Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Helderheid van het wort  (gelezen 3449 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Helderheid van het wort
« Gepost op: 12-03-2004 11:16 u »
Ik heb een vraag, twee weken geleden een dubbel gebrouwen met een Chimay gist (Wyeast). De vergisting is voorbij, begin sg 1066 eind sg 1011. Wat mij opvalt, is dat het wort niet helder wordt. Daar lig ik meestal niet zo wakker van, want meetal bottel ik, als het wort nog niet helemaal helder is. Maar nu mijn vraag, als ik een beetje wort overhevel om het eind sg te bepalen, dan wordt dat beetje wort altijd wel helder in het glaasje, hoe kan dit ??
Wie heeft hier een antwoord op?

Groetjes,
Kees


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline gelfling

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 652
  • Land: 00
  • Drink niet meer dan goed is voor je omgeving.
    • Gilde Dionysos
Re:Helderheid van het wort
« Reactie #1 Gepost op: 14-03-2004 08:46 u »
Waarschijnlijk omdat dit te maken heeft met de breking van het licht.
Hoe groter de oppervlakte, hoe meer eiwit/gist deeltjes het licht breken.
Vaak zijn die deeltjes zo klein, dat je ze met het blote oog nauwelijks kan zien.
In je glaasje zal het licht minder gebroken worden, omdat er veel minder deeltjes "achter elkaar" zwemmen.
Dit is hetzelfde als dat je een grote pan blond bier hebt, en in een glas is het bier zo licht als een witbier!.

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Re:Helderheid van het wort
« Reactie #2 Gepost op: 14-03-2004 11:52 u »
Hi Gelfling,
Dat bedoel ik niet, als ik na het meten van het Sg het wort in glas schenk, is deze troebel, omdat het wort ook troebel is. Maar als ik het glas een uur laat staan, wordt deze kraak helder ?! Dus waarom wordt het wel in een glasje wel helder en niet in het gistingsvat ?

Kees

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.884
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re:Helderheid van het wort
« Reactie #3 Gepost op: 14-03-2004 11:57 u »
Als ik het goed begrijp heb je het bier niet geheveld uit het hoofdgistingsvat? Wat je ziet in het maatglas, is vergelijkbaar wat er gebeurt na hevelen. Ik weet zo niet meer wat de oorzaak van de reactie is (zal ik es opzoeken, of wie weet vult iemand me aan), maar het heeft met de oplosbaarheid van de vloeistof te maken. Als je het wort afheveld van de gistcellen, geef je weer ruimte voor het laten uitzakken van de nog opgeloste bestanddelen.

Herman

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Re:Helderheid van het wort
« Reactie #4 Gepost op: 14-03-2004 12:17 u »
Hi Herman,
Ik hevel inderdaad niet over na de hoofdvergisting, hoe minder handelingen met het bier, hoe beter het is ( en minder kans op infecties ) Maar misschien moet ik het toch maar eens proberen.

Kees

Offline Patrik_Claes

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • En plots wordt biochemie interessant!
Re:Helderheid van het wort
« Reactie #5 Gepost op: 15-03-2004 13:53 u »
Hoi Bubs,

Je moet zeker wel overhevelen als je langere tijd wil lageren! Bij te lang staan van de dikke gistkoek gaan immers onheroepelijk een aantal gistcellen afsterven (zgn. autolyse) en dit geeft een wrange, zwavelige bijsmaak aan je bier!

groetjes,

Patrik

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Re:Helderheid van het wort
« Reactie #6 Gepost op: 15-03-2004 18:06 u »
Patrik,

Ik hevel eigenlijk nooit over, al mijn brouwsels bottel ik binnen twee weken. Dus heeft het geen tijd voor autolyse.

Kees

Tags: