Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Lageren in gesloten vat of onder waterslot?

Gestart door Chimayman, 09-12-2008 13:37 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Chimayman

Hey !

Heb zo pas voor de eerste maal gebrouwen. Bier staat nu te lageren nij ong. 1-2 °C in afgesloten vat. Moet dit eigenlijk niet onder waterslot?
Iedere dag kijk ik even naar de vaten en heb dan de indruk dat de deksel wat bol staat. Als ik de dop van boven dan wat losdraai, ontsnapt er CO2 (vermoed ik).
Alvast bedankt voor jullie reacties!

RobinB

Ja, tenzij je een drukvat hebt met een overdruksveiligheidsventiel :)
Op zich is er bij 1-2 ºC biertemperatuur weinig gistactiviteit te verwachten (maak je een pils-achtige?), maar een waterslot lijkt me geen overbodige luxe...

Chimayman

Maak een donkere trappistachtige (type Chimay  ;) )

Bedankt voor de tip!

Ronnie

Citaat van: RobinB op 09-12-2008  14:04 uJa, tenzij je een drukvat hebt met een overdruksveiligheidsventiel ..

Hebben het er vroeger al eens over gehad.
Voor de lagering is een VINTY AIRLOCK (potjeswaterslot) prima: Heeft op z'n uitlaat een rubber flapje dat de uitlaat dichtknijpt wanneer de druk in het lagervat lager wordt dan erbuiten.
Wat ook soms gedaan wordt is het potje met een elastiekje zodanig vastzetten dat het alleen nog omhoog kan bij voldoende druk.

Afbeelding: van deze die ik heb, geen foto gevonden, kwam van BMS wijdepot in kuurne. Bestaat blijkbaar niet meer.
Het gelijkt goed op deze  2de foto, maar de onderste is ook geschikt.

RobinB

Citaat van: Chimayman op 09-12-2008  16:02 uMaak een donkere trappist-achtige (type Chimay  ;) )

Tja, logisch misschien met zo'n naam, al zal je vast ook wel wat anders maken ;D
Wat is je doel van deze koude lagering?

Maarten

Begrijp ik je verkeerd, of bedoel je dat je direct na het brouwen het bier bij 1-2 graden weg hebt gezet? Bij mij (en een paar anderen  ;)) heet dat namelijk niet lageren, de opslag in een vat na de brouwdag is de hoofdvergisting, als die afgelopen is kun je 'lageren'. Als dit inderdaad je hoofdvergisting is, zou ik het voor een bovengister(zoals Chimay gist) inderdaad wat warmer doen (18 graden of zo).

Ronnie

Citaat van: RobinB op 09-12-2008  16:44 uWat is je doel van deze koude lagering?

Als zijn product eerst uitgegist is (onderstel ik) + na hevelen nog een dagje of 2 op kamertemperatuur is het toch normaal dat ie koud lagert.
Maar als het bol gaat staan: dan is het niet voldoende uitgegist hoor Chimayman.
 
Ik lees dat Chimayman van de gilde Vlier x root is, en daar hebben ze goede ervaren leermeesters.

Chimayman

Bier is nagenoeg volledig uitgegist. Heeft 9 dagen gegist à 21°C. Heb mijn wort in drie verdeeld en er telkens andere gist opgezet (wou geen 150 L van hetzelfde bier): S33 - Wyeast Belgian Abbey - Witkap. SG was resp. 1016 - 1024 - 1035 (gestart op 1080!). Heb de vaten nu koud weggezet en ondertussen ook al een waterslot erop gezet.
Plan om een 4-tal weken koud te lageren en eerste weekend van 2009 te bottelen.

P.S.: Het bol staan was misschien wat overdreven maar druk was er wel.

RobinB

Citaat van: Ronnie van 't Lobos op 09-12-2008  17:53 uAls zijn product eerst uitgegist is (onderstel ik) + na hevelen nog een dagje of 2 op kamertemperatuur is het toch normaal dat ie koud lagert.

Tja, om em helderder te trekken?
Over de effecten op de smaak is het forum naar mijn mening nog niet duidelijk.
Ik heb bovengisters dan ook nog nooit koud gelagerd eigenlijk...?

Citaat van: Chimayman op 09-12-2008  19:11 uS33 - Wyeast Belgian Abbey - Witkap. SG was resp. 1016 - 1024 - 1035 (gestart op 1080 !).

Wat een verassende SG's? De witkap ken ik niet, maar ik had de sg's van de S33 en Chimay precies omgekeerd verwacht.
Wel voldoende gist toegevoegd?

De-Geert

Citaat van: Chimayman op 09-12-2008  19:11 uBier is nagenoeg volledig uitgegist. Heeft 9 dagen gegist à 21°C. Heb mijn wort in drie verdeeld en er telkens andere gist opgezet (wou geen 150L van hetzelfde bier): S33 - Wyeast Belgian Abbey - Witkap. SG was resp. 1016 - 1024 - 1035 (gestart op 1080 !). Heb de vaten nu koud weggezet en ondertussen ook al een waterslot erop gezet.
Plan om een 4-tal weken koud te lageren en eerste weekend van 2009 te bottelen.

P.S.: Het bol staan was misschien wat overdreven maar druk was er wel.
Als het bier nagenoeg uitgegist is, is het nog niet uitgegist en lijkt me te vroeg om koud te lageren.
Wat was het recept?


Chimayman

@RobinB: Had me inderdaad vergist. Heb net mijn nota's gechecked en S33 zit op 1026 en Wyeast Belgian Abbey op 1016. Giststarters waren telkens ong 3.5 L op 50 L wort. Zeer actief op moment van toevoegen.
Witkap gist zorgde wel voor serieuze schuimvorming tijdens het gisten. Link: http://www.witkap.be/witkap/Home.html

RobinB

Ah, oke, dan zit het wel goed :)
Witkap ken ik op zich wel (bedankt voor de link) van naam, maar heb het nog nooit gehad noch met de gist gewerkt.
Zou het misschien een bottelgist zijn, dat ie zo slecht doorgist?

Marcel

Zelf heb ik ook eens een blond bier vergist met de Witkappater Stimulo. Deze gaf een vergistingsgraad van 82,8%. Het opkweken uit de fles ging makkelijk.

Ronnie

Uw Witkap zal geslabakt hebben hoor.
In uw gilde gebruiken ze die nogal graag weet ik. (Witbieren en kriek en andere fruitbieren).
Hou ze allemaal nog een beetje warm. Waarschijnlijk is door lucht en beweging bij hevelen terug leven ingekomen. Uw Witkap schat ik naar 1010 te kunnen, evenals die Wyeast, als het maischproces OK was en het SG niet beïnvloed is door minder vergistbare mouten, maar waarschijnlijk heb je een pak suikers gebruikt.

Leuk experiment om de 3 gisten es te vergelijken. De S33 pronostikeer ik naar 1020...1022.

Het Excell brouwblad gebruikt?

Ronnie

Citaat van: RobinB op 09-12-2008  20:34 u..Zou het misschien een bottelgist zijn, dat ie zo slecht doorgist?

Bij Witkap hebben ze maar één gist voor alles.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.