Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Alcoholvrij bier  (gelezen 40160 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline wilko

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 534
  • Land: nl
Alcoholvrij bier
« Gepost op: 31-12-2008 20:00 u »
Al starend naar ons roerwerk wat vanmiddag druk was met Robert's eerste zelfverzonnen recept kwam bij ons beiden de vraag op hoe nu eigenlijk alcoholvrij bier wordt gemaakt?

Een aantal theorien zijn de revu gepasseerd, zoals bijv giststammen die geen alcohol produceren maar wel de juiste bieraromas, het uit het vergiste product de alcohol verwijderen (maar hoe dan?  Gedestilleerd bier lijkt weinig praktisch) etc.

In de hoop dat dit geen FAQ is..

 :degroeten:
Wilko

NB: nee, ik wil dat gecastreerde spul niet zelf gaan maken, dit is pure nieuwsgierigheid.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.780
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #1 Gepost op: 31-12-2008 20:07 u »
Maak een gewoon bier naar keuze, en vergist deze op de normale manier. Als deze is uitvergist kun je de partij bier nogmaals aan de kook brengen en de alcohol eruit koken. Daarna afkoelen en bottelen met suiker en een nieuwe gist. Op deze manier heeft iemand al een keer een prijs op het ONK gewonnen.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.971
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #2 Gepost op: 31-12-2008 20:12 u »
Dat bier was volgens mij niet gekookt, maar 10 min op 90°C gehouden om alle alcohol te laten verdampen. Het bier had 0,4% alcohol volgens de brouwers.

Alcoholvrij bier wordt volgens mij op 2 manieren gemaakt.:
Door bier te maken en dan de alcohol eruit te dampen.
Door een beperkte vergisting, waarbij er dus weinig alcohol (en veel zoetigheid) gevormd wordt.



Offline Henk oet Paiz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: nl
  • Brouwerij Maallust - "Met toewijding gebrouwen"
    • Fanclub van het bier van Henk
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #3 Gepost op: 31-12-2008 21:16 u »
Dat bier was inderdaad 10 min nagenoeg op kooktemperatuur gehouden. Alleen dan is de alcohol er nog lang niet uit. Ik heb het zelf ooit geprobeerd en het duurt veel langer voordat de alcohol echt helemaal is verdampt. Geen wonder dat destijds de smaak van dat "alcoholvrije" bier werd geprezen, want het was helemaal niet alcoholvrij. Als je het zolang kookt tot de alcohol echt is verdampt heb je een vreselijk geoxideerd bier wat nergens meer naar smaakt.

Groeten,

Henk  :proost2:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.462
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #4 Gepost op: 02-01-2009 00:01 u »
Ik vroeg me dit laatst ook eens af. Goed dat er al een topic voor is. Volgens mij zijn er best veel opties om alcohol vrij bier te maken:

1. via destillatie van een normaal bier, maar dit zal vanwege bovengenoemde redenen niet commercieel worden toegepast
2. een heel licht bier een klein beetje laten vergisten (ik meen dat Lindeboom zo hun alcoholvrij bier maakt)
3. met een speciale (genetisch gemanipuleerde?) gist een wort laten vergisten zonder alcohol vorming (het gerucht gaat dat Bavaria zo hun 0% alc bier maakt
4. via osmose (speciale filters) alcohol uit het bier filtreren

Volgens mij zijn er nog meer mogelijkheden, maar ik kom er nu even niet op. Iemand anders misschien?

Offline Muldermans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.629
  • Land: nl
  • Bier! Brouw je gewoon zelf.
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #5 Gepost op: 02-01-2009 00:05 u »
Ik ben een paar jaar geleden eens in Jever geweest (jaja bij de brouwerij) Bij de brouwerij kon je sterke drank kopen, dat een restproduct was bij het vervaardigen van hun malt bier. Ik vermoed dat dit door osmose gaat. Ik was toen niet zo bezig met bierbrouwen dus heb er spijtig genoeg niet naar gevraagd.


Offline wilko

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 534
  • Land: nl
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #6 Gepost op: 02-01-2009 00:17 u »
Ik vroeg me dit laatst ook eens af. Goed dat er al een topic voor is. Volgens mij zijn er best veel opties om alcohol vrij bier te maken:

1. via destillatie van een normaal bier, maar dit zal vanwege bovengenoemde redenen niet commercieel worden toegepast


Je zou evt kunnen destilleren onder verlaagde druk, en daarmee dus bij lagere temperatuur.  Als je dan zorgt dat er iets inerts, zeg stikstof in je verwarmingsketel zit heb je in ieder geval geen storende zuurstof meer.  Of dit ook in de praktijk werkt.. geen idee.

Gelukkig stelde ik met dit topic in ieder geval dus geen domme vraag.

:degroeten:
Wilko


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #7 Gepost op: 02-01-2009 12:05 u »
3. met een speciale (genetisch gemanipuleerde?) gist een wort laten vergisten zonder alcohol vorming (het gerucht gaat dat Bavaria zo hun 0% alc bier maakt

Er is wel de sacharomycodes/sacharomyces ludwigii? Niet gemodificeerd, gewoon natuurlijk ;). Deze kan wel sucrose/glucose fermenteren maar geen maltose.
In een niet te zwaar bier (1030) blijft deze onder de 0.5%, bij een wort van 1045 0.73%.
Hoe het smaakt geen idee, zal ook zoet blijven van alle resterende maltose?

Citaat
4. via osmose (speciale filters) alcohol uit het bier filtreren

Ik denk dat dit het meest gedaan wordt? Vast een of ander dialyse-achtig systeem...
Overigens vind ik wel dat Jacques bij het bier van Rob Visser (?, ONK winnaar van hierboven)) in Rebie mag zetten dat deze methode niet het alcohol% geeft dat daar wordt vermeld?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.642
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #8 Gepost op: 02-01-2009 14:09 u »
Overigens vind ik wel dat Jacques bij het bier van Rob Visser (?, ONK winnaar van hierboven)) in Rebie mag zetten dat deze methode niet het alcohol% geeft dat daar wordt vermeld?

Ik kan hoogstens vermelden dat in deze draad vraagtekens gesteld zijn over het alcoholgehalte.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #9 Gepost op: 02-01-2009 14:19 u »
Leuk onderwerp

3. met een speciale (genetisch gemanipuleerde?) gist een wort laten vergisten zonder alcohol vorming (het gerucht gaat dat Bavaria zo hun 0% alc bier maakt

Hoe zou dat dan werken, als het echt 0% alcohol is  :denken:. Een klein beetje vergisten (zoals een stam die geen maltose fermenteert, zoals Robin aangaf) kan ik me voorstellen. Maar dan heb je dus een klein beetje alcohol. Maar wat doet een gist dan als er echt 0% alcohol ontstaat? Ze zullen toch iets moeten afbreken om energie te winnen, en dan moet er een eindproduct zijn. Een onvolledige fermentatie? Maar kan dat uberhaupt wel, thermodynamisch gezien? Of zou er op de 1 of andere manier juist een extra activiteit (gemodificeerde gist of een bacteriestam) worden toegevoegd voor het anaeroob afbreken van alcohol? Als dat sowieso al kan.... Er zijn natuurlijk best heterotrofe bacterieen die een andere electronenacceptor dan zuurstof kunnen gebruiken. Wat nitraat toevoegen en denitrificerende bacterieen?  :nut: Maar ja, die breken natuurlijk weer van alles af naast de alcohol...

 :degroeten: JW.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.163
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #10 Gepost op: 02-01-2009 14:38 u »
4. via osmose (speciale filters) alcohol uit het bier filtreren

In de praktijk worden vaak combinaties van nanofiltratie en ultrafiltratie gebruikt om stoffen met verschillend molecuulgewicht en hydrofobiciteit te scheiden via membranen. Hiermee kun je je door combineren van de verkregen deelstromen een alcoholrijker of alcoholarmer bier maken. Helaas zijn de scheidingen niet voldoende specifiek zodat er ook allerlei andere componenten verrijkt of verarmt worden. Een aantal producenten hebben hier verschillende gepatenteerde technologieën voor (Warsteiner, Paulaner).

 
Of zou er op de 1 of andere manier juist een extra activiteit (gemodificeerde gist of een bacteriestam) worden toegevoegd voor het anaeroob afbreken van alcohol?
Om een produkt te maken dat zoveel mogelijk op bier lijkt zul je toch eerst een normale gist zijn werk moeten laten doen om zoveel mogelijk de juiste geur/smaakstoffen te krijgen. Waardoor wordt wijn zuur? Komt dat door afbraak van alcohol door azijnzuurbacteriën. Er zullen vast wel beestjes zijn die alcohol lusten en er metabool beter van worden.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #11 Gepost op: 02-01-2009 14:48 u »
Om een produkt te maken dat zoveel mogelijk op bier lijkt zul je toch eerst een normale gist zijn werk moeten laten doen om zoveel mogelijk de juiste geur/smaakstoffen te krijgen. Waardoor wordt wijn zuur? Komt dat door afbraak van alcohol door azijnzuurbacteriën. Er zullen vast wel beestjes zijn die alcohol lusten en er metabool beter van worden.

Ja, dat klinkt mij ook het meest logisch in de oren. Een google'tje op 'anaerobic ethanol oxidation' geeft in ieder geval genoeg hits. Maar goed - ik heb niet zoveel tijd om daar helemaal in te duiken. En we worden weer te wetenschappelijk als we niet oppassen  ;).

 :degroeten: JW.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.642
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #12 Gepost op: 02-01-2009 14:54 u »
En we worden weer te wetenschappelijk als we niet oppassen.

Daar is volgens mij niet zo veel mis mee op voorwaarde dat de wetenschappelijke kennis vertaald wordt naar het kennisniveau van de gemiddelde hobbybrouwer.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #13 Gepost op: 02-01-2009 15:01 u »
Daar is volgens mij niet zo veel mis mee op voorwaarde dat de wetenschappelijke kennis vertaald wordt naar het kennisniveau van de gemiddelde hobbybrouwer.

Nou, dat doe ik denk ik niet. Ik snap best dat soms het wetenschappelijk niveau een beetje aan de hoge kant is voor een aantal hobbybrouwers, maar omgekeerd zijn er ook zat dingen die voor mij abacadabra zijn. Ik citeer eventjes uit de afgelopen 24 uur twee willekeurige berichten:

RTS van de seriele poort (via USB) is SDA.
DTR is SCL
CTS is de te lezen SDA.

Het I2C adres van de NTC AD convertor ADS1110 is 1001000 en het adres van de FM75 is 1001111.

en

      <YEASTS>
        <YEAST>
          <NAME>2002 Gambrinus Lager</NAME>
          <TYPE>Lager</TYPE>
          <VERSION>1</VERSION>
          <FORM>Liquid</FORM>
          <AMOUNT>2.5</AMOUNT>
          <AMOUNT_IS_WEIGHT>FALSE</AMOUNT_IS_WEIGHT>
          <ADD_TO_SECONDARY>FALSE</ADD_TO_SECONDARY>
        </YEAST>
        <YEAST>
          <NAME>S-33</NAME>
          <TYPE>Ale</TYPE>
          <VERSION>1</VERSION>
          <FORM>Dry</FORM>
          <AMOUNT>0.011</AMOUNT>
          <AMOUNT_IS_WEIGHT>TRUE</AMOUNT_IS_WEIGHT>
          <ADD_TO_SECONDARY>TRUE</ADD_TO_SECONDARY>
        </YEAST>
      </YEASTS>

Hier snap ik echt he-le-maal niets van, en dat vind ik he-le-maal niet erg (dus Hoppie en Henielma, voel je alsjeblieft niet aangevallen - ik kijk met veel bewondering naar waar jullie mee bezig zijn  :groots:). Om Doe Maar even verkeerd te citeren: Hee, er zit een knop op je PC!

 :degroeten: JW.

Offline epiphonix

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
  • Land: be
  • Haal die banaan uit je oor!
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #14 Gepost op: 02-01-2009 15:09 u »
Ik heb ooit het recept van Jupiler N.A. gelezen:

x liter Jupiler
y liter water
z kilo isoamylacetaat (een ester met een typische bananengeur) om de body toch een béétje op te krikken.

Meer niet dus

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #15 Gepost op: 02-01-2009 15:11 u »
Maar Jupiler is toch nog steeds een procentje of 5? Hoeveel verdunnen ze dan wel niet? Je moet dan toch zeker onder de 1% uitkomen....  :nut: Ik ben blij dat ik dat nog nooit gedronken heb  :ziek:.

 :degroeten: JW.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.163
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #16 Gepost op: 02-01-2009 15:16 u »
Ik heb ooit het recept van Jupiler N.A. gelezen:

x liter Jupiler
y liter water
z kilo isoamylacetaat (een ester met een typische bananengeur) om de body toch een béétje op te krikken.

Meer niet dus

Dat kan natuurlijk wel een aanpak zijn om een alcohol-arm bier te maken: gewoon het bier verdunnen en daarna de verrijken met de component waarvan je denkt dat deze het meest bepalend is voor de smaak.

Offline wilko

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 534
  • Land: nl
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #17 Gepost op: 02-01-2009 17:37 u »

Maar kan dat uberhaupt wel, thermodynamisch gezien? Of zou er op de 1 of andere manier juist een extra activiteit (gemodificeerde gist of een bacteriestam) worden toegevoegd voor het anaeroob afbreken van alcohol? Als dat sowieso al kan.... Er zijn natuurlijk best heterotrofe bacterieen die een andere electronenacceptor dan zuurstof kunnen gebruiken. Wat nitraat toevoegen en denitrificerende bacterieen?  :nut: Maar ja, die breken natuurlijk weer van alles af naast de alcohol...

 :degroeten: JW.

He ja... een bacteriestam gewonnen uit een RWZ installatie.  Leuk voor in het bier :)

Wilko

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.462
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #18 Gepost op: 02-01-2009 17:38 u »
Ah, dus we hebben al vijf mogelijkheden om alcoholarm bier te brouwen. Geinig.

Offline wilko

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 534
  • Land: nl
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #19 Gepost op: 02-01-2009 17:41 u »
Nou, dat doe ik denk ik niet. Ik snap best dat soms het wetenschappelijk niveau een beetje aan de hoge kant is voor een aantal hobbybrouwers, maar omgekeerd zijn er ook zat dingen die voor mij abacadabra zijn. Ik citeer eventjes uit de afgelopen 24 uur twee willekeurige berichten:

en

Hier snap ik echt he-le-maal niets van, en dat vind ik he-le-maal niet erg (dus Hoppie en Henielma, voel je alsjeblieft niet aangevallen - ik kijk met veel bewondering naar waar jullie mee bezig zijn  :groots:). Om Doe Maar even verkeerd te citeren: Hee, er zit een knop op je PC!

 :degroeten: JW.

Ach, dat zijn gewoon de electronici en de software mannen.  Valt wel mee hoor, is best te begrijpen. CTS = Clear To Send bijv.  En van wat XML is ook nog nooit iemand omgevallen  :pan:

We kunnen er best eens een filosofisch verhaal over opzetten dat de huidige samenleving steeds meer begint te bestaan uit specialisten die elkaars jargon/koeterwaals niet meer kunnen verstaan.  En daarmee vlekkeloos langs elkaar heen kunnen ouwe* eh.. communiceren.

Maar dat verhaal kan dan beter in een ander deel van het forum dunkt me.

Wilko

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #20 Gepost op: 02-01-2009 18:07 u »
Ik kan hoogstens vermelden dat in deze draad vraagtekens gesteld zijn over het alcoholgehalte.

Maar in de introductietekst staat vermeld dat er slechts 0,4% in zit terwijl dit hoogstwaarschijnlijk (veel) meer is?

zie dit antwoord van william:
Ok - terug naar jouw vraag om te voorkomen dat dit onderwerp in het praatcafe belandt:  ;)

Als je een waterige oplossing (bijvoorbeeld bier) die 7% alcohol bevat gaat koken dan zal de damp van deze oplossing in het begin ongeveer 45% alcohol bevatten. Je moet dus ongeveer (7/45)=16% van het totaal volume verdampen om de alcohol kwijt te raken.
Stel daarnaast dat je ongeveer 10% van jouw totaal volume per uur kunt verdampen door middel van koken (dit is de instelling die ik in Promash gebruik voor verdamping tijdens koken) dan moet je dus al zo'n 1.5 uur koken om de alcohol kwijt te raken.
In werkelijkheid zal dit langer zijn. Op het moment dat er alcohol verdampt zit er minder alcohol in de vloeistof en zal de damp ook minder alcohol bevatten en moet je meer verdampen om eenzelfde hoeveelheid alcohol kwijt te raken.


Met 10 minuten op 90 ºC red je het gewoon niet :)

Offline wilko

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 534
  • Land: nl
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #21 Gepost op: 02-01-2009 18:30 u »
Maar in de introductietekst staat vermeld dat er slechts 0,4% in zit terwijl dit hoogstwaarschijnlijk (veel) meer is?

zie dit antwoord van william:
Met 10 minuten op 90 ºC red je het gewoon niet :)

Nu is uiteraard de grote vraag: wat doet 1.5uur op 90ºC met de smaak van je product?  Bier durf ik het haast niet meer te noemen omdat ik toch echt het gevoel krijg dat de smaak van al dat verwarmen/koken een behoorlijke tik zal krijgen. 

Ook al vanwege het energetische aspect van verwarmen (lees: de kosten) zal de industriele bierbereiding wel kiezen voor membraanfiltratie.

Hmm.. tijd voor meer geGoogle

Wilko

Offline wilko

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 534
  • Land: nl
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #22 Gepost op: 02-01-2009 18:37 u »
Dit http://www.germanbeerinstitute.com/alkoholfrei.html vond ik een interessante beschouwing.

Interessant omdat er inderdaad zowel over destillatie als vacuumdestillatie wordt gesproken.  Waarbij vacuumdestillatie een drinkbaarder resultaat oplevert.  De logica daarvan hadden we al verzonnen.

De besproken omgekeerde osmose methode klinkt interessant, maar niet iets wat je makkelijk zelf zou kunnen uitvoeren (zou je dat al willen) gegeven dat je dan de speciale membranen ter beschikking moet hebben.

Wilko

Offline Henk oet Paiz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: nl
  • Brouwerij Maallust - "Met toewijding gebrouwen"
    • Fanclub van het bier van Henk
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #23 Gepost op: 02-01-2009 18:44 u »
Nu is uiteraard de grote vraag: wat doet 1.5uur op 90ºC met de smaak van je product? 

Dat heb ik dus destijds geprobeerd met een bier waar ik niet al te trots op was (was volgens mij in mijn Iers Mos periode :huilen:).
Door de kooktemperatuur te meten kon ik zien dat de alcohol er langzaam uit verdampte. Pas na anderhalf of 2 uur koken kwam de temperatuur uit op 100°, waardoor ik aannam dat toen de alcohol er uit was.
De smaak van dit "alcoholvrije" bier was verschrikkelijk geoxideerd en echt niet te zuipen (dat had niets met mijn Iers Mos te maken).

Nou vind ik alcoholvrij bier sowieso niet te zuipen, dus misschien ben ik bevooroordeeld  samenvol

 :proost2:

Offline wilko

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 534
  • Land: nl
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #24 Gepost op: 02-01-2009 19:04 u »

De smaak van dit "alcoholvrije" bier was verschrikkelijk geoxideerd en echt niet te zuipen (dat had niets met mij Iers Mos te maken).

Nou vind ik alcoholvrij bier sowieso niet te zuipen, dus misschien ben ik bevooroordeeld  samenvol

 :proost2:

Bevooroordeeld of niet, je bent in goed gezelschap.  Ik drink het alleen als ik geen cola meer kan zien  :verbergen:

Wilko

Offline epiphonix

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
  • Land: be
  • Haal die banaan uit je oor!
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #25 Gepost op: 02-01-2009 19:55 u »
Maar Jupiler is toch nog steeds een procentje of 5? Hoeveel verdunnen ze dan wel niet? Je moet dan toch zeker onder de 1% uitkomen....

Eenvoudig:

CJupiler x VJupiler = CJupiler N.A. x VJupiler N.A.

Dus voor 25 cL N.A. (1%) heb je nodig:
5% x VJupiler = 1% x 25 cL, dus 5 cL Jupiler en 20 cL water. 't Is maar wat je voor water wilt betalen natuurlijk ;)

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #26 Gepost op: 02-01-2009 19:58 u »
Haha, ja, rekenen kan ik ook wel. Maar ik vind het toch moeilijk te geloven  :nut:.

 :degroeten: JW.

Offline epiphonix

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
  • Land: be
  • Haal die banaan uit je oor!
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #27 Gepost op: 02-01-2009 20:01 u »
't was maar om er zelf een beetje in te blijven  samenvol

Offline wilko

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 534
  • Land: nl
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #28 Gepost op: 02-01-2009 20:26 u »
Haha, ja, rekenen kan ik ook wel. Maar ik vind het toch moeilijk te geloven  :nut:.

 :degroeten: JW.

"It is like making love in a canoe.  F*king close to water"  :engel:

Wilko

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.462
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #29 Gepost op: 01-09-2016 08:56 u »
Oud onderwerp maar het heeft toch weer mijn interesse. Zijn er al gisten te koop die alcohol vrij bier maken? Of moet ik nog steeds dure osmose technieken toepassen die voor een kleine brouwerij de investering niet waard zijn.
Ik zou heel graag een alcoholvrije IPA willen maken. Al is het alleen maar voor mezelf.

Leuke link:
http://eten-en-drinken.infonu.nl/bier-en-wijn/141720-het-geheim-achter-alcoholvrij-bier.html

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.194
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #30 Gepost op: 01-09-2016 09:08 u »
Oud onderwerp maar het heeft toch weer mijn interesse. Zijn er al gisten te koop die alcohol vrij bier maken?

SVG<20%: https://www.schnapsbrenner.eu/WSL-17-Saccharomycodes-ludwigii

Ingo

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.413
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #31 Gepost op: 01-09-2016 10:33 u »
Ik heb een mooie   destileerkolf van 10 liter. Zal daarmee eens proberen  mee  te destileren. starten met kolf vullen met bier en koolzuur toevoeren om lucht te verdrijven. dan  destileren. als er eenmaal  is kun je simpel destileren bij bv 30 of 40 ºC. Vraag is natuurlijk welk deel van de smaakstoffen mee gaan die je eigenlijk in je bier wilt houden, en of dat gunstiger wordt als je bij lage temperatuur destileert.

en dan de goede text:
 

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.413
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #32 Gepost op: 01-09-2016 10:35 u »
de spellingschecker halt het word "vacuum" uit mijn text. hoogst irritant

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.413
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #33 Gepost op: 01-09-2016 10:37 u »

Offline Erik Z

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 239
  • Land: fr
  • Waar ik woon maakt men beter wijn dan bier
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #34 Gepost op: 01-09-2016 10:49 u »
Je kunt hier in Frankrijk bij Lidl en Aldi bier in blik kopen voor € 0,33. Het heeft vrijwel geen smaak en voor de kleur voegen ze E150 toe. Zou het kunnen dat dit helemaal niet gebrouwen is? Dus dat aan water diverse ingrediënten worden toevoegt zoals CO2, alcohol, kleur- en smaakstoffen? Beetje malt erbij en je hebt bier. Dat zou je dan ook kunnen doen met alcoholvrij bier, je laat alleen de alcohol weg. Bier zou geen bier mogen heten als het niet gebrouwen is, maar wie controleert het?

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.462
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #35 Gepost op: 01-09-2016 11:17 u »
Destilleren lijkt me niet de juiste weg, te veel thermische belasting van het bier en per definitie een mindere smaak.

Voor genoemde gist ga ik ook niet kiezen, die zal zeker een wort smaken geven en dan vind ik vies.

Blijft eigenlijk alleen osmose over. Ik vind de Jever Fun echt lekker, zeker voor een alcoholvrij bier. Smaakt een beetje als hopwater maar is vooral droog en heeft geen wort smaak en nauwelijks de alcohol-vrij bier bijsmaak.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.194
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #36 Gepost op: 01-09-2016 11:28 u »
Voor genoemde gist ga ik ook niet kiezen, die zal zeker een wort smaken geven en dan vind ik vies.

Denk dan ook niet dat je het voor een 1060 wort moet inzetten eerder 1028 of nog iets minder dan houd je voldoende body over en amper wortsmaak.

Ingo

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.413
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #37 Gepost op: 01-09-2016 12:38 u »
Destilleren lijkt me niet de juiste weg, te veel thermische belasting van het bier en per definitie een mindere smaak.
Geldt dat ook voor destileren onder sterk verlaagde druk?

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.462
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #38 Gepost op: 01-09-2016 14:43 u »
Ingo dat is wel een poging waard dan.

En ja Hans ik ben bang van wel.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.642
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #39 Gepost op: 01-09-2016 15:31 u »
de spellingschecker halt het word "vacuum" uit mijn text. hoogst irritant

Is aangepast. Het is overigens vacuüm en ik denk dat halt haalt had moeten zijn. Maar een kleinigheidje blijf je houden...  :)

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.884
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #40 Gepost op: 01-09-2016 22:54 u »
Destileren schrijf je overigens als destilleren (distilleren mag overigens ook), maar dat wordt blijkbaar niet gecorrigeerd >:D

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.413
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #41 Gepost op: 01-09-2016 23:26 u »
Ingo dat is wel een poging waard dan.

En ja Hans ik ben bang van wel.
Toch lijkt de link die wilko geeft uit 2009 hoopvol:

The simplest and least-favored method involes the heating of the brew to evaporate excess alcohol, a process that has a negative impact on the beer's flavor. Vacuum evaporation, on the other hand, is a much gentler, more favored process. When exposed to a vacuum, alcohol, a more volitile substance than water, it becomes gaseous before the water does and can thus be withdrawn.

Ik denk dat ik het gewoon een keer ga proberen. en als de goede smaakstoffen meekomen drink ik gewoon het destilaat op  :)

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.210
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #42 Gepost op: 03-09-2016 19:41 u »
Oud onderwerp maar het heeft toch weer mijn interesse. Zijn er al gisten te koop die alcohol vrij bier maken? Of moet ik nog steeds dure osmose technieken toepassen die voor een kleine brouwerij de investering niet waard zijn.
Ik zou heel graag een alcoholvrije IPA willen maken. Al is het alleen maar voor mezelf.


Kijk eens in de receptenbundel van Brewdog naar het recept "Nanny State". Iets vergelijkbaar heb ik gebrouwen en ik moet zeggen dat dit een heel smakelijk bijna alcoholvrij bier is geworden (0,4% Alc). Op het ONK van dit jaar kreeg deze 84 punten. Geforceerd carboniseren anders krijg je natuurlijk meer alcohol.

Offline Alfred Brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 101
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #43 Gepost op: 19-09-2016 07:39 u »
Ik deel bij deze even het volgende leerzame tekstje over de-alcoholiseren:

Citaat
De wijnen worden na hun productie in Frankrijk, Italië en Spanje naar Duitsland gebracht, waar zij een moderne techniek van de-alcoholiseren ondergaan. Door middel van een distillatie proces onder vacuüm wordt de alcohol in vier fasen uit de wijn gehaald. In een glazen kolom wordt met een vacuüm pomp waterdamp en alcohol naar boven gezogen. Dit gebeurt bij een temperatuur van 24 à 25 graden Celsius.

De wijn aan de bodem van de kolom bevat hierdoor veel minder alcohol en wordt overgepompt naar een volgende glazen kolom, waarna het proces weer opnieuw begint. In totaal wordt het proces vier keer voltrokken. Na de laatste distillatie bevat de wijn nog maar 0.02-0.05% alcohol, maar heeft het toch de oorspronkelijke smaak behouden. Volgens de Europese wetgeving mag een wijn alcoholvrij genoemd worden tot vol. 0.5%

http://www.alcoholvrij.com/wijn/de-alcoholiseren

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.608
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #44 Gepost op: 19-09-2016 08:59 u »
Nog even wat extra info. Bij een lagere druk (vacuüm b.v.) verdampen vloeistoffen sneller. De moleculen hebben minder moeite om de aantrekkingskracht van de vloeistof te weerstaan omdat er minder druk van bovenaf komt. Het water zal dus ook sneller verdampen.

Kun je trouwens makkelijk zelf doen.

Je hebt nodig:
Vacuüm bestendig laboratorium glaswerk
Vacuümpomp
Hittebron

Is wel duur die eerste 2. Alhoewel misschien zo'n water vacuümpomp afdoende is. Maar ik heb geen idee hoeveel bar die dingen eigenlijk geven.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.413
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #45 Gepost op: 19-09-2016 10:39 u »
Zo zie je de tegenstrijdige berichten verschijnen op het forum. Zal er wel op neerkomen dat iemand het gewoon een keer moet proberen. Zelf heb ik het idee dat het best eens goed zou kunnen werken als je tenminste voldoende vacuum kunt maken om bij ca 25-30 ºC te kunnen destileren. punt van aandacht is denk ik nog het meedestileren van de vluchtige geurstoffen. die ben je dan kwijt. wat je dan nog zou kunnen doen, als dat een rol zou spelen is het destilaat nogmaals destileren en dan de voorloop met de vluchtige stoffen weer bij je bier doen
   

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.413
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #46 Gepost op: 19-09-2016 10:49 u »
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kookpunt
bij 25 ºC zit je op ca 0.03 BAR. een waterstraalpompje haalt normal gesproken een druk die hoort bij het kookpunt van het water waar je het waterstraalpompje mee aandrijft, dus zou je met water van 15 ºC ook kunnen vacuumdestileren bij een kookpunt van 15 ºC. Je zou zelfs het waterstraalpompje met een waterpomp op ijswater kunnen laten pompen.   

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.608
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #47 Gepost op: 19-09-2016 11:01 u »
Misschien ga ik het dan is een keer proberen op het lab. Als er vers glaswerk is tenminste.

Qua vluchtige stoffen naast alcohol. Ik zou zelf wat neutralere bieren zoals pils e.d. hiervoor gebruiken. Of als je wilt hoppen wellicht eerst alcohol verwijderen en dan pas koudhoppen.
Interessant idee om eerst te destilleren op lagere temperatuur en die stoffen weer samen te voegen later!

Als je het ver genoeg om laag krijgt kun je ook nog hergisten op fles.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.413
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #48 Gepost op: 19-09-2016 11:50 u »

Als je het ver genoeg om laag krijgt kun je ook nog hergisten op fles.
Dat zal zeker moeten lijkt me, want je raakt ook alle koolzuur kwijt. Ook dat is nog wel een puntje van aandacht, want de zaak zal wel flink gaan schuimen, dus grote kans dat het schuim uit je kolf komt. Ik denk dus in het begin heel rustig met het vacuüm het koken sturen zonder overschuimen.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.608
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #49 Gepost op: 19-09-2016 12:17 u »
Je kunt in plaats van hergisten ook kunstmatig CO2 inschieten.
Geen idee qua schuimen eigenlijk. Vind het lastig om in te schatten. Waarom denk jij dat het hevig zal schuimen? Je kan ook nog het bier ontgassen mer argon. Maar gewoon proefondervindelijk uitvogelen lijkt me het beste eigenlijk. Beginnen met een flesje en dan groter gaan.
Maar ga het niet binnenkort uitproberen hihi. Maar wel leuk idee om ooit is te doen.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.413
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #50 Gepost op: 19-09-2016 13:42 u »
Geen idee qua schuimen eigenlijk. Vind het lastig om in te schatten. Waarom denk jij dat het hevig zal schuimen?
wel vaker bier uitgekookt om het alcoholpercentage te kunnen bepalen. voordat het gaat koken gaat het erg schuimen omdat alle koolzuur snel vrij komt door het opwarmen. zo ongeveer als bij het inschenken van een glas bier vanaf te grote hoogte.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.608
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #51 Gepost op: 19-09-2016 14:14 u »
wel vaker bier uitgekookt om het alcoholpercentage te kunnen bepalen. voordat het gaat koken gaat het erg schuimen omdat alle koolzuur snel vrij komt door het opwarmen. zo ongeveer als bij het inschenken van een glas bier vanaf te grote hoogte.

Ach so.
Maar ik vraag me af of dat bij een vacuüm ook gebeurt. Ik kan me voorstellen dat schuimvorming slecht gaat omdat de CO2 graag eruit gaat.

Maar waarom schut je het niet flink tot de CO2 ontsnapt? Tijdens het verdampen komt er toch zat zuurstof in.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.462
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #52 Gepost op: 19-09-2016 14:18 u »
Bier schuimt inderdaad gruwelijk bij destilleren. Leve de eiwitten.

Een waterstraalpomp haalt zeker 30 ppm, onder de 10 lukt ook wel bij een goed gesloten systeem.

Maar jullie snappen best dat deze Muifelman geen genoegen neemt met 20 liter alcohol-vrije IPA. Alle experimenten die ik eraan ga wagen zullen ook uitvoerbaar moeten zijn op 10 hl schaal onder betaalbare condities.

Ik richt me dus voorlopig op de Brewdog aanpak. Van Herman een sample van zijn brouwsel gekregen. Binnenkort het eerste proefbrouwsel. En wie weet over een jaartje de eerste Nederlandse alcohol vrije IPA!

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.413
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #53 Gepost op: 19-09-2016 14:57 u »
Maar jullie snappen best dat deze Muifelman geen genoegen neemt met 20 liter alcohol-vrije IPA. Alle experimenten die ik eraan ga wagen zullen ook uitvoerbaar moeten zijn op 10 hl schaal onder betaalbare condities.

een 10 hl ketel trek je natuurlijk niet zomaar vacuum en hij moet nog heel blijven ook natuurlijk. Maar goed, je moet toch in het klein beginnen en kijken of het principe acceptabele resultaten geeft op liter schaal nivo. als dat niet werkt ben je meteen al klaar. als het wel werkt kun je nadenken over grotere schaal. dat wil natuurlijk niet zeggen dat je 10hl tegelijk hoeft te doen. het zou bv ook in een pijp kunnen die zit tussen je lagertank en je 'alcoholvrij tank'. als je alleen de pijp vacuum hoeft te houden is het al weer een stuk simpeler. Het mag best een dag duren voor de hele voorrraad door de ''destilator'' is geweest.
 

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.462
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #54 Gepost op: 19-09-2016 23:23 u »
Helaas is dit binnen een productieomgeving allemaal niet zo simpel. Het zal best werken maar voordat je de investeringen hebt terug verdiend... Ik denk dat de Brewdog methode veel economischer te implementeren is in een brouwerij.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.608
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #55 Gepost op: 19-09-2016 23:41 u »
Helaas is dit binnen een productieomgeving allemaal niet zo simpel. Het zal best werken maar voordat je de investeringen hebt terug verdiend... Ik denk dat de Brewdog methode veel economischer te implementeren is in een brouwerij.

Begrijpelijk!
Lijkt me best een duur proces om gedaan te krijgen.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.413
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #56 Gepost op: 20-09-2016 00:14 u »
Helaas is dit binnen een productieomgeving allemaal niet zo simpel. Het zal best werken maar voordat je de investeringen hebt terug verdiend... Ik denk dat de Brewdog methode veel economischer te implementeren is in een brouwerij.
Dit is misschien weer een voorbeeld waar voor hobbybrouwers andere methodes optimaal zijn vergeleken met brouwen op grote schaal. Hobbybrouwers zien vaak de grote brouwers als voorbeeld en willen die nadoen, maar door het schaalverschil ligt het optimum vaak anders. 

Offline Muldermans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.629
  • Land: nl
  • Bier! Brouw je gewoon zelf.
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #57 Gepost op: 24-09-2016 00:20 u »
Mo, ik heb laatst een laag alcohol bier gebrouwen. 1 bier met 2,8% die leek eerst niet te zuipen, maar nu een paar maand verder. Een hoppig bier met mout tonen, verder proeft het wel naar malt. Zeker niet verkeerd.
Ik heb ook een gedeelte gekookt (Daar zou nog zo'n 1,8% in zitten) en met een bottelgist op fles gezet, die ga ik nu proberen...

Offline Muldermans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.629
  • Land: nl
  • Bier! Brouw je gewoon zelf.
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #58 Gepost op: 24-09-2016 00:24 u »
Tegen alle verwachting in is die ook nog best te doen, beter dan een malt in ieder geval.

Offline edensan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 341
  • Land: nl
  • vake buij te bange
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #59 Gepost op: 27-11-2016 20:27 u »
Hoi,

Iemand al Warsteiner alcoholvrij (alcohol < 0,5%) geproefd? Echt kunstje vind ik...

https://www.mitra.nl/webshop/product/warsteiner/alkoholfrei/43-95-d8-eb-f6-68-86-8b

Gr Edwin

Offline Amateurke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 211
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #60 Gepost op: 22-06-2017 15:36 u »
Jupiler 0% is een erg verdienstelijke poging!

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 358
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #61 Gepost op: 22-06-2017 16:04 u »
Afdestilleren zou nagenoeg alle smaak/geurstoffen (zijn per definitie vluchtig) ook verwijderen. Maar stel je eens voor:

Het enige wat we niet willen is dat de gist alchohol produceert. maar hij moet wel om z'n glycolyse cyclus aan de praat te houden in afwezigheid van zuurstof. Dus stel dat je het over grote deel nu een vergist in aerobe omstandigheden (oke er zal nog wel alcohol gevormd worden door het crab tree effect) en dan op het laatste de zuurstof plots wegneemt, veel gist spui het en laat nagisten waardoor de waanzinnige hoeveelheid tussenproducten (tijdens z'n aerobe vergisting) kunnen opgekuist worden door de nog aanwezige gist. Er worden wel esters en aldehyden gevormd, maar geen/weinig alcohol

ik weet niet of dit haalbaar is, maar het is waar ik zo even kort door de bocht aan dacht

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.462
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #62 Gepost op: 23-06-2017 10:58 u »
De Muifel alcoholvrije IPA komt in ieder geval in september op de markt. 1009-1006 precies 0.4% alcohol. Geen trucjes. Geen toevoegingen. Ja, lekker veel hop.

Offline bierinjisp

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • Bier, je kan er niet genoeg over leren
    • QBier.nl
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #63 Gepost op: 23-06-2017 11:45 u »
De Muifel alcoholvrije IPA komt in ieder geval in september op de markt. 1009-1006 precies 0.4% alcohol. Geen trucjes. Geen toevoegingen. Ja, lekker veel hop.

Ben heel benieuwd

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.971
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #64 Gepost op: 23-06-2017 11:54 u »
Leuk Martin! Jammer dat je niet meer de eerste bent..

Offline joenedu

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 639
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #65 Gepost op: 23-06-2017 12:12 u »
De Muifel alcoholvrije IPA komt in ieder geval in september op de markt. 1009-1006 precies 0.4% alcohol. Geen trucjes. Geen toevoegingen. Ja, lekker veel hop.

Ik kan niet wachten! Erg benieuwd.

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.225
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #66 Gepost op: 23-06-2017 13:59 u »
Leuk Martin! Jammer dat je niet meer de eerste bent..

Misschien wel de eerste die goed drinkbaar is. Ik ben benieuwd.

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 336
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #67 Gepost op: 23-06-2017 21:49 u »
Ben benieuwd naar die van de Muifel!

De IPA alcohol vrij van v/d Streek lees ik veel positieve verhalen over! Kan hem alleen nergens meer krijgen...

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.163
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #68 Gepost op: 23-06-2017 23:27 u »
De IPA alcohol vrij van v/d Streek lees ik veel positieve verhalen over! Kan hem alleen nergens meer krijgen...

Die is op... Een paar weken geleden bij de open brouwerij dagen ook al op. Jammer. Was erg lekker


De Muifel alcoholvrije IPA komt in ieder geval in september op de markt. 1009-1006 precies 0.4% alcohol. Geen trucjes. Geen toevoegingen. Ja, lekker veel hop.

Al een paar versies mogen proeven. De laatste die ik heb mogen proeven was erg goed!
Toevallig niets op de MTG hobbybrouwdag volgende week Martin?

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.497
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #69 Gepost op: 24-06-2017 01:43 u »
Jupiler 0% is een erg verdienstelijke poging!

Het is appelsap.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.497
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #70 Gepost op: 24-06-2017 01:44 u »
Alcoholvrij bier wordt niet gebrouwen maar gemengd.

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 829
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #71 Gepost op: 24-06-2017 09:41 u »
De Consumentenbond had recent een grote malt-bier blind-proeverij gedaan, Bavaria 0,0 (die vaak als erg goed genoemd werd) eindigde onderaan, en de duidelijke winnaar was de recent uitgebrachte Heineken alcohol-vrij.
Heineken heeft nooit onder eigen naam malt-bier willen uitbrengen (ivm potentieel afbreuk-gevaar), maar nu meenden ze toch iets goeds te hebben... en prompt eindigde het dus hoog in een blinde proeverij.
Zelf nog niet geprobeerd, hou niet zo van pils & aanverwante bieren.

Offline breda82

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 333
  • Land: 00
  • Just experiment
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #72 Gepost op: 24-06-2017 14:10 u »
Die IPA van VandeStreek is trouwens erg goed gelukt vind ik. Als ik avondje moet rijden dan zou ik dat met plezier drinken, die van Heineken heb ik toevallig gisteren op en was ook prima. Dat hele gedoe rondom alcoholvrij bier en het "imago" snap ik niet, ik drink persoonlijk liever dit dan een hele avond frisdrank of spa rood, echt welkom voor de afwisseling. De lichtere 2% bieren en radlers juich ik alleen maar toe, prima ontwikkeling.

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 692
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #73 Gepost op: 24-06-2017 19:35 u »
Alcoholvrij bier wordt niet gebrouwen maar gemengd.
Dat ligt aan welk merk. Er worden bieren gebrouwen waar later de alcohol met membraan filters uitgehaald wordt. Dan zijn ze toch echt gebrouwen.

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.259
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schóne en HOP'n AROUND
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #74 Gepost op: 26-06-2017 15:37 u »
De Consumentenbond had recent een grote malt-bier blind-proeverij gedaan, Bavaria 0,0 (die vaak als erg goed genoemd werd) eindigde onderaan, en de duidelijke winnaar was de recent uitgebrachte Heineken alcohol-vrij.
Heineken heeft nooit onder eigen naam malt-bier willen uitbrengen (ivm potentieel afbreuk-gevaar), maar nu meenden ze toch iets goeds te hebben... en prompt eindigde het dus hoog in een blinde proeverij.
Zelf nog niet geprobeerd, hou niet zo van pils & aanverwante bieren.
Voor een 0.0 bier vind ik Heineken absoluut de beste in zijn soort, er zit niet zo'n malt smaak aan. Smaakt redelijk naar een pilsje.

Offline bierinjisp

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • Bier, je kan er niet genoeg over leren
    • QBier.nl
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #75 Gepost op: 26-06-2017 16:07 u »
Voor een 0.0 bier vind ik Heineken absoluut de beste in zijn soort, er zit niet zo'n malt smaak aan. Smaakt redelijk naar een pilsje.

Hoewel ik pils wel kan waarderen is het niet mijn meest favoriete biertype. Ik vond de Heineken 0,0 verrassend goed smaken zeker in vergelijking met bijvoorbeeld een Bavaria Malt oid. Al een korte vergelijking gedaan en binnenkort gaan we meer alcoholvrij met elkaar vergelijken. De Krombacher alcholvrije Weizen (of alcholarm) is trouwens ook heel goed te doen.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.462
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #76 Gepost op: 27-06-2017 09:01 u »
Op de hobbybrouwen dag in Oss as zaterdag 1 juli kan de Muifel alcoholvrij geproefd worden. Nog wel het proefbrouwsel.

Offline Croch

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 135
  • Land: nl
Re: Alcoholvrij bier
« Reactie #77 Gepost op: 26-05-2018 20:37 u »
SVG<20%: https://www.schnapsbrenner.eu/WSL-17-Saccharomycodes-ludwigii

Ingo

Heeft iemand ervaring met deze gist? Ik heb een mail gestuurd naar de desbetreffende webwinkel, daar hij niet meer beschikbaar lijkt te zijn.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.194
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Alcoholvrij bier
« Reactie #78 Gepost op: 26-05-2018 22:14 u »
Heeft iemand ervaring met deze gist? Ik heb een mail gestuurd naar de desbetreffende webwinkel, daar hij niet meer beschikbaar lijkt te zijn.

Deze gisten werden via die webwinkel door Weihenstephan/uni Muenchen geleverd. Op het moment is die gist soms via een groepsaankoop van het Duitse forum te verkrijgen en natuurlijk rechtstreeks bij het gistlab Weihenstephan tegen een fors tarief.

Ingo

orangeloo

  • Gast
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #79 Gepost op: 22-01-2020 16:46 u »

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 548
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Alcoholvrij bier
« Reactie #80 Gepost op: 22-01-2020 22:49 u »
Ik moet nog wel eens met de auto en drink tegenwoordig regelmatig alcoholvrij bier. Meestal best aardig te drinken, maar naar mijn smaak missen ze allemaal een beetje body. Heeft iemand een ervaring met een alcoholvrij bier die dit niet of minder heeft?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.780
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #81 Gepost op: 22-01-2020 23:40 u »

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.608
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #82 Gepost op: 22-01-2020 23:45 u »

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.780
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Alcohol-vrij bier
« Reactie #83 Gepost op: 23-01-2020 00:13 u »
Maar waar deze kopen op hobbybrouwschaal als Nederlandse hobbybrouwer?

Dat ga ik ook nog even onderzoeken... Volgens de info ook in 11 gram zakjes beschikbaar... :brouwen:

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 997
  • Land: nl
Re: Alcoholvrij bier
« Reactie #84 Gepost op: 23-01-2020 18:52 u »
Een tipje van de sluier: dit gebruiken o.a. de grote jongens: https://www.apischmidt-bretten.de/us/prod_sys_sigmatec.php

Vacuümdestillatie inderdaad. Smaak- en/of geurbepalende componenten die mee verdampen worden (kunstmatig) weer toegevoegd.
Voor een alcoholvrije IPA, wordt de alcoholvrije pils meestal als basis gebruikt en enkel dry hopping toegepast.

Tags: alcoholarm bier