Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Je eerste recept  (gelezen 2312 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Je eerste recept
« Gepost op: 15-07-2019 22:56 u »
Over alles kun je discussiŽren, maar voor je eerste keer moet je het zo simpel mogelijk houden. Dus voor beginners heb ik een kort artikel geschreven hoe je te werk kunt gaan om je eerste recept zelf te maken (zonder een afgeleide van een ander recept te maken).

Lees hier het artikel

Ik hoop dat sommigen hier hun voordeel mee kunnen doen... op of aanmerkingen zijn altijd welkom... ;)

 :degroeten:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline CommissarBas

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • De Sleutelkrab
Re: Je eerste recept
« Reactie #1 Gepost op: 16-07-2019 07:35 u »
Mooi artikel. Ik kom zelf net kijken, en hou wel van de KISS aanpak tot het bier wat beter gaat smaken. ;-)

Offline Zambezi Special

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 99
  • Land: zm
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Je eerste recept
« Reactie #2 Gepost op: 16-07-2019 08:04 u »
Merci, Oscar
Leuk en duidelijk artikel

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 794
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Je eerste recept
« Reactie #3 Gepost op: 16-07-2019 08:52 u »
Keurig artikel! Geeft een aantal erg goede handvatten. Zeker de eerste keer is het ontdekken en ervaren van het proces minstens zo belangrijk als de ingrediŽnten.

Mijn eigen eerste recept voor moutbrouwen was ook 100% pilsmout, wat suiker, 1 hopsoort (Pacific Jade) en een korrelgist (Muntons). Werd prima bier  :proost:

"Verander water in bier" had ik van tevoren een paar keer doorgelezen, naast de erg informatieve boekjes van De Roerstok die ik via hun website had aangeschaft (ik weet niet of ze nog verkrijgbaar zijn). Vooraf onderzoeken van de brouwsoftware (BrouwHulp) en spelen met de instellingen en bestanddelen was ook erg leerzaam.

Ik stuur via PB nog een paar inhoudelijke opmerkingen.

Offline joenedu

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 517
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Je eerste recept
« Reactie #4 Gepost op: 16-07-2019 09:00 u »
Een duidelijk stuk en een beginnende brouwer zou er best gerustgesteld van worden, leuk!
(Ook de wat gevorderde brouwer volgens mij  :P )

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.178
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Je eerste recept
« Reactie #5 Gepost op: 16-07-2019 11:31 u »
Er staat een tegenstrijdigheid in uw artikel.
Bij mouten staat onderaan Filteren is voor een eerste keer niet nodig,
Bij maischen staat bij puntje 3 daarna opwarmen naar 75 en filteren.

Offline Brouwerij Mennekes

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 154
  • Land: nl
  • Dommelen kent meer dan Dommelsch
    • Brouwerij Mennekes
Re: Je eerste recept
« Reactie #6 Gepost op: 16-07-2019 11:59 u »
Bedankt Oscar,

Voor mij ook zeer leerzaam. Ik vind het zelf lastig om toch te beginnen met een 'reguliere' pils. Dit omdat de smaak van Pils voor mij zo ontzettend herkenbaar is. Het voordeel van een speciaal bier is dat je deze op een andere manier zal beoordelen dan een pils. Maar misschien is dat enkel hoe dat ik er over denk. Mijn brouwketel zal hopelijk volgende maand binnenkomen en ik denk dat ik toch je advies ga opvolgen om simpel te beginnen. Sowieso met een gangbare hop en gist en dan toch al wat spelen met verschillende moutsoorten. Laat ik dan maar beginnen met een kruising tussen een 'regulier' pilske en een mooie speciale. Een speciaal pilske dan maar  :biersmile:

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 568
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Je eerste recept
« Reactie #7 Gepost op: 16-07-2019 12:20 u »
Mooi artikel Oscar, hier zullen veel mensen iets aan hebben.

Waar je misschien nog iets meer de nadruk op zou kunnen leggen is het gebruik van software. Door van het begin af aan gebruik te maken van software kun je heel gemakkelijk in in de juiste richting komen m.b.t. alcohol percentage, bitterheid en kleur.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.178
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Je eerste recept
« Reactie #8 Gepost op: 16-07-2019 12:47 u »
Ik vind het zelf lastig om toch te beginnen met een 'reguliere' pils. Dit omdat de smaak van Pils voor mij zo ontzettend herkenbaar is.
Een bier gebrouwen met pilsmout en een bovengist smaakt helemaal anders dan pilsbier. Het is gewoon een heel andere categorie van bier en totaal niet met elkaar vergelijkbaar.
Heb je al eens een Westmalle tripel geproefd (waarschijnlijk wel), vind je dat dat bier naar pils smaakt? Het wordt gebrouwen met 100% pilsmout. 

Offline Brouwerij Mennekes

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 154
  • Land: nl
  • Dommelen kent meer dan Dommelsch
    • Brouwerij Mennekes
Re: Je eerste recept
« Reactie #9 Gepost op: 16-07-2019 14:07 u »
Een bier gebrouwen met pilsmout en een bovengist smaakt helemaal anders dan pilsbier. Het is gewoon een heel andere categorie van bier en totaal niet met elkaar vergelijkbaar.
Heb je al eens een Westmalle tripel geproefd (waarschijnlijk wel), vind je dat dat bier naar pils smaakt? Het wordt gebrouwen met 100% pilsmout.
Weer wat geleerd! Zo zie je maar dat gewoon aan de gang gaan en doen je veel meer inzicht zal geven in de mogelijkheden en smaken. Dankzij jullie tips zal ik ook maar eens simpel beginnen en daarna pas gaan denken aan complexere variaties.

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 441
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Je eerste recept
« Reactie #10 Gepost op: 16-07-2019 15:03 u »
Er staat een tegenstrijdigheid in uw artikel.
Bij mouten staat onderaan Filteren is voor een eerste keer niet nodig,
Bij maischen staat bij puntje 3 daarna opwarmen naar 75 en filteren.

Ik zou graag de site hier quoten maar ik mag geen tekst selecteren en ook wordt de rechtermuisknop geblokkeerd (een rare keuze van de websitemaker, maar goed).

In ieder geval, in het artikel staat niet dat filteren niet nodig is, maar dat het niet aangeraden wordt bij het eerste brouwsel tarwe- of speltmout toe te voegen omdat dat het filteren bemoeilijkt.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.178
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Je eerste recept
« Reactie #11 Gepost op: 16-07-2019 15:15 u »
Niet aan te raden is voor mij hetzelfde als niet nodig, waarmee ik niet zeg dat het niet mag.

Offline Scorpionrose

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 474
  • Land: nl
Re: Je eerste recept
« Reactie #12 Gepost op: 16-07-2019 16:57 u »
Ik zou graag de site hier quoten maar ik mag geen tekst selecteren en ook word de rechtermuisknop geblokkeerd (een rare keuze van de websitemaker, maargoed).

Je mag waarschijnlijk de vele schrijffouten niet quoten  ;) ;)

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Je eerste recept
« Reactie #13 Gepost op: 16-07-2019 17:44 u »
Ik heb ook ooit eens eenzelfde verhaal geschreven https://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.com/2018/03/zelf-een-bierrecept-maken.html
 Misschien heeft iemand er ook iets aan.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 693
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Je eerste recept
« Reactie #14 Gepost op: 16-07-2019 19:03 u »
Ik zou graag de site hier quoten maar ik mag geen tekst selecteren en ook word de rechtermuisknop geblokkeerd (een rare keuze van de websitemaker, maargoed).


Rechtermuisknop is niet nodig, gebruik control-C voor kopiŽren en control-V voor plakken na het selecteren van de text

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 693
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Je eerste recept
« Reactie #15 Gepost op: 16-07-2019 19:07 u »
Mooi artikel Oscar, bij de tips zou ik nog ff brouw-cursus toevoegen, dat wil ook wel eens helpen en zijn tegenwoordig door het hele land te volgen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Je eerste recept
« Reactie #16 Gepost op: 16-07-2019 21:11 u »
Waar je misschien nog iets meer de nadruk op zou kunnen leggen is het gebruik van software.

Klopt, maar doel was niet om een "commercieel" artikel voor BrouwVisie te maken... ;)

Mooi artikel Oscar, bij de tips zou ik nog ff brouwcursus toevoegen, dat wil ook wel eens helpen en zijn tegenwoordig door het hele land te volgen.

Check...

Offline Brouwerij De Stichting

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
  • In de buurt van Zoetermeer
Re: Je eerste recept
« Reactie #17 Gepost op: 16-07-2019 21:15 u »
Rechtermuisknop is niet nodig, gebruik control-C voor kopiŽren en control-V voor plakken na het selecteren van de text
Hier, met Firefox, werkt ook dat niet, maar als een webdesigner dat soort blokkades inbouwt word ik een beetje halsstarrig en ga zonder noodzaak uitzoeken hoe ik die tekst kan kopieŽren. Grrr.  >:D

En dat kan dus ook! Simpelweg: Bestand --> Pagina opslaan als... en daarna de opgeslagen pagina openen in kladblok.

Verder een leuk artikel om te lezen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Je eerste recept
« Reactie #18 Gepost op: 16-07-2019 21:19 u »
Hier, met Firefox, werkt ook dat niet, maar als een webdesigner dat soort blokkades inbouwt word ik een beetje halsstarrig en ga zonder noodzaak uitzoeken hoe ik die tekst kan kopieŽren. Grrr.  >:D

 ;D ;D ;D ;D  is gewoon een plugin voor... ;D ;D  zijn mijn teksten en die wil ik een beetje beschermen. KopiŽren mag, maar doe er dan maar moeite voor... ;-)  ;D

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 568
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Je eerste recept
« Reactie #19 Gepost op: 16-07-2019 21:39 u »
Klopt, maar doel was niet om een "commercieel" artikel voor BrouwVisie te maken... ;)

Dan kun je BrouwHulp toch promoten...   :verbergen:

Ik snap je punt, maar ik denk wel serieus dat software het ontwikkelen van recepten heel veel gemakkelijker maakt.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Je eerste recept
« Reactie #20 Gepost op: 16-07-2019 21:41 u »
maar ik denk wel serieus dat software het ontwikkelen van recepten heel veel gemakkelijker maakt.

Weet ik wel zeker... Ik heb BrouwVisie niet voor niets ontwikkeld... ;)  Daarom staat het ook bij de tips. :brouwen:

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 441
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Je eerste recept
« Reactie #21 Gepost op: 17-07-2019 12:59 u »
Niet aan te raden is voor mij hetzelfde als niet nodig, waarmee ik niet zeg dat het niet mag.

Er staat dat het niet aan te raden is om spelt- of tarwemout toe te voegen in je eerste recept

Er staat niet dat het niet aan te raden is om te filteren

Offline Erny

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Zoals het tapje thuis tapt, tapt het nergens
Re: Je eerste recept
« Reactie #22 Gepost op: 17-07-2019 13:11 u »
Top tekst. De essentie is geraakt.

Offline jelle82

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: de
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Je eerste recept
« Reactie #23 Gepost op: 02-08-2019 16:46 u »
Fijn artikel. Mij heeft ook het kijken naar BrouwTV enorm geholpen. Dank daarvoor, ik wacht met smart op een nieuwe episode. ;)

Enkele tips:
Je hebt het over 20-25 IBU. Misschien kun je nog een link naar een IBU calculator toevoegen? Of een richtlijn voor het aantal gram hop bij een bepaalde alfazuur (ca. 15 gram hop met een alfazuur van 6% op 10 liter)?

Over de hopkeuze (dat heeft mij ook hoofdbrekens gekost): als tip kun je vermelden om online te sorteren op "goedverkocht/populair", de beginnende brouwer kan uit de top 5 een hopsoort kiezen.

Wellicht kun je nog de term "Smash" opgooien, een uitstekende methode om een simpel, maar lekker biertje te brouwen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Je eerste recept
« Reactie #24 Gepost op: 02-08-2019 18:05 u »
Enkele tips:
Je hebt het over 20-25 IBU. Misschien kun je nog een link naar een IBU calculator toevoegen? Of een richtlijn voor het aantal gram hop bij een bepaalde alfazuur (ca. 15 gram hop met een alfazuur van 6% op 10 liter)?

www.BrouwVisie.nl     ;D ;)

Over de hopkeuze (dat heeft mij ook hoofdbrekens gekost)

Niet te moeilijk over doen, dat staat ook in het artikel... ;)

Wellicht kun je nog de term "Smash" opgooien, een uitstekende methode om een simpel, maar lekker biertje te brouwen.

Zou kunnen, maar de uitleg zoals in het artikel geeft dat al aan en de mogelijk tot combineren... ;) :)

 :brouwen:

Tags: