Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer  (gelezen 18588 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #25 Gepost op: 03-01-2009 13:31 u »
Ik heb op de Wyeast site en bij Brouwland geen verwijzing (meer) kunnen vinden naar seizoensafhankelijke gisten.

 :degroeten: JW.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #26 Gepost op: 03-01-2009 13:36 u »
Ik heb op de Wyeast site en bij Brouwland geen verwijzing (meer) kunnen vinden naar seizoensafhankelijke gisten.

Misschien zijn alle gisten nu het hele jaar door verkrijgbaar.
Ik zal een mailtje naar Brouwland sturen. Mocht ik iets tegenkomen over seizoensafhankelijke verkrijgbaarheid dan meld ik mij.

Bert
 

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #27 Gepost op: 03-01-2009 13:38 u »
Is prima, dank je wel! Ik wil hier vooral geen eigenwijze topic van maken, en proberen de consensus op het forum goed in de tabel te zetten. Op zich lijkt het met prima om er bv een tweede tabel onder te hangen met verkrijgbaarheid van de gisten, of evt. een extra kolom voor gist.

 :degroeten: JW.

ps Tja, als je je lentebock te vroeg brouwt, houdt het natuurlijk op  ;) Alhoewel - is er iets mis met twee meibockjes?

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #28 Gepost op: 03-01-2009 13:49 u »
Tja, als je je lentebock te vroeg brouwt, houdt het natuurlijk op 

Zo zie je maar, zonder een Brouwkalender doe je de raarste dingen.  :D

Bert

Offline Anton

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 987
  • Land: nl
  • You're never too old to learn something stupid.
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #29 Gepost op: 03-01-2009 14:15 u »
Heel mooi, zon kalender voor gezagsgetrouwe brouwers. :duimop:
Maar ik ben bepaald geen gezagsgetrouwe drinker, ik drink alles, altijd.
(Nou ja, om bij zomerdag op een terras een winterbier te drinken.........tja.)
Maar het is een leuk idee van JW, alhoewel ik hoop dat hij nog uitgebreid wordt.
Er zijn nu nog drie maand bij waarin niet wordt gedronken. :nut:

 :degroeten:
Anton

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #30 Gepost op: 03-01-2009 14:20 u »
Kom maar op met die suggesties, Anton  ;). Ik ben er nog niet uit of ik alle types er per se in wil hebben. Het eerste idee was vooral om de typische seizoensbieren er in te zetten. Heeft het bv zin om er pale ales in te zetten? Ik zou het niet weten. Daarom wacht ik de stemming een beetje af, en onderneem daarna actie.

 :degroeten: JW.

Offline Anton

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 987
  • Land: nl
  • You're never too old to learn something stupid.
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #31 Gepost op: 03-01-2009 14:42 u »
Eh..nee, ik heb zo geen suggesties, het zal inderdaad voldoende zijn de brouwmomenten van de specifieke seizoensbieren aan te geven.
In dit topic herkende ik mezelf meteen, want afgelopen kerst was mijn kerstale nog niet op dronk omdat ik het niet tijdig gebrouwen had. :verbergen:
Dus een (klein) geheugensteuntje op dit forum zal beslist geen kwaad doen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #32 Gepost op: 04-01-2009 17:29 u »
Op zich wel een handig geheudensteuntje!
Dit jaar had ik voor het eerst mijn herfstbok klaar voor het seizoen, dat heeft mijn koelkastje bloed zweet en tranen gekost, maar geeft wel voldoening! :)

Voor wat betreft de gisten:
Wyeast brengt om de zoveel tijd iets uit hun VSS-collectie (very special strain?) uit. Brouwland heeft deze heel vaak niet, maar soms wel zoals de saison en roeselaere.
Of de timing van Wyeast ook nog enigszins klopt met deze kalender weet ik niet?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #33 Gepost op: 04-01-2009 17:47 u »
Of de timing van Wyeast ook nog enigszins klopt met deze kalender weet ik niet?

Ze hebben nu in ieder geval geen Saison gist zoals ik vorige week merkte  >:(

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #34 Gepost op: 05-01-2009 14:17 u »

Bericht van Brouwland betreffende seizoensgebonden gisten.
Citaat
Alle gisten dewelke wij in ons assortiment hebben zijn steeds beschikbaar gedurende het gehele jaar. Uitzonderingen hierop zijn wel mogelijk indien zeer tijdelijk uitverkocht.
Wyeast, met name, heeft inderdaad een 3-tal gisten dewelke zij slechts 3 maanden ter beschikking houden. En vervolgens komen er weer 3 andere in de plaats voor 3 maanden. Daar de vraag en interesse voor deze strains er (nog) niet is, en de beschikbaarheid toch slechts 3 maanden is, is het tot op heden nog niet mogelijk deze gisten aan te bieden.

Uit dit bericht blijkt dat er geen seizoensgebonden gisten zijn. Dat niet alle gisten altijd beschikbaar zijn hadden forumleden al geconstateerd.
Voor een Brouwkalender speelt de beschikbaarheid geen rol. Wel lijkt het mij zaak om tijdig naar beschikbaarheid te informeren en tijdig gist te bestellen wanneer je over een bepaald type gist wilt beschikken.

Bert

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.021
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #35 Gepost op: 05-01-2009 15:37 u »
Brouwland neemt aan dat er geen vraag naar de VSS gisten is. Volgens mij is die er best wel.

Brouwland zou ze per voorinschrijving kunnen bestellen en leveren?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.197
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #36 Gepost op: 05-01-2009 18:26 u »
Misschien ben ik de enige, maar voor de tabel:

Lambiek: brouwen: september t/m februari, drinken juni t/m augustus  :biersmile:

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #37 Gepost op: 05-01-2009 18:36 u »

Brouwland neemt aan dat er geen vraag naar de VSS gisten is. Volgens mij is die er best wel.
Brouwland zou ze per voorinschrijving kunnen bestellen en leveren?

Zoals ik het antwoord interpreteer levert ook Wyeast niet permanent het hele assortiment gisten.
Citaat
Wyeast, met name, heeft inderdaad een 3-tal gisten dewelke zij slechts 3 maanden ter beschikking houden.

Tijdig bestellen zorgt er natuurlijk wel voor dat Brouwland, wannneer de gisten ter beschikking komen, kan zorgen dat je ze ook krijgt.

Bert

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #38 Gepost op: 05-01-2009 19:41 u »
Klopt, uit de VSS collectie brengen ze een aantal gisten een beperkte tijd uit.
In de VS zijn die dan gewoon verkrijgbaar, ze maken er zelfs reclame voor.

Zitten iedere keer wel interessante bij, nu:

Citaat
Wyeast 9093-PC Imperial Blend
Beer Styles: American Barleywine, Imperial IPA, Imperial Red, Imperial Brown, Imperial Porter, Russian Imperial Stout
Profile: This unique blend of strains is designed to ferment higher gravity worts used in producing any style of Imperial beer. The results will be a rich, malty, full bodied beer with notes of citrus & fruity esters. Even with a high starting gravity your Imperials will have a relatively dry finish.

Alc. Tolerance             12-14%
Flocculation                low-medium
Attenuation                 75-80%       
Temperature Range     68-75F (20-24C)
Wyeast 9097-PC Old Ale Blend
Beer Styles: English Barleywine, English Strong Ale, Old Ale
Profile: To bring you a bit of English brewing heritage we developed the Old Ale blend, including an attenuative ale strain and a Brettanomyces strain, which will ferment well in dark worts and produce beers with nice fruitiness. Complex estery characters will emerge with age. Pie cherry and sourness will evolve from the Brettanomyces along with distinct horsey characteristics.

Alc. Tolerance             12%
Flocculation                medium
Attenuation                 75-80%
Temperature Range     68-75F (20-24C)

Wyeast 3864-PC Canadian/Belgian Ale
Beer Styles: Belgian Dubbel and Tripel, Belgian Specialty Ale, Belgian Golden Strong, Biere de Garde, Witbier
Profile: This strain has a classic profile producing mild phenolics which increase with higher fermentation temperatures. It has a low ester profile with a dry, slightly tart finish. This strain is alcohol tolerant while producing complex & well balanced beers.

Alc. Tolerance             12%
Flocculation                medium
Attenuation                 75-79%
Temperature Range     65-80F (18-27C)

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.021
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #39 Gepost op: 05-01-2009 22:03 u »
Zowel Wyeast als WhiteLabs maken een standaard assortiment dat altijd verkrijgbaar is.

Daarnaast maken ze seizoensgebonden gisten.

Voor WhiteLabs:
http://www.whitelabs.com/beer/platinum-2009.html

Offline @

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 244
  • Land: nl
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #40 Gepost op: 22-01-2009 08:15 u »
Doorbordurend op deze draad, en al snuffelend op het forum en in mijn eigen recepten, ben ik aan het proberen om een overzichtje te maken van de "produktie-tijd" van de verschillende biertypen.
Misschien wel handig voor hen die een brouwkalender aan het fabriceren zijn.

De produktie-tijd in onderstaande tabel is in maanden, inclusief de brouwmaand. Dus als ik bijvoorbeeld een pils brouw in januari, en die is (normaliter) drinkbaar in april dan is de produktietijd 4 maanden.

Biertype     # mnd produktietijd
Bock    3
Dubbel    2
Lambiek    7
Marzen    6
Meibock    4
Pils    4
Saison    4
Weizen    3
Winterbier    7
Witbier    3

   


Kloppen deze doorlooptijden in jullie beleving een beetje? Zijn er misschien nog aanvullingen op?

Grtz,

Ed.

Offline bjgodefr

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 392
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #41 Gepost op: 22-01-2009 11:19 u »
Ben ik de enigste die rijpingstijden van 3 maanden en meer extreem lang vindt?
Bier met 5% alcohol kan toch al goed en zelfs top zijn n maand na brouwdatum? Ik ken nu niet alle stijlen en ik weet dat ondergisters en lambiek zeker langer nodig hebben... Maar toch, wachten jullie echt 4 (@) of 7 (JWVG) maanden om aan die saison te nippen?

groet
bart

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.811
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #42 Gepost op: 22-01-2009 11:37 u »
Ook ik vind de genoemde tijden erg lang.
En wat wordt bedoeld met een winterbier? Ik neem aan dat een quadrupel bedoeld wordt.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #43 Gepost op: 22-01-2009 11:58 u »
Ook ik vind de genoemde tijden erg lang.
En wat wordt bedoeld met een winterbier? Ik neem aan dat een quadrupel bedoeld wordt.

Hoeft niet, een winterbier lijkt me bedoeld om te drinken in de winter.
Vaak zijn het zware bieren, maar zo zwaar als een quadrupel hoeft niet per se.
En een winterbier zou een lichter bier kunnen zijn, maar hij is in ieder geval gebrouwen om te drinken in de winter! :D

En daarbij, een quadrupel of Barley wine kan je ook best in de zomer drinken?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #44 Gepost op: 22-01-2009 12:09 u »
Een bock in maart brouwen vind ik ook een beetje vreemd, tenzij het een Meibock is.
3 maanden wachten op een bier is inderdaad compleet achterhaald.
Spoelwater aanzuren, en iets minder hop, en zuipen maar na 3 weken.

 ;) :duimop:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.811
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #45 Gepost op: 22-01-2009 12:29 u »
Vaak zijn het zware bieren, maar zo zwaar als een quadrupel hoeft niet per se.
En een winterbier zou een lichter bier kunnen zijn, maar hij is in ieder geval gebrouwen om te drinken in de winter! :D

Precies dat bedoel ik dus. Een bier met wat minder alcohol heeft echt geen 7 maanden nog om te rijpen. En ook voor een quadrupel is 7 maanden aan de lange kant. 4 tot 5 maanden is voldoende. Ligt natuurlijk ook aan de temperatuur waarbij je het bier bewaard.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.021
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #46 Gepost op: 22-01-2009 13:49 u »
Ik zou zeggen dat lichte bieren in 4-6 weken drinkbaar zijn en zware en/of bittere bieren soms wat langer nodig hebben, tot max 10 weken.

Is langere tijd benodigd, dan dient het recept te worden aangepast.

Daarnaast moet bier snel op, anders krijg je last van oxidatie- en andere verouderingssmaken.

Voor mij wordt het soort bier dat ik drink overigens meer bepaald door mijn stemming, dan door het seizoen.

Offline @

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 244
  • Land: nl
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #47 Gepost op: 22-01-2009 15:58 u »
Het zijn maar voorstellen hoor  :verbergen:

Ben een beetje op zoek naar wat best-practice voorbeelden. En ik zuur mijn spoelwater niet altijd aan, dus ik ga meestal voor wat conventionele tijden.
Vanaf het moment van brouwen tot het moment van goed te drinken duurt gemiddeld een week of 6 bij mij.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.933
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #48 Gepost op: 22-01-2009 19:31 u »
Allemaal te lang en lambiek te kort. Daarvoor mag je gerust 12 maand en meer rekenen.

Offline RGeraads

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 639
  • Land: nl
    • Brouwerij Stijl
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #49 Gepost op: 26-09-2012 22:07 u »
Even een klein schopje voor dit topic. Vanavond ben ik bezig geweest met de zoektocht naar een mooie brouwkalender. Uiteraard is dit niet bindend en kan ik in vrijwel alle seizoenen alle bieren drinken. Om toch een beetje rekening te houden met de seizoenen, vond ik deze link. Deze brouwkalender van Northern Brewer is weliswaar Amerikaans gericht, maar wel zr gedetailleerd. Ik heb hem nog niet heel goed bekeken, maar wilde jullie deze link niet onthouden :)

Tags: