Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Dave Miller's Homebrewing Guide  (gelezen 3948 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.623
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Dave Miller's Homebrewing Guide
« Gepost op: 25-12-2008 11:52 u »


Klik op het plaatje om dit boek te bestellen.




Dave Miller

Homebrewing Guide

1995
Storey Publishing
ISBN 978-0-88266-905-2

358 pagina’s
Prijs: $ 11,53 (ong EUR 9,00)

Onderwerp: "Alles wat je moet weten om een uitstekend smakend bier te maken" (Ondertitel van het boek).

Beschrijving/bespreking boek:

Een helder geschreven, goed toegankelijk, boek dat het complete proces van mouten tot en met proeven behandelt. Elke stap wordt uitvoerig besproken, achtergronden worden belicht. Meerdere mogelijkheden en alternatieven worden worden voor elke fase van het brouwproces geboden. De scheikundige kant van het maisch- en vergistingsproces wordt behandelt, maar iedereen met enige elementaire chemische kennis kan dit volgen.

De kracht van dit boek is de gedegen uitleg bij elk stapje dat de hobbybrouwer maakt. Aan het vergistingsproces zijn bij voorbeeld al 8 hoofdstukken (totaal 60 bladzijden) gewijd.
Telkens wordt het proces beschreven, welke grondstoffen er voor nodig zijn, welke apparatuur je er voor nodig hebt en hoe je de stap in de praktijk kunt uitvoeren. Bij elke fase worden de verschillende mogelijkheden en alternatieven belicht. Bij elke stap (na het maischen) wordt onderscheid gemaakt tussen boven- en ondergisters.

Hoewel het boek uit 1995 stamt maakt het op geen moment een verouderde indruk, het behandelt met name de basis en die is niet veranderd. Nieuwere opvattingen, bij voorbeeld beluchting met behulp van een magneetroerder, ontbreken.


Wat vind je goed aan dit boek?

Het is een volledig boek, hiermee kun je als hobbybrouwer aan de slag. Het is een uitgebreid boek, het maakt geen keuzes voor jou maar biedt alternatieven.
Ook als naslagwerk uitstekend bruikbaar.


Wat vind je minder goed aan dit boek?

Eigenlijk alleen dat opvattingen van de laatste tien jaar er in ontbreken.


Voor wie is het boek bedoeld (beginners, gevorderden, experts)?

Vooral gevorderden zullen hier veel van hun gading in vinden.
Voor de echte beginner is het te uitgebreid, voor de echt ervaren brouwer (experts) staan er te weinig nieuwe zaken in.


Eindcijfer boek: 8 (rekening houdend met de doelgroep)

Tags: