Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer  (gelezen 17507 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Ha allemaal,

ik kon dit ideetje nergens vinden op het forum - wijs me er maar op als ik het mis heb: ik heb zelf met bieren die aan een seizoen gebonden zijn altijd het idee dat ik achter de feiten aanloop. Dan is het bv mei en baal ik dat ik geen meibok heb. Of (zoals nu) is het winter en heb ik alleen maar zomerse biertjes. Is het een idee om eens een kalender te maken met wanneer je ongeveer deze bieren moet brouwen om op de juiste tijd iets drinkbaars te hebben?

Dit is natuurlijk alleen voor brouwers in een traditionele stemming, en het kan misschien dienen ter inspiratie als die even zoek is.

De nieuwere versie, gebaseerd op ideeën hieronder:

De brouwkalender. Traditionele seizoensbieren zijn aangegeven in normaal lettertype - suggesties van dit forum zijn aangegeven in italic. 'B' = brouwen; 'D' = drinken
[/row]
Biertype Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sept Okt Nov Dec
Saison
B
B
D
D
B
Maibock
B
B
D
B
Märzen/Oktoberfest
B
B
B
D
Pils
B
B
B
D
D
D
Weizen
B
B
D
D
Witbier
B
B
D
D
Winter/Kerstbier
D
D
B
B
B
B
D
Bock
B
B
D
D

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #1 Gepost op: 03-01-2009 09:28 u »
Top idee! Heb ook altijd dat probleem. Pas denken aan kerstbieren als er sneeuw ligt.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #2 Gepost op: 03-01-2009 09:38 u »
Leuk dat het idee bevalt! Zit ik goed met mijn saison brouwmaand, Edgar? Jij bent volgens mij 1 van de experts mbt dat type.

 :degroeten: JW.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.804
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #3 Gepost op: 03-01-2009 09:56 u »
Leuk idee, maar niet nieuw...

Er bestaat al een Amerikaans boek.
Ik heb er zelfs een persoonlijk gesigneerd exemplaar van, gekregen toen ik de schrijver eens tegenkwam in Zeeland. Dat is al wel een aantal jaartjes geleden...

Misschien toch goed om een meer Europees getinte kalender op het forum te maken?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.137
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #4 Gepost op: 03-01-2009 10:00 u »
Goed idee, ik had voor mezelf ook al zoiets gemaakt voor 2009 omdat het mij stoorde dat ik geen goede Quadrupel had in december.

Daarom heb ik eerst op een rij gezet welke feestjes ik heb en naar aanleiding hiervan en van de tijd van het jaar heb ik per maand een brouwsel ingepland.

Zoiets in de vorm van een mindmap.


Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #5 Gepost op: 03-01-2009 10:07 u »
Leuk idee, maar niet nieuw...

Er bestaat al een Amerikaans boek.
Ik heb er zelfs een persoonlijk gesigneerd exemplaar van, gekregen toen ik de schrijver eens tegenkwam in Zeeland. Dat is al wel een aantal jaartjes geleden...

Misschien toch goed om een meer Europees getinte kalender op het forum te maken?

Grappig, dat boek ziet er inderdaad uit als een veel verder uitgewerkte versie van hetzelfde idee. Maar een versie voor het forum kan nooit kwaad, natuurlijk.

Henielma, zelf ben ik meer van de tabellen dan van de mindmaps, maar ik kan natuurlijk wel putten uit jouw info. Zelf zat ik ook al te denken aan pils en witbier als echte zomerbiertjes. Zullen we een italic (dus suggestie) in mei voor witbier en april (een lager duurt langer, tenslotte) voor pils? En welke maanden zullen we voor kerst/winterbier en quadrupel suggereren?

:degroeten: JW.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.804
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #6 Gepost op: 03-01-2009 10:16 u »
Het boek gaat uit van periodes voor brouwen en drinken. Dus niet één maand, maar een aantal maanden, dat is wat realistischer. Het is een kalender met balkjes.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #7 Gepost op: 03-01-2009 10:19 u »
Goede tip, maar wat lastiger 1-2-3 in een draad te zetten. Ik denk er even over na.

 :degroeten: JW.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #8 Gepost op: 03-01-2009 10:21 u »
De Saison was volgens mij oorspronkelijk bedoeld als een soort oogstbier voor de landarbeiders (augustus) welke in het begin van het jaar wordt gebrouwen. Hier zal wel een verschil zijn tussen de Saison en de Sterke Saison

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.804
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #9 Gepost op: 03-01-2009 10:23 u »
Je kan de kolommen en rijen omdraaien.

Biertypen in de rijen en dan een kolom voor brouwmaand en drinkmaand met daarin jan-feb, okt-nov, etc.
Of een biertype gewoon meerdere keren opnemen in de cellen bij de maanden.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #10 Gepost op: 03-01-2009 10:25 u »
Jasper, ik ben al bezig, zie het eerste bericht. Dat werkt wel, denk ik!

 :degroeten: JW

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #11 Gepost op: 03-01-2009 10:26 u »
De Saison was volgens mij oorspronkelijk bedoeld als een soort oogstbier voor de landarbeiders (augustus) welke in het begin van het jaar wordt gebrouwen. Hier zal wel een verschil zijn tussen de Saison en de Sterke Saison

Ik dacht juist dat het in de zomer gebrouwen werd, en in de winter gedronken. Vandaar dat de gist zulke hoge temperaturen aankan. Of zit ik er nou naast?

 :degroeten: JW

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #12 Gepost op: 03-01-2009 10:27 u »
Of één kolom met biertype en 12 kolommen met de maanden en dan de optimale brouwmaand rood kleuren en de drinkmaanden blauwkleuren. Dan krijg je ook direct een idee voor de rijpingstijd en kun je gemakkelijk schuiven.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #13 Gepost op: 03-01-2009 10:29 u »
Ik dacht juist dat het in de zomer gebrouwen werd, en in de winter gedronken. Vandaar dat de gist zulke hoge temperaturen aankan. Of zit ik er nou naast?

Misschien is mijn idee er één vanuit een historisch perspectief  :weetniet:

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #14 Gepost op: 03-01-2009 10:29 u »
Great minds think alike - kijk maar, daar was ik al mee bezig in het eerste bericht! Rood en blauw komt er ook aan! Herstel: ik vind 'B' voor brouwen en 'D' voor drinken toch directer.

JW.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #15 Gepost op: 03-01-2009 10:46 u »
Blijf vooral input geven - die tijds'balken' die ik er nu inzet zijn gedeeltelijk ook maar giswerk. Alhoewel ik een paar dingen toch wel graag vast houd: een meibock drink je in mei, en een oktoberfest in oktober!

 :degroeten: JW.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.858
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #16 Gepost op: 03-01-2009 12:13 u »
Ik vind dit een leuk idee!  :duimop: Eens kijken of we dit voor vrijewl alle biertypen kunnen invullen.. Al hoewel niet alle biertypen seizoensgebonden zijn natuurlijk... :brouwen: 

En voor wat betreft de saison, dit lijkt mij meer een zomerbier hoor... brouwen in feb-maartd drinken in mei juni-juli
En voor het witbier/weizen: brouwen: maart-april,  drinken: mei-juni-juli.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #17 Gepost op: 03-01-2009 12:29 u »
Ziet er goed uit. Alle neuzen dezelfde kant op!

Sterke Saison vind ik een te bewaren bier. Dat wil zeggen, een half jaartje tot een jaar of zo. Maar tegelijkertijd betekent saison 'doen waar je zin in hebt' met een karakteristieke gist.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #18 Gepost op: 03-01-2009 12:34 u »
En voor wat betreft de saison, dit lijkt mij meer een zomerbier hoor... brouwen in feb-maartd drinken in mei juni-juli
En voor het witbier/weizen: brouwen: maart-april,  drinken: mei-juni-juli.

Wat betreft saison hebben jij en William helemaal gelijk (nog even gecheckt in de boeken): dat is inderdaad een bier dat gebrouwen wordt in de koude maanden (echt winter), lang gerijpt wordt en dan in de zomer gedronken. Dat is althans de traditie. In de praktijk van dit forum zijn er volgens mij nogal wat mensen die juist in de zomer een saison brouwen, omdat dat de enige gist is die dat soort hoge temperaturen aan kan. Zal ik dat er dan in italic bijzetten?  :denken:

voor wat betreft witbier/weizen drinken in mei/juli - dat ben ik niet met je eens. Volgens mij zijn dat echt zomerbiertjes, dus juli/september vind ik veel beter!

 :degroeten: JW.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #19 Gepost op: 03-01-2009 12:46 u »
Ik heb winterbier er ook bij gezet - mogen jullie ook op schieten. Mijn idee was dat die stijl ontzettend losjes is, maar dat er over het algemeen wel stevig gerijpt moet worden. Ergens in de zomer of herfst dus. We gaan er maar even vanuit dat Caspars Winterwarmer een schoolvoorbeeld is van hoe het niet moet qua timing  :clownsmile:.

 :degroeten: JW.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.603
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #20 Gepost op: 03-01-2009 12:50 u »
Sommige gisten (bij voorbeeld Saison) zijn niet het hele jaar door verkrijgbaar. Zou Brouwland daar informatie over kunnen geven? Lijkt mij niet zo gek deze informatie, indien verkrijgbaar, op te nemen.

Bert

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #21 Gepost op: 03-01-2009 12:53 u »
Is dat nog steeds zo, dat het echt seizoensgist is? Die info over wanneer saisons gebrouwen en gedronken werden klopt nu in ieder geval wel, daar ben ik vrij zeker van.

Ik zie trouwens in je signature dat je geen inspiratie hebt. Dat hoeft nu ook niet meer! Blikje op de kalender: gewoon een meibock gaan brouwen, en volgende maand een oktoberfest  :clownsmile:. Leve de kuddementaliteit!

 :degroeten: JW.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.603
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #22 Gepost op: 03-01-2009 12:55 u »
Ik zie trouwens in je signature dat je geen inspiratie hebt. Dat hoeft nu ook niet meer! Blikje op de kalender: gewoon een meibock gaan brouwen, en volgende maand een oktoberfest  :clownsmile:. Leve de kuddementaliteit!

Vlak boven het gebrek aan inspiratie staat mijn lentebock gebotteld. ;D

Bert



Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.603
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #23 Gepost op: 03-01-2009 13:02 u »
Is dat nog steeds zo, dat het echt seizoensgist is? Die info over wanneer saisons gebrouwen en gedronken werden klopt nu in ieder geval wel, daar ben ik vrij zeker van.

Toen ik vorig jaar een Saison wilde brouwen heb ik enkele maanden moeten wachten tot de gist verkrijgbaar was. Misschien vergis ik me en waren er alleen productieproblemen bij Wyeast.

Bert

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.603
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #24 Gepost op: 03-01-2009 13:07 u »
In deze topic:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,9460.msg116077.html#msg116077
maakt Oscar melding van seizoensafhankelijke gisten.

Bert



Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #25 Gepost op: 03-01-2009 13:31 u »
Ik heb op de Wyeast site en bij Brouwland geen verwijzing (meer) kunnen vinden naar seizoensafhankelijke gisten.

 :degroeten: JW.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.603
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #26 Gepost op: 03-01-2009 13:36 u »
Ik heb op de Wyeast site en bij Brouwland geen verwijzing (meer) kunnen vinden naar seizoensafhankelijke gisten.

Misschien zijn alle gisten nu het hele jaar door verkrijgbaar.
Ik zal een mailtje naar Brouwland sturen. Mocht ik iets tegenkomen over seizoensafhankelijke verkrijgbaarheid dan meld ik mij.

Bert
 

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #27 Gepost op: 03-01-2009 13:38 u »
Is prima, dank je wel! Ik wil hier vooral geen eigenwijze topic van maken, en proberen de consensus op het forum goed in de tabel te zetten. Op zich lijkt het met prima om er bv een tweede tabel onder te hangen met verkrijgbaarheid van de gisten, of evt. een extra kolom voor gist.

 :degroeten: JW.

ps Tja, als je je lentebock te vroeg brouwt, houdt het natuurlijk op  ;) Alhoewel - is er iets mis met twee meibockjes?

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.603
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #28 Gepost op: 03-01-2009 13:49 u »
Tja, als je je lentebock te vroeg brouwt, houdt het natuurlijk op 

Zo zie je maar, zonder een Brouwkalender doe je de raarste dingen.  :D

Bert

Offline Anton

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 984
  • Land: nl
  • You're never too old to learn something stupid.
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #29 Gepost op: 03-01-2009 14:15 u »
Heel mooi, zo’n kalender voor gezagsgetrouwe brouwers. :duimop:
Maar ik ben bepaald geen gezagsgetrouwe drinker, ik drink alles, altijd.
(Nou ja, om bij zomerdag op een terras een winterbier te drinken.........tja.)
Maar het is een leuk idee van JW, alhoewel ik hoop dat hij nog uitgebreid wordt.
Er zijn nu nog drie maand bij waarin niet wordt gedronken. :nut:

 :degroeten:
Anton

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #30 Gepost op: 03-01-2009 14:20 u »
Kom maar op met die suggesties, Anton  ;). Ik ben er nog niet uit of ik alle types er per se in wil hebben. Het eerste idee was vooral om de typische seizoensbieren er in te zetten. Heeft het bv zin om er pale ales in te zetten? Ik zou het niet weten. Daarom wacht ik de stemming een beetje af, en onderneem daarna actie.

 :degroeten: JW.

Offline Anton

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 984
  • Land: nl
  • You're never too old to learn something stupid.
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #31 Gepost op: 03-01-2009 14:42 u »
Eh..nee, ik heb zo geen suggesties, het zal inderdaad voldoende zijn de brouwmomenten van de specifieke seizoensbieren aan te geven.
In dit topic herkende ik mezelf meteen, want afgelopen kerst was mijn kerstale nog niet “op dronk” omdat ik het niet tijdig gebrouwen had. :verbergen:
Dus een (klein) geheugensteuntje op dit forum zal beslist geen kwaad doen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #32 Gepost op: 04-01-2009 17:29 u »
Op zich wel een handig geheudensteuntje!
Dit jaar had ik voor het eerst mijn herfstbok klaar voor het seizoen, dat heeft mijn koelkastje bloed zweet en tranen gekost, maar geeft wel voldoening! :)

Voor wat betreft de gisten:
Wyeast brengt om de zoveel tijd iets uit hun VSS-collectie (very special strain?) uit. Brouwland heeft deze heel vaak niet, maar soms wel zoals de saison en roeselaere.
Of de timing van Wyeast ook nog enigszins klopt met deze kalender weet ik niet?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #33 Gepost op: 04-01-2009 17:47 u »
Of de timing van Wyeast ook nog enigszins klopt met deze kalender weet ik niet?

Ze hebben nu in ieder geval geen Saison gist zoals ik vorige week merkte  >:(

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.603
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #34 Gepost op: 05-01-2009 14:17 u »

Bericht van Brouwland betreffende seizoensgebonden gisten.
Citaat
Alle gisten dewelke wij in ons assortiment hebben zijn steeds beschikbaar gedurende het gehele jaar. Uitzonderingen hierop zijn wel mogelijk indien zeer tijdelijk uitverkocht.
Wyeast, met name, heeft inderdaad een 3-tal gisten dewelke zij slechts 3 maanden ter beschikking houden. En vervolgens komen er weer 3 andere in de plaats voor 3 maanden. Daar de vraag en interesse voor deze strains er (nog) niet is, en de beschikbaarheid toch slechts 3 maanden is, is het tot op heden nog niet mogelijk deze gisten aan te bieden.

Uit dit bericht blijkt dat er geen seizoensgebonden gisten zijn. Dat niet alle gisten altijd beschikbaar zijn hadden forumleden al geconstateerd.
Voor een Brouwkalender speelt de beschikbaarheid geen rol. Wel lijkt het mij zaak om tijdig naar beschikbaarheid te informeren en tijdig gist te bestellen wanneer je over een bepaald type gist wilt beschikken.

Bert

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.804
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #35 Gepost op: 05-01-2009 15:37 u »
Brouwland neemt aan dat er geen vraag naar de VSS gisten is. Volgens mij is die er best wel.

Brouwland zou ze per voorinschrijving kunnen bestellen en leveren?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.858
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #36 Gepost op: 05-01-2009 18:26 u »
Misschien ben ik de enige, maar voor de tabel:

Lambiek: brouwen: september t/m februari, drinken juni t/m augustus  :biersmile:

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.603
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #37 Gepost op: 05-01-2009 18:36 u »

Brouwland neemt aan dat er geen vraag naar de VSS gisten is. Volgens mij is die er best wel.
Brouwland zou ze per voorinschrijving kunnen bestellen en leveren?

Zoals ik het antwoord interpreteer levert ook Wyeast niet permanent het hele assortiment gisten.
Citaat
Wyeast, met name, heeft inderdaad een 3-tal gisten dewelke zij slechts 3 maanden ter beschikking houden.

Tijdig bestellen zorgt er natuurlijk wel voor dat Brouwland, wannneer de gisten ter beschikking komen, kan zorgen dat je ze ook krijgt.

Bert

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #38 Gepost op: 05-01-2009 19:41 u »
Klopt, uit de VSS collectie brengen ze een aantal gisten een beperkte tijd uit.
In de VS zijn die dan gewoon verkrijgbaar, ze maken er zelfs reclame voor.

Zitten iedere keer wel interessante bij, nu:

Citaat
Wyeast 9093-PC Imperial Blend
Beer Styles: American Barleywine, Imperial IPA, Imperial Red, Imperial Brown, Imperial Porter, Russian Imperial Stout
Profile: This unique blend of strains is designed to ferment higher gravity worts used in producing any style of Imperial beer. The results will be a rich, malty, full bodied beer with notes of citrus & fruity esters. Even with a high starting gravity your Imperials will have a relatively dry finish.

Alc. Tolerance             12-14%
Flocculation                low-medium
Attenuation                 75-80%       
Temperature Range     68-75°F (20-24°C)
Wyeast 9097-PC Old Ale Blend
Beer Styles: English Barleywine, English Strong Ale, Old Ale
Profile: To bring you a bit of English brewing heritage we developed the “Old Ale” blend, including an attenuative ale strain and a Brettanomyces strain, which will ferment well in dark worts and produce beers with nice fruitiness. Complex estery characters will emerge with age. Pie cherry and sourness will evolve from the Brettanomyces along with distinct horsey characteristics.

Alc. Tolerance             12%
Flocculation                medium
Attenuation                 75-80%
Temperature Range     68-75°F (20-24°C)

Wyeast 3864-PC Canadian/Belgian Ale
Beer Styles: Belgian Dubbel and Tripel, Belgian Specialty Ale, Belgian Golden Strong, Biere de Garde, Witbier
Profile: This strain has a classic profile producing mild phenolics which increase with higher fermentation temperatures. It has a low ester profile with a dry, slightly tart finish. This strain is alcohol tolerant while producing complex & well balanced beers.

Alc. Tolerance             12%
Flocculation                medium
Attenuation                 75-79%
Temperature Range     65-80°F (18-27°C)

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.804
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #39 Gepost op: 05-01-2009 22:03 u »
Zowel Wyeast als WhiteLabs maken een standaard assortiment dat altijd verkrijgbaar is.

Daarnaast maken ze seizoensgebonden gisten.

Voor WhiteLabs:
http://www.whitelabs.com/beer/platinum-2009.html

Offline @

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 219
  • Land: nl
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #40 Gepost op: 22-01-2009 08:15 u »
Doorbordurend op deze draad, en al snuffelend op het forum en in mijn eigen recepten, ben ik aan het proberen om een overzichtje te maken van de "produktie-tijd" van de verschillende biertypen.
Misschien wel handig voor hen die een brouwkalender aan het fabriceren zijn.

De produktie-tijd in onderstaande tabel is in maanden, inclusief de brouwmaand. Dus als ik bijvoorbeeld een pils brouw in januari, en die is (normaliter) drinkbaar in april dan is de produktietijd 4 maanden.

Biertype     # mnd produktietijd
Bock    3
Dubbel    2
Lambiek    7
Marzen    6
Meibock    4
Pils    4
Saison    4
Weizen    3
Winterbier    7
Witbier    3

   


Kloppen deze doorlooptijden in jullie beleving een beetje? Zijn er misschien nog aanvullingen op?

Grtz,

Ed.

Offline bjgodefr

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 392
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #41 Gepost op: 22-01-2009 11:19 u »
Ben ik de enigste die rijpingstijden van 3 maanden en meer extreem lang vindt?
Bier met 5% alcohol kan toch al goed en zelfs top zijn één maand na brouwdatum? Ik ken nu niet alle stijlen en ik weet dat ondergisters en lambiek zeker langer nodig hebben... Maar toch, wachten jullie echt 4 (@) of 7 (JWVG) maanden om aan die saison te nippen?

groet
bart

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.903
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #42 Gepost op: 22-01-2009 11:37 u »
Ook ik vind de genoemde tijden erg lang.
En wat wordt bedoeld met een winterbier? Ik neem aan dat een quadrupel bedoeld wordt.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #43 Gepost op: 22-01-2009 11:58 u »
Ook ik vind de genoemde tijden erg lang.
En wat wordt bedoeld met een winterbier? Ik neem aan dat een quadrupel bedoeld wordt.

Hoeft niet, een winterbier lijkt me bedoeld om te drinken in de winter.
Vaak zijn het zware bieren, maar zo zwaar als een quadrupel hoeft niet per se.
En een winterbier zou een lichter bier kunnen zijn, maar hij is in ieder geval gebrouwen om te drinken in de winter! :D

En daarbij, een quadrupel of Barley wine kan je ook best in de zomer drinken?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #44 Gepost op: 22-01-2009 12:09 u »
Een bock in maart brouwen vind ik ook een beetje vreemd, tenzij het een Meibock is.
3 maanden wachten op een bier is inderdaad compleet achterhaald.
Spoelwater aanzuren, en iets minder hop, en zuipen maar na 3 weken.

 ;) :duimop:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.903
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #45 Gepost op: 22-01-2009 12:29 u »
Vaak zijn het zware bieren, maar zo zwaar als een quadrupel hoeft niet per se.
En een winterbier zou een lichter bier kunnen zijn, maar hij is in ieder geval gebrouwen om te drinken in de winter! :D

Precies dat bedoel ik dus. Een bier met wat minder alcohol heeft echt geen 7 maanden nog om te rijpen. En ook voor een quadrupel is 7 maanden aan de lange kant. 4 tot 5 maanden is voldoende. Ligt natuurlijk ook aan de temperatuur waarbij je het bier bewaard.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.804
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #46 Gepost op: 22-01-2009 13:49 u »
Ik zou zeggen dat lichte bieren in 4-6 weken drinkbaar zijn en zware en/of bittere bieren soms wat langer nodig hebben, tot max 10 weken.

Is langere tijd benodigd, dan dient het recept te worden aangepast.

Daarnaast moet bier snel op, anders krijg je last van oxidatie- en andere verouderingssmaken.

Voor mij wordt het soort bier dat ik drink overigens meer bepaald door mijn stemming, dan door het seizoen.

Offline @

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 219
  • Land: nl
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #47 Gepost op: 22-01-2009 15:58 u »
Het zijn maar voorstellen hoor  :verbergen:

Ben een beetje op zoek naar wat best-practice voorbeelden. En ik zuur mijn spoelwater niet altijd aan, dus ik ga meestal voor wat conventionele tijden.
Vanaf het moment van brouwen tot het moment van goed te drinken duurt gemiddeld een week of 6 bij mij.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.924
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #48 Gepost op: 22-01-2009 19:31 u »
Allemaal te lang en lambiek te kort. Daarvoor mag je gerust 12 maand en meer rekenen.

Offline RGeraads

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 635
  • Land: nl
    • Brouwerij Stijl
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #49 Gepost op: 26-09-2012 22:07 u »
Even een klein schopje voor dit topic. Vanavond ben ik bezig geweest met de zoektocht naar een mooie brouwkalender. Uiteraard is dit niet bindend en kan ik in vrijwel alle seizoenen alle bieren drinken. Om toch een beetje rekening te houden met de seizoenen, vond ik deze link. Deze brouwkalender van Northern Brewer is weliswaar Amerikaans gericht, maar wel zéér gedetailleerd. Ik heb hem nog niet heel goed bekeken, maar wilde jullie deze link niet onthouden :)

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #50 Gepost op: 26-09-2012 22:12 u »
Wederom een leuke link Raymond. Ik vind het wel prettig om een leidraad te hebben voor wat ik moet drinken op welke dag.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.858
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #51 Gepost op: 27-09-2012 00:06 u »
Ik vind het wel prettig om een leidraad te hebben voor wat ik moet drinken op welke dag.

Ikke niet... een brouwkalender... Erg leuk, maar niet echt zinvol voor mij. Ik bepaal maximaal een week voordat ik ga brouwen welk recept ik ga maken. Laatst zelf nog op de avond voor het brouwen ff een recept in elkaar gedraaid. Dus ik brouw/drink waar ik op dat moment zin/behoefte aan heb.  :brouwen:

Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #52 Gepost op: 27-09-2012 08:49 u »
Ikke niet... een brouwkalender... Erg leuk, maar niet echt zinvol voor mij. Ik bepaal maximaal een week voordat ik ga brouwen welk recept ik ga maken. Laatst zelf nog op de avond voor het brouwen ff een recept in elkaar gedraaid. Dus ik brouw/drink waar ik op dat moment zin/behoefte aan heb.  :brouwen:

Wij bepalen het recept op de ochtend van het brouwen :) Alhoewel we natuurlijk wel een richting hebben met de ingredienten die we hebben.. :)

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #53 Gepost op: 28-09-2012 12:19 u »
Ik brouw sinds begin dit jaar programmatisch. Daarbij maak ik in BrouwVisie een aantal recepten van bieren die ik wil brouwen en bestel direct alle grondstoffen voor die 6-8 brouwsels. :brouwen:

In zo'n planning wordt al rekening gehouden met winter- en zomerbieren.
Deze manier bevalt me erg goed.   :biersmile:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #54 Gepost op: 28-09-2012 17:13 u »
Het idee van een brouwkalender spreekt me wel aan, maar ik heb helaas niet de discipline noch de tijd om me er (strikt) aan te houden...

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.858
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #55 Gepost op: 29-09-2012 01:27 u »
Ik brouw sinds begin dit jaar programmatisch. Daarbij maak ik in BrouwVisie een aantal recepten van bieren die ik wil brouwen en bestel direct alle grondstoffen voor die 6-8 brouwsels. :brouwen:

Oke, maar als je ± 8 recepten bedacht hebt. Bestel je dan de ingrediënten ruim, zodat er nog enige ruimte voor je zelf is om hier en daar te schuiven met hoeveelheden in de recepten? Of is het exact bestellen en brouwen zoals je het op dat moment bedacht hebt? Ik kan mij namelijk voorstellen van een idee na loop van tijd veranderd...

Hoe ga je daar mee om?  :weetniet:

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #56 Gepost op: 29-09-2012 11:03 u »
Oke, maar als je ± 8 recepten bedacht hebt. Bestel je dan de ingrediënten ruim, zodat er nog enige ruimte voor je zelf is om hier en daar te schuiven met hoeveelheden in de recepten? Of is het exact bestellen en brouwen zoals je het op dat moment bedacht hebt? Ik kan mij namelijk voorstellen van een idee na loop van tijd veranderd...

Hoe ga je daar mee om? :weetniet:
Mout wordt ruimer besteld en hop per 125 gram. Er is dus nog een beetje speelruimte. De eerste zes heb ik echter allemaal volgens oorspronkelijk plan (uit jan 2012) gebrouwen. Nu heb ik weer zoveel brouwsels ingepland.

Offline AukeRadelaar

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #57 Gepost op: 06-04-2019 08:54 u »
Is er een kalender beschikbaar die meer “uitontwikkeld” is?

Anybody?  :proost:

Groeten,
Auke

Offline BrouwMout.nl

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 98
  • Land: nl
  • Voor al je bieringrediënten
    • BrouwMout.nl
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #58 Gepost op: 06-04-2019 10:18 u »
Hier is de versie van Homebrewing.com



Bron: http://www.homebrewing.com/images/home-brewing-calendar-l.pdf

Veel brouwplezier!

Sil.

Offline AukeRadelaar

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #59 Gepost op: 06-04-2019 10:31 u »
Dankjewel!! Dit geeft inderdaad een mooie richtlijn

Offline BrouwMout.nl

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 98
  • Land: nl
  • Voor al je bieringrediënten
    • BrouwMout.nl
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #60 Gepost op: 06-04-2019 10:39 u »
Maar je moet geen Alt willen in het voorjaar, of een Weizen bij je visje in oktober want dan kom je met deze kalender bedrogen uit.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.903
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #61 Gepost op: 06-04-2019 21:36 u »
Maar je moet geen Alt willen in het voorjaar, of een Weizen bij je visje in oktober want dan kom je met deze kalender bedrogen uit.

Dat is vanzelfsprekend. Je moet altijd baas blijven over je eigen agenda/kalender.

Offline Davester

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 107
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #62 Gepost op: 13-05-2019 19:58 u »
Ik begrijp de Bok niet, januari maken, tot april drinken, maar waar is dan de herfstbok in deze kalender, of staat die er niet tussen?

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.771
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #63 Gepost op: 14-05-2019 08:01 u »
Ik begrijp de Bok niet, januari maken, tot april drinken, maar waar is dan de herfstbok in deze kalender, of staat die er niet tussen?

De doppelbock. De bock die je in januari volgens deze kalender zou moeten brouwen, is een hellesbock/lentebock.

Offline Davester

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 107
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #64 Gepost op: 14-05-2019 08:26 u »
De doppelbock. De bock die je in januari volgens deze kalender zou moeten brouwen, is een hellesbock/lentebock.

Ja daarom, bij ons is de herfstbok toch veel populairder. Die staat er dan dus niet tussen.

Wanneer maken jullie de herfstbok? Ook een maand of 4 vooraf?

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.771
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: De brouwkalender - leidraad voor elke gezagsgetrouwe brouwer
« Reactie #65 Gepost op: 14-05-2019 09:08 u »
Ja daarom, bij ons is de herfstbok toch veel populairder. Die staat er dan dus niet tussen.

Wanneer maken jullie de herfstbok? Ook een maand of 4 vooraf?

Onze 'herfstbock' is wat men hier aangeeft als doppelbock. Vergeet niet dat dit (waarschijnlijk) een Amerikaanse kalender is, en niet de Nederlands/Belgische bokbiercultuur kent ;)
Maar brouw deze 2 maand voordat je deze wilt drinken, dan zit je wel goed normaal.

Tags: