(w)eisbeer

Gestart door RGeraads, 13-05-2011 22:48 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

RGeraads

Hallo,

Binnenkort wil ik voor de zomer een weizen gaan brouwen. Dit wordt de eerste keer dat ik hopbloemen ga gebruiken, ik hoop hiedoor meer hop uit het wort te kunnen filteren dan met de hoppellets. Recept is deels gebaseerd op een prijswinnend recept tijdens het ONK van 2008.

De vorige keer is het qua rendement enorm mis gegaan en zijn we voor een 10 liter recept uitgekomen op 4,5 liter wort. Ditmaal heb ik gekozen voor 1 liter per kg moutverlies (ipv 1,5 liter per kg), 2,5 liter kookverlies (ipv 1,5 liter), 200 ml restverlies, 200 ml vergistingsverlies en 2% restverlies. Zou dit een beetje kunnen kloppen? Sinds we verhuisd zijn moeten we (vooralsnog) zowel maischen als koken in de elektrische weckketel i.v.m. geen gasaansluiting.

De vergisting wil ik plaats laten vinden na toevoeging van een half zakje WB-06 op 22 graden, gevolgd door een 15 à 16 graden lagering gedurende 10 dagen. Op- of aanmerking zijn welkom!

Groeten,
Raymond

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam recept(w)eisbeer
KenmerkWeizen
Brouwdatum15-5-2011
BiertypeWeizen (D)
Aantal liters10
Gewenst begin SG1056 (6,1 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement70,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater17,3 liter
Maischdikte4,0 l/kg
Maischwater10,7 liter
Spoelwater6,6 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur9 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid14 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Tarwemout66,7 %1791 gr3 EBC
Pilsmout 3 EBC33,3 %894 gr3 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertauer Perle5,5 %6 gr90 minuten9 EBU
Hallertauer Perle5,5 %3 gr30 minuten3 EBU
Hallertauer Perle5,5 %3 gr10 minuten1 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortFermentis Safbrew WB-06
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
140°C10 minuten4,0 l/kg
250°C25 minuten4,0 l/kg
364°C20 minuten4,0 l/kg
472°C1 minuten4,0 l/kg


RobinB

Ziet er goed uit, recht toe recht aan weizen.
Ik zou gewoon 1 zakje gist gebruiken, wat is je reden voor 1/2 zakje?

RGeraads

Citaat van: RobinB op 13-05-2011  22:55 uwat is je reden voor 1/2 zakje?

De reden dat ik gekozen heb voor een 1/2 zakje is puur het feit dat er op het zakje staat dat het voldoende is voor 20 liter. Aangezien mijn recept voor 10 liter is dacht ik een half zakje te gebruiken. Nu ik erover nadenk kan 1 zakje eigenlijk geen kwaad volgens mij.

RobinB

Mja, zit ook wel wat in inderdaad...
Ik brouw meestal ook 10L en doe er doorgaans een heel zakje in... nog geen negatieve effecten van gemerkt?
Theoretisch krijg je minder esters en vergist hij verder door.
Daar staat tegenover dat het ook vlotter zal gaan.

Mijn belangrijkste argument voor een heel zakje is dat een aangebroken zakje slecht houdbaar is (volgens de fabrikant in ieder geval)

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.