Hoi Nobertus,
Zo doe ik het: ik doe een gedeelte van het hop in de hopzak, samen met wat (ontsmette) knikkers. Vervolgens test ik of deze makkelijk uit de gistfles te trekken is (als er te veel hop / knikkers inzitten lukt dat niet zo). Vervolgens snoer ik de hopzak in, en doe weer een gedeelte van de hop met knikkers in het volgende stuk... etc. Wat je krijgt is een soort worst: een langgerekte hopzak met in elk ingesnoerd gedeelte wat hop en wat knikkers. Deze worst hang ik aan een snoertje in de gistfles. Na het drooghoppen trek ik aan het snoertje de worst redelijk makkelijk uit de gistfles. Doordat niet alle knikkers en hop op een hoop in de hopzak zitten, is er minder kans dat er een grote prop in de hopzak aan de binnenkant van de fles onstaat (waar je niet bij kan).
Een tip, als je het zo wil doen, probeer eerst eens als proef uit hoeveel knikker / hop je per ingesnoerd gedeelte moet nemen, en hoe je het best kan insnoeren.
Grt, Bas H.