Via mijn laatste brouwsel dit onderwerp weer opgepakt. Ik heb nu een zo nauwkeurig mogelijke SG meting gedaan mbt een labweegschaaltje en verplaatst gewicht van ca 50g. Daarmee kan ik een resolutie halen van 0.2 SG punt. Daarnaast heb ik een refractometer meting (Brix) gedaan, waarbij ik de gistende wort eerst filter via opzuigen door een enkele cm lang lucht slangetje via een injectiespuitje met een stukje opgerolde keukrenrol in het slangetje om zoveel mogelijk gist tegen te houden omdat gist vertroebeling en verloop van de aflezing veroorzaakt.
De gemeten Sg en Brix waarden gedurende de gisting heb ik genoteerd en voor beiden via de rekendemo steeds het percentage van de potentieel vergistbare suiker proberen te berekenen.
Het blijkt nu dat de SG en Brix waarden vrijwel exact in elkaar om te rekenen zijn, als ik aanneem dat 60% van het eiwit uit de gekookte en afgekoelde wort neerslaat en ik aanneem dat tijdens het begin van de gisting minder alcohol gevormd wordt dan normaal (0.484). Het bier is nog niet helemaal uitgegist, dus er komt nog een update met de laatste metingen. Het raderwerk in de rekendemo doet de rest. als dit voor meer bieren klopt dan kan de hydrometer inderdaad de vuilnisbak in. en kunnen we met een simpel rekentooltje Brix en SG goed in elkaar omrekenen.
dag----- dagnr--- SG------ Brix----- % pot vergbare suiker vergist- alc omzetfactor- eiwitfactorgisting
zo 0 1084,9 20,9 0 0 0,6
ma 1 1081,7 20,1 0,04 0,165 0,6
di 2 1068,5 18,3 0,23 0,441 0,6
wo 3 1059,9 17,1 0,35 0,46 0,6
do 4 1058,7 17 0,37 0,484 0,6
Za 5,5 1054 16,4 0,43 0,484 0,6
Ma 8 1047,3 15,4 0,53 0,484 0,6
Do 11 1036,8 13,9 0,685 0,484 0,6
HansH
Wo 25 Feb update van attatchment met complete vergistingstrajekt