Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Praktisch; hoe hoe haal ik het maximale aantal liter na vergisting uit mijn vat?  (gelezen 3549 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.178
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
....... En dan hoef je ook niet meer te prutsen met suiker afwegen/afmeten voor elk flesje apart.
Besmettingsrisico valt wel mee. Kwestie van zorgen dat alles goed schoon en ontsmet is.
Als ik bottel dan kook ik 50g suiker op in 30ml water en kieper dat kokend in de bottelemmer, eventjes zachtjes omroeren en alle flesjes hebben evenveel suiker, niks gepruts. 


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline birdieb

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 60
  • Land: nl
Als ik bottel dan kook ik 50g suiker op in 30ml water en kieper dat kokend in de bottelemmer, eventjes zachtjes omroeren en alle flesjes hebben evenveel suiker, niks gepruts.
Hier heb ik slechte ervaring mee. Door het afkoelen van de suikeroplossing zal die zeer dik worden, waarbij het dus slecht mengt met het bier. Met als gevolg dat de flesjes allemaal verschillend zijn.
Liever gebruik ik een suiker oplossing van 1:2 (suiker:water), daar heb ik geen problemen meer mee gehad. Mengt veel beter.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.178
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Ik heb veel vragen, maar van alle vragen die ik wil stellen, gaat deze over het moment dat het gisten klaar is (stabiel SG na 2 dagen) en ik wil gaan bottelen.

Dan merk ik steeds dat ik het beetje gist dat ik in het begin er over heen doe, is verworden tot een dikke massa op de bodem. En wanneer ik dan wil bottelen, dan is mijn 'rendement' door die dikke 'koek' +/- 4 liter ipv 5. Ik schenk het bier eerst over in een emmertje met tapkraan en bottel vanaf daar. Maar op enig moment moet ik stoppen met overschenken omdat die dikke koek mee wil naar het emmertje. Ik heb het idee hierdoor nog veel verlies te hebben.

Wat ik mij afvraag is of een hevel dan het beste is. Ik zag bij Brouwland een hevel met een droesemkop. Kan ik die er gewoon insteken en overhevelen? Of loopt hij direct vol? Ik heb al en hopzakje geprobeerd over de tapkraan, maar die liep vol.

Groet,Michiel
Overhevelen is veel beter dan overgieten. Na het gisten hevel ik over met een droesemkapje op de buis naar een mandfles voor de lagering en na de lagering nogmaals met dat droesemkapje naar de bottelemmer. Zodoende kan ik al het bier overhevelen zonder verlies.
Ik hevel met een stuk inox buis, even aanzuigen en het opvangvat lager zetten. Zorg ook dat je gistvat een beetje schuin staat zo krijg je het maximum aan bier over.


Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 354
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Tegenwoordig lager ik niet meer, maar hevel na 3 weken over in bottelemmer ev vul vervolgens de flesjes. Ik hevel vanuit gistingsvat met droesemkapje en doe aan 1 kant een paar balkjes eronder zodat je maximaal rendement hebt. Bottelemmer zet ik op dezelfde wijze schuin, maar hevel dan zonder droesemkapje zodat je hem helemaal leeg trekt. Als je nog een paar flesjes meer wilt (voor de echte freak zeg maar ;) ) dan doe je de gist uit het gistingsvat in een maatbeker, afdichten met vershoudfolie en aluminiumfolie en een paasdagen in de koelkast zetten. Als de gist is uitgezakt kan je nog een paar flesjes tappen. Succes!

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.044
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Ik los mijn bottelsuiker op in 1 liter bier en dat gaat in het bottelvat tijdens de afheveling vanuit mijn Fastferment. Nog nooit infectie of slechte menging gehad dus deze werkwijze bevalt me prima.

Tags: