Algemeen > Boekbesprekingen

Zainasheff & Palmer: Brewing Classic Styles

(1/5) > >>

Adrie:

Brewing Classic Styles

Klik op het plaatje om dit boek te bestellen


Titel: Brewing Classic Styles
Auteurs: Jamil Zainasheff en John Palmer

1e druk
Jaar uitgifte: 2007
Naam uitgever: Brewers Publications
ISBN10: 0937381926
ISBN13: 9780937381922

317  pagina's
Prijs: ongeveer Ä15

Toen Jamil Zainasheff een jaar of 10 geleden begon met hobbybrouwen stelde hij zichzelf een doel. Hij wilde van elk door de Amerikaanse keurmeesters erkende biertype een goed voorbeeld van de stijl kunnen brouwen. Er zijn daar ondertussen meer dan 80 erkende bierstijlen. Om zijn vorderingen te testen, deed hij met zoveel mogelijk wedstrijden mee als hij kon vinden. Hij brouwde zeer veel om het doel te bewerkstelligen; denk maar niet dat het bij het eerste brouwsel van een biertype al raak was. Sommige biertypen moest hij vele malen brouwen om het juiste recept te vinden. Ook stuurde hij hetzelfde bier of recept meerdere keren in om te voorkomen dat een winnend recept een toevalstreffer was.

Het resultaat is dat Zainasheff de recordhouder prijzen winnen in de VS is en dat hij alle bierstijlen tot in de puntjes kent. Regelmatig ging hij ook op reis om in het land van origine de grote voorbeelden van de bierstijlen te proeven en vervolgens zijn recepten aan te passen.

Toen zijn levenswerk voltooid was, besloot hij zijn prijswinnende recepten te bundelen in een boek. Dit boek dus, dat hij samen schreef met biergoeroe John Palmer. Palmer weet heel veel over de meer technische kanten van het brouwen.

Het boek bestaat uit twee delen: een algemeen deel over brouwen, geschreven door Palmer en het deel met de recepten. Het algemene deel stelt niet zo heel veel voor, maar daarvoor koop je dit boek natuurlijk ook niet.

Het tweede deel is opgebouwd uit hoofdstukken per hoofdtype. Per hoofdtype (bijvoorbeeld lichte ondergisters) zijn er de biertypen (Amerikaanse pils, Noord-Duitse pils, Tjechische pils). Bij elk biertype staat een staatje met de belangrijke parameters als begindichtheid, einddichtheid, kleur en bitterheid en een beschrijving van geur, smaak en mondgevoel. Dan volgt een beschrijving van de belangrijke elementen voor het goed brouwen van dit biertype. Meestal gaat Zainasheff dan dieper in op de eigenschappen van het bier, maar ook op de ingrediŽnten en brouwtechnieken. Tenslotte volgt het recept (metrische eenheden staan erbij), zowel een extractrecept als een moutrecept. Zainasheff weet dat de vergisting het belangrijkste onderdeel van het brouwen is, dus hij vermeldt keurig de te gebruiken gist (een van White Labs, een van Wyeast en een geschikte korrelgist), de hoeveelheid te enten gist en de vergistingstemperatuur. Overigens heeft Zainasheff voor een aantal biertypen ook recepten van anderen toegevoegd als hij het idee heeft dat dat recept eigenlijk beter is. Van sommige biertypen staan dus twee recepten in het boek.


Ik vind het een sterk boek. Zainasheff weet waarover hij het heeft en zijn prijzenkast bewijst denk ik ook dat hij niet de eerste de beste brouwer is ťn dat de recepten deugen. Ik kan niet inschatten wat de kwaliteit is van de Amerikaanse bierkeurmeesters, maar gezien de bloeiende biercultuur en het voorkomen van veel meer biertypen daar dan hier (zowel in de biertypenlijst als in de winkels), denk ik dat dat wel snor zit. Met dit boek heb je een schitterend handvat voor recepten van biertypen die hier niet of nauwelijks te vinden zijn. Als je een goede brouwer bent en je brouwt het recept zo goed mogelijk na, dan heb je een goed voorbeeld van de stijl. En ook van stijlen die hier goed bekend zijn, maar waarvan we de recepten niet kennen heb je nu een idee van wat erin moet. Het inleidende stuk per biertype over de sleutels tot het goed brouwen van het biertype geven naar mijn idee precies weer waar het bij het biertype om draait. En die sleutels zijn waarschijnlijk nog belangrijker dan het recept zelf. Je kunt de informatie uit die sleutels en het recept samen gebruiken om jouw eigen recept samen te stellen.
Het mooist is als je het boek gebruikt naast de podcasts die Zainasheff heeft gemaakt. Per biertype bespreekt hij niet alleen het recept uit het boek, maar geeft ook meer informatie over het biertype, de ingrediŽnten en de brouwtechnieken dan hij in het boek kwijt kon. Je vind de podcasts hier. Deze maand (december 2008) eindigt de serie, omdat alle biertypen behandeld zijn. Je kunt natuurlijk ook alleen de podcasts beluisteren, maar zo'n boek is natuurlijk een handig naslagwerk.

Vanzelfsprekend staan of vallen de recepten met de kwaliteiten van de brouwer. Een goed recept gebrouwen door een slechte brouwer geeft geen goed bier. Daarnaast speelt ook jouw installatie een rol. De recepten zijn opgesteld voor een installatie met een brouwzaalrendement van 70%. Je zult dus de recepten moeten aanpassen aan jouw installatie, maar dat is logisch en geldt voor alle recepten van derden die je wilt gebruiken.

Cijfer (1-10): 9.

Caspar:
Inderdaad een leuk boek! Ik gebruik dit boek tegenwoordig vaker dan de Biertypengids... en dat zegt wat ;D! Even een aanvulling op Adrie's verhaal, de biertypen worden ook uitgebreid besproken in het tijdschrift Brew Your Own.

Edgar:
Ik sluit me hier bij aan; goed boek. Zainasheff is een gezonde mierenneuker (nŲkt alleen gezonde mieren), en dat mag ik wel.

Henielma:
Dit boek is in combinatie met de podcasts een goede bron van informatie als je een biertype wil brouwen.

Johannes:

--- Citaat van: Caspar op 16-12-2008  13:47 u ---de biertypen worden ook uitgebreid besproken in het tijdschrift Brew Your Own.

--- Einde van citaat ---

Voor mijn Stout heb ik ook zijn artikel in Brew your own gelezen. Hij geeft bijzonder goed aan waarom en wanneer je bepaalde ingredienten wel en niet zou moeten gebruiken. Ik heb het boek daarom ook besteld.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie