Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: JacPils II  (gelezen 15107 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.652
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
JacPils II
« Gepost op: 29-12-2008 16:40 u »
Gisteren opnieuw een pils gebouwen. Om de stijlpolitie voor te zijn in verband met de hoge bitterheid heb ik als biertype gekozen voor een urtype. Dat past ook bij de gebruikte gist en de kleur die eerder bij de 13 EBC ligt dan de 6 EBC die berekent wordt met de BrouwVisie rekenmethode.

Ook bij dit brouwsel heb ik gespoeld. In combinatie met dun beslaan (5,5 l/kg) geeft dat een ongekend hoog rendement. Ik heb 5 liter water moeten toevoegen om het SG op de gewenste waarde te krijgen.

Het filteren heb ik uitgevoerd met een aangepaste bazookafilter. Omdat ik dit filter ook gebruik bij het filteren van het gekooke wort en dan voorzie van filterdoeken die ik vastzet met rvs slangenklemmen was mijn vorige uit model gegaan. Daarom heb ik er nu een gemaakt met een tussenstuk in de vorm van een koperen pijpje waarop de de doeken kan klemmen zonder bang te hoeven zijn voor vervormingen.

De Chinook lag er al een tijdje. Omdat ik hem niet zo fris vond ruiken heb ik daar maar 5 gram van gebruikt (ik wou er eerst 15 gram van gebruiken). Achteraf vind ik het jammer dat ik toch niet besloten heb hem helemaal weg te laten. De hopgeur vond ik namelijk wat minder verfijnd. Eens kijken wat het wordt als het wort wat meer vergist is.

Ook deze keer heb ik de hoofdwort niet belucht.
De vergisting is 8 uur na het enten van de gist begonnen. Voor het snel op gang komen van de vergisting had ik de UT-100 ingesteld op 12,5 C plus min 0,3 C.
Om te voorkomen dat ik een overschuimer krijg heb ik de UT-100 na de start van de vergisting geleidelijk verlaagd. Hij staat nu ingesteld op 10,5 C plus min 0,3 C en daar zal hij de rest van de hoofdgisting op blijven staan.


---------------------------------------------------------------------
                   BrouwVisie Receptrapport                       
---------------------------------------------------------------------

Basis----------------------------------------------------------------
Naam recept         : Jacpils II
Brouwdatum          : 28-12-2008
Biertype            : Pilsener (Urtype)
Aantal liters       : 44
Gewenst begin SG    : 1049 (5,1 vol% alc.)
Brouwzaalrendement  : 87.0%

Algemeen-------------------------------------------------------------
Totaal brouwwater    : 67.25 liter
Maischdikte          : 5.50 l/kilo
Maischwater          : 45.65 liter
Spoelwater           : 21.60 liter
Kooktijd             : 90 minuten
Berekende kleur      : 13 EBC (Randy Mosher)
Berekende bitterheid : 50 EBU (Glenn Tinseth)

Moutstort------------------------------------------------------------
Munich mout 15 EBC           3.6 %          300 Gram       16 EBC                                                                         
Pilsener 3 - Bavaria         96.5 %         8000 Gram      2 EBC                                                                             

Hopstort-------------------------------------------------------------
Saaz (CZ)          3.4 %     125 gram       90 min.        32 EBU                                                                       
Saaz (CZ)          3.4 %     25 gram        10 min.        2 EBU                                                                     
Chinook            10.0 %    5 gram         90 min.        4 EBU                                                                   
Goldings - E.K.    4.7 %     30 gram        90 min.        11 EBU                                                                           
Goldings - E.K.    4.7 %     20 gram        10 min.        2 EBU                                                                           

Gist-----------------------------------------------------------------
Gistsoort            : 2000 Budvar Lager
Gist toegevoegd als  : Gist slurry
Volume               : 500 ml (gewerkt met 3 starters, de hoeveelheid wort steeds vergroot - in totaal 4,7 liter)
Beluchtingstijd      : 15 uur
Temperatuur          : 18C
Gist voeding         : Wyeast Nutrient Blend
Hoeveelheid          : 3,2 gram (in drie etappes gegeven)

Maischschema---------------------------------------------------------
Maischschema naam: Algemeen maischschema
Stap 1 : 61C      30 min      5.50 l/kg
Stap 2 : 66C      50 min      5.50 l/kg
Stap 3 : 72C      40 min      5.50 l/kg
Stap 4 : 75C      3 min      5.50 l/kg


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.652
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: JacPils II
« Reactie #1 Gepost op: 30-12-2008 13:25 u »
De vergisting verloopt prima. Het waterslot werkt flink. Ik heb nog geen SG-monster genomen, dat wil ik morgen doen.

Wat mij opvalt als ik de koelkast open doe is de geur die de Budvar gist geeft. Heel sterk zwavelachtig/sulfietachtig. Aan de ene kant scherp en aan de andere kant ook iets ronds en vol. Bij veel pilsbrouwers heb ik soortgelijke geuren geroken.
Hebben anderen soortgelijke ervaringen met deze gist?

Van Westmalle gist is ook bekend dat deze een sterk zwavelachtige geur kan geven. Soms ook een wat poepachtige geur. Die onaangename geur komt niet bij elke vergisting naar voren. Misschien is dat ook het geval met de Budvar gist.
Een onaangename geur tijdens de gisting wil nog niets zeggen over het eindresultaat. Diverse keren heb ik gedacht toen ik met Westmalle gist aan het gisten gedacht van wat moet dat worden... Elke keer was de smaak van het uiteindelijke bier prima.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.780
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: JacPils II
« Reactie #2 Gepost op: 30-12-2008 13:36 u »
Het waterslot werkt flink.

Welke kant op?  :D :D 

'k Ben benieuwd of deze pils ook een klein beetje een Amerikaans karakter krijgt..

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.463
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: JacPils II
« Reactie #3 Gepost op: 30-12-2008 14:34 u »
Dat lijkt me niet met maar 4 IBU van de 50 van een amerikaanse hop.

Weet jij of dit al hoppen van de oogst 2008 zijn Jacques? Komen ze van Brouwland?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.780
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: JacPils II
« Reactie #4 Gepost op: 30-12-2008 15:52 u »
Dat lijkt me niet met maar 4 IBU van de 50 van een amerikaanse hop.

hhmm..die chinook kookt toch 90 minuten mee...Ik ben er nog niet zo zeker van... :)

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.463
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: JacPils II
« Reactie #5 Gepost op: 30-12-2008 15:57 u »
He, zijn wij het oneens? Volgens mij geldt, hoe langer je een hop meekookt, hoe minder karakter er van die hop overblijft. Ik denk zelfs dat 90 min meegekookte bitterhoppen vaak uitwisselbaar zijn (welke bitterhop lijkt me dus meestal niet zo belangrijk). Kort meegekookte hoppen zul je beter herkennen. Niet?

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: JacPils II
« Reactie #6 Gepost op: 30-12-2008 16:04 u »
50 IBU voor een pils, dat is fors (maar wel lekker)! Laatst produceerde ook de Wyeast Bavarian Lager enorme zwaveldampen tijdens de vergisting van mijn meibock. In het uiteindelijke bier is nagenoeg geen zwavel terug te vinden, minder als in een verse Westmalle, die dat wel een beetje heeft vind ik.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.780
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: JacPils II
« Reactie #7 Gepost op: 30-12-2008 16:36 u »
Kort meegekookte hoppen zul je beter herkennen. Niet?

Niet in de bitterheid, en de bitterheid van de chinook vind ik vrij uitgesproken..Ik denk dat je die er heel subtiel tussen gaat herkennen

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.652
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: JacPils II
« Reactie #8 Gepost op: 30-12-2008 21:27 u »
Weet jij of dit al hoppen van de oogst 2008 zijn Jacques? Komen ze van Brouwland?

De Saaz is van dit jaar. Deze heb ik gekocht via Sjef Groothuis van de 3 Horne. De Goldings is wel van vorig jaar.

Of dit pils heel bitter gaat worden weet ik nog niet. Het pak van de Goldings was al een maand open. Deze heb ik bewaard in de koelkast ingepakt in 2 plastic zakken. Ook de Saaz was niet vacum verpakt. Bij niet vacum verpakte hop gaat het alfazuurgehalte snel achteruit.

Bij mijn JacPils I rekende BrouwVisie een bitterheid uit van 35 EBU maar dit bier proeft niet echt bitter.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: JacPils II
« Reactie #9 Gepost op: 30-12-2008 21:39 u »
Stoere pils Jacques! Eindelijk, hoe meer aan de Tsjech hoe beter zegge-kik (da's Vloamsch). En dan toch (hopelijk) zo stevig bitter, sjonge, ik sta er van te kijken. En de stort ook al helemaal goed. Die hopjes zijn natuurlijk een beetje onzeker (ik had misschien een kwak Saaz richting midden-kook geschoven), maar je gaat in elk geval (als het aan de hop ligt) een goede schuimkraag hebben.

Dat de Tsjechische gisten stinken klopt wel. Ik meen dat ze 't allemaal doen, de 2278 in elk geval volop, en ik heb het ook bij andere geroken. Dat is misschien een reden voor een wat geduldige nagisting, maar dat thema is natuurlijk nogal persoonlijk in te vullen.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.497
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: JacPils II
« Reactie #10 Gepost op: 30-12-2008 23:00 u »
Een goeie pils is net als een goeie geuze. Die moeten stinken. Wel een ander luchtje dat is zeker, maar een pils zonder zwavel is geen pils.

Allez, maar die urtypes, dat is nou net weer geen pils. Overtrokken bitter, niks geen biersmaak meer. Nee, das niks, helaas. Ik ben nog niet in Tsjechie geweest, maar ik twijfel eraan dat die pilsen zo smaken als wij denken te lezen in de boekskes.

Tja Goldings, niet echt Tjechisch natuurlijk, om nog niet te spreken over de Chinook. Wel gedurfd hoor Jacques, niks mis mee.  :duimop:

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: JacPils II
« Reactie #11 Gepost op: 30-12-2008 23:03 u »
Ik ben nog niet in Tsjechie geweest, maar ik twijfel eraan dat die pilsen zo smaken als wij denken te lezen in de boekskes.

 :lessmile: Ikkewelikkewel! Yep! Precies zoals in de boekskes!


Enne... makker, mij krijg je niet op de kast. :-X

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.463
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: JacPils II
« Reactie #12 Gepost op: 30-12-2008 23:12 u »
Om maar eens net zoveel onzin uit te kramen als ons Jasper (=EBC): Duitse Urtypes zijn helemaal niet bitter. Tsjonge.

En Tsjechisch bier kan heerlijk bitter zijn. Dan noemen ze het nooit Urtyp nee. Wat waren sommige bieren heerlijk vorige week.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.652
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: JacPils II
« Reactie #13 Gepost op: 30-12-2008 23:51 u »
Ik ben nog niet in Tsjechie geweest, maar ik twijfel eraan dat die pilsen zo smaken als wij denken te lezen in de boekskes.

Tja Goldings, niet echt Tjechisch natuurlijk, om nog niet te spreken over de Chinook. Wel gedurfd hoor Jacques, niks mis mee.  :duimop:

Zelf ben ik wel in Tsjechi, zij het jaren terug. De pilsners daar smaken prima, bitter maar ook vrij vol van smaak.

Goldings en Chinook zijn eigenlijk uit nood gebruikt. Ik wou een stevig bittere pils (JacPils I vond ik te weinig bitter) en de Saaz die ik Sjef Groothuis had besteld had een wat lager alfazuurgehalte dan waar ik op gehoopt had.
Zelf ben ik ook heel benieuwd hoe deze hopping uitvalt.

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
Re: JacPils II
« Reactie #14 Gepost op: 31-12-2008 02:53 u »
Vorig jaar wel met de Wyeast Urquell Lager gebrouwen, en vond die lucht ook (smerig) zwavel-achtig. :gistsmile:
Het duurde vrij lang voor het bier die lucht kwijt was, terwijl de smaak wel goed was.
 Maart 2008 gebrouwen, en het smaakt nu nog steeds goed.
Helaas veel teveel koolzuur, maar dat heb ik met de meeste bieren die ik afgelopen jaar heb gebrouwen.
De Wyeast Czech Lager heeft niet zo'n sterke zwavellucht, en blijft een van mijn favoriete ondrgisters.

Ik hoop dat je weer wat flesjes met gist beschikbaar stelt op de clubavond.

 :degroeten:



Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: JacPils II
« Reactie #15 Gepost op: 31-12-2008 08:12 u »
Ha Jacques,

ik vroeg me af hoe je op dat maischschema bent gekomen - twee uur op amylase temperaturen is relatief lang, toch? Maar ik neem aan dat je er een reden voor hebt. Het is veel en veel langer dan je Jacpils I, in ieder geval.

Ik wil binnenkort ook een Urtype brouwen, vandaar. Al denk ik dat ik ga decoctrineren. Ik zal het zonder Chinook moeten doen  ;).

 :degroeten: JW.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.652
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: JacPils II
« Reactie #16 Gepost op: 31-12-2008 09:07 u »
Ik vroeg me af hoe je op dat maischschema bent gekomen - twee uur op amylase temperaturen is relatief lang, toch? Maar ik neem aan dat je er een reden voor hebt. Het is veel en veel langer dan je Jacpils I, in ieder geval.

De JacPils I vond ik net iets te zoet. Zoals je weet probeer ik wel eens het een en ander uit (dat komt de kwaliteit van mijn bier niet altijd ten goede maar is wel heel leerzaam). Met behulp van het rekenprogramma van De-Geert heb ik gekeken hoe ik een grotere vergistbaarheid kon krijgen. Die kreeg ik door zo rond de 66 C te gaan zitten en een lange maischtijd aan te houden.
Ben benieuwd waar ik op uit kom.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: JacPils II
« Reactie #17 Gepost op: 31-12-2008 09:12 u »
Leuk experiment, zal Geert ook leuk vinden! Ik neem aan dat je zijn gekalibreerde model hebt gebruikt? Zoals Geert zelf geloof ik al zei, zou je nog kunnen overwegen om (als de voorspelling nu tegenvalt) het model te kalibreren op je eigen brouwsels.

Wat is je voorspelling voor het eind SG? Geert voorspelt altijd achteraf - vooraf vind ik toch indrukwekkender  ;).

 :degroeten: JW.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.652
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: JacPils II
« Reactie #18 Gepost op: 31-12-2008 13:36 u »
Nondeknetter! Wat een vergisting! Zo juist heb ik het SG bepaald. Het waterslot was bijna stil komen te vallen. Wat blijkt, het SG is nu 1013! Zelfs bij een bovengist maak ik niet zo vaak zo'n snelle vergisting mee. Een mooi bewijs dat veel gist zorgt voor een vlotte en snelle vergisting.

Volgens het model van Geert zou ik op zo'n 1009 moeten uitkomen. Of ik dat ga halen weet ik nog niet. Het model is overigens nog niet gekalibreerd met mijn eigen gegevens.

Het bier smaakte fris, stevig maar niet onaangenaam bitter. Het had wel een zwavelsmaak (gelijk aan de geur tijdens de gisting) waarvan ik hoop dat deze door de lagering nog weg trekt. Om te zorgen dat ik nog iets lager in SG uit kom en om het zwavelige te verminderen zal ik het bier een graad of 2 hoger in temperatuur zetten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.652
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: JacPils II
« Reactie #19 Gepost op: 31-12-2008 13:40 u »
Ik hoop dat je weer wat flesjes met gist beschikbaar stelt op de clubavond.

Als het goed is heb ik een paar flesjes bij me. Een probleempje is dat ik op dit moment niet zo veel flesjes heb. Misschien dat ik de gist opvang in een Erlenmeyer en dan later overgiet.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: JacPils II
« Reactie #20 Gepost op: 31-12-2008 13:41 u »
Tjongejonge wat snel  :nut:. Dan zou je de 1.009 toch wel moeten kunnen halen, zou je zo denken. Is het gelukt om de temperatuur laag genoeg te houden tussen al dat dissimilatoir geweld?

 :degroeten: JW.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.652
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: JacPils II
« Reactie #21 Gepost op: 31-12-2008 13:58 u »
De koelkast heeft gewoon werkt en is diverse keren aangeslagen ondanks het feit dat het nu op mijn brouwzolder behoorlijk fris is. De temperaturen die de UT-100 aangaf vielen keurig binnen de ingestelde marges of waren zelfs net iets lager.

Omdat het waterslot nu bijna helemaal stil staat weet ik niet of ik de 1009 wel ga halen.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: JacPils II
« Reactie #22 Gepost op: 31-12-2008 14:02 u »
Zet jij de UT sensor trouwens tegen het gistvat aan, of hang je hem 'in de lucht' in de koelkast?

Je moet toch nog overhevelen naar nagistvat? Dan worden die paar laatste puntjes er vast nog wel afgesnoept!

 :degroeten: JW.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.652
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: JacPils II
« Reactie #23 Gepost op: 31-12-2008 14:07 u »
De sensor zit vastgeplakt met van dat papieren afplaktape op de deksel van mijn rvs cilinderconisch gistvat. Ik hoef dus niet over te hevelen maar tap de gist aan de onderkant van mijn vat af.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: JacPils II
« Reactie #24 Gepost op: 31-12-2008 14:09 u »
Ah, wat mij betreft een prima manier om die UT100 te gebruiken! Tja, dan mis je inderdaad dat hevel-effect dat soms de gist weer iets aan de gang kan krijgen. Maar ik kan me voorstellen dat je dat niet op vind wegen tegen het voordeel van zo'n cylindrokonisch vat (ik was even vergeten dat je die hebt).

 :degroeten: JW.

Tags: