Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wederom vijgenbier  (gelezen 1286 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 773
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Wederom vijgenbier
« Gepost op: 16-01-2018 13:59 u »
Ik heb al een enkele keer hier vijgenbier aangekaart, maar het is me eigenlijk nog niet duidelijk hoe en wanneer ik de vijgen moet toevoegen.

Ik heb vijgen gepureerd en deze moes ca. 10 gekookt.

Wanneer kan ik deze moes het beste toevoegen?
Bij het koken?
Hoofdvergisting?
Lagering?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Saind

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: nl
Re: wederom vijgenbier
« Reactie #1 Gepost op: 17-01-2018 12:22 u »
Ik heb onlangs een kilo of 2 (op 20 liter) erbij gegooid in de secundaire gisting. Geeft een flinke vijgensmaak

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 773
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: wederom vijgenbier
« Reactie #2 Gepost op: 17-01-2018 14:07 u »
Ik heb onlangs een kilo of 2 (op 20 liter) erbij gegooid in de secundaire gisting. Geeft een flinke vijgensmaak

Geen besmetting?
Geen troebel bier?
Geen problemen bij bottelen?

Offline Saind

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: nl
Re: wederom vijgenbier
« Reactie #3 Gepost op: 21-01-2018 13:38 u »
Geen besmetting?
Geen troebel bier?
Geen problemen bij bottelen?
Geen besmetting of last met bottelen. Troebel bier is moeilijk te beoordelen want het zit in een vrij donkere quadrupel. Ik heb ze ingevroren, in tween gesneden en bij de lagering erbij gegooid. Meer niet, en werkte prima.

Offline gamin46

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: fr
  • Bierbrouwen in de wijngaard
Re: Wederom vijgenbier
« Reactie #4 Gepost op: 21-01-2018 14:33 u »
Afgelopen september 23 liter bier gebrouwen met 2 kg. blauwe vijgen deze bij het koken toegevoegd ongeveer de laatste 15 minuten. Dit is een donker bier met een lichte vijgen smaak, niet troebel.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 773
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Wederom vijgenbier
« Reactie #5 Gepost op: 06-02-2018 16:04 u »
Ik heb de vijgen tot moes gepureerd, gekookt en in de diepvries bewaard.

Ik heb een batch bier gereed om gebotteld te worden, kan ik deze moes ongestraft bij het bier doen en dan bottelen?

Suiker toevoegen of zitten er genoeg suikers in de moes voor de hergisting?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.061
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wederom vijgenbier
« Reactie #6 Gepost op: 06-02-2018 22:42 u »
Ik heb de vijgen tot moes gepureerd, gekookt en in de diepvries bewaard.

Ik heb een batch bier gereed om gebotteld te worden, kan ik deze moes ongestraft bij het bier doen en dan bottelen?

Suiker toevoegen of zitten er genoeg suikers in de moes voor de hergisting?

Tjsa, als je niet wat het suikergehalte is van de vijgenmoes loop je kans op bommentjes...
Heb je een refractometer? Je zou 10 gram moes kunnen oplossen in 90 ml water en dan kijken waar je uitkomt qua graden Brix.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.284
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Wederom vijgenbier
« Reactie #7 Gepost op: 06-02-2018 23:22 u »
Lijkt me dat die pitjes een mooie fontein gaan geven bij openen... Of heb je die er op n of andere manier uit gekregen?

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 773
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Wederom vijgenbier
« Reactie #8 Gepost op: 07-02-2018 09:42 u »
Lijkt me dat die pitjes een mooie fontein gaan geven bij openen... Of heb je die er op n of andere manier uit gekregen?

Ja, inderdaad dat zou best wel eens kunnen!
Geen seconde aan gedacht. Heb al een paar spuiters gehad in de loop der tijd. Niet goed gefilterd?

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 773
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Wederom vijgenbier
« Reactie #9 Gepost op: 07-02-2018 09:44 u »
Tjsa, als je niet wat het suikergehalte is van de vijgenmoes loop je kans op bommentjes...
Heb je een refractometer? Je zou 10 gram moes kunnen oplossen in 90 ml water en dan kijken waar je uitkomt qua graden Brix.

Nee geen refractometer. Gebruik nog een hydrometer.

Tags: