Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: (w)eisbeer  (gelezen 2476 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline RGeraads

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 645
  • Land: nl
    • Brouwerij Stijl
(w)eisbeer
« Gepost op: 13-05-2011 22:48 u »
Hallo,

Binnenkort wil ik voor de zomer een weizen gaan brouwen. Dit wordt de eerste keer dat ik hopbloemen ga gebruiken, ik hoop hiedoor meer hop uit het wort te kunnen filteren dan met de hoppellets. Recept is deels gebaseerd op een prijswinnend recept tijdens het ONK van 2008.

De vorige keer is het qua rendement enorm mis gegaan en zijn we voor een 10 liter recept uitgekomen op 4,5 liter wort. Ditmaal heb ik gekozen voor 1 liter per kg moutverlies (ipv 1,5 liter per kg), 2,5 liter kookverlies (ipv 1,5 liter), 200 ml restverlies, 200 ml vergistingsverlies en 2% restverlies. Zou dit een beetje kunnen kloppen? Sinds we verhuisd zijn moeten we (vooralsnog) zowel maischen als koken in de elektrische weckketel i.v.m. geen gasaansluiting.

De vergisting wil ik plaats laten vinden na toevoeging van een half zakje WB-06 op 22 graden, gevolgd door een 15 16 graden lagering gedurende 10 dagen. Op- of aanmerking zijn welkom!

Groeten,
Raymond

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam recept(w)eisbeer
KenmerkWeizen
Brouwdatum15-5-2011
BiertypeWeizen (D)
Aantal liters10
Gewenst begin SG1056 (6,1 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement70,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater17,3 liter
Maischdikte4,0 l/kg
Maischwater10,7 liter
Spoelwater6,6 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur9 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid14 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Tarwemout66,7 %1791 gr3 EBC
Pilsmout 3 EBC33,3 %894 gr3 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertauer Perle5,5 %6 gr90 minuten9 EBU
Hallertauer Perle5,5 %3 gr30 minuten3 EBU
Hallertauer Perle5,5 %3 gr10 minuten1 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortFermentis Safbrew WB-06
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
140C10 minuten4,0 l/kg
250C25 minuten4,0 l/kg
364C20 minuten4,0 l/kg
472C1 minuten4,0 l/kg




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: (w)eisbeer
« Reactie #1 Gepost op: 13-05-2011 22:55 u »
Ziet er goed uit, recht toe recht aan weizen.
Ik zou gewoon 1 zakje gist gebruiken, wat is je reden voor 1/2 zakje?

Offline RGeraads

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 645
  • Land: nl
    • Brouwerij Stijl
Re: (w)eisbeer
« Reactie #2 Gepost op: 13-05-2011 23:05 u »
wat is je reden voor 1/2 zakje?

De reden dat ik gekozen heb voor een 1/2 zakje is puur het feit dat er op het zakje staat dat het voldoende is voor 20 liter. Aangezien mijn recept voor 10 liter is dacht ik een half zakje te gebruiken. Nu ik erover nadenk kan 1 zakje eigenlijk geen kwaad volgens mij.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: (w)eisbeer
« Reactie #3 Gepost op: 13-05-2011 23:19 u »
Mja, zit ook wel wat in inderdaad...
Ik brouw meestal ook 10L en doe er doorgaans een heel zakje in... nog geen negatieve effecten van gemerkt?
Theoretisch krijg je minder esters en vergist hij verder door.
Daar staat tegenover dat het ook vlotter zal gaan.

Mijn belangrijkste argument voor een heel zakje is dat een aangebroken zakje slecht houdbaar is (volgens de fabrikant in ieder geval)

Tags: