Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Witbiertje  (gelezen 3858 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline het kerrewiel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: nl
  • beter weinig en goed dan veel en niet te zuipen!
Witbiertje
« Gepost op: 24-05-2009 14:10 u »
Hallo Medebrouwers!

Eindelijk tijd gevonden en gemaakt om weer eens lekker te gaan brouwen tussen de verbouwingen door. Dit is het recept voor een simpel witbiertje, geīnspireerd door de biertypengids van Derek Walsh.
Zoals jullie zien, simpeler kan het niet denk ik. Ik weet alleen niet of de kruidengift te hoog of te laag is!
De gebruikte gist is een korrelgist WB-06, ik wil twee zakjes toevoegen, of zou 1 toch genoeg zijn? Eventueel kan ik ook de S33 gist nemen, wie heeft hier ervaringen mee.

De mout gaat zo de molen in!

Proost,

Lucas

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptwielse witkop
Brouwdatum23-5-2008
BiertypeWitbier
Aantal liters20
Gewenst begin SG1045 (4,6 vol% alc.)
Brouwzaalrendement65.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater28.16 liter
Maischdikte4.00 l/kilo
Maischwater18.49 liter
Spoelwater10.84 liter
Kooktijd70 min.
Berekende kleur7 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid15 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC60.0 %2774 gram3 EBC
Tarwemout40.0 %1849 gram3 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz (CZ)3.8 %30 gram70 min.15 EBU


Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Koriander10 gram10 min.
Sinaasappelschillen15 gram10 min.


Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soortFermentis Safbrew WB-06
Gist toegevoegd als


Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
152°C10 minuten4.00 l/kg
263°C30 minuten4.00 l/kg
368°C15 minuten4.00 l/kg
472°C20 minuten4.00 l/kg
578°C5 minuten4.00 l/kg



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: witbiertje
« Reactie #1 Gepost op: 24-05-2009 14:41 u »
Op zich geen gekke gist, die WB06, maar een "witbier" gist is het niet echt? 't is een weizengist...
De Brewferm Blanche is naar mijn idee best een aardige witbier (korrel)gist, maar daar is het nu vast al te laat voor?

Als je toch geen kruidnagelstap doet (want witbier, geen weizen), kan je ook wel wat hoger beginnen met je maischschema!
Met andere woorden, 52 ēC stap laten vervallen en gewoon op die 63 ēC beginnen! :)

Offline Hans VDE

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 84
Re: Witbiertje
« Reactie #2 Gepost op: 24-05-2009 15:50 u »
Ons laatste witbier bevatte 8 g koriander op 45 liter bier. De koriander is amper te proeven, maar wat mij betreft is het een prima uitgebalanceerd geheel. Wij hadden ook gehopt met Saaz tot 15 IBU. Geen idee hoe 10 g op 28 liter gaat smaken...

Offline het kerrewiel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: nl
  • beter weinig en goed dan veel en niet te zuipen!
Re: Witbiertje
« Reactie #3 Gepost op: 24-05-2009 17:33 u »
Heej Robin,

Tja, ik heb alleen een WB-06 of een S33 liggen. De Brewferm blanche heb ik niet staan. Toch maar voor de WB06 gaan? Misschien wel een leuke test. De bedoeling is om hem wat koeler te vergisten (rond de 18 graden in de kelder).

Zojuist het hevelfilter geplaatst, zo meteen filteren!

Groet,

Lucas

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Witbiertje
« Reactie #4 Gepost op: 24-05-2009 17:39 u »
Je kunt ook gewoon sinaasappel en koreander weglaten, en dan heb je een stijlvaste weizen! Ook best lekker!

 :degroeten: JW.

Offline wilko

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 534
  • Land: nl
Re: Witbiertje
« Reactie #5 Gepost op: 24-05-2009 17:51 u »
Tja, ik heb alleen een WB-06 of een S33 liggen. De Brewferm blanche heb ik niet staan. Toch maar voor de WB06 gaan? misschien wel een leuke test. De bedoeling is om hem wat koeler te vergisten (rond de 18 graden in de kelder).

Wij (robertw en ondergetekende) hebben al een paar keer witbier gebrouwen met WB06.  Dat smaakt beslist uitstekend.  Ook MO en Frans uut Oss vonden het bij een informele proefsessie zeker niet vies   ;)

Gewoon gebruiken dus!

Wilko

Offline het kerrewiel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: nl
  • beter weinig en goed dan veel en niet te zuipen!
Re: Witbiertje
« Reactie #6 Gepost op: 24-05-2009 18:06 u »
Okay, WB06 gaat het worden dus. Het filter loopt nu, ongelooflijk na twee keer een liter afnemen is het wort kraakhelder! Vandaag lekker back to basic aan het brouwen, gewoon met het handje roeren en temperaturen en het gas aan en uit zetten. De nieuwe brouwketels (lees gamellen van De Kinderen) bevallen prima! Snel op temperatuur en blijven hun temperatuur langer vasthouden. Zo meteen koken, er moet nog 5 liter spoelwater bij.
Alleen is mijn maatglas kapot gevallen, effe kijken hoe ik de dichtheid nu ga meten :-)

proost!

Lucas


Offline het kerrewiel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: nl
  • beter weinig en goed dan veel en niet te zuipen!
Re: Witbiertje
« Reactie #7 Gepost op: 24-05-2009 18:25 u »
Zojuist tijdens het afwegen van de kruiden besloten de hoeveelheid koriander te halveren en de sinaasappelschillen maar 10 gram te pakken. De kruiden ruiken zo sterk dat ik bang ben dat de zaak te overheersend gaat worden.
Het wordt nu dus 5 gram koriander licht geplet en 10 gram gedroogde sinasappelschil.
Ik ben benieuwd!

Proost,

Lucas

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.623
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Witbiertje
« Reactie #8 Gepost op: 24-05-2009 19:26 u »
Zojuist tijdens het afwegen van de kruiden besloten de hoeveelheid koriander te halveren en de sinasappelschillen maar 10 gram te pakken. De kruiden ruiken zo sterk dat ik bang ben dat de zaak te overheersend gaat worden.
Het wordt nu dus 5 gram koriander licht geplet en 10 gram gedroogde sinasappelschil.

Heel verstandig. Koriander blijft toch wat opdringerig, de laatste bieren ben ik al onder de 5 g/ 20 liter gezakt omdat ik het bleef proeven.

Bert

Offline het kerrewiel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: nl
  • beter weinig en goed dan veel en niet te zuipen!
Re: Witbiertje
« Reactie #9 Gepost op: 24-05-2009 21:17 u »
Zo,

Alles opgeruimd en afgewassen, het wort zit in het vat. Zojuist de gist toegevoegd. Ik moet zeggen dat het allemaal lekker ging vandaag, de nieuwe pannen zijn toppie, mijn hevelfilter werkt nu prima, ook na het hopkoken blijven de eiwitvlokken mooi achter in de pan. Ook de koeler doet het goed, hoewel het wel wat sneller kan denk ik.
Een ding viel me op, het wort was kraakhelder voordat het de koeler in ging, en als het de koeler uitkomt is het wazig, zoals witbier hoort te zijn. Iemand hier een idee over?
Deze keer is het zelfs bijna gelukt om de geplande hoeveelheid te halen, ik kom 1 liter te kort. Overigens was het begin sg voor koken al te hoog met het geplande, dus halverwege het koken heb ik wat kokend water toegevoegd.  desondanks is het begin sg in het gistvat nog iets te hoog maar dat geloof ik wel. Heeft dit misschien te maken met een te laag ingesteld brouwzaalrendement? (ingesteld op 65%)

Nu wil ik dit bier wat koeler laten vergisten door het vat morgen in de kelder te zetten als de gisting op gang gekomen is. In de kelder is het ongeveer 17 a 18 graden. Is dit een goed idee? De gist zou van 15 tot 24 graden moeten werken.

Het was weer een leuk brouwdagje, ik ben benieuwd!

Proost!

Lucas


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.652
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Witbiertje
« Reactie #10 Gepost op: 24-05-2009 21:25 u »
Een ding viel me op, het wort was kraakhelder voordat het de koeler in ging, en als het de koeler uitkomt is het wazig, zoals witbier hoort te zijn. Iemand hier een idee over?

Hoi Lucas,

Je had er mooi weer op om te brouwen. Als je de beschikking hebt over een koeling kun je tegenwoordig het hele jaar door brouwen. Maar als het erg warm wordt, komen de zweetdruppeltjes wel te voorschijn bij mij.

Dat wazig worden van je wort komt door het ontstaan van koude waas in je koeler. Door de daling van de temperatuur kunnen grotere eiwitten niet meer in oplossing blijven en vlokken uit.

Offline het kerrewiel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: nl
  • beter weinig en goed dan veel en niet te zuipen!
Re: Witbiertje
« Reactie #11 Gepost op: 24-05-2009 21:29 u »
Hoi Jacques,

Nou die zweetdruppels stonden na 10 minuten al op mijn hoofd in de schuur (lees brouwzaal..). Dus niet te moeilijk gedaan en de hele handel naar buiten verhuisd! Daar was het heel wat beter uit te houden!  De tegenstroomkoeler werkt wel goed, maar ik heb deze keer niet met regenwater uit de regenton gekoeld maar met leidingwater, want dat water in de regenton was behoorlijk warm! Met een lekkere eigengebrouwen biertje uit de tap was het weer heerlijk!

Proost,

Lucas

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.780
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Witbiertje
« Reactie #12 Gepost op: 25-05-2009 00:45 u »
Nu wil ik dit bier wat koeler laten vergisten door het vat morgen in de kelder te zetten als de gisting op gang gekomen is. In de kelder is het ongeveer 17 a 18 graden. Is dit een goed idee?

JA!!  :duimop:  :brouwen:

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Witbiertje
« Reactie #13 Gepost op: 25-05-2009 08:18 u »
Zucht... ik wou dat ik een kelder had...  :-[ Dat maakt het leven een stuk makkelijker als brouwer...

 :degroeten: JW.

Tags: