Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Schele Os Tripel  (gelezen 22005 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Schele Os Tripel
« Gepost op: 18-03-2004 10:08 u »
Kloners,


Aangezien de Maaslandbrouwerij dit jaar 15 jaar bestaat, organiseert brouwmeester Frans Schamp dit jaar allerlei activiteiten. Eťn daarvan is een dag voor amateurbrouwers op zaterdag 16 oktober. Op die dag wordt de wedstrijd "Wie brouwt de beste Schele Os Tripel" gehouden. Iedere amateurbrouwer mag meedoen en zijn flesjes inleveren. Keurmeesters keuren ter plekke en geven commentaar op je bier. En je kunt er nog een prijs mee winnen ook. Mooie gelegenheid voor ons om het recept van de Schele Os tot in de puntjes na te brouwen en op te nemen in het Kloonboek.

DOET ALLEN MEE
Groeten,

A3



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re:Schele Os Tripel
« Reactie #1 Gepost op: 03-06-2004 10:34 u »
Heren kloners,

de organisatie voor de thuisbrouwers dag op 16 oktober in de Maaslandbrouwerij in Oss (ter ere van het 15-jarig bestaan) is in volle gang.

Zoals jullie weten wordt op die dag een wedstrijd gehouden "Wie brouwt de beste Schele Oss tripel." Zeer interessant denk ik, en het resultaat zal ook worden opgenomen in ons kloon boek. De Schele Oss tripel is namelijk de op een na best verkopende Nederlandse tripel (na La Trappe).

En wat is er te winnen. Er is volgens mij een zeer interessante hoofdprijs. De winnaar krijgt de beschikking over de Walhalla brouwinstallatie en mag een eigen recept brouwen. Dit levert ca 33 kratten bier op!!! De prijs is all in: brouwen en bottelen. Ik kan me eigenlijk geen mooiere prijs voorstellen.

Ik hoop dat er veel mensen meedoen. Je kunt hier aangeven dat je meedoet, maar je kunt ook gewoon je fles inleveren en komen op die dag. A3 en ik doen zeker mee en zullen die dag ook aanwezig zijn in Oss (overigens goed bereikbaar met de trein).

Het recept staat in het volgende bericht.

gr
MO

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re:Schele Os Tripel
« Reactie #2 Gepost op: 03-06-2004 10:44 u »
Recept Schele Os Tripel

10 L, 18 EBC, 24 IBU, 80% efficientie, 1065-1012

2.65 kg pilsmout
0.19 kg tarwemout 3 EBC

maischschema
52 grC 40 min
62 grC 30 min
72 grC 20 min (of tot zetmeelnegatief)
78 grC filtreren en spoelen

Challenger       3,1 g       6.5 a-zuur 90 min koken
Brewer's gold   2,4 g       6.2 a-zuur 90 min koken
Hallertauer       9,6 g       5.4 a-zuur 45 min koken
Styrian Goldings 4.3 g     3.7 a-zuur 45 min koken

Gist
opkweek uit elk soort Maasland bier. Schele Oss tripel kan dus, maar witte wieven witbier is veel lichter, dus dat moet nog beter gaan

gr
MO

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re:Schele Os Tripel
« Reactie #3 Gepost op: 03-06-2004 14:08 u »
En wat is er te winnen. Er is volgens mij een zeer interessante hoofdprijs. De winnaar krijgt de beschikking over de Walhalla brouwinstallatie en mag een eigen recept brouwen. Dit levert ca 33 kratten bier op!!! De prijs is all in: brouwen en bottelen. Ik kan me eigenlijk geen mooiere prijs voorstellen.

Wow dat is niet kinderachtig! toch het overwegen waard om mee te doen...    :brouwen:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re:Schele Os Tripel
« Reactie #4 Gepost op: 03-06-2004 15:35 u »
Voor meer info over de Walhalla installatie, zie

http://home.hetnet.nl/~maaslandbrouwerij/walhalla1.htm

Dit is dus de mobiele brouwinstallatie van de maaslandbrouwerijen.

gr
MO

Offline Arend

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Hobbybrouwen, een heerlijke hobby!
Re:Schele Os Tripel
« Reactie #5 Gepost op: 04-06-2004 21:08 u »
hallo MO.


zit er in de tripel van de Maasland brouwerij geen kruiden????
iets van koriander.


groet Arend

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re:Schele Os Tripel
« Reactie #6 Gepost op: 05-06-2004 19:04 u »
Nee, geen kruiden. Ik spreek Frans regelmatig (en vrij vaak), en hij is een fervent tegenstander van kruiden. En van suiker in de storting.

Wat jij denkt te proeven zijn wellicht smaken veroorzaakt door de gist - hij heeft een mooi gistje.

gr
MO

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.174
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re:Schele Os Tripel
« Reactie #7 Gepost op: 07-06-2004 20:43 u »
zit er in de tripel van de Maasland brouwerij geen kruiden????
iets van koriander.

Bij mijn weten zit in Westmalle Tripel (het grote voorbeeld als het gaat om tripels) ook geen kruiden!
De kruidige smaak van Westmalle tripel is vooral een gevolg van de gebruikte aromatische hopsoorten.

:degroeten: Jacques

Offline Arend

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Hobbybrouwen, een heerlijke hobby!
Re:Schele Os Tripel
« Reactie #8 Gepost op: 09-06-2004 21:56 u »
hoi MO.

circa 2,5 jaar geleden ben ik daar eens meewezen brouwen [een tripel ] en daar ging in koriander en sinaasappel schillen.
dus daarom dacht ik dat je de kruiden vergeten was.

groet Arend

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re:Schele Os Tripel
« Reactie #9 Gepost op: 10-06-2004 09:50 u »
Hoi Arend :proost:

Heb je toevallig geen Bikse Tripel meegebrouwen? Daar zitten die kruiden wel bij.

Edwin

Offline Arend

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Hobbybrouwen, een heerlijke hobby!
Re:Schele Os Tripel
« Reactie #10 Gepost op: 10-06-2004 14:00 u »
hoi Edwin.

dat durf ik niet te zeggen, we hebben een tripel gemaakt maar welke dat is mij dan niet duidelijk.
trouwens ik ken geen bikse tripel maar voor wie wordt die gebrouwen?


groet Arend

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re:Schele Os Tripel
« Reactie #11 Gepost op: 10-06-2004 14:33 u »
Voor Museumbrouwerij De Roos :proost:

Het bier is ook naar het recept van die brouwerij. Echter, de capaciteit is te klein, dus wordt het bier bij (en door) Frans gebrouwen. Het is duidelijk een andere tripel dn de Schele Os.

Edwin

thejoker

  • Gast
Re:Schele Os Tripel
« Reactie #12 Gepost op: 10-06-2004 19:15 u »
Voor Museumbrouwerij De Roos :proost:

Het bier is ook naar het recept van die brouwerij. Echter, de capaciteit is te klein, dus wordt het bier bij (en door) Frans gebrouwen. Het is duidelijk een andere tripel dn de Schele Os.

Edwin

ook in de bikse tripel zitten geen kruiden, frans is al enkele jaren van kruiden in bier af... veel te veel gedoe met HACCP en zo...


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re:Schele Os Tripel
« Reactie #13 Gepost op: 09-07-2004 21:32 u »
Ik heb het begin SG in het recept veranderd naar 1065 (van 1071) omdat anders het alcohol% niet goed uitkomt. Het origineel is 7.5%. Hij staat voor volgende week bij mij op het programma, vanavond ga ik de giststarter maken.

Dj Gerco.

  • Gast
Re:Schele Os Tripel
« Reactie #14 Gepost op: 18-07-2004 14:46 u »
Frans gebruikte vroeger inderdaad koriander.
Maar Frans vertelde vorige jaar of twee jaar gelden, dat het CBK de brouwerijen in Nederland, had verboden om nog kruiden toe te voegen aan bier.
Want de EU wil het reinheid gebod, wat ze dus Duitsland hebben, ook invoeren in de rest van Europa.
En dat er bij den Schelde Os tripel koriander werd toegevoegd, weet omdat ik in 2000 een half jaar stage gelopen heb, bij de Maasland brouwerij.
Maar het is wel jammer, dat er door die knake regels, als volgens hetr boekje moet.
Je krijgt volgens mij, allemaal eenheidsworst.
Dan hebben wij thuis brouwers het toch wel beter.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.174
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re:Schele Os Tripel
« Reactie #15 Gepost op: 18-07-2004 18:43 u »
Hoi Dj Gerco,

Volgens mij heeft het Europese Hof (de hoogste rechtbank van de EU) een aantal jaren geleden juist bepaald dat het Reinheitsgebot in strijd is met het Europese recht. Door de Duitse brouwers werd het Reinheitsgebot gebruikt om buitenlandse bieren van de Duitse markt te weren. Dat mocht dus niet.

Wat jij denk ik bedoeld is dat de bieren gebrouwen moeten worden volgens de HACCP-richtlijn (de afkorting HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points) . Deze richtlijn is oorspronkelijk vastgesteld door de WHO en door de EU overgenomen. Op grond van de HACCP-richtlijn moeten hygiŽnische maatregels getroffen worden en moet voorkomen worden dat onveilige levensmiddelen geproduceerd worden. Daarbij hoort een intensieve controle van de grondstoffen. Alle leveranciers moeten kunnen aantonen dat de grondstoffen op een goede manier zijn geproduceerd (dus ook voldoen aan de HACCP-richtlijn).
Voor het gebruik van kruiden wringt daar nu de schoen. Iedereen kan in de supermarkt kruiden kopen maar krijgt daar geen HACCP-certificaat bij (voor huishoudens geldt de HACCP-richtlijn niet). Indien een grondstof wordt gebruikt zonder certificaat moet het bedrijf dat deze grondstof gebruikt zelf bewijzen dat deze veilig is. Voor kleine ambachtelijke brouwers is dat een kostbare zaak.
Speciaal voor het gebruik van kruiden kent het Centraal Brouwerij Kantoor (CBK) een regeling. Meer daarover vind je hier.

:degroeten: Jacques

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re:Schele Os Tripel
« Reactie #16 Gepost op: 19-07-2004 08:27 u »
Ik weet niet wat jullie doen, maar aangezien de competitie al over drie maanden is, heb ik zaterdag jl de Schele Os Tripel gebrouwen. Zonder problemen, prima opbrengst, en de vergisting was vanmorgen alweer een klein stukje over zijn hoogtepunt heen. Maar nog steeds flink actief.
Het enige opvallende was die lange 52 grC stap. Ik ben nog nooit lager dan 60 grC begonnen met maischen, en ik heb nog een voordeel van Jacques' 60/70 schema ontdekt. Bij 52 grC lost de mout veel slechter op, de maisch is veel witter dan anders (meel-achtig wit), en de maisch is veel slechter roerbaar (met alle mogelijkheden tot oxidatie van dien). Bij 60 grC neemt de roerbaarheid veel sneller toe en lost alles vlotter op.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re:Schele Os Tripel
« Reactie #17 Gepost op: 30-07-2004 16:08 u »
Doen er behalve MO nog meer mensen mee met de wedstrijd?

Helaas moet ik verstek laten gaan vanwege drukte rond een verbouwing, een groententuin waar het onkruid groeit als kool en nog een Rochefort 8 op het programma. Zucht. Jammer, ik had graag meegedaan.

Groeten,

A3

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re:Schele Os Tripel
« Reactie #18 Gepost op: 30-08-2004 13:22 u »
Frans vertelde mij vorige week dat de uiterste inleverdatum voor de wedstrijd gezet is op 1 OKTOBER. Flesjes dienen te worden ingeleverd bij de Maaslandbrouwerij. De brouwerij is geopend tijdens kantooruren, maar voor de zekerheid zou je even kunnen bellen (zie www.maaslandbrouwerij.nl).

Alhoewel de hergisting op fles niet echt vlot is, ben ik overigens zeer tevreden over mijn kloonpoging. Nu maar hopen dat de jury dat ook is.

Dj Gerco.

  • Gast
Re:Schele Os Tripel
« Reactie #19 Gepost op: 27-09-2004 17:59 u »
Hoi Jacques

Hoe het allemaal werkt met de HACCP weet ik bijna wel.
Ik heb immers 5 jaar kwalitetiszorg gedaan in Ede.
Maar dat kun jij natuurlijk niet weten.

Maar ik dacht dat de EU het reinheids gebeuren had overgenomen voor heel Europa.
Maar het heeft met de HACCP te maken.
En dat heb ik ff door elkaar gehaalt.  :echtboos::nut:

Ja ik heb een kloon Maasland bier gebrouwen.
Ik heb vandaag het etiket gemaakt, maar bij de drukkerij was de toner leeg.
Zodat mijn etiketten een paar tinten lichter werden.
Morgen maar bij een andere laten doen.

Ik heb Frank al een paar geprobeerd te bellen, zal wel thuis i.v.m de geboorte van zijn dochter.

Groetjes Gerco. :lekkerbier: :degroeten:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Schele Os Tripel
« Reactie #20 Gepost op: 27-09-2004 22:15 u »
En Gerco, heb je precies dit recept gevolgd, of heb je er nog wat van jezelf aan toegevoegd?

Dj Gerco.

  • Gast
Re: Schele Os Tripel
« Reactie #21 Gepost op: 28-09-2004 12:53 u »
Recept heb precies opgevolgd.
Alleen het brouwschema heb ik anders gedaan.
Ik heb mijn eigen brouwschama gevolgd

Hebben jullie het bier al ingeleverd?  :lekkerbier: :proost:

Vandaag weer gebeld, maar weer dat antwoord apparaat.   :echtboos:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Schele Os Tripel
« Reactie #22 Gepost op: 28-09-2004 16:43 u »
En had je ondanks een ander maischschema (waarom eigenlijk?) het beoogde eind SG gehaald (1012)?

Dj Gerco.

  • Gast
Re: Schele Os Tripel
« Reactie #23 Gepost op: 28-09-2004 19:17 u »
En had je ondanks een ander maischschema (waarom eigenlijk?) het beoogde eind SG gehaald (1012)?

Over dat maischschema stuur mij daarover een p.m.
Want dat ga ik niet vertellen, of misschien wel na overleg met jou.
Eind s.w. is bij mij 1014, maar ik moet  de eind s.w. na vergisting op de fles nog meten.

Ik heb net mijn Maasland kloon tripel geproefd en hij smaakte goed.
Ik vond dat er weing verschil zat, in vergelijking met Frans zijn tripel.
Maar ik ben niet zo'n proef held.

Hoeveel flessen moet je eigenlijk inleveren?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Schele Os Tripel
« Reactie #24 Gepost op: 29-09-2004 10:24 u »


Over dat maischschema stuur mij daarover een p.m.
Want dat ga ik niet vertellen, of misschien wel na overleg met jou.


Waarom niet? Het is nu voor anderen toch al te laat om het bier te brouwen voor de wedstrijd.

Groeten,

A3

Dj Gerco.

  • Gast
Re: Schele Os Tripel
« Reactie #25 Gepost op: 29-09-2004 15:10 u »
Oke zal mij ook boeien. :lekkerbier: :lekkerbier: :lekkerbier: en nog een. :lekkerbier:
Ik heb het schema 52, 62, 72 en 78 graden aangehouden.
Dat is natuurlijk hetzelfde als in het recept staat.

Alleen de tijden zijn verschillend.
Ik zal het even opnoemen.
52 graden ---- 3 minuten.
62 graden ---- 10 minuten.
72 graden ---- 30 minuten.
78 graden ---- 30 minuten.

Ik ga verder geen uitleg geven van wie ik dit geleerd hebt.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Schele Os Tripel
« Reactie #26 Gepost op: 29-09-2004 15:14 u »
Je hebt zeker lange opwarmtijden?

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Schele Os Tripel
« Reactie #27 Gepost op: 29-09-2004 16:05 u »
Of gewoon mazzel dat de Maasland gist zover uitvergist. Je schijnt er zelfs pils bij 10 grC vergistingstemperatuur mee te kunnen maken

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Schele Os Tripel
« Reactie #28 Gepost op: 17-10-2004 12:55 u »
De uitslag van de wedstrijd Wie brouwt de beste Schele Os tripel is gisteren bekend gemaakt. De winnaars zijn geen onbekenden op dit forum. De derde prijs ging naar DJ Gerco.


En de eerste prijs is gegaan naar MO!


Hartelijk gefeliciteerd, jongens!

Martin is de gelukkige winnaar van 200 liter bier dat hij volgens een eigen recept mag brouwen op de Walhalla installatie. Uit de poging van Martin en zijn prijs mag duidelijk zijn dat aan het recept voor de Schele Os eigenlijk niets meer hoeft te worden veranderd.

Groeten,

A3

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.174
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schele Os Tripel
« Reactie #29 Gepost op: 17-10-2004 14:07 u »
Hoi MO en DJ Gerco,



Ook van mij natuurlijk

:brouwen: :brouwen: :brouwen: VAN HARTE GEFELICITEERD!† :brouwen: :brouwen: :brouwen:

Dj Gerco.

  • Gast
Re: Schele Os Tripel
« Reactie #30 Gepost op: 17-10-2004 16:00 u »
Bedankt voor de felicitaties jongens. :lekkerbier: :lekkerbier: :lekkerbier: :lekkerbier: :proost2: :proost2:
Ook al ben ik derde geworden, het voelt voor mij als de eerste plaats.
Ik ben er echt heel erg blij mee.

En Martin ook gefeliciteerd.  :gistsmile:
En brouwen maar in die Walhalla installatie.

Wie weet, wie tweede is geworden.
Want dat is de anonieme tweede plaats.
Wie o wie.....?
Toch niet Frans zelf he. ;) :D



Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Schele Os Tripel
« Reactie #31 Gepost op: 17-10-2004 20:29 u »
Hier een berichtje van de trotse winnaar. Ik sta er weer lekker op. Bedankt voor de foto's A3.

Voor de volledigheid: er waren 15 deelnemers. De jury stelde dat het goed proefbaar was wie wel en niet de Maasland gist heeft gebruikt. Overigens, de winnaar van de tweede plaats had een andere gist gebruikt.

Frans had een eigen manier van jureren ontwikkeld. De jury bestond uit hemzelf, Jan Martens (Jantjes bier Uden) en Constant Keinemans (brouwcafe Scheveningen). Mijn bier scoorde 32 punten uit een totaal van 40. Er waren oa 7 punten te verdienen bij vergelijking met origineel (ik had 6 uit 7).

Nog wat brouwtips voor dit brouwsel: gebruik veel gist (maar dat geldt natuurlijk altijd). Ik heb depots uit 1 Maasland witbier (0.3 L) en twee zeer verse 0.7 L tripels (1 week op fles) gebruikt voor opkweek. Vergistingstemperatuur op laten lopen tot ca 27 grC. Verder is het nogal een plakgist dus of bottel vlot of maak een verse giststarter voor de navergisting.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Schele Os Tripel
« Reactie #32 Gepost op: 18-10-2004 09:30 u »
Beetje off-topic, maar toch... Meer foto's van het bierfestival voor amateurbrouwers bij de Maaslandbrouwerij zijn HIER (Het Genootschap --> Verslagen) te zien.

Groeten,

A3

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.174
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schele Os Tripel
« Reactie #33 Gepost op: 18-10-2004 21:13 u »
Hoi Adrie,

Mooi verslag! Nu vind ik het nog meer jammer dat ik andere verplichtingen had.

 :degroeten: Jacques

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Schele Os Tripel
« Reactie #34 Gepost op: 20-10-2004 09:17 u »
Nu staat er behalve de foto's ook een verslag op, geschreven door MO.

Jacques, volgend jaar heb je weer een kans!

Groeten,

A3

Tags: