is toch niets mis mee?

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Geen onruststoker
« Reactie #62 Gepost op: 05-11-2009 21:30 u »
Hoogstwaarschijnlijk wordt dat een vat dat ik alleen moet leegdrinken, maar ik kan wel een kamertje vrijmaken voor Johannes zodat hij een weekje kan komen logeren.  8)

Dan moet je de week daarna maar hier langskomen. Ik denk dat mijn rookbier een weekje later wordt gebrouwen. Hoe ruikt je mout? Ik heb net nog even mijn neus in de bak met rookmout gestoken. Intense rookgeur, en heel erg zacht. Een vergelijkend warenonderzoek zit er jammergenoeg vast niet meer in voor die tijd. Ik ben benieuwd naar verschillen in intensiteit en geur/smaak.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.352
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Geen onruststoker
« Reactie #63 Gepost op: 05-11-2009 21:32 u »
P.S. De tabel komt uit de komende versie van BrouwHulp. Nu mťt kopiŽren naar het klembord in forumformaat dus.  :D

Copycat  :P :P  Maar wel beter!

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Geen onruststoker
« Reactie #64 Gepost op: 05-11-2009 21:34 u »
De mout ruikt ook hier intens naar rook. Ook een beetje naar hout. Ik ben heel benieuwd hoe het bier gaat worden. Een vergelijkend warenonderzoek naar het bier gaat natuurlijk wel lukken. Heb jij al een recept?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.352
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Geen onruststoker
« Reactie #65 Gepost op: 05-11-2009 21:35 u »
Ach, BrouwVisie neemt dingen van BrouwHulp over en omgekeerd. Daar is toch niets mis mee?

Juist, je moet elkaar helpen en goede ideeŽn aandragen, biede pakketten zijn goed, en worden over en weer gebruikt. Ieder proggie heeft zijn voor en nadelen..aan de gebruiker de keuze wat hij prettig vindt.. :)

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.938
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Geen onruststoker
« Reactie #66 Gepost op: 05-11-2009 21:36 u »
Vergistbare ingrediŽnten
IngrediŽntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Chocolademout (Mout roost 900)9001,00,057
Rauchmalz411,80,676
Zelf gerookte MŁnchener mout1687,24,998


P.S. De tabel komt uit de komende versie van BrouwHulp. Nu mťt kopiŽren naar het klembord in forumformaat dus.  :D
Als ik dan toch nog even opbouwend kritisch mag zijn (als niet-gebruiker :pan:) dan zou ik het liefst de vergistbare ingredienten zien in volgorde van afnemend toegevoegd percentage. Dit is de manier waarop ik in eerste instantie recepten snel beoordeel.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.352
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Geen onruststoker
« Reactie #67 Gepost op: 05-11-2009 21:36 u »
Intense rookgeur, en heel erg zacht.

Mijn hele moutkelder ruikt naar rook  ;D

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Geen onruststoker
« Reactie #68 Gepost op: 05-11-2009 21:39 u »
Het recept staat hier, maar is nog niet volledig uitgewerkt. Ten aanzien van de caramout niet, en de brouwzouten, maar ik las dat daar een mooi excelfile voor is...  ;D

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Geen onruststoker
« Reactie #69 Gepost op: 05-11-2009 21:40 u »
Het recept staat hier,

Oh, ja, natuurlijk. Even vergeten.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.155
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Geen onruststoker
« Reactie #70 Gepost op: 05-11-2009 22:34 u »
BrouwHulp Recept uitdraai

P.S. De tabel komt uit de komende versie van BrouwHulp. Nu mťt kopiŽren naar het klembord in forumformaat dus.  :D

Dat is snel. Gisteren hint gegeven vandaag gerealiseerd :duimop:

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.938
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Geen onruststoker
« Reactie #71 Gepost op: 05-11-2009 22:39 u »
Weet je wat de temperatuur van de mout is geworden tijdens het roken?

Je hebt een groot aandeel gerookte mout maar wel relatief korte maischtijden. Denk je niet dat je langere maischtijden nodig hebt omdat de enzymactiviteit door het roken minder is geworden (vooral b-amylase - de 62įC rust)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Geen onruststoker
« Reactie #72 Gepost op: 05-11-2009 22:41 u »
Mja, Dat zou best nog mee kunnen vallen. Het is een droge verhitting he dat roken, dan kunnen de enzymen dachtik een veel hogere temperatuur aan?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.938
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Geen onruststoker
« Reactie #73 Gepost op: 05-11-2009 22:47 u »
Volgens mij wordt de mout wel eerst een tijdje in water gelegd en wordt het daarna zolang gerookt totdat het weer redelijk droog is. Misschien valt het wel mee. Tijdens mijn rooksessie van pilsmout ging de geschatte kleur van 5 naar zo'n 20 EBC. Het is dus waarschijnlijk niet zo dat je een verhitting a la cara120 geeft.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Geen onruststoker
« Reactie #74 Gepost op: 06-11-2009 08:38 u »
Volgens mij wordt de mout wel eerst een tijdje in water gelegd en wordt het daarna zolang gerookt totdat het weer redelijk droog is.

Deze mout is bevochtigd zoals je dat met klam schroten zou doen. Ook is de mout vochtig gehouden tijdens het roken. Ik verwacht niet dat de enzymen hier onder te lijden hebben gehad. De kleur is volgens mij ook nauwelijks veranderd. Als er al kleurverschil is dan kan dat ook komen door de rook'aanslag'.

Tags: rookmout