Zaneken pilsener

Gestart door Adrie, 06-02-2004 09:50 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Drents Hopbier

Citaat van: Adrie op 03-02-2006  12:36 uIk ga nog even met mijn brouwbroeders overleggen, maar we hebben de keus voor de bitterhop tussen Challenger (6,9 %?) en Pacific Jade (12%). Voor de aroma's 60 gram Saaz 15 minuten meekoken en 60 gram 5 minuten meekoken.

Ik heb kort geleden een pilsener geproefd met Challenger (ten minste dat werd gezegd), maar de citrusachtige smaak hoort vlgs mij niet in een pilsener. Pacific Jade ken ik niet (ik las dat het een kloon is van Saaz). Wat is er op tegen om alleen Saaz te gebruiken?

Hans Hans

Adrie

Challenger als bitterhop gaat prima in een pils. De versie die in 2004 de eerste prijs in klasse A won op het ONK had ook Challenger als bitterhop, geen onvertogen woord van de keurmeesters.

Alleen Saaz wil ik niet, omdat Saaz veel te weinig alfazuren heeft. Dit een grote hopgift betekenen en daar heb ik slechte ervaringen mee (teveel samentrekkende smaak / tanninen uit de hop). Als de Pacific Jade een kloon is van de Saaz, dan is dat lijkt me een goede keus.

Drents Hopbier

Citaat van: Adrie op 03-02-2006  12:52 uAlleen Saaz wil ik niet, omdat Saaz veel te weinig alfazuren heeft. Dit zou een grote hopgift betekenen en daar heb ik slechte ervaringen mee (teveel samentrekkende smaak / tanninen uit de hop). Als de Pacific Jade een kloon is van de Saaz, dan is dat lijkt me een goede keus.
Voor een kloon heeft ie eigenlijk veel te veel alfazuur, maar
zie http://www.realbeer.co.nz/alefiles/beer_writers/geoff_griggs/article_2004_07_23_1715.php
en http://www.scoop.co.nz/stories/CU0406/S00006.htm

Hans Hans

Adrie

Hé, dat is leuk. Nou dan beslis ik bij deze democratisch dat we de Pacific Jade gaan gebruiken.

Ik heb hem trouwens ook gebruikt in mijn alt en ik vond de geur leek wat op de Spalt die ik ook in het recept had gebruikt. De Alt heeft een heel mooie strakke bitterheid zonder veel hopsmaken, dus ik denk dat de Jade wel een goede keus iz.

MO

ik zou altijd voor een hop gaan met het hoogste alfazuur percentage, zeker in zo'n gevoelig biertype als pils. Hoe bitter is jullie pils, 35? Nog een vraagje: maak je een ondergist giststarter bij lagere temperatuur dan een bovengist giststarter?

Adrie

Onze pils is slechts 27 IBU. De allereerste versie was 35 IBU en die vonden de Broeders (en andere proevers) te bitter. Persoonlijk had ik er niet zo'n moeite mee, maar ja, soms moet je concessies doen.

De giststarter maak ik gewoon op kamertemperatuur, dat is tot nu toe prima gegaan. Voor het enten koelen we de starter af door hem alvast in de kelder te zetten, zodat de gist geen temperatuurshock krijgt.

Adrie

Het ging niet zo vlotjes, vandaag. Eerst was het gas op op weg naar het koken en vervolgens liep de filtering volledig vast. En het was ook nog eens petweer.

Stad en land afgebeld voor een gasfles, maar nergens iets te krijgen. Alles dicht. Het lijkt @#%$!! wel een fundamentalistisch land. Toen toch maar mijn eigen gasfles opgehaald, waar gelukkig nog meer in bleek te zitten dan gedacht. Later bleek de buurman van David een volle fles te hebben staan.

Dat de filtering vast liep was uniek te noemen. Zelfs snijden hielp geen zier. Gelukkig zat het merendeel van het wort al in de kookketel, maar enig verlies hebben we toch wel geleden.

Uiteindelijk kwamen we toch nog tot een aardige opbrengst van wort van 1047. Wort overigens die best wel naar kafjes smaakt, dus ik ben benieuwd. (tijdens het brouwen hebben we onze Rochefort 7 voor het eerst geproefd en ook dit bier had een vrij sterke kafjessmaak, ondanks het feit dat we maar heel weinig hadden gespoeld en we heel weinig hop hebben gebruikt. Het is om gek van te worden).

Herman

Balen zo'n brouwdag! Ik ben overigens maar wat blij dat wij Dingemans mout geleverd krijgen!

Hopmans

Heeft dingemans niet dat irritante kafsmaakje?
Dan ga ik ook alles maar weer bestellen bij van de Kooy.
Want ik proef het ook.

 :degroeten:

Edgar

Opvallend veel moutproblemen laatstelijk. Zou Brouwland bij Bavaria...? Of was het gewoon een slecht moutjaar?

Edgar

Citaat van: Adrie op 05-02-2006  21:19 u(tijdens het brouwen hebben we onze Rochefort 7 voor het eerst geproefd en ook dit bier had een vrij sterke kafjessmaak, ondanks het feit dat we maar heel weinig hadden gespoeld en we heel weinig hop hebben gebruikt. Het is om gek van te worden).

Kan het zijn dat jullie schroting de kafjes nogal grof scheurt? Een rafelige kafrand geeft mogelijk meer kafsmaak. Ik kan me voorstellen dat dat gebeurt als de twee rollen van een moutmolen op verschillende snelheid lopen danwel een verschillend oppervlak hebben.
Wellicht moeten jullie ook eens proberen vochtig te schroten?

Adrie

Wij hebben een walsenmolen waarbij beide rollen worden aangedreven en even snel draaien. Het geschrote mout ziet er keurig uit (mooie hele kafjes. Bovendien is het echt een probleem van de laatste brouwsels, voorheen (met dezelfde molen en dezelfde installatie) hebben we er nooit last van gehad (behalve bij een bier waarbij we tot 1003 hebben doorgespoeld).

Adrie

Eergisteravond het bier overgeheveld, na 12 dagen in de hoofdgisting bij 10 graden. De dichtheid was ondertussen beland op 1013, dus er moeten nog drie tot vier puntjes af. Het bier was nog heel erg troebel en daarom smaakte ie ook erg gistig, maar verder al wel lekker moutig en licht hoppig. Opvallend was de behoorlijke zwavellucht, een geur die normaal is voor ondergisters, maar die ik nog niet eerder zo sterk rook bij de Bavarian Lager.

Hoewel ik nog niet helemaal hersteld ben van een verkoudheid van twee weken waarbij mijn reuk- en smaakvermogen geheel waren vertroebeld, proefde ik geen kafjessmaak. Hopen dat dat zo blijft.

Hopmans

Adrie,

Hoeveel bottelsuiker ga je er eigenlijk in doen?  :weetniet:
2,3 Vol. CO2 (specificatie pils = 4,1g/l bij 12graden) vind ik wel erg weinig.

 :degroeten:

Adrie

Ja, vier gram is wel een beetje weinig. Vorige keer hebben we 5 g/l toegevoegd en dat was prima. Het jaar daarvoor zaten we op 6,7 gram per liter en dat was teveel.

Adrie

De pils is ondertussen gebotteld, toen mijn brouwbroeders de Weizen brouwden, met een einddichtheid van 1009. Helaas was ik zelf niet bij het bottelen aanwezig, zodat ik geen idee heb hoe hij smaakt.

Opvallend en opmerkelijk, maar toch niet verrassend feit: alle vier keren dat we dit bier brouwden is de einddichtheid 1009 geworden. De begindichtheid varieerde tussen 1052 en 1048. Typisch geval van een gist die gewoon bij een bepaalde einddichtheid stopt.

Ook van dit bier hebben we trouwens weer een vat gevuld voor het ONK. Komt dus allen proeven!

Adrie

Mmmmmm. Gisteren even een pilsje geproefd. De nagisting is nog niet ten einde, maar het bier smaakte al zeer veelbelovend. Hij deed me erg denken aan de versie van twee jaar geleden. Net als bij die versie had ik een onbedwingbare behoefte om na de eerste een tweede te drinken. Helaas voor jullie hebben we van dit bier maar 20 liter op fust, dus wees er snel bij op het ONK.

MO

En met die van 2 jaar geleden wonnen jullie de eerste prijs in klasse A. Spannend, zou dat weer lukken? Ik ben zoals gebruikelijk weer zeer benieuwd naar jullie pilsje.

Adrie

Nog even een paar weekjes geduld, MO. En op het ONK kom je maar lekker onder de tapkraan hangen.

Adrie

Eindelijk kon ik vanmiddag bij David een doosje pils ophalen. Er moesten immers drie flessen naar het ONK. Meteen heb ik er een opengetrokken. En hij is weer best dit jaar. Geen kafjesbijsmaken deze keer. Mooi moutig, hoppig, clean. Heerlijk. Komt dat proeven, mensen! Hij komt wat te bitter op mij over. Geen probleem voor mij, maar wellicht wel voor de keurmeesters. Hun fout.

Stuifbol

Wanneer voeg je de rijstvlokken precies toe?
Is dat samen met de storting van de mout?

Groeten,
Stuifbol. :denken:

Oscar

Citaat van: Stuifbol op 10-12-2008  05:22 uWanneer voeg je de rijstvlokken precies toe?
Is dat samen met de storting van de mout?

Dit is een vraag en antwoord ineen..... ;)

Jacques

Citaat van: Oscar op 10-12-2008  06:33 uDit is een vraag en antwoord ineen..... ;)

Volgens mij niet. De tweede vraag is een suggestie voor de eerste vraag.

EBC

En om Stuifbol te antwoorden:

Ja, vlokken kan je gewoon meemaischen. Ze zijn gestoomd en het zetmeel is daarmee 'vrij' gekomen, zodat apart verstijfselen in theorie niet nodig is. Ik denk wel dat apart verstijfselen een hoger rendement oplevert...

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.