Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Opkweken Weihenstephan gist  (gelezen 19197 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Opkweken Weihenstephan gist
« Gepost op: 19-03-2004 14:22 u »
Brouwers,

Heeft iemand van jullie wel eens succes gehad met het opkweken van Weihenstephan gist? Ik heb nu een giststarter staan met het sediment van twee verse flessen, maar er zit totaal geen leven in. Met Schneider heb ik wel succes gehad (verse! want een oudere die ik nu tevens in heb staan, doet ook niets. Dat wordt dus niet brouwen met de Vier Broeders, dit weekend :'( ). Wordt Weihenstephan gepasteuriseerd?

Groeten,

A3

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re:Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #1 Gepost op: 19-03-2004 14:30 u »
H3,

Gepasteuriseerd, afgevuld met andere gist, ik weet het niet precies. Ik weet wel dat Schneider de enige 'grote' weizen is die nog met levende originele gist wordt verkocht. Helaas pindakaas  :-[

Volgens mij is één van de wyeasts trouwens wel van Weihenstephan.

JW.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re:Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #2 Gepost op: 19-03-2004 14:38 u »
Ha Jan Willem,

Ja dat weet ik, maar het is nu te laat om er nog 1 te bestellen. Ik wilde in eerste instantie de Schneider opkweken, maar die bleek vorige week zaterdag overal in Arnhem uitverkocht te zijn. Toen heb ik het dus maar geprobeerd met verse Weihenstephan en een oude Schneider. Het resultaat is bekend. Met die Weihenstephan van Wyeast heb ik trouwens goede ervaring, maar de Weizen gebrouwen met opgekweekte Schneider gist vond ik beter.

Groeten,

A3

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re:Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #3 Gepost op: 19-03-2004 14:40 u »
Ja, ik heb ook een sterke voorkeur voor Schneider. Weihenstephaner is mij teveel bananarama.....

Hier hebben ze nog wel Schneider bij Woudenberg, maar dat is soms ook vrij oud. Het beste is misschien nog wel om naar een goed biercafe te gaan met een steriel flesje....

JW.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.812
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re:Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #4 Gepost op: 19-03-2004 23:57 u »
Weihenstephan weet ik zo niet, Maisels moet wel lukken.

Offline Pallieter

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 128
  • Land: be
  • BROUWEN EEN PRACHTIGE HOBBY
Re:Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #5 Gepost op: 20-03-2004 07:09 u »
Hallo,

Maisels is goed op te kweken en geeft tijdens de opkweek een prachtig esterpallet,je zou hem opruiken zo lekker  :D
                                       Groeten,
                                          Jan

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.081
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re:Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #6 Gepost op: 26-03-2004 17:56 u »
Adrie,

Ik heb zojuist een weizen klaar met deze gist. Het opkweken vormde geen enkel probleem. Een lekker gist!

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re:Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #7 Gepost op: 02-04-2004 08:20 u »
H3,

Hoe zie jij hoe oud de Schneider is? Ik heb gisteren 2 flesjes bij de plaatselijke slijter gekocht, met een houdbaarheidsdatum van augustus 2004. Is dat oud?

Ik ga in ieder geval binnenkort eens opkweken, is tot nu toe altijd gelukt.

:degroeten: JW.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re:Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #8 Gepost op: 02-04-2004 09:05 u »
Ha JW,

Die ik probeerde op te kweken had een houdbaarheidsdatum van september 2003. Die smaakte ook al aardig oud (wat geoxideerd). Ik weet niet hoeveel tijd er tussen de botteldatum en de uiterste verkoopdatum zit.

Groeten,

A3

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re:Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #9 Gepost op: 02-04-2004 09:07 u »
Ik heb het idee dat daar niet zo'n hele lange tijd tussen zit - bij Woudenberg (toch een vrij goede bierzaak) zitten ze nooit veel meer dan een half jaar van de uiterste houdbaarheidsdatum af. Bovendien is weizen natuurlijk een bier dat snel gedronken moet worden.

:degroeten: JW.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.812
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re:Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #10 Gepost op: 02-04-2004 21:02 u »
Ok, wat verse info over geschiktheid van Weizengisten:
Citaat
Geeignete (Hefe)Weizenbiere:
Schneider-Weisse (Kelheim),
Maisel Hefeweizen (Bayreuth),
Kuchlbauer Weisse (Abensberg),
Ritter St. Georgen-Brauerei (Nennslingen);
Gutmann Hefeweizen (Titting),
Pinkus-Hefeweizen (Pinkus Müller, Münster),
Prinzregent-Luitpold-Weizen (Schlossbrauerei Kaltenberg)
Appenzeller Hefeweizen (Schweiz).
Möglicherweise funktioniert auch Tucher Hefeweizen (Nürnberg). Nach Auskunft dortiger Brauer enthält sie nur obergärige Hefe.
...
Nicht geeignete Weizenbiere:
Erdinger, Schöfferhofer, Oettinger, Franziskaner, Andechser (leider!), Pyraser
Voor de niet Duits-lezende brouwers, het bovenste lijstje bevat geschikte gisten, de onderste zijn ongeschikt.

Het hele artikel lees je hier

Herman

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re:Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #11 Gepost op: 06-04-2004 10:08 u »
Zondag heb ik een giststarter met depôt van Schneider Weizen ingezet en die staat nu zeer actief te gisten. De houdbaarheidsdatum stond op 8-2004, dus ik vermoed dat de houdbaarheidsdatum relatief kort na de botteldatum gesteld is. Gezien de snelle opstarting moet dit een verse fles zijn. Dus kunnen we met de Vier Broeders dit weekend weer een lekkere Weizen brouwen voor de hete zomer.

Groeten,

A3

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re:Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #12 Gepost op: 08-04-2004 12:31 u »
Eergisteren heb ik vermeerderd naar 1 liter, vanavond ga ik vermeerderen naar 2 liter en vrijdag of zaterdag naar 4 liter. Als experiment ga ik de giststarter vanaf vanavond continu beluchten. Volgens de theorie zou dit meer actieve gist moeten opleveren en dus een snellere vergisting van ons bier. Met de Vier Broeders hebben we een keer in de proefinstallatie van het KAHO te Gent gebrouwen en daar zagen we dat de giststarter ook continu belucht werd. Wellicht is het dan ook niet meer nodig om het bier te beluchten na het koelen. Als er immers veel goed gevoede en van het glycogeen verzadigde gist is, zou beluchten van het wort in principe niet meer nodig hoeven te zijn.

Ik houd jullie op de hoogte.

Groeten,

A3

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re:Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #13 Gepost op: 13-04-2004 09:36 u »
Nou, ik kan jullie zeggen dat beluchten van de giststarter effect heeft. Twee dagen heb ik 2 liter giststarter belucht. Toen heb ik verdubbeld naar 4 liter en het beluchten gestaakt vanwege de grootte van de fles. Na een paar uur schuimde de starter door het waterslot heen. Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt met een starter. Een dikke laag gist dreef op het schuim. Toen heb ik de starter koud weggezet en de volgende dag was het overschuimen afgelopen. Hij gistte langzaam door.
Zondag hebben we een Weizen gebrouwen en de starter toegevoegd. Benieuwd hoe de gisting nu gaat verlopen. Het bier staat bij brouwbroeder David, dus ik heb er helaas geen zicht op.

Groeten,

A3

Offline Gio

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Orde der vrienden van het levend bier !
Re:Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #14 Gepost op: 15-04-2004 17:36 u »
Hoi,

Ik zou graag Schneider Weisse gist opkweken om volgende week mee te brouwen, maar kan in omgeving Den Bosch of Tilburg geen slijter vinden die dit bier in z'n arsortiment heeft. De Bierschuur in Poppel (B) werd geopperd (op een andere threat), maar helaas aldaar ook geen Schneider. 'ach menneke, denkte gij nu echt d'n Bels duits bier goa drinken...' kreeg ik te horen en daarbij dat er toch voldoende Belgische Wittekes waren die toch ook lekker zijn!
Jammer.
Wel heb ik inmiddels Erdinger Weischbier bemachtigd. Leek me een goed alternatief, maar nu lees ik in het lijstje hierboven dat deze niet geschikt is om te enten. Hoe zit dat? Op de fles staat "In der Flasche gereift' en ik zie toch wel een duidelijke gistlaag op de bodem??

Groet Johan

.

Offline Gio

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Orde der vrienden van het levend bier !
Re:Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #15 Gepost op: 15-04-2004 21:14 u »
Aanvulling:

Ik lees zojuist in het groot witbier-onderzoek
http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/witbier.html dat Erdinger weibbier wel degelijk levende gist bevat. Dit in tegenstelling tot de meeste witbieren die gepasteuriseerd worden. Toch vreemd dat Erdinger in bovenstaande lijst voorkomt als 'Nicht geeignete'.
Ik zal vanavond wat bezinksel onder de microscoop bekijken. Hoewel dit natuurlijk geen uitsluitsel geeft.

Iemand ervaring met Erdinger ???

gr Johan

Offline Gio

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Orde der vrienden van het levend bier !
Re:Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #16 Gepost op: 15-04-2004 21:54 u »
Hoi,

Erdinger laat gistcellen zien onder de microscoop :D
Vraag blijft echter: is dit een bottelgist of zijn het evt. gepasteuriseerde gistcellen en dus niet meer levend ???

Rara

Gr j.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.812
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re:Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #17 Gepost op: 15-04-2004 22:46 u »
Erdinger bottelt zoals veel andere weizenbieren met een goed plakkende ondergist. Ik heb er ooit wel es mee gebrouwen en kan het enkel afraden!

Herman

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.423
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re:Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #18 Gepost op: 17-04-2004 15:35 u »
Vraag blijft echter: is dit een bottle-gist of zijn het evt. gepasteuriseerde gistcellen en dus niet meer levend ???

Of je te maken hebt met levende gistcellen of niet is eenvoudig te controleren via de kleurstof methyleenblauw. Een druppeltje op het preparaat, even wachten en kijken of de gistcellen blauwgekleurd zijn (=dood) of niet.

:degroeten: Jacques

Offline Jeroen - Soest

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Bier brouwen is leuk, bier drinken nog leuker!
Re:Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #19 Gepost op: 25-04-2004 22:07 u »
Ik heb gisterenmiddag een starter aangemaakt met het depôt van 1 fles Schneider Weizen en vanmorgen was de eerste activiteit al te zien. Hij staat nu volop te gisten.

Gekocht bij Burg Bieren, houdbaarheidsdatum augustus 2004. Dat gaat dus lekker, 1 probleempje ik ga pas volgende week zondag brouwen!

Hoe kan ik de starter het beste bewaren, in de koelkast zetten en 2 dagen van te voren weer re-activeren?

Ik heb ook nog een Weihenstephan staan, die zal ik ook eens proberen op te kweken.

Groeten,
Jeroen  ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.423
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re:Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #20 Gepost op: 26-04-2004 07:40 u »
Hoi Jeroen,

Ja, gewoon in de koelkast zetten. Je zou van de giststarter opnieuw een grotere giststarter kunnen maken. Het wort voor deze nieuwe giststarter moet je beluchten voor het toevoegen van de nieuwe giststarter. Ik weet niet hoeveel bier je wilt gaan brouwen maar waarschijnlijk heb je dan meer dan genoeg gist om de klus zonder problemen te klaren.

:degroeten: Jacques

Offline Jeroen - Soest

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Bier brouwen is leuk, bier drinken nog leuker!
Re:Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #21 Gepost op: 26-04-2004 19:53 u »
Bedankt Jacques,

Hij staat nu in de koelkast, eind van de week doe ik er een nieuwe hoeveelheid beluchte wort bij en dan moet het lukken. Het brouwsel wordt 15 liter deze keer, ik heb dan ruim een halve liter actieve giststarter.

Prima gist overigens die Schneider gist.

Groeten,
Jeroen  ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.423
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re:Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #22 Gepost op: 26-04-2004 22:59 u »
Hoi Jeroen,

Ruim een halve liter goed actieve gist is prima om een niet al te zwaar bier vlot en zonder problemen te laten vergisten (als de vergistingstemperatuur niet te laag is). Ik heb begrepen dat de temperatuur komend weekend weer wat daalt, isoleer zo nodig het gistvat.

:degroeten: Jacques

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re:Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #23 Gepost op: 27-04-2004 10:01 u »
Ik heb ook nog een Weihenstephan staan, die zal ik ook eens proberen op te kweken.


En, al gelukt?

Trouwens, bij onze slijter hebben ze nu ook Maisel Weizen en die is inderdaad erg lekker. Volgende keer ga ik die gist wellicht eens proberen.

Groeten,

A3

Offline Jeroen - Soest

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Bier brouwen is leuk, bier drinken nog leuker!
Re:Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #24 Gepost op: 27-04-2004 19:06 u »
Nog niet aan begonnen, morgenavond zal ik hem opentrekken en soldaat maken zodat ik het depot kan proberen op te kweken.

Groeten,
Jeroen  ;)

Offline ChristiaanvGorkum

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Links de praeses, rechts ik, met het zelfbrouwsel!
Re: Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #25 Gepost op: 04-02-2008 18:57 u »
Ik zie door alle topics het bier niet meer, maarermm, Weihenstephan HefeWeizen, gaat het ons lukken daar gist uit op te kweken of niet? (wij zijn biotechnologen dus hebben de benodigde tools...)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.081
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #26 Gepost op: 04-02-2008 19:11 u »
Absoluut! Als er maar 1 levendige cel tussen zit gaat dat zeker lukken. Gewoon met agarplaatsjes desnoods een mooie reinkweek maken!

Offline ChristiaanvGorkum

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Links de praeses, rechts ik, met het zelfbrouwsel!
Re: Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #27 Gepost op: 04-02-2008 19:40 u »
Okee, omdat er nogal wat ophef over was heb ik nu een Wyeast in mijn bestellijstje voor Brouwland staan, maar dat zal dus niet nodig zijn? Of lopen we het risico dat bij een wat oudere Weihenstephan Hefeweizen de cellen al afgestorven zijn? We gaan volgende week zondag brouwen dus moet wel allemaal goed gaan :p

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.081
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #28 Gepost op: 04-02-2008 19:49 u »
We gaan volgende week zondag brouwen dus moet wel allemaal goed gaan :p

Ai, dat wordt krap... succes!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #29 Gepost op: 04-02-2008 20:57 u »
Hoi Christiaan!
Ik ga zelf ook binnen nu en een maand een poging wagen, wat Oscar zegt is ook mijn motto!
Echter, als het na de hergisting op fles gepasteuriseerd is, zal er waarschijnlijk niks opkomen...

We zullen zien!
We gaan volgende week zondag brouwen dus moet wel allemaal goed gaan :p

Dat is wel érg krap he?
Ook voor de Wyeast die nu op je lijstje staat!
Of was je van plan een XL-pack te halen en die zonder starter te maken toe voegen aan een niet te grote hoeveelheid niet te zwaar wort?

Offline ChristiaanvGorkum

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Links de praeses, rechts ik, met het zelfbrouwsel!
Re: Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #30 Gepost op: 04-02-2008 21:18 u »
Bedankt voor jullie reacties! We gaan het zo snel mogelijk regelen.
Ik ben alleen wel een beetje lomp en dom en zo, we gaan pas zondag 24 februari brouwen. Twee jaar terug zat ik ook in deze commissie maar toen heeft iemand anders het gist gestart, dus ik weet niet precies hoe lang dat zou moeten duren, maar dat balletje is aardig opgegooid. We gaan waarschijnlijk toch bij brouwparadijs ingrediënten halen omdat Brouwland bijna twee keer zo duur is (mede door 500g vs 1kg verpakkingen) dus zullen een Hefeweizen gist op kweek zetten en niet bestellen.

Ik vraag me alleen nog af of er veel verschil in smaak zal zitten tussen een Weihenstephan gist of een Paulaner bijvoorbeeld.

Wat overigens grappig is, is dat de Amerikanen van wie ik het algemene Hefeweizen recept heb overgenomen (http://forum.northernbrewer.com/viewtopic.php?t=40751 2e recept) zich erg druk maken over Duits Tarwemout en Duits pilsmout. Ik had Brouwland vanmiddag gebeld met de vraag naar Duits mout, maar deze meldde dat dat een fabeltje is wegens een Europese moutmarkt, there is no such thing as Duits Tarwemout. Op dat Amerikaanse forum waren ze van mening dat de duitsers een ander moutproces hebben, maar ik laat het er maar bij en ga voor de hollandse waar.

Hieruit op te maken is, dat we geen expert brouwers zijn en niet per se voor een Weihenstephan gaan, maar een Hefeweizen. Zit er veel smaakverschil tussen de hefeweizen?

Groeten Christiaan

(ps. vorige keer (2006) hadden we de Zatte van 't IJ en de tripel Karmeliet proberen na te maken, helaas waren beide geïnfecteerd dus stonken, maar smaakte wel lekker. afgelopen jaar hadden ze bier wat niet op hield met schuimen, ook best komisch ;))

SiriS

  • Gast
Re: Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #31 Gepost op: 05-02-2008 01:38 u »
Christiaan,

Essentie van een goede weizen is het gist-type, gistmanagement en fermentatie temperaturen. Zolang de nadruk niet op deze factoren ligt m.b.t. beheersbaarheid maakt het inderdaad niet uit waar de tarwemout en gertemout vandaan komt. Wat nog niet wil zeggen dat er geen verschillen tussen de diverse mouten (en hun herkomst) is. Gezien jullie eerdere ervaringen met Zatte en Karmeliet klonen, lijkt het mij raadzaam om de Safbrew WB-06 korrelgist van fermentis te gebruiken. De WB-06 is gelijk aan de Weihenstephan weizen gist.

Groet, SiriS

NB Gist op agar-agar en de ambitie om een eigen gitbank op te zetten heeft weinig met bier brouwen te maken en beschouw ik als een afzondelijke hobby.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.081
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #32 Gepost op: 05-02-2008 07:07 u »
Essentie van een goede weizen goed bier is het gist-type, gistmanagement en fermentatie temperaturen.

Geldt voor alle bieren!

NB Gist op agar-agar en de ambitie om een eigen gitbank op te zetten heeft weinig met bier brouwen te maken en beschouw ik als een afzondelijke hobby.

Het bouwen en knutselen aan je brouwinstallatie dan ook!

Offline jelle

  • De Koperen Tsjettel
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.312
  • Land: nl
  • worst maken ook leuk
    • de koperen tsjettel
Re: Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #33 Gepost op: 05-02-2008 21:44 u »
Geldt voor alle bieren!

Het bouwen en knutselen aan je brouwinstallatie dan ook!

Ach je hebt dan gewoon een hobby in een hobby toch? ;D

Groet jelle

Offline ChristiaanvGorkum

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Links de praeses, rechts ik, met het zelfbrouwsel!
Re: Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #34 Gepost op: 07-10-2008 23:29 u »
Christiaan,

Essentie van een goede weizen is het gist-type, gistmanagement en fermentatie temperaturen. Zolang de nadruk niet op deze factoren ligt m.b.t. beheersbaarheid maakt het inderdaad niet uit waar de tarwemout en gertemout vandaan komt. Wat nog niet wil zeggen dat er geen verschillen tussen de diverse mouten (en hun herkomst) is. Gezien jullie eerdere ervaringen met Zatte en Karmeliet klonen, lijkt het mij raadzaam om de Safbrew WB-06 korrelgist van fermentis te gebruiken. De WB-06 is gelijk aan de Weihenstephan weizen gist.

Groet, SiriS

NB Gist op agar-agar en de ambitie om een eigen gitbank op te zetten heeft weinig met bier brouwen te maken en beschouw ik als een afzondelijke hobby.

Er bleek dat we ergens nog een Hefeweizen (of zelfs Weihenstephaner?) stam hadden staan, van Heineken vemeen ik, en die konden we gebruiken: lang leve Delftse gistgroepen :D (zelf opkweken lukte niet, het gist zal dood zijn geweest...)
Het mengsel fermenteerde overigens wel tergend langzaam, duurde een aantal dagen voordat het waterslot begon te bubbelen...

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.238
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Opkweken Weihenstephan gist
« Reactie #35 Gepost op: 08-10-2008 07:36 u »
Ik heb twee weken geleden een weizen gebrouwen met Wyeast weizen stephaner gist.
Bij het openen van de smackpack rook het al heerlijk naar......
Na het brouwen wat van de gistkoek ingevroren met glycerine.
 :proost2: