Ik zit net dit alles te lezen en het valt me op dat mensen problemen hebben met de nauwe hals van een mandfles. Ik zou zelf dan eerder kiezen voor een kunststof vergistingsvat als ik wil drooghoppen. Deze hebben een grote opening waardoor schoonmaken ook nog eens makkelijker gaat.
Ik vraag me dus af waarom men toch voor een mandfles zou kiezen in dit geval?
Ik drooghop als volgt:
Gisting in kunststof emmer, na 2 a 3 dagen is de heftige gisting achter de rug.
Dan doe ik er hopbellen bij laat deze zoals men adviseert 5 dagen erin.
Daarna (dus 7-8 dagen na begin vergisting ) hevel ik over in een glazen mandfles voor nagisting.
Ik hoef dus geen mandfles met grote opening omdat drooghoppen al is gebeurd.
(Glas is altijd beter als kunststof. Kunststof is wat luchtdoorlatend en neemt wat geur en smaak stoffen op)
Voor het bottelen doe ik suikerwater voor hergisting in 2e glazen mandfles en hevel daar in over om goede menging bier en suikerwater te krijgen.. Vanuit deze 2e mandfles hevel ik met vulpijpje bier in flesjes.
Hevelen doe ik altijd met slang op bodem fles om zo weinig mogelijk zuurstofmenging te krijgen.