Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Onvolledige recepten op internet  (gelezen 17095 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Onvolledige recepten op internet
« Reactie #50 Gepost op: 12-12-2008 09:31 u »
Daar ontkomt je toch niet aan? Je gebruikt een programma toch om een en ander door te rekenen.
Wat wil je berekenen als je geen rendement wilt invullen?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.458
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Onvolledige recepten op internet
« Reactie #51 Gepost op: 12-12-2008 10:05 u »
Wat wil je berekenen als je geen rendement wilt invullen?

Sterker nog: wat kun je berekenen als je geen rendement wilt invullen. Dan reken je dus automatisch met 100% rendement en kom je op onzinnige waarden uit. En rendement wordt automatisch invult, ten zij je dit bewust/onbewust weghaalt...

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Onvolledige recepten op internet
« Reactie #52 Gepost op: 12-12-2008 10:12 u »
Daarom is het allesbehalve handig om het rendement verplicht te moeten invullen in brouwsoftware. Dat kunnen alleen ervaren brouwers doen en dan nog heb je afwijkingen.

Je kan beginnen met een vrij veilige aanname van 75%. Ik denk dat 80-90% van de brouwers (die wel spoelen) hier +/- 5% omheen zitten.
Maar dit is alweer offtopic, want het gaat over brouwsoftware en niet hoe je een recept zo simpel en compleet mogelijk op het internet zet.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Onvolledige recepten op internet
« Reactie #53 Gepost op: 12-12-2008 10:52 u »
Citaat
Daarom is het allesbehalve handig om het rendement verplicht te moeten invullen in brouwsoftware.
Inderdaad.

Zonder rendement heeft het echt geen nut.
Gelukkig is dit nog wel een verplicht veld in XML, anders kan je wel inpakken.

Ik kan er met mijn pet niet bij dat het gewenste begin SG van een recept geen verplicht veld is.
In mijn programma (en ik denk ook in BrouwVisie) is het wel een vereiste.
Je wilt immers een recept maken met een bepaald alcoholpercentage.
Gelukkig zijn de opbrengsten wel verplicht in XML om het begin SG te achterhalen.

 :degroeten:




Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.408
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Onvolledige recepten op internet
« Reactie #54 Gepost op: 12-12-2008 11:19 u »
Het wordt hoog tijd voor een poll over het begrip rendement...

Wat zit er wel in?
Wat niet?
Is het recept afhankelijk, of installatie afhandelijk?
Wat definieert ProMash, BrouwVisie, etc?
Doen we wel allemaal hetzelfde?

Ik brouw elke keer wat anders. Soms spoel ik wel, soms niet. Soms kook ik lang, soms korter. Soms maisch ik dik, soms dun, soms brouw ik een hoog SG, soms een laag. Soms brouw ik veel, soms minder.
Mijn rendement is per definitie geen constante factor.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Onvolledige recepten op internet
« Reactie #55 Gepost op: 12-12-2008 11:29 u »
Citaat
Mijn rendement is per definitie geen constante factor.
Bij mij wel. Op het saaie af eigenlijk.

Het rendement waar jij het over hebt is het brouwzaalrendement.
Deze is een factor 1.05 tot 1.20 t.o.v. het moutrendement, en ook afhankelijk van de gisting.
Ik reken hier niet mee.
Einde koken is wat mij betreft vooralsnog het eindstation.
Ik maak een uitdraai voor de brouwdag, en die verdwijnt in de prullenbak na het brouwen.

 :degroeten:

 

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Onvolledige recepten op internet
« Reactie #56 Gepost op: 12-12-2008 11:37 u »
Bij mij wel. Op het saaie af eigenlijk.

Het rendement waar jij het over hebt is het brouwzaalrendement.
Deze is een factor 1.05 tot 1.20 t.o.v. het moutrendement, en ook afhankelijk van de gisting.
Ik reken hier niet mee.
Einde koken is wat mij betreft vooralsnog het eindstation.
Ik maak een uitdraai voor de brouwdag, en die verdwijnt in de prullenbak na het brouwen.
Ikke niet snappen. Wat is het verschil tussen brouwzaalrendement en moutrendement? Is de ene na maischen en de ander in gistingsvat of zo?

Maar vooral de opmerking over de gisting snap ik niet.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Onvolledige recepten op internet
« Reactie #57 Gepost op: 12-12-2008 11:47 u »
Citaat
Ikke niet snappen. Wat is het verschil tussen brouwzaalrendement en moutrendement?
Is de ene na maischen en de ander in gistingsvat of zo?

Maar vooral de opmerking over de gisting snap ik niet.

Je bent de enige niet.

Het moutrendement wordt in het algemeen gezien als het brouwzaalrendement (op allerlei internet sites).
Die 1.05 wordt vaak verwaarloost.

Maar ga je echt mierenn**ken, dan is het algehele brouwzaalrendement van korrel tot in de fles.
Bij de vergisting verlies je vocht, en heeft dus invloed op hetgeen wat je overhoudt, dus het rendement.
Bij het hopfilteren verlies je ook vocht, en suiker.

Het laatste rendementje is dus lastig te bepalen.
Voor ons is gewoon het rendement van belang wat je gewent bent.
In mijn geval 80%.
Je zou er ook 79.5 van kunnen maken, maar waarvoor..................


Offline PietO

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 675
  • DeGulleGamel
    • Bergsch Bierbrouwers Gilde
Re: Onvolledige recepten op internet
« Reactie #58 Gepost op: 12-12-2008 11:48 u »
Citaat van: De-Geert
Wat is het verschil tussen brouwzaalrendement en moutrendement?
Download eens het Cursusboek van Jeroen Free van het Bergse Bierbrouwers Gilde: http://www.bierbrouwwijzer.nl/

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Onvolledige recepten op internet
« Reactie #59 Gepost op: 12-12-2008 11:57 u »
Het moutrendement wordt in het algemeen gezien als het brouwzaalrendement (op allerlei internet sites).
Die 1.05 wordt vaak verwaarloost.

Maar ga je echt mierenn**ken, dan is het algehele brouwzaalrendement van korrel tot in de fles.
Bij de vergisting verlies je vocht, en heeft dus invloed op hetgeen wat je overhoudt, dus het rendement.
Bij het hopfilteren verlies je ook vocht, en suiker.
Ik zie je punt, als je bv bij het hevelen verlies maakt hoort dat ook bij je brouwzaalrendement.

Welke 1.05 trouwens?

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Onvolledige recepten op internet
« Reactie #60 Gepost op: 12-12-2008 12:04 u »
download eens het Cursusboek van Jeroen Free van het Bergse Bierbrouwers Gilde: http://www.bierbrouwwijzer.nl/
Als je het weet kan je het toch ook gewoon vertellen?

Boek ziet er wel goed uit trouwens.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Onvolledige recepten op internet
« Reactie #61 Gepost op: 12-12-2008 12:26 u »

Citaat
Welke 1.05 trouwens?
Waar had ik die ook alweer vandaan?........
Het 2e rendement is een factor 1.05 tot 1.2
Ik lees altijd meerdere internetsites en bladen als ik een formule nodig heb.

Dit is er ook één:

http://hbd.org/uchima/tech/efficiency.html


Citaat
Mash Efficiency Vs. Brewhouse Efficiency

Ok, if you're still with me this far, it's time to split a few hairs.

Some people calculate their efficiency based on the volume and gravity of pre-boil runnings.  This gives the efficiency of the mash and sparge alone, which I refer to as mash efficiency.

Other people calculate their efficiency based on the volume and gravity of wort that actually goes into the fermenter.  This gives the overall efficiency of the entire brewing process -- the brewhouse efficiency.

What's the difference?  Well, the decrease in volume which occurs during the boil actually has no effect, since the decrease in volume is accompanied by an increase in specific gravity -- i.e., the total amount of sugar remains the same.  What does have an effect is the fact that some wort is typically left behind in the boiling kettle, with the hops.  This means that the brewhouse efficiency will always be a few points lower than the mash efficiency, because some sugar is left behind.

Which method is the "right" one?  They both are; either one will work.   Just pick one method, and stick with it, so that your records are consistent.   Or, if you tend to be anal on the recordkeeping side of things, just record both sets of numbers!

 :degroeten:

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Onvolledige recepten op internet
« Reactie #62 Gepost op: 12-12-2008 12:33 u »
Helder!

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.408
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Onvolledige recepten op internet
« Reactie #63 Gepost op: 12-12-2008 13:28 u »
Bij mij wel. Op het saaie af eigenlijk.

Het rendement waar jij het over hebt is het brouwzaalrendement.
Deze is een factor 1.05 tot 1.20 t.o.v. het moutrendement, en ook afhankelijk van de gisting.
Ik reken hier niet mee.
Einde koken is wat mij betreft vooralsnog het eindstation.
Ik maak een uitdraai voor de brouwdag, en die verdwijnt in de prullenbak na het brouwen.

Ik reken ook met einde koken. Maar veel of weinig spoelen heeft een groot effect.
Ach ieder doet wat hij wil. Ik gebruik zelden recepten van anderen en als ik het doe, reken ik ze na. Ik hou deze draad voor gezien  :degroeten:



Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.244
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Onvolledige recepten op internet
« Reactie #64 Gepost op: 12-12-2008 13:35 u »
Ik zie je punt, als je bijvoorbeeld bij het hevelen verlies maakt hoort dat ook bij je brouwzaalrendement.

Brouwzaalrendement. De naam zegt het al.

En ook bij mij is het brouwzaalrendement steeds anders en allesbehalve constant.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Onvolledige recepten op internet
« Reactie #65 Gepost op: 12-12-2008 13:43 u »
Mijn moutrendement is redelijk stabiel omdat ik zo consistent mogelijk probeer te brouwen.
Maar wil je inderdaad fun, en de ene keer dit, en dan dat, dan wordt het lastig.

Citaat
Ach ieder doet wat hij wil. Ik gebruik zelden recepten van anderen en als ik het doe, reken ik ze na.
Ik hou deze draad voor gezien.

Groot gelijk. Ik moest alleen maar ff mijn XML-gal kwijt.

 :degroeten:

Tags: